Rozhovor Britských listů 362. Očkování: Premiér řekl, že se musíme registrovat, ale není kde

9. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Pandemie jako by zůrazňovala rozklad českého státu. Zatímco v ČR umírá na jednoho obyvatele globálně skoro nejvyšší počet lidí, politikové chtějí posilovat šíření nákazy otevřením škol. Piráti a ANO podporují zachování dětských exekucí. Někteří poslanci chtěji kriminalizovat sociální podporu. Pražští hygienici nezavádějí ve třídách karanténu, když covidem onemocní učitel a ministerstvo zdravotnictví ani IKEM nereagují na opakovaný dotaz našeho dnešního hosta, Petra Harašíma z Orlové, který měl několikanásobnou transplantaci, má ochromený imunitní systém a bez očkování je v ohrožení života. Co s tím? Rozhovor Jana Čulíka s Petrem Harašímem se vysílá v Regionální televizi, Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 10. února 2021.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Je třeba zintenzivnit mezinárodní genetické sekvenování koronaviru, aby byly odhaleny jeho nové nebezpečné kmeny

9. 2. 2021

čas čtení 7 minut

ČR stále patří k nejhorším zemím na světě. V takové situaci je šílené, že politikové uvažují o otevření škol:


Počet mrtvých na milion obyvatel:


Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 365 712  očkování. V pondělí 8.2. bylo očkováno jen 13 106  osob.  (Nárůst, ale malý. Absolutně to nestačí.)  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 105 097 osob.  V pondělí bylo dokončeno očkování  u 10 007 osob.  V důsledku takto pomalého očkování a obrovského rozšíření nákazy v ČR hrozí vznik variant koronaviru, proti nimž budou vakcíny neúčinné. Absolutně naléhavou nutností je snížit počet nákaz v zemi na minimum a očkovat statisíce denně. Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii   bylo už očkováno první vakcínou 12,3 milionů lidí, to je  přibližně  19 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 32,6 milionů lidí, to je přibližně 10 procent obyvatelstva), z nich 9,7 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 045 132 osob. V pondělí 8.2. bylo v ČR zaznamenáno 7663 nových denních nákaz.   ( Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 17 497 lidí, to je od předchozího dne registrace o 164 mrtvých více.  V nemocnicích je 5855 lidí, to je nárůst od včerejška o 382 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Kdokoli přicestuje od pondělka do Británie, bude muset se odebrat na vlastní náklady na deset dní do vládou určeného hotelu. Před cestou do Británie za to bude muset předem uhradit britské vládě 1750 liber (cca 50 000 Kč) na úhradu pobytu v hotelu a na covidové testování. Po příjezdu či příletu do Británie budou příchozí eskortováni do vládou vybraných hotelů. Britská vláda se tak snaží zabránit proniknutí nových variant koronaviru, které mohou být odolné vůči očkování, do Británie. Zatím aktivovala britská vláda 16 hotelů s 4600 pokoji.  Příchozí, kteří se nepodrobí povinnému testu, budou pokutováni částkou 1000 liber, pokud se nepodrobí druhému povinnému testu osm dní po příjezdu, budou pokutováni částkou 2000 liber. Osoby, které se pokusí vyhnout povinnému ubytování v karanténním hotelu, budou pokutovány částkou 10 000 liber. Osoby, které budou lhát na lokačním formuláři, na němž musejí přiznat, v kterých zemích byly, budou odsouzeny do vězení až na deset let. Labouristická opozice kritizuje tato opatření jako nedostatečná, protože se týkají pouze 33 zemí na "rudém seznamu", jenže kromě toho přijíždějí cestující z jiných zemí, kde se už nové kmeny koronaviru  šíří také.

- Každý třetí covidový pacient, který byl na ventilátoru, zažívá intenzivní post-traumatický stresový syndrom. Nákaza koronavirem má obrovský dopad na duševní zdraví lidí. Ze studie 13 049 pacientů nakažených koronavirem, vyplynulo, že i každý pátý pacient, který byl s koronavirem v nemocnici, i když neskončil na ventilátoru, zažívá rozsáhlé příznaky post-traumatického syndromu. Pacientům se neustále vracejí tzv. flashbacky, scény z nemocnice. ZDE 

- Odborníci v USA varují před nárůstem úmrtí na nové varianty koronaviru. Přitom USA neprovádí analýzu, kde se nové kmeny koronaviru šíří a jaké to jsou, přestože mají nejlepší infrastrukturu na světě pro provádění genového sekvenování.  ZDE 

- Oficiálně uváděný ruský počet lidí, kteří zemřeli na koronavirus, je o polovinu menší, než jsou fakta. Ruský statistický úřad Rosstat uvedl, že od dubna 2020 do prosince 2020 zemřelo v Rusku na koronavirus 162 429 osob. Oficiální počet zveřejňovaný ruským zdravotnictvím je však poloviční: 77 068.

- Americký ministr dopravy Pete Buttigieg odešel na čtrnáct dní do karantény poté, co jeden člen jeho ochranky měl pozitivní test na koronavirus. V Česku se to však tak vážně nebere: v jedné pražské čtvrti onemocněla koronavirem družinářka, děti, o níž se starala, do karantény poslány nebyly. Podle pražských hygieniků, kteří za kritiku této skutečnosti nadávají Britským listům, to není nutné.

- Po mnoha letech šíření lží o vakcínách nyní konečně Facebook zakázal šíření těchto informací. Jsme zvědavi, zda to zvládne i v jazycích mimo angličtinu.

- Izrael a Řecko uzavřely v pondělí dohodu o turistice, která má umožnit občanům očkovaným na koronavirus cestovat mezi oběma zeměmi, až začnou znovu létat letadla.

- -Úmrtnost na koronavirus v Anglii je stále ještě vyšší u etnických menšin.

- Je příliš brzo odmítnout vakcínu firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity, konstatuje Světová zdravotnická organizace.

- Vakcína firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity poskytuje ochranu proti mírné a středně silné formě covidu jen v 10 procentech případů, vyplývá z malé studie provedené v Jihoafrické republice, která ale nezkoumala starší pacienty s těžkým průběhem nemoci. ZDE 

- Spojené státy v neděli zaznamenaly méně než 100 000 nových nákaz, avšak vědci zjistili, že počty nákaz britskou variantou se zdvojnásobují jednou týdně. Vědci proto předpovídají, že do konce února 2021 v USA zemře na covid půl milionu osob. ZDE 

Rozhovor Britských listů 360. S kamerou proti úzkostným stavům

5. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta



Ve spolupráci s arteterapeutkami z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích bude spolupracovnice Britských listů a doktorandka Aberystwythské univerzity ve Walesu Dominika Švecová zahajovat v nadcházejících týdnech v Praze filmově-videoterapeutická sezení s klienty, trpícími úzkostnými stavy, kteří budou pod jejich vedením pro terapeutické účely natáčet vlastní krátké filmy. Jan Čulík s Dominikou Švecovou hovoří o tomto projektu. Přihlašte se! Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5.února 2021.


Rozhovor Britských listů 361: Vyřeší konečně ve středu poslanci šokující problém exekucí?

6. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Ve středu 10. února 2021 bude Poslanecká sněmovna ČR projednávat novelu insolvenčního zákona a novelu exekučního řádu. Podaří se konečně odstranit parazitický systém exekucí, jaký nemá ve světě obdoby? Je to nepravděpodobné, protože skupina asi dvaceti velkých soukromých exekutorů má na českou politiku obrovský lobbistický vliv, přestože 4 a půl milionu exekucí, mnohé z nich z doby před mnoha lety, kdy bylo možno z malého dluhu vytvořit obrovský a odebrat lidem třeba i střechu nad hlavou, vážně ochromuje rozvoj českého hospodářství - lidé postižení exekucemi jsou totiž často zcela mimo ekonomický systém země, pracují a jsou odměňováni načerno. V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří o tomto děsivém problému Bohumil Kartous s odborníkem na problematiku oddlužení a exekucí Danielem Hůlem z organizace Člověk v tísni. Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 7.února 2021.


Mezitím v Absurdistánu 162:

Vlivná charitativní organizace, kterou polská vláda a její propagandistická mašinerie z hloubi srdce nenávidí

9. 2. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Zima 2021. Polsko nevidělo tolik sněhu už léta, a tak se vozidla po silnicích pohybují pomalu. Vládní televize z toho obviňuje opozici.   Očkováni proti covidu pokračuje a poslanec ze strany Právo a spravedlnost, který kritizoval jiné, že předbíhají ve frontě, předběhl ve frontě a nechal se očkovat.

Avšak je nutno říci, že ne všichni na pravici se chtějí s nadšením nechat očkovat. Herec Wojciech Olszański, který si osobuje pod jménem Aleksander Jabłoński roli samozvaného svědomí národa, požaduje, aby lidi zavraždili Billa Gatese dřív, než ten nás zabije všechny.   Už po určitou dobu nevěří už ani ti nejotevřenější kritici, že jeho postava polského klona Adolfa Hitlera je uměleckým představením - většina lidí ho nyní vidí jako případ pro psychiatra.

 16521

Kolik dobra je v otevření budov škol?

9. 2. 2021 / Petr Chaluš

čas čtení 6 minut

 

Mnoho politiků aktuálně bojuje za dobro pro děti, které jim má přinést rychlé otevření budov škol. A jsou budovy všech škol takovým dobrem? A pro všechny děti? Není takovým dobrem spíše škola podporující "dobré učení" pro všechny děti, ať už z budovou nebo bez? 

O českém systému školství víme to, že úspěšní jsou v něm ti, co mají dobré rodinné zázemí. Systém ještě více podpoří ty s dobrým zázemím, a ještě více znevýhodní ty s nedostatečným zázemím. Dětem, které nemají doma podporu systém udělí špatné známky, státní testy je zařadí jako ty neúspěšné, a čím dál častěji ani nedokončí střední školu. Hrozí jim, že skončí bez kvalifikace, nebo s velmi nízkou kvalifikací, a tedy nejistou budoucností, bez práce a bez motivace se dále vzdělávat. A přitom zejména pro tyto děti někteří chtějí rychlý návrat do budov škol, ačkoli jim česká škola neumí pomoci?

Z báchorek do reality

9. 2. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Mnoho postojů, nad kterými člověk dnes už spíše žasne, má původ v mocenských poměrech z dávné minulosti. Například představa, že někdo „ovládá svět“. To nebyla nikdy pravda, ale přece jen si na to dělali někteří lidé oficiální nárok, zejména středověcí papežové.

Samozřejmě také oni byli mocensky závislí na různých aliancích a jejich moc nebyla garantovaná nějakou vlastností světa jako třeba v kartách je eso silnější než král. Papež Bonifác VIII. by o tom mohl vyprávět.

Akce se ruší, vláda požadavkům vyhověla. Nenechte padnout české výstaváře!

8. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:


Přeji dobrý den a posílám informaci o ZRUŠENÍ smutečního obřadu za padlé výstavářské firmy, který se měl konat tento čtvrtek od 11 hodin na Malostranském náměstí (viz. pozvánka níže).
Akce se ruší, protože vláda vyhověla požadavkům výstavářů. 

Děkujeme za pochopení. 

Veronika Ostrá

* * *

Zveme Vás na smuteční obřad za padlé výstavářské firmy, a to tento čtvrtek od 11 hodin na Malostranském náměstí.

Stovka zástupců výstavářů z celé republiky se sjede, aby položila věnec za padlé firmy, zapálila svíčky a poté se smutečním průvodem přesunula k Úřadu vlády, kde předá otevřený dopis, parte a věnec.

Důvodem akce je prakticky nulová podpora státu pro obor, který musel jako první kvůli koronaviru zavřít a jako poslední "otevře". Drtivá většina firem nedosáhla na půjčku ani na žádnou jinou podporu. Program Covid Veletrhy/Kongresy vláda přes měsíce jednání dosud neschválila.

Akce potrvá max. 45 minut, všichni výstaváři budou připraveni popsat svoje příběhy.

Děkujeme.

Veronika Ostrá

29544

USA: Žaloby technologických firem proti médiím vedly k rychlému odstranění lživých tvrzení v televizích

8. 2. 2021

čas čtení 6 minut

Pozn. JČ: Bylo by krásné, kdyby se toto dalo v ČR použít jako precedens. Bohužel to v rozkladu českého státu nejde, protože policie nic nevyšetřuje a soudy trestné činy vyvolávající nenávist nestíhají, navzdory tomu, že v trestním zákoníku ČR jsou přesně definovány. Avšak alespoň v Americe, zdá se, dochází k určitému, až kontroverznímu pokroku...

Během pouhých několika týdnů vyčistily žaloby od nepříliš známých technologických firem, specializujících se na volební technologii, americká ultrapravicová média od předtím bezostyšně šířených lží a dezinformací. Žaloby vyřešily dlouholetý problém, nad kterým dosud bezmocně zuřili američtí liberálové, snažili se proti lžím v pravicových televizích organizovat veřejné kampaně a bojkoty zadávání reklamy.

 16596

Není Sputnik jako Sputnik

8. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

 

Nikoliv, pamětníci, toto není článek o archivním brněnském bufetu. Týká se faktu, že Moskva běžně prodává do zahraničí tzv. opičí verze svých pokročilých výrobků, které jsou oproti běžným světovým zvyklostem kvalitativně mnohem horší než ty, které si nechává doma. V minulosti se to týkalo především zbraňových systémů, které sloužily úplně v jiné podobě v SSSR a v jiné - horší, záměrně degradované - se prodávaly za hranice. A nyní přišla informace o tom, že se stejný problém týká zřejmě také prodeje licencí protikoronavirové vakcíny Sputnik.

Rovnost jako způsob prezentace nadřazenosti

9. 2. 2021 / Vojtěch Růžička

čas čtení 7 minut



Začnu odvážným tvrzením zvláště pro dnešní dobu: „Nejsme si všichni rovni!“ Prostě jsem na vyšší úrovni než černoši. Mám od přírody predispozice být téměř ve všem lepší než ženy. Přestože se doba změnila, stejně to místo dají raději mně než homosexuálovi. Holt to tak je. Jsem vítězem biologické loterie, jelikož jsem bílý heterosexuální muž. Dá se říci, že mám modrou krev. Jsem na vrcholu potravního řetězce. Jsem potřeba seberealizace na Maslowově pyramidě potřeb. Jaroslav Flegr mezi evolučními biology…

 16518

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Obyvatelstvo bude nutno kvůli proměnám viru očkovat znovu a znovu

8. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 349 696 očkování. V neděli 7.2. bylo očkováno jen 2 624 osob.  (To snad není pravda!)  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 93 256 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování jen u 1827 osob!!  V důsledku takto pomalého očkování a obrovského rozšíření nákazy v ČR hrozí vznik variant koronaviru, proti nimž budou vakcíny neúčinné. Absolutně naléhavou nutností je snížit počet nákaz v zemi na minimum a očkovat statisíce denně. Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii   bylo už očkováno první vakcínou 12 milionů lidí, to je  18,2 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 31,9 milionů lidí, to je 9,7 procent obyvatelstva), z nich 9,3 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 037 405 osob. Ve neděli 7.2. bylo v ČR zaznamenáno 2145 nových denních nákaz.   (O víkendech se skoro netestuje. Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 17 333 lidí, to je od předchozího dne registrace o 204 mrtvých více.  V nemocnicích je 5473 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 


- Spojené státy registrovaly více než 27 milionů nákaz. Celkový počet amerického obyvatelstva je 330 milionů, v USA je tedy registrováno jako nakažených asi 8 procent obyvatelstva. Joe Biden se vyjádřil, že bude "velmi obtížné" pro zemi získat do konce léta stádní imunitu. V nedělním televizním rozhovoru se Biden vyjádřil, že způsob, jímž Trump přistupoval k pandemii, byl "děsnější, než jsme si mysleli". V USA dosud zemřelo na koronavirus 462 000 osob, ale nárůst nových nákaz za minulý týden poklesl o 20 procent. Počet úmrtí poklesl o 11 procent.

- V USA se rychle šíří britská varianta koronaviru, daleko více než ostatní kmeny.

- Dvě třetiny Američanů souhlasí s Bidenovým přístupem k pandemii, vyplývá z průzkumu ABC News-Ipsos a Američané široce podporují jeho plánovaný zákon o rozsáhlé finanční podpoře obyvatelstvu.

Muslimský tartan ve Skotsku

8. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta


Tohle je senzační. Skotsko objednalo muslimský tartan pro své občany.  Jsem si jist, že někteří muslimští Skoti už mají vlastní tartan. Ale tohle je krásný, vynikající design. XX

(Vyfotografováno na radnici v Glasgow, na výpravném mramorovém schodišti, jehož výstavbu v 19. století financovali hrdí místní podnikatelé.)


Hospodaření OSBL za prosinec 2020

17. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 97 640.35 Kč výdaje byly tentokrát 61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci lsitopadu  byl 91 418.66 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci prosinci 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

30689

Kterak čeští rusofobové nahrávají viru na smeč

8. 2. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Koronavirová pandemie otřásla nejednou iluzí o západním světě – o jeho údajných schopnostech vypořádat se s akutními problémy ohrožujícími celou společnost. Jistěže, existují výjimky, jako je Nový Zéland, Finsko, Norsko apod., nicméně mnohé chudé africké státy, neřkuli asijské země v tomto ohledu západní společenství dokonale zahanbily. Nyní, kdy váznou předem nasmlouvané dodávky západních vakcín a kdy se ukazuje zkostnatělost bruselské byrokracie, se dozvídáme, že ruská vakcína Sputnik V je vysoce efektivní. A podle očekávání se spustila mela.

 16518

Koronavirus: Vznikají kmeny odolné vůči vakcínám, je nutno změnit očkovací strategii

8. 2. 2021

čas čtení 2 minuty


Cílem očkování nemůže být vytvořit ve společnosti "stádní imunitu", ale ochránit zranitelné skupiny, varují vědci, poté, co vyšlo najevo, že oxfordská vakcína nechrání plně proti variantám


University of Oxford a AstraZeneca potvrdily, že jejich vakcína nechrání lidi před mírnou až střední verzí covidu-19, způsobeného jihoafrickou variantou.  Podobné výsledky byly zjištěny u vakcín Novavax a Janssen, které byly v Jihoafrické republice testovány v minulých měsících a ukázalo se, že mají sníženou účinnost proti tamější variantě - na asi 60 procent. Pfizer/BioNTech a Moderna také uvedly, že jihoafrická varianta snižuje účinnost jejich vakcín, ovšem vědí to jen na základě laboratorních studií.

Nicméně všechny vakcíny chrání před nejvážnější formou covidu, před hospitalizací a úmrtím.

 16524

Evropa vracející se z Moskvy má prázdné a zraněné ruce:

Moskva odmítla evropskou olivovou ratolest

8. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

Po své cestě do Moskvy šéf zahraniční politiky EU Josep Borell zastává přesvědčení, že vztahy mezi Evropou a Ruskem spadly na nové minimum. Avšak bilaterální vztahy si teprve ještě sáhnou na dno, píše Christian F. Trippe.

 16524

Brexit: Elton John: "Britští vyjednavači to podělali, zlikvidovali britský hudební průmysl"

8. 2. 2021

čas čtení 3 minuty



"Naučil jsem se všechno, protože jsem v šedesátých letech jezdil šňůry po Evropě. Dnešní mladí umělci musejí mít tutéž šanci! Známý britský populární zpěvák požaduje, aby se Johnsonova  vláda vrátila k vyjednávacímu stolu s Evropskou unií.

Britská hudební celebrita Elton John se vyjádřila, že britští brexitérští vyjednavači "to podělali", pokud jde o dohodu pro britské hudebníky a pro širší hudební průmysl. Požaduje, aby Johnsonova vláda věc novým jednáním napravila.

Křesťané proti kriminalizaci chudých - otevřený dopis poslancům PSP ČR, TZ

7. 2. 2021

čas čtení 17 minut

tisková zpráva


Praha, 7. února 2021 - Řada osobností z křesťanského prostředí i organizací věnujících se sociální práci dnes adresovala otevřený dopis poslancům a poslankyním PSP ČR ve věci novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. Návrh změny zákona (kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi), který by umožnil zabavovat část sociálních dávek jako trest za spáchání drobných přestupků, by tento týden měl ve sněmovně postoupit do druhého čtení (podle všeho již 9. února).


Otevřený dopis novelu ostře kritizuje za její sociální necitlivost. Zejména v době covidové pandemie, kdy nízkopříjmové rodiny s dětmi již žijí na samé hranici pádu na úplné sociální dno, by jim tato novela ještě významně přitížila tím, že by umožnila exekučně zabavovat i tak elementární sociální dávky, jako jsou doplatek na bydlení nebo příspěvek na živobytí.


Signatáři z řad křesťanů se tak připojují k apelu Institutu pro sociální inkluzi a v otevřeném dopisu poslancům píší: „Podle odborníků na sociální práci novela představuje nebezpečný sociální experiment, který sociální politiku de facto nahrazuje politikou trestní.

Rozhovor Britských listů 358. Koronavirus: Chování ministra zdravotnictví je skandál

28. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta



Vzhledem k stále katastrofální pandemické situaci v České republice hovoříme znovu s imunologem Václavem Hořejším o minimálním očkování, o nefunkčnosti českých státních struktur a o hrozbě nových kmenů koronaviru, které se mohou vymknout vakcínám a být daleko vražednější než ty nynější, pokud se pandemie nezvládne. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. ledna 2021.

 16589

Vakcína Sputnik V je klasickou ukázkou z "Encyklopedie ruského prvenství"

8. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

 

"Encyklopedie ruského prvenství" je kniha shrnující skutečné či údajné průkopnictví ruské vědy ve světovém měřítku. Jedná se arci o publikaci zhola zbytečnou, neboť je všeobecně známou a nezpochybnitelnou skutečností, že princip digitálního počítače vymyslel v 17. století ruský inženýr Kompjútěr Ajbíemovič Sčetčik (Компьютер Айбиемович Счетчик), kdežto ropu objevil v roce 1492 sibiřský chemik Benzín Kerosinovič Něftěnko (Бензин Керосинович Нефтенко).

 16591

Fašismus se nám vrací

8. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Profesor Timothy Snyder vysvětluje, jak politická pravice na obou stranách Atlantiku používá nacistickou příručku jak dělat propagandu a používat jednoduchá emocionální hesla a rozdělit tak obyvatelstvo na přátele a nepřátele:


Viz níže:

Rozhovor Britských listů 357. Wikipedie je velmi účinný vzdělávací nástroj

27. 1. 2021

čas čtení 1 minuta




Po nedávném vysílání filmu o Boženě Němcové se stal profil této spisovatelky nejnavštěvovanější stránkou na české Wikipedii toho dne. Toto je vysledovaný trend: řada pořadů vysílaných na ČT přivádí na Wikipedii zájemce o další informace. Wikipedie je fenoménem, který vzniká kolektivním úsilím v desítkách jazyků. Systém otevřenosti a zároveň kontroly důvěryhodnosti a úplnosti dělá z Wikipedie dosud největší cílevědomou koncentraci poznání v lidských dějinách, na němž se jen v ČR pravidelně podílejí tisíce přispěvatelů. Wikipedie přitom slouží i k popisování těch oblastí poznání, které doposud nebyly dostatečně zkoumány, jak dokazuje například systematická práce Anatola Svahilce na vyhledávání prvních žen, které na českém území dosáhly vysokoškolského vzdělání. S Anatolem Svahilcem hovoří o jeho práci pro Wikipedii Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 27. ledna 2021.



 16584

KSČ(M): Učit se, učit se, učit se!

8. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"A my se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutit krk." (Klement Gottwald, 21. 12. 1929) 

S blížícím se 92. výročím "bolševizace bolševiků" v české kotlině dává sbor dědiců v KSČ(M) stále zřetelněji najevo, že tradice páté kolony Moskvy zůstává nepřerušena. Když si strana vynutila desetimiliardové škrty v obranném rozpočtu právě v okamžiku, kdy v plném rozsahu vyšla najevo vojenská zranitelnost polských sousedů útokem z východu, přistoupila následně uprostřed pandemie k torpédování nouzového stavu.

Rozhovor Britských listů 359. Zdravotní sestra: Jak může někdo zlehčovat tu hrůzu v nemocnicích?

2. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



"Nikdy nepochopím, že lidi jdou na demonstrace bez roušek, že říkají, že tady ta hrůza v nemocnicích, že neexistuje, že covid neexistuje. Ta nemoc je těžká, existuje, může postihnout každého a je zákeřná. To, že jste mladý sportovec, neznamená, že to přežijete. Ta nemoc si prostě vybírá podle nějakého klíče, který my neznáme. Může to postihnout každého. Úplně každého. Mně strašně vadí a ubližuje, že to utrpení těch lidí někdo zlehčuje."

Jan Čulík hovoří s Martinou Hvozdenskou, zdravotní sestrou z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, o jejích zkušenostech s covidem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3.února 2021.

K tomu:



 16521

Česká statistická společnost: Měřme nákazu koronavirem profesionálně a efektivně

6. 2. 2021

čas čtení 8 minut


V reakci na neuspokojivou situaci týkající se sběru a zpracování dat o šíření a důsledcích infekce SARS-CoV-2 zřizuje Výbor České statistické společnosti k 1. únoru 2021 odbornou skupinu, která by měla přispět k nápravě této situace, která má neblahé celospolečenské důsledky a která zároveň poškozuje pověst našeho oboru. Zakládající členové odborné skupiny sepsali své prohlášení k současné situaci nazvané Pět kroků (nejen) ke zvládnutí epidemie.

Pět kroků (nejen) ke zvládnutí epidemie


Životy prakticky všech obyvatel České republiky jsou již téměř rok ovlivňovány probíhající epidemií nemoci COVID-19. V současné době se na jedné straně ozývá varování před plošným rozvolňováním platných restriktivních opatření [1] a před šířením tzv. britské mutace koronaviru [1, 2], na straně druhé vznikají iniciativy žádající rozvolnění restriktivních opatření [3] a upozorňující na jejich nízkou efektivitu [4], nedostatečné zdůvodnění a neúměrné dopady na celou společnost z hlediska psychické, morální a ekonomické stránky a v důsledku na „pošlapávání lidských práv a ničení životů milionů lidí” [5].

 16586

Země, která odmítá vakcínu

7. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Zdroj: Pixabay.
 

Po celé měsíce trvá tanzanská vláda na tom, že se COVID-19 v zemi nevyskytuje - takže neexistuje ani žádný vakcinační plán. Reportér BBC Dickens Olewe hovořil s rodinou, jež truchlí kvůli úmrtí manžela a otce, který zřejmě trpěl "neexistující" chorobou. Existují obavy z toho, že na pozadí vládního zapírání zůstává skryto mnoho dalších obětí.

 16585

"Nechte lidi, ať si udělají vlastní názor! Nebo si myslíte, že jsou všichni nesvéprávní hlupáci?!"

7. 2. 2021

čas čtení 9 minut

To je jedna nejčastějších námitek proti těm, co bojují s dezinformacemi, píše Vít Kučík.


  • Odpovědí je, že dezinformační kampaně jsou natolik sofistikované, že si žádný individuální člověk - a to ani kdyby měl IQ 151 a dva doktoráty - kvalifikovaný názor udělat nemůže, neboť jejich podstatu a pravé podprahové sdělení jsou schopny rozklíčovat jen týmy specialistů s pokročilou technikou za velmi dlouhé časové úseky.

  • Primitivní lež dokážete s trochou googlení odhalit sami. Dezinformačni kampaň trvá roky a primitivní lží v ní většinou nenajdete. Skládá se z mnoha vrstev, z nichž každá odvádí pozornost nějam jinam, a jejim cílem je dostat psychiku a názorové rozpoložení miliónů lidí na takové misto, kam zadavatel kampaně potřebuje. A individuálni mysl nemá schopnosti to registrovat, jinak by to celé nemohlo fungovat.
  • Rozhovor Britských listů 356. Karel Čapek byl věštec

    22. 1. 2021

    čas čtení 2 minuty


    (For English, scroll below)

    Přesně před sto lety, 25. ledna 1921, byla v Praze premiéra modernistické, expresionistické hry Karla Čapka R.U.R., Rossum's Universal Robots. V souvislosti s tímto výročím vysílal v minulých dnech o dramatu, které dalo všem světovým jazykům výraz "robot", dokumentární pořad rozhlas BBC. Je robotika a umělá inteligence, sto let po premiéře Čapkovy hry R.U.R., lidstvu vážnou hrozbou? A předvídal to Karel Čapek? O ohromujících schopnostech Karla Čapka vidět do budoucnosti a o jeho zásadním, někdy pomíjeném přínosu české avantgardě hovoří Jan Čulík s Mirnou Šolić, odbornicí na českou literaturu z Glasgow University a autorky nové zajímavé knížky o Čapkových cestopisech. Klíčová slovo tohoto rozhovoru jsou pandemie, populismus, robotika, umělá inteligence, modernismus, diktatura, rasismus, expresionismus, revoluce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. ledna 2021.

    A hundred years ago, on 25th January 1921, the premiere of Czech writer Karel Čapek's modernist, expressionist play Rossum's Universal Robots, R.U.R. took place in Prague. In connection with this centenary, BBC Radio Three has just broadcast a 45 minute documentary about this drama which has given the world the expression "robot". Are robotics and artificial intelligence, a hundred years after the premiere of Čapek's R.U.R., a threat to mankind? And did Čapek anticipate this? In this Britské listy Interview, Jan Čulík discusses Karel Čapek's remarkable ability to see into the future and his contribution to European avantgarde with Mirna Šolić, a Glasgow University expert in Czech literature and the author of a new monograph on Čapek's travel writing. The key words of this interview are pandemic, populism, robotics, artificial intelligence, modernism, expressionism, dictatorship, racism, revolution. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 22nd January 2021.

     16521

    Karlovarský kraj absolutně zuří nad nacionalismem ministra Blatného

    7. 2. 2021

    čas čtení 1 minuta

    Ten odmítl požádat Německo o pomoc pro zahlcené tamější nemocnice.


    POSLEDNÍ OHLÉDNUTÍ ZA NÁVŠTĚVOU MINISTRA

    Ještě se krátce vrátím k jednomu, pro mě asi nejznepokojivějšímu, momentu návštěvy ministra Blatného v Chebu.

    Bylo evidentní, jak moc nikdo z ministerského týmu nechápe, že my tu s Němci už desítky let nežijeme ve stylu "my a oni", že tu hranice lidé už vůbec nevnímají, že přes ně zcela volně jezdíme nakupovat, pracovat, sportovat, studovat,... Že nabídku německé pomoci bereme úplně stejně, jako když nám ji nabízí Praha nebo Plzeň. Že tady už dávno (kromě pár extremistů) nemá nikdo z Němců strach. Že si tu nehrajeme každý na své straně hranice na svém písečku, ale organizujeme společné slavnosti, realizujeme evropské projekty, stavíme cyklostezky.

    Připadalo mi (a byl bych moc rád, kdyby to byl klamný dojem), že celý ministerský tým stále vnímá Němce jako v lepším případě konkurenci, v horším... (Raději ani nedomýšlet.) Co mě k té dedukci vede? Jedna otázka, která padla od člena delegace v průběhu jednání. Zněla následovně: "A uvědomujete si, že když aktivujeme přeshraniční pomoc, může se stát, že až se situace u nás zlepší a v SRN zhorší, budeme muset pro změnu pomoci my jim?"

     16518

    Vakcína firmy AstraZeneca je méně efektivní proti jihoafrické variantě

    7. 2. 2021

    čas čtení 1 minuta

     

    Vakcína Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca nabízí zřejmě pouze omezenou ochranu před mírnou nemocí, způsobovanou jihoafrickou variantou koronaviru. Bylo to zjištěno analýzou raných dat z testů, kterou provedli jihoafriská University of the Witwatrsrand a Oxford University.

    Tvůrkyně oxfordské vakcíny Dr. Sarah Gilbert informovala v neděli dopoledne v televizi, že její tým pracuje na modifikaci vakcíny, aby byla plně účinná i proti jihoafrické variantě, a miliony těchto pozměněných dávek budou k dispozici na podzim, do té doby bude nutno dodržovat karanténní opatření.

    Dr. Glbertová však na otázku moderátora vysvětlila, že je velmi nepravděpodobné, že by se nějaká varianta koronaviru mohla stoprocentně vymknout vakcínám, protože  hlavní protein, jímž se koronavirus snaží proniknout do lidských buněk, je značně velký a vlastně nepozměnitelný - a právě proti tomuto hlavnímu proteinu jsou zaměřené všechny vakcíny.

    Britští dopravci zuří na vládu: Vývoz z Británie do EU v lednu poklesl kvůli brexitu o ohromujících 68 procent

    6. 2. 2021

    čas čtení 2 minuty

     

    Tyto ohromující údaje sdělila britské vládě Asociace silničních dopravců poté, co zjistila informace od svých zahraničních členů. Generální ředitel Asociace Richard Burnett v dopise datovaném 1. února 2021 konstatuje, že on a jeho činitelé opakovaně vládu v minulých měsících varovali, že existují vážné problémy bránící vývozu zboží z Británie, avšak vláda je ignorovala.

     16581

    Zpráva o očkování proti covidu

    6. 2. 2021 / Jan Čulík

    čas čtení 2 minuty

    Scottish Exhibition Centre v Glasgow. Očkování se konalo v oné obdélníkové budově.


    Dnes v sobotu dopoledne jsem byl v Glasgow očkován. Vakcínou od firmy Pfizer. Očkování se konalo ve Scottish Exhibition Centre, v (moderní) obdobě pražského Výstaviště, kde se za normálních okolností konají rockové koncerty, navštěvované desetitisíci lidí.  Chodily tam davy. Samozřejmě na písemné pozvání zdravotnictví, které přišlo před týdnem lidem domů poštou. Vláda zrušila poplatky i za parkování v podzemním parkovišti. V Británii je už očkováno 1. vakcínou kolem 11 milionů lidí. Velmi efektivní systém. Instrukce a poradenství.

    Rozhovor Britských listů 355. Je naše nynější krize způsobena zvyklostmi z Rakouska-Uherska?

    18. 1. 2021

    čas čtení 1 minuta



    Politické postoje visegrádské skupiny nejsou zrovna konstruktivní. Polsku a Maďarsku hrozí zablokování dotací z EU, v ČR je vyšetřován Babiš. Kolem roku 1900 byla střední Evropa zdrojem nesmírně zajímavých myšlenek, kulturně i politicky. Příčinou bylo, že se mísily kultury. Pak ale bylo Rakousko-Uhersko zlividováno. Bylo to neštěstím pro střední Evropu. Brzo došlo k nacistické okupaci, pak ke komunismu. Střed Evropy je geopoliticky slabé místo. Hegemonům na východě a na západě dokáží středoevropské státy čelit jen na základě spolupráce. To neuměly a neumějí dodnes. Středoevropské státy však převzaly od Rakouska-Uherska snad natrvalo jeho záporné rysy: autoritářství, byrokratismus, slabost politiků a nezájem o jednotlivého občana. O kostlivcích ve skříni v české politice, jimiž více než sto let po rozpadu Rakouska-Uherska trpíme dodnes. Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. ledna 2021.

     16580

    Politika jako gramatika

    6. 2. 2021 / Karel Dolejší

    čas čtení 4 minuty

    Zdroj: Pixabay.
     

    Prezident Biden je toho názoru, že by exprezident Trump nadále neměl dostávat zpravodajské svodky. V minulosti bývalo zvykem, že vysloužilí prezidenti měli k takovým informacím nadále přístup; ti se však nechovali tak, aby tajné informace prozrazovali představitelům cizí nepřátelské mocnosti - což Trump prokazatelně nejméně v jednom případě učinil, ještě když byl v úřadě.

     16578

    Volební prognóza – bez naivity

    5. 2. 2021 / Richard F. Vlasák

    čas čtení 5 minut

    Důvěřivost některých politických komentátorů i voličů nezná mezí. Míříme k pravicové vládě, jejímž předsedou nebo místopředsedou bude M. Kuba. Ambice i schopnosti na to má. Díky, naivkové od pirátů a Chvilek.

    Za pár měsíců budeme volit. Vím, máte asi jiné starosti - kde sehnat práci, jak zajistit vzdělání potomkům, když máte dva počítače na rodinu, jak zajistit alespoň minimální příjem, jak se z toho všeho nezbláznit. Mám pro vás "dobrou zprávu" - bude hůř.

    Nekooperativní pan Halamka

    5. 2. 2021 / Pavel Veleman

    čas čtení 3 minuty

     

    Nebudu se nijak zabývat ryze technicistním sdělením vedoucí odboru komunikace na Praze 2 - paní Zoulové. Styl dopisu je totiž naprosto stejný, jakoby se jednalo o výměnu vodovodu nebo řešení výskytu mravenců a jejich dezinfekce v obecních bytech Prahy 2.

    Každý trochu citlivý čtenář jistě ví, jak zejména v době po druhé světové válce tento studený, byrokratický styl sdělení a psaní o smrti a osudu člověka (svého bližního) odhaluje o píšícím jeho nelidskost a pouhou služebnou servilitu a strojovost k fungující, odlitštěné instituci, kterou Praha 2 dlouhodobě pod vedením ODS uplatňuje.

    30649

    Rozpaky nad poměrným systémem

    5. 2. 2021 / Boris Cvek

    čas čtení 3 minuty

     



    Ačkoli jsem odpůrce opoziční smlouvy a považuji ji za katastrofu pro celý společenský vývoj, tlak na většinový volební systém ze strany ČSSD a ODS na přelomu tisíciletí mi byl blízký.

    Moje základní politická idea je přehledná zodpovědnost vlády, ideálně vlády jednobarevné a většinové, která se nemůže vymlouvat na koaliční kompromisy. Proti ní má stát jasná, silná, čitelná opozice. A na opoziční smlouvě mi vadilo nejvíce právě to, že opozice a koalice se spojily, nota bene na mafiánském základě.

     16521

    Pražští hygienici obviňují Britské listy z neprofesionality a potvrzují, že karanténu pro děti nezavedli

    5. 2. 2021 / Jan Čulík

    čas čtení 2 minuty


    Mluvčí píše: "Pokud jsou nastavená opatření ve školském kolektivu dodržována, není nutné plošné nařizování karantény".

    Upozorňujeme znovu, že děti mohou být asymptomatickými nositeli nákazy a bez desetidenní karantény po styku s nakaženou osobou mohou způsobit smrt starším příbuzným.  (Roušky nejsou zárukou proti šíření nákazy, i když šíření nákazy snižují.)

    Podání také hovoří o škole, kdežto ve skutečnosti šlo o družinu. Hovoří o tom, že "pedagogové" "v mnoha případech" nosili roušky či respirátory (ne tedy vždy, kromě toho roušky či respirátory nechrání stoprocentně před nákazou). Nešlo však o učitele ve škole ani o výuku, ale o družinářku a pobyt v družině.

    Máme zprávy o tom, že se toto údajně nestalo jen v jedné pražské městské části.

    Odpověď je naprosto šokující a vypovídá o rozkladu českého státu.

    Jde o ohrožení života.


    "Kluka jsme dnes nechali doma (učivo jsme dostali), v pondělí asi půjde se ženou na test. Nepochopím, že HSHMP není ani schopná v tomto případě provést např. v pondělí hromadný mobilní odběr-test. To je další problém a pravděpodobně je to opět neschopnost, nepružnost a možná kdoví co (prachy). Vždyť tohle by mohla zajištovat armáda s vyškolenými laboranty. Stát v rozkladu."

    K tomu napsal také čtenář Radek Stavinoha:

    "Známá má dítě v 1. třídě ZŠ. Učitel potvrzený covid. Rodičům doporučeno zajít s dětmi na AG test, ale jinak se pouze vyměnil učitel a vesele se učí dál.  - Korekce: děti musejí v pondělí předložit negativní AG test, no, tím pádem je to trochu lepší, ale stejně měla být nařízena karanténa, kdyby se skutečně mělo riziko nákazy maximálně snížit." 
     

    Škoda, že státní instituce seriozně nereagují na oprávněné znepokojení občanů. Věcnými, praktickými a efektivními akcemi. Jako je systematické testování a trasování lidí i dětí, které přišly do styku s nakaženou osobou.  Jak je to možné?

    Česká republika má opět  nejhorší počet denních nákaz na obyvatele: (JČ)



     16521

    Reakce HSHMP na nepravdivý a nepodložený text ze stránek internetového deníku www.blisty.cz

    5. 2. 2021

    čas čtení 5 minut

     V souladu s příslušným ustanovením zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů (tiskový zákon), v platném znění, Hygienická stanice hlavního města Prahy touto cestou reaguje na dnes na stránkách Internetového deníku www.blisty.cz zveřejněný text – viz odkaz https://blisty.cz/art/102717-nebezpecna-nekompetence-prazsti-hygienici-ohrozuji-covidem-zivoty-lidi – a v souladu s citovaným zákonem HSHMP žádá vydavatele a redakci Internetového deníku www.blisty.cz o uveřejnění následující odpovědi (tuto záležitost HSHMP vede pod č.j. HSHMP 08349/2021:

     16601

    Mladý myanmarský aktivista o vojenském puči ve své zemi exkluzivně pro Britské listy

    5. 2. 2021 / Fabiano Golgo

    čas čtení 3 minuty




    T. T., jehož jméno je známé Britským listům, ale kvůli zachování jeho bezpečnosti nebude zveřejněno,  pracuje nepřímo pro organizaci Člověk v tísni v Myanmaru. Je mu 26 let. Je to sociální pracovník, který je financován mnoha mezinárodními organizacemi, mezi nimiž je i tato česká. Z těchto prostředků pomáhá lidem se zdravotním postižením, osiřelým dětem, opuštěným starým občanům a ženám, které jsou oběťmi domácího násilí. VPostavil se proti vojenskému puči, který se právě odehrál v jeho zemi. A souhlasil, že bude riskovat svoji bezpečnost krátkým rozhovorem s námi, než mu nově instalovaná diktatura odřízne přístup na Facebook, WhatsApp a Instagram. Protože je ve vzdálené vesnici, věří, že jeho internet ještě nebyl odpojen jen kvůli prioritě vojenské diktatury, která se soustřeďuje na větší města, ale bezpochyby brzy bude také zlikvidován.

     16521

    Piráti tlačí na vládu, aby umožnila převoz českých pacientů z přetížené chebské nemocnice do Německa. Jinak hrozí ztráty na životech

    5. 2. 2021

    čas čtení 5 minut

    Tisková zpráva

    Cheb 5. února 2021 – Situace v chebské nemocnici je již od ledna kritická, zařízení nemá dostatek lůžek na intenzivní péči pro pacienty s těžkým průběhem koronaviru. Pirátský poslanec Petr Třešňák proto už na začátku roku vyzval ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby okamžitě vyjednal pomoc s Bavorskem a Saskem. Stejný krok žádá nyní po vládě i chebská iniciativa Otevřete hranice sanitkám, což Piráti podporují. Převoz pacientů do bavorských nemocnic by byl nejlepším řešením a trval maximálně 40 minut. Německo nám navíc ochotně vyšlo vstříc. Vláda ale tento návrh odmítla a raději pacienty vozí do velmi vzdálených nemocnic jako jsou České Budějovice, kam převoz trvá i pět hodin. To je pro pacienty vyžadující intenzivní péči velmi rizikové, zároveň se tím blokují kapacity vozů i lékařský personál. Vláda tak znovu ohrožuje svoje občany, a to bez jakéhokoliv racionálního zdůvodnění. Budeme na ni dál tlačit, aby stanovisko změnila,okomentoval Třešňák, který působí také jako místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví.

     16518

    V Británii je hospitalizováno až 100 dětí týdně s vážnou postcovidovou chorobou

    5. 2. 2021

    čas čtení 3 minuty


    Až 100 dětí týdně končí v Británii v nemocnicích s vážnou chorobou, která se u nich objevuje několik týdnů po nákaze. Děti končí na jednotkách intenzivní péče.


    Je to jev, který vážně znepokojuje dětské lékaře. 75 procent postižených dětí je z nebělošských, tedy buď z černošských, asijských či jiných menšinových komunit. Trpí tzv. pediatrickým zánětlivým syndromem celého organismu (PIMS). Téměř 80 procent těchto dětí bylo předtím zcela zdravých.

    29544

    Drzé lhaní se nevyplácí

    Televizi Fox News žaluje firma zabývající se technologií volebních strojků za lží o odškodné 2,7 miliard dolarů

    5. 2. 2021

    čas čtení 1 minuta


    Firma Smartmatic žaluje televizi Ruperta Murdocha za to, že šířila lži o prezidentských volbách v listopadu 2020, které ji poškodily


    Podnik Smartmatic, který poskytl volební technologii jen pro jeden okres v USA, žaluje Murdochovu televizi Fox News a tři její moderátory, Mariu Bartiromo, Lou Dobbse a Jeanine Pirro, všechno nadšené stoupence Donalda Trumpa z šíření lží o prezidentských volbách v listopadu 2020.

    Smartmatic požaduje od Fox News odškodné ve výši nejméně 2,7 miliard dolarů. Firma žaluje také Trumpovy právníky Rudolpha Giulianiho a Sidney Powellovou, kteří údajných volebních podvodech často hovořili ve Fox News.

     16451

    Sprosté útoky na britského vládního epidemiologa jsou důkazem, že se sociální sítě utrhly z řetězu

    5. 2. 2021

    čas čtení 4 minuty


    Debata funguje jen tehdy, je-li podřízena disciplíně etiky. To, že neregulujeme digitální revoluci, je obrovskou chybou naší éry


    Teenager tento týden na ulici verbálně sprostě zaútočil na hlavního britského vládního epidemiologa profesora Chrise Whittyho. Řval na něho, že je to lhář, a pak svůj útok zveřejnil na TikToku. Chlapcova maminka se usilovně omluvila a konfiskovala patnáctiletému synovi jeho PlayStation.

    Dohled nad veřejnou debatou je všude v chaosu. Fotbalisté a filmové hvězdy jsou terčem vlny nenávistných útoků. Lhaní o koronaviru - nikoliv rozumná skepse - - má naprosto zelenou a ohrožuje to životy i svobodu lidí. Lživé nesmysly vyvolávají nenávist chátry, bez jakéhokoliv omezení, oprav či trestu, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins.

     16574

    Problémový Hof

    5. 2. 2021

    čas čtení 1 minuta

    K situaci na Chebsku jsem si dovolil přeložit pro BL kousek zprávy bavorské čtyřiadvacítky BR24 na br.de.  Je to ilustrace, jak je situace blbá, ale taky jak si lidi v regionu dokážou poradit. Kde je Praha, kde je Die Welt někde v Hamburku? A ukazuje to, že nějaké hranice už vlastně neexistujou. Fyzicky ani mentálně. To nikdy předtím nebylo, no, možná ve středověku. Všichni jsme občany Svaté říše Evropské unie. Když musíme, tak to umíme, držme se!  Moje fotka je u potoka Mühlbach u obce Mühlbach, Pomezí nad Ohří, v lese, kde se, historicky celkem nedávno, po lidech střílelo..., píše František Řezáč.

     16552

    Shrnutí dění ve FB skupinách v souvislosti s koronavirem – druhá polovina ledna 2021

    5. 2. 2021

    čas čtení 6 minut

    (Tuto informaci Britským listům poskytl náš redaktor a mluví Českých elfů Bohumil Kartous.)

    Sledované skupiny:

        • Nejsme loutky: 39,5 tis členů
        • Covidu se nebojíme, bojíme se "opatření" - Nechte nás na pokoji! 10,4 tis členů
        • Fórum vlastenců: 7, 5 tis členů
        • Přátelé Ruska v České republice 16,3 tis členů
        • Fanclub Tomia Okamury a SPD: 24 tis členů
        • Nenechám se očkovat: 10,5 členů (na konci minulého měsíce bylo 5,9 tis členů )
        • Češi, táhněme za jeden provaz (16,8 tis členů)

    Poslední zjištění:
     
    • Dezinformace reagují na objev nových kmenů koronaviru snahou vsadit tuto skutečnost do konspirace o spiknutí. Mutace se údajně vyskytly proto, že původní kmen přestal působit a pro potřeby spiknutí bylo nutné vytvořit a vypustit nové varianty.
    • Nové vakcíny proti covidu obsahují "protein HIV".
    • Prosakuje narativ útočící na profesionály z integrovaného záchranného systému, kteří jsou obviňováni z podílu na spiknutí a ze společenské zrady.
    • Obvinění vlády (ministerstva vnitra) z nákupu vodních děl na posílení totalitní kontroly.
    • Podepsáním informovaného souhlasu se osoba zříká nároku na případné odškodnění za následky očkování (součást plánu).
    Stále trvá, že: 

     16521

    Nebezpečná nekompetence: Pražští hygienici ohrožují covidem životy lidí

    5. 2. 2021

    čas čtení 4 minuty

    Aktualizace: K tomu dodává Jakub Žytek:

    Za to nemůže ani tak pražská hygiena jako spíš slavná paní hygienička Rážová se svým metodickým pokynem ze 7. 9. 2020 , z nějž de facto vyplývá, že když děti nosí roušku, do karantény jde jen jeden žák nebo jeho okolí. Pro družiny speciálně zde:

    "Karanténa se nemusí nařizovat všem dětem/žákům/studentům z jiného oddělení školní družiny, školního klubu či kroužku, než je oddělení, klub, kroužek s pozitivním jedincem, ale jen těm s vyhodnoceným epidemiologicky významným kontaktem, kteří nepoužívali odpovídajícím způsobem osobní ochranné prostředky dýchacích cest - nosu a úst."

    Je to neuvěřitelné, ale takhle si tu už půl roku žijeme. Ten stát se rozkládá v přímém přenosu.

    A pak není divu, že nákaza v ČR je skoro nejhorší na světě.

    * * *

    Píše nám jeden čtenář z jedné čtvrti na okraji Prahy, že družinářka ve škole jeho syna onemocněla covidem. Pražští hygienici, nehorázně, rozhodli, že se žáci v družině, s nimiž družinářka přicházela do styku, nemusejí izolovat v karanténě. Je to neuvěřitelná nekompetence, která bude stát životy lidí. Družinářka mohla nakazit děti, které jsou ovšem bezpříznakové a nákazu bez svého vědomí roznesou do svých rodin mezi své rodiče, příbuzné a prarodiče, které to zabije. Nekompetence pražských hygieniků a ohrožení života občanů je na hraně trestného činu, Neuvádíme ani jméno čtvrti, ani jméno čtenáře či učitelky, abychom jim v dnešní situaci v ČR nenadělali problémy. Odpovědnost za šokující situaci nesou pražští hygienici (JČ).


    Dnes jsem se dozvěděl, že družinářka třídy, kam chodí můj syn (1.třída) onemocněla covidem, píše zmíněný čtenář.

    Některé děti v družině tráví cca 1,5h denně, některé i více, než si je rodiče vyzvednou.

    HSHMP prý provedla šetření a není nutná karanténa třídy. Tohle nepochopím, obzvláště když je již ztracena kontrola nad šířením britské mutace v ČR. (Družinářka je doma v karanténě, avšak samozřejmě by měly být v karanténě i všechny děti, s nimiž přišla do styku!)

    Koronavirus: Izraelský příklad ukazuje, že vakcinace funguje

    5. 2. 2021

    čas čtení 2 minuty

    Pokud jde o snahu očkovat lidi proti COVIDu-19 co nejrychleji, Izrael je zatím nepochybným světovým šampiónem. Použil více jak 55 dávek vakcín firem Pfizer a Moderna na každých 100 obyvatel. Třetina populace již obdržela přinejmenším jednu očkovací dávku, napsal Andrew Romano.

    29797

    Teritorialita exekutorů, omezení korupce, úleva soudům a zaměstnavatelům, více zdaněných příjmů do rozpočtu

    Pomozte poslancům najít odvahu odhlasovat novelu exekučního řádu

    5. 2. 2021

    čas čtení 1 minuta

    Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

    Dne 10. února máme další šanci, píše Jana S. Kavková z Platformy za reformu exekucí. Poslanci se chystají ve druhém čtení projednat novelu exekučního řádu. Tak blízko k ukončení současného byznysu s chudobou se zatím žádná vláda nedostala. Projednávat by se mělo i tříleté oddlužení, další zásadní a potřebná změna v oblasti dluhů. V čem novela exekučního řádu zásadně pomůže občanů České republiky? Posíláme pár informací, které můžete ve svých postech použít. 

    • Díky zavedení tzv. teritoriality se výrazně omezí prostor pro korupci, exekutoři přestanou nadbíhat věřitelům a agresivně bojovat o dlužníky z celé republiky.
    • Zaměstnavatelům to rozváže ruce. Statisíce korun ročně teď zaplatí středně velká firma za administrativu spojenou se zaměstnanci v exekuci. Protože např. 3 exekuce = 3 exekutoři = 3x stejná agenda. 60 % zaměstnavatelů tak nechce lidi s exekucí zaměstnávat. 
    • Zmizí “kasta nadřazených exekutorů”. Dvacet nejagresivnějších exekutorů nyní spravuje dluhy v celkové výši 170 miliard. 55 % exekučního trhu. 
    • Zavalené soudy si uleví. Justice je nyní zavalena 4,5 miliony případů exekucí. Velká část této administrativy odpadne. 
    • Nižší výdaje pro státní rozpočet a více zaměstnaných. Lidé v exekucích nebudou nuceni utíkat mimo systém a brát “peníze na ruku”.
    • Kromě toho už snad nebudeme zažívat takové absurdity jako exekuci kvůli osmi haléřům

    Sdílejte prosím informace o tomto důležitém hlasování na svých sociálních sítích nebo vyzvěte své kontakty, aby poslancům či premiérovi přímo napsali. A to do 10. února, kdy proběhne klíčové zasedání. 

    Odkazovat můžete na naši webovou stránku www.exekucninerad.cz. Zájemci tam najdou přehledné infografiky k tématu.

    30711

    Poznámka na okraj zděšení a paniky ohrožených příjemců d'Hondtovy renty

    Ne, Mars neútočí

    5. 2. 2021 / Bohumil Kartous

    čas čtení 3 minuty


    Nález Ústavního soudu, jímž se po dvaceti letech podařilo narovnat diskriminační povahu opozičně smluvního volebního zákona, způsobil mnoha lidem duševní otok. Aby ne, když se tím pravidla hry narovnávají, a to doslova. Stav, kdy v tzv. poměrném systému jedné straně stačí k jednomu mandátu poslance polovina hlasů, které musí na jeden mandát sesbírat jiná strana, je mocensky prosazený nonsens. Ano, termín je komplikace, ale ne komplikace neřešitelná. Nejvyšší správní soud (NSS) už informoval veřejnost, že ani v případě, kdy nebude přijat nový volební zákon, nedojde k rozpadu ústavního systému, neboť výklad nálezu Ústavního soudu pro vyhodnocení voleb poskytne volební senát NSS. Můžete opustit atomové bunkry, pokud jste se do nich na popud prezidentových či premiérových obav z destabilizace ukryli. Mars útočí jen v Lánech a Průhonících.

     16548

    Kterak ústavní soud překroutil vůli čaulidu

    5. 2. 2021 / Karel Dolejší

    čas čtení 4 minuty

    Zdroj: Pixabay

    Středeční rozhodnutí Ústavního soudu ČR zrušit většinové prvky v zákoně pro volby do dolní parlamentní komory je zatím komentováno převážně jako "konec Klausovy a Zemanovy éry". To však není moc přesné. Od dob oposmlouvy, za níž panoval mocenský oligopol dvou největších stran s velmi limitovanou politickou konkurencí, jsme se mezitím přesunuli na půl cesty k mocenskému monopolu jediné kvazistrany.

     16478

    Spojené státy přestaly podporovat saúdskou ofenzívu v Jemenu

    4. 2. 2021

    čas čtení 1 minuta

     

    Spojené státy oznámily, že nadále nebudou podporovat vojenskou ofenzívu v Jemenu, v jejímž čele stojí Saúdská Arábie. Důvodem je to, že bombardování Jemenu způsobilo nejhorší humanitární krizi na světě. Oznámil to Jake Sullivan, Bidenův poradce pro bezpečnost státu.

     16447

    Průběžné zpravodajství:

    Koronavirus má nyní 4000 mutací

    4. 2. 2021

    čas čtení 10 minut

     

    Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 346 439 očkování. V sobotu 6.2. bylo očkováno jen 2 430 osob.  (To snad není pravda!)  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 91 059 osob.  V sobotu bylo dokončeno očkování jen u 1638 osob!!  V důsledku takto pomalého očkování a obrovského rozšíření nákazy v ČR hrozí vznik variant koronaviru, proti nimž budou vakcíny neúčinné. Absolutně naléhavou nutností je snížit počet nákaz v zemi na minimum a očkovat statisíce denně. Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii   bylo už očkováno první vakcínou 11,4 milionů lidí, to je  17,2 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 30,8 milionů lidí, to je 9,3 procent obyvatelstva), z nich 8,7 milionů oběma dávkami.

    Počet registrovaných nakažených v ČR překročil 1 milion, dosáhl počtu 1 030 112 osob. Ve čtvrtek 4.2. bylo v ČR zaznamenáno 8559 nových denních nákaz.   (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 17 129 lidí, to je od předchozího dne registrace o 153 mrtvých více.  V nemocnicích je 5756 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

    Česko je stále na tom velmi špatně:


    - Až 85 procent britských občanů se chce nechat očkovat proti koronaviru, řekl v neděli v televizi ministr pro očkování Nadhin Zahawi. Je však znepokojen odporem proti očkování v menšinových nebělošských komunitách, zejména afrokaribské, černošské a asijské. Právě tito lidé jsou koronavirem nejvíce ohroženi.

    - Británie by měla poskytnout vakcíny jiným zemím, doporučuje dr. David Nabarro, mimořádný vyslanec Světové zdravotnické organizace pro covid-19.

    - Afghánistán dostal v neděli od Indie půl milionu dávek vakcín firmy AstraZeneca.

    - Do soboty ráno bylo v USA proočkováno 39 037 964 dávek vakcín od firem Moderna a Pfizer/BioNTech.

    - Čeští lékaři zuří nad nekompetentním jednáním ministerstva zdravotnictví ČR ohledně pomoci nemocnicím v Karlovarském kraji, viz níže:

    30362

    Je nejvhodnější čas pro změnu životního paradigmatu

    Dobrovolný minimalismus?

    4. 2. 2021 / Beno Trávníček Brodský

    čas čtení 3 minuty

    Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

    Kamiony s těžkou nohou na plynu zamořující silnice ve válce o peníze jako zbraně hromadného ničení. Nebo – letos musíme na hory, letos musíme k moři! Nebo – jaký obyčejný auto? Pro mne jedině prémiová značka! Nebo – jeden řízek v neděli, pche, aspoň tři! Nebo – když barák, tak „sausfork“, když bazén, tak vytápěnej - to všechno za hradební zdí! Že to není žádný minimalismus? Správně! Pravý opak.

    Die Zeit: Vučićovu poslušnost Číně mohou následovat další politici na západním Balkáně

    4. 2. 2021

    čas čtení 2 minuty

    Server European Western Balkans shrnuje reportáže Die Zeit a Deutsche Welle o vystoupení Aleksandara Vučiće na nedávné tiskové konferenci. Politická atmosféra v Srbsku se již delší dobu dramaticky proměňuje a v této situaci uzavírá Telenor skupiny PPF dohody se státním Telekomem Serbia otevřeně napadající konkurenci PPF prostřednictvím státního operátora (Státní kapitalismus a úspěchy PPF).

     16447

    Studie: Kašlající pacienti vážně ohrožují covidem zdravotníky v nemocnicích

    4. 2. 2021

    čas čtení 2 minuty



    Z nového britského výzkumu vyplývá, že bezpečnost tisíců zdravotníků v nemocnicích je vážně ohrožována kašlajícími covidovými pacienty. Riziko je daleko vyšší, než se dosud usuzovalo.

    Studie zjistila, že kašláním vzniká nejméně desetkrát více aerosolových částic než mluvení či dýchání - což vysvětluje, proč tolik zdravotníků během pandemie onemocnělo a zemřelo.

    Výzkum vede k novým požadavkům, aby zdravotníci a kdokoliv, kdo pečuje o osobu nakaženou covidem, měl nejefektivnější ochranné prostředky, včetně respirátorů FFP3 a že musí být zlepšeno větrání nemocnic.

    30710

    Zlobíme se s premiérem a prezidentem nad spravedlností

    4. 2. 2021 / Bohumil Kartous

    čas čtení 5 minut


    Na včerejším rozhodnutí Ústavního soudu, jímž byly zrušeny některé části volebního zákona, jsou nejzajímavější reakce dotčených. Pochopitelně se nejvíce vztekají ti, kteří vědí, že podzimní volby nebudou d'Hondtovy žně, což je de facto jen "čau lidi" strejc, majitel Ano. Ano, Andrej Babiš povolil svěrače svých vášní a reaguje s elegancí nactiutrženého člena družstevního výboru. Jinak to neumí. Vedle toho se ale ukazuje, že ta velká většina, které se změna přepočtu hlasů na mandáty nemusí dotknout, straní podle toho, zda čůrají směrem k Pražskému hradu, nebo z něj...

    30657

    Kdo za to může?

    4. 2. 2021 / David Marenčák

    čas čtení 7 minut


    Vleklé utrpení způsobené pandemií koronaviru, ať už v podobě úmorných semi-lockdownů a jejich následků, zbytečných úmrtí, dlouhodobých zdravotních škod mnohých, se v hněvu, frustraci a bolesti často obrací na jeden jediný terč. Může to být vláda, výhradně Babiš, hloupost a dezinformovanost spoluobčanů nebo jejich egoismus a bezohlednost, další četná selhávání intelektuálních nebo lékařských elit a řada dalších.

     16447

    Lancet: Kombinace slábnoucí imunity a nové mutace viru může stát za stávající vlnou v brazilském Manausu

    4. 2. 2021

    čas čtení 3 minuty

    V brazilském Manausu byla provedena studie týkající se dárců krve, která ukazuje, že 76 procent tamní populace bylo do října loňského roku infikováno novým koronavirem. To by znamenalo, že v Manausu překročili teoretický práh k dosažení kolektivní imunity (67 procent), a to vzhledem k základnímu reprodukčnímu číslu (R0) 3. V tomto kontextu je náhlý nárůst hospitalizací pacientů s covidem-19 během ledna nečekaný a je předmětem obav, informuje lékařský časopis Lancet.

    25863

    Povrch planety je nyní teplejší než kdykoliv za uplynulých 12 tisíc let (a možná za 125 tisíc let)

    4. 2. 2021

    čas čtení 3 minuty

    Lidská civilizace, tak jak ji známe, je stará asi 10 000 let. Zemědělství vzniklo v neolitu na Středním východě. Doba ledová začala asi před třemi miliony let a my se v ní stále zčásti nacházíme, protože Antarktida je pokryta ledem – podobně jako Severní pól, Grónsko a Himálaje. Jenže v době ledové existovala „ledová maxima“, ve kterých led pokrýval spoustu zemského povrchu. Asi před 11 500 lety led podstatně ustoupil a lidstvo vstoupilo do éry holocénu. Ledové maximum skončilo zčásti proto, že se země trochu přiblížila ke slunci. Není jasné, zda se planeta trochu oteplila a zda se přitom se uvolnil nějaký zdroj oxidu uhličitého z Jižního oceánu – nebo zda se nejprve uvolnil CO2, a zesílil tak účinky těsnější blízkosti země k slunci, píše Juan Cole.

     

    30683

    Proč je důležitá krizová intervence

    4. 2. 2021 / Kateřina Duchoňová

    čas čtení 7 minut

    Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

    Během práce na psychiatrii se často setkávám s lidmi v akutní krizi. Jsou to lidé, kterým zkrachoval vztah nebo jim zemřel někdo blízký. Přišli o zaměstnání. Jsou zadluženi a nevědí, jak postupovat dál. Někteří jsou po sebevražedném pokusu.    

    Stává se, že přicházejí rodiny drogově nebo alkoholově závislých, kteří se odmítají léčit a v krizi se tak pomalu ocitá celá rodina. Někdy se dostaví lidé s onkologickým nebo jiným závažným tělesným onemocněním, pro které je již psychická zátěž příliš velká a jejich ošetřující lékaři jim neumí poradit nebo pro velkou vytíženost pro to nemají dostatek prostoru. Objevují se i příbuzní duševně nebo tělesně nemocných, pro které je péče o nemocného člena rodiny vyčerpávající a bere jim veškerý volný čas.        

    30650

    Česká republika je klasický selhavší stát

    4. 2. 2021 / Daniel Veselý

    čas čtení 4 minuty

    Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

    Krize, ať už hovoříme o veřejném zdraví, životním prostředí či ekonomice, obnažují strukturální nedostatky té které společnosti. Už nyní je na základě oficiálních údajů jasné, že loni došlo v České republice v důsledku nezvládnuté pandemie k rekordnímu nárůstu úmrtí, což naši předkové zaznamenali naposledy na sklonku druhé světové války. Bylo by asi nošením sov do Athén vypočítávat šokující selhání Babišovy vlády, jež v prvé řadě nedokázala vybudovat funkční testovací a trasovací infrastrukturu. Zkrátka a dobře: manažerské řízení státu fatálně ohrožuje českou společnost, přičemž trestní stíhání (ne)kompetentních vládních představitelů je zcela na místě.

    30649

    Babiš zajistil pro ČR pro druhé čtvrtletí jen 350 000 vakcín!

    3. 2. 2021

    čas čtení 2 minuty

    Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

    Tisková zpráva

    Co jste od srpna udělal pro dodání vakcín, ptá se Richterová premiéra

    Pozn. red.: Má-li se dosáhnout imunity, je nutno očkovat, dvakrát, nejméně 60 procent obyvatelstva. To znamená po dobu 24 týdnů očkovat TÝDNĚ půl milionu Čechů, upozorňuje matematik René Levínský. Neočkování obyvatelstva ohrožuje zemi novými, nebezpečnými variantami koronaviru.

    Praha 3. února 2021 – Olga Richterová, poslankyně Pirátů a místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví, se v otevřeném dopise obrátila na premiéra Andreje Babiše s otázkami na jeho jednání s výrobcem očkovací vakcíny firmou Novavax, které proběhlo v létě předchozího roku. Podle premiéra Babiše čeká ČR ve druhém kvartálu 350 tisíc očkovacích dávek, zatímco Jižní Korea dokázala zajistit dodávku 40 milionů dávek. „Vaše vyjednávání nelze v porovnání s Jižní Koreou zhodnotit jako úspěšné,“ uvedla v dopise Richterová. Firma má přitom výrobní závod přímo v ČR.

     16447

    Průběžné zpravodajství:

    Počet registrovaných nakažených koronavirem přesáhl v ČR milion osob

    3. 2. 2021

    čas čtení 5 minut

    Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 294 692 očkování. V úterý 2.2.bylo očkováno jen12 332 osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 54 851 osob.  V úterý bylo dokončeno očkování jen u 8838 osob.  Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii   bylo už očkováno první vakcínou více než 10 milionů lidí, to je  15 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 26,8 milionů lidí, to je 8,1 procent obyvatelstva), z nich 6,3 miliony oběma dávkami.

    Počet registrovaných nakažených v ČR překročil 1 milion, dosáhl počtu 1 003 657 osob. V úterý 2.2. bylo v ČR zaznamenáno 9057 nových denních nákaz.   (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 16 683 lidí, to je od předchozího dne registrace o 138 mrtvých více.  V nemocnicích je 5811 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

    - Británie proočkovala první vakcínou už více než 10 milionů osob, tedy patnáct procent obyvatelstva.

    - Očkovací nacionalismus je škodlivý pro všechny a slabá spolupráce mezi státy ohledně očkování he vážnou překážkou pro dosažení celosvětového proočkování obyvatelstva, jehož je nutně zapotřebí pro zvládnutí pandemie, varuje šéf Světové zdravotnické organizace  Tedros Adhanom Ghebreyesus. Slabá mezinárodní spolupráce ohrožuje svět vznikem nových, nebezpečných mutací koronaviru.

    - Saúdská Arábie zakázala vstup do země z dvaceti zemí světa.

    - Jediná dávka vakcíny AstraZeneca/Oxford poskytuje silnou ochranu proti covidu-19 nejméně na tři měsíce a snižuje šíření nákazy o dvě třetiny, zjistila nová studie.

     16521

    Němci nechápou, proč česká vláda nechává občany ve štychu

    3. 2. 2021

    čas čtení 2 minuty

    tisková zpráva

    Praha, Cheb, Německo - Řada významných německých médií dnes píše o ostudě české vlády, která nechává občany z Karlovarského kraje bez rychlé pomoci. Předně nemocnice v Chebu se totiž potýká s enormně velkým počtem vážně nemocných koronavirem. Česká vláda však vytrvale odmítá pomoc Německa, které je ochotné s krizovou situací pomoci a některé covidové pacienty převzít. Němci si také všímají petice lidí proti vládnímu postupu.

     16545

    Myanmar: Převrat "jako rozcvička"

    3. 2. 2021

    čas čtení < 1 minuta

    Krátký experiment s demokracií v Maynmaru (dříve Barma) končí vojenským převratem. Mezitím teenagerka natáčí svou rozcvičkovou taneční kreaci - a vůbec ničeho si nevšimne.

    Británie se pro rychlé získání vakcíny inspirovala varovným sci-fi filmem z roku 2011, "Nákaza"

    3. 2. 2021

    čas čtení 1 minuta

     
    Překvapivým faktorem ovlivňujícím rychlé získání protikoronavirových vakcín v Británii se ukázal film z roku 2011 Contagion (Nákaza) Stevena Soderbergha. Ten silně ovlivnil britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka. Hancock od samého začátku koronavirové krize neustále připomínal svým poradcům tento film, který se dnes považuje za velmi přadvídavou analýzu toho, jak bude probíhat globální pandemie. Hancock zejména neustále na základě tohoto filmu připomínal svým lidem na ministerstvu zdravotnictví, jak problematický bude mezinárodní závod o omezené množství vakcín - a zdůrazňoval jim, že Británie si je musí obstarat předem co nejdříve.

    Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
    22116