Pořádková policie zasáhla v Bristolu proti násilným protivládním demonstracím

22. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Demonstranti protestovali proti vysoce kontroverznímu návrhu policejního zákona, který prosazuje Johnsonova vláda a který v podstatě v Británii postaví demonstrace na veřejnosti mimo zákon. Zapalovali policejní auta, zaútočili na policejní stanici a zranili několik policistů.

 


 
Demonstrace v jihoanglickém městě Bristolu protestující proti kontroverznímu návrhu nového policejního zákona, v jehož rámci mohou být demonstranti odsouzeni až na deset let do vězení, budou-li příliš hluční a pokud "jejich akce povede k něčímu rozladění", přešla v násilné akce. Proti demonstrantům zasáhla pořádková policie na koních. Policisté byli zraněni, a policejní automobily byly podpalovány.

Mnoho demonstrantů mělo roušky a nesli transparenty s nápisu "Řekněte NE policejnímu státu v Británii", "Svoboda protestoat je základním právem v demokracii" a "Zlikvidujte ten zákon".

Demonstrace začala jako protest vsedě, ale během večera eskalovala. Demonstranti mj. skandovali "Deset let za demonstrování, pět let za znásilnění!"

Primátor Bristolu Marvin Rees násilí kritizoval jako kontraproduktivní. Poukázal na to, že vládní plány posílit pravomoci policie to nezastaví, naopak vláda zneužije této demonstrace jako důkaz, že nového zákona je potřeba.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

1
Vytisknout
6339

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021