Prezident Zeman příjemně překvapil

14. 12. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nechci spekulovat o tom, co vlastně prezidenta Zemana přimělo k tomu, aby překvapivě ustoupil od pátečního kategorického postoje, že pana Lipavského nejmenuje do funkce ministra zahraničí. Premiér Fiala to podává jako státnický krok, který je výrazem toho, že Miloš Zeman chápe kritickou situaci, v níž je naše země. Fiala dokonce prohlásil, že to on požádal prezidenta o pravidelné schůzky, protože premiér s prezidentem musí komunikovat. Zatím to vypadá z obou stran opravdu státnicky.

 

Nicméně když si vybavíme Zemanovu „tvrdost“ ve věci jmenování nebo odvolávání ministrů, byla to vlastně tvrdost především vůči ČSSD v rámci spojenectví Miloše Zemana s Andrejem Babišem. Babiš neměl nikdy skutečnou motivaci hrozit prezidentovi ústavní žalobou, nota bene kvůli ministrům za ČSSD. Tedy prezidentova pověstná tvrdost a neústupnost ve věci vládních postů může být z velké části jen iluze vyvolaná Babišovými zájmy.

Pro mne osobně ústupek prezidenta Zemana premiéru Fialovi byl velkým překvapením, a to zejména proto, že jsem čekal, že prezidentovi je úplně fuk, jakou má ve veřejnosti pověst, jen když je na výsluní mediálního zájmu a může ukazovat svou moc. Nyní Hrad – i premiér – chce prezidenta prezentovat jako státníka, který právě kvůli veřejnému zájmu ustoupil ze svých mocenských pozic. Málokdo by asi budování tohoto obrazu Miloše Zemana na konci roku 2021 čekal. Já rozhodně ne. Ale je to příjemné překvapení. Ukázalo se, že sázka pana premiéra Fialy na vstřícnost, s níž přistoupil na konzultace kandidátů s prezidentem, se přes deklarovanou kategorickou nevstřícnost Hradu v kauze Lipavský nakonec vyplatila. Pan Fiala dokázal pana Zeman nakonec nějak přesvědčit.

1
Vytisknout
6799

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2021