Studie: Španělsko má ke stádní imunitě "velmi daleko"

8. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Výzkum ukázal, že jen asi každý dvacátý člověk ve Španělsku získal imunitu vůči koronaviru, takže "stádní imunita" představuje velmi vzdálený cíl.


Vytvoření celonárodní "stádní imunity" vůči koronaviru ve Španělsku je velmi vzdálené, zjistila rozsáhlá zdravotnická studie.

Jen 5 % z více jak 61 000 účastníků vyvinulo protilátky, které by byly schopny bojovat s chorobou, zjistila studie publikovaná v prestižním časopise Lancet.

"V současnosti je obtížné dosáhnout stádní imunity bez přijetí vedlejších škod v podobě mnoha mrtvých ve zranitelné populaci a přetížení zdravotnických systémů," konstatují výzkumníci.

Stádní imunita se objevuje, když je velká část komunity infikována a pak si vytvoří odolnost vůči chorobě. To znamená, že virus se v takové skupině nedokáže snadno šířit.

Španělsko má "velmi daleko" k dosažení 60 % podílu infekce ve společenství - což je hranice, kterou někteří experti považují za potřebnou k zastavení šíření choroby COVID-19. Informovala o tom zpravodajská agentura dpa s odvoláním na studii Mariny Pollanové. Studie dále zjistila, že zhruba třetina účastníků výzkumu, kteří se nakazili virem, zůstala bez příznaků, což má podle autorů "významné implikace pro veřejné zdraví".

Výzkumníci radí, že nejlepší metodou boje s pandemií zůstává sociální distancování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6296

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2020