Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus dostal v Glasgow čestný doktorát

7. 3. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
Glasgow University udělila v úterý čestný doktorát řediteli Světové zdravotnické organizace dr. Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusovi. Byl jsem rád, že jsem byl při tom, píše Jan Čulík.

 
Dr. Tedros, jak ho všichni oslovovali, se narodil v nesmírně chudých poměrech tam, kde je nyní Eritrea. Podařilo se mu vystudovat lékařství a ve své zemi se posléze stal ministrem zdravotnictví. "Netuším, jak se to přihodilo," řekl.

Ve svém projevu vzpomínal na to, jak přijel jako student poprvé na Západ, do Dánska, a pak do Velké Británie, a s překvapením tam zjistil, že všeobecná zdravotní péče je k dispozici pro všechny.

Glasgow University mu udělila čestný doktorát za jeho neúnavnou práci při šíření zdravotní péče pro všechny lidi na světě. V současnosti se dr. Tedros důrazně zasazuje za osud Palestinců v Gaze, vystavených v důsledku izraelských útoků hladomoru a epidemiím nemocí.

Ve svém projevu se dr. Tedros zmínil o devětadvacetileté zdravotnici jménem Dima Abdullatif Mohammed Alhaj, která vystudovala v Glasgow a po absolutoriu se odebrala do Gazy, kde pracovala v zdravotním centru napravujícím zlomeniny způsobené lidem od izraelského bombardování. Dima zahynula, když Izrael bombardoval její dům, spolu se svým šestiměsíčním nemluvnětem, manželem a dvěma bratry.

Ceremonii byl také přítomen bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown, který pracuje pro projekty Světové zdravotnické organizace a vedl s dr. Tedrosem rozhovor.

Bylo zjevné, že dr. Tedros je opravdu slušný člověk. Byl jsem trochu překvapen, že se tak slušný člověk v dnešní době dostane do tak významné globální funkce, dodává Jan Čulík.




0
Vytisknout
1923

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2024