Jemenští Húsiové zasáhli dronem centrum Tel Avivu

22. 7. 2024

čas čtení 1 minuta
V noci 19. července zaútočila jemenská islamistická skupina Ansar Allah (Húsiové) na Tel Aviv pomocí dronu. K explozi došlo kolem třetí hodiny ranní poblíž budovy amerického konzulátu. V důsledku toho byl zabit padesátiletý muž a dalších osm lidí bylo zraněno.

"Byl to bezpilotní letoun Samad-3, který podle našich odhadů letěl z Jemenu do Tel Avivu. Samad-3 je íránská zbraň. Pravděpodobně byl modernizován, aby se zvýšil dolet," řekl mluvčí Izraelských obranných sil (IDF), kontradmirál Daniel Hagari.

Podle něj dron zasáhl budovu v centru města. Kterou z nich není specifikováno. Současně nefungoval protiletecký signál.

Hagari dodal, že armáda v současné době útok vyšetřuje a zjišťuje, proč systém protivzdušné obrany neidentifikoval dron jako hrozbu a nezachytil jej včas. Izraelské obranné síly také posílily letecké hlídky a starosta města Ron Huldai uvedl, že armáda byla uvedena do stavu nejvyšší pohotovosti.

Jemenští Húsiové zase uvedli, že útok na centrum Tel Avivu byl "vojenskou operací" skupiny. K útoku byl použit bezpilotní letoun z Jaffy, cíl byl "důležitým objektem", řekl mluvčí rebelů Jahjá Saria. Saria také varoval, že Tel Aviv se nyní stane "hlavním cílem" Húsiů.

Ansar Alláh ovládá významnou část Jemenu, včetně hlavního města Sanáa, a je aktivně podporován Íránem. Od loňského listopadu Húsiové útočí na obchodní lodě v Rudém moři v reakci na izraelskou válku v Gaze, která začala poté, co militanti Hamásu 7. října zaútočili na židovský stát.

Americké zpravodajské služby zjistily, že Írán poskytuje Húsiům bezpilotní letouny, rakety a nezbytné zpravodajské informace k plánování a provádění útoků na lodě. Na konci května vůdce rebelů Abdal-Malik al-Húsí řekl, že již stříleli na asi 130 lodí a slíbil, že zvýší frekvenci útoků.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1494

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2024