Jourová: Evropská komise použije mechanismus vymáhání právního státu proti Polsku a Maďarsku

30. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová plánuje počátkem příštího roku využít mechanismu vymáhání právního státu proti Polsku a Maďarsku. Sdělila to německému listu Tagesspiegel.


Její vyjádření znamená, že obě středoevropské země neuniknou zkoumání a možným sankcím EU kvůli politice, která podle Bruselu podkopává právní stát.

Vyjádření Jourové také dává jasně najevo, že komise má v úmyslu použít nový mechanismus spojující financování z evropského rozpočtu s právním státem, který byl zaveden spolu se schválením příštího rozpočtu.

Podle dohody uzavřené mezi EU, Polskem a Maďarskem budou nová pravidla nejprve přezkoumána Soudním dvorem Evropské unie. Jourová prohlásila, že podle jejího názoru by soud mohl rozhodnout za méně jak 12 měsíců.

Vyhlídka na příští rozpočtové škrty za špatné chování by mohla být připsána na seznam výhrad polské vlády vůči EU. Země již bojuje s procedurou vedenou podle čl. 7, která může vyústit v odebrání hlasovacích práv, kvůli reformě justice, která podle EU zničila nezávislost nejvyššího soudu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE




0
Vytisknout
6052

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021