Francouzští socialisté pomohou Evropě

24. 4. 2012 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

První kolo francouzských prezidentských voleb potvrdilo jen to, co se ve Francii ví už několik týdnů, ne-li měsíců: prezidentem Francie bude François Hollande. Druhé kolo se bude konat pod heslem -- všichni proti Sarkozymu. Podle sondáží veřejného mínění dostane tak o deset procent méně než Hollande.

Ve Francii bývají tyto průzkumy věrohodné, i když se v neděli večer pár procent voličů při odchodu z volebních místností stydělo říct, koho volili. První odhady uváděly tříprocentní převahu Hollanda nad Sarkozym, pak to bylo jen 1,5 procenta. Slovenských rozměrů tento stud ve Francii nenabyl. Při posledních slovenských volbách se mnozí lidé pod pravicovým tlakem tak báli přiznat, že volili Ficův Směr, že odhady od uren mu dávaly o deset procent méně, než pak byla skutečnost.

Ti, kdo nemohou jinak

24. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 13 minut

Sobotní demonstrace proběhla, a to za značné účasti občanů a ve velmi kultivovaném duchu. Byl to zajímavý kontrast, na jedné straně trapné vládní divadlo se spoustou vulgarit a nechutností, s odposlechy, vzájemnými urážkami a nevýslovným pohrdáním těch, jejichž zájmy má vláda hájit, na druhé straně slušný, důstojný a přitom sebejistý dav. Když pak v nedělních Otázkách Václava Moravce vystupovala Karolina Peake, jenom svým chováním podtrhla všechny důvody, jež by měly vést k vypsání nových voleb v co nejbližším možném termínu. Aroganci, nekompetentnost, podezření z korupce.

Nejmasovější protest od roku 1989 zřejmě naše vládní představitele nezajímá. Dál omílají svou písničku, že hájí zájmy svých voličů, kteří je pověřili úkolem, za jehož splnění nesou odpovědnost.

Britský ministr kultury předával informace Murdochovi

24. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

středa poledne: V souvislosti se skandálem, kdy ministr kultury Jeremy Hunt prozrazoval důvěrné informace Murdochově firmě News International v případě, kdy měl rozhodovat jako nestranný soudce o tom, zda dovolit zvýšení kapitálového podílu News International v televizi BSkyB nad 50 procent, odstoupil zatím nikoliv ministr, ale jeho poradce Adam Smith. Novináři poukazují na to, že Adam Smith byl opatrný poradce a dělal jen to, co mu nařídil ministr. Ministr zase prý dělal jen to, co si přál premiér David Cameron.

Informace z úterý:

Labouristická opoziční strana požaduje, aby odstoupil britský konzervativní ministr kultury Jeremy Hunt. Vyšlo totiž najevo, že soukromě předával informace televizní mediálnímu koncernu Ruperta Murdocha News Corporation v době, kdy měl nestranně rozhodovat o tom, zda Murdochově firmě dovolit, aby získala většinový podíl v satelitní televizi BSkyB. Hunt poskytoval důvěrné informace o stavu žádosti Jamesi Murdochovi a také o názorech na tuto žádost, převládajících ve státní regulační radě pro média Ofcom.

Jeremy Hunt však odmítá odstoupit a tvrdí, že zachoval všechny propriety. Při vyšetřování News Corporation u Levesonova šetření bylo zveřejněno 163 výňatků z emailů Jeremy Hunta Jamesu Murdochovi. Britský premiér David Cameron se vyjádřil, že má v Jeremyho Hunta plnou důvěru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Evropě zavládla krize legitimity

23. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Při volbách ve Francii v neděli, v královském paláci v Haagu v ponděí a na Václavském náměstí v Praze v sobotu hrozilo, že demokratické protesty proti škrtům, zaváděnými vládami, překročí kritickou míru a svrhnou tři evropské vlády, napsal v pondělí deník Guardian.

Mark Rutte, středopravicový holandský premiér, hodil v pondělí ručník do ringu a po sedmi týdnech neúspěšného dohadování se ohledně drsných vládních škrtů, požadovaných od Evropské unie podle pravidel, které on sám pomáhal zformulovat, rezignoval na svou funkci.

Po nejrozsáhlejších lidových protestech, které se konaly v Praze od sametové revoluce klopýtala pravicová vláda Petra Nečase nad propastí, a to nejen kvůli škrtům, ale také kvůli korupci.

Robinzonáda Karolíny Peake

23. 4. 2012 / Jiří Šteg

čas čtení 3 minuty

Mutace surrealistického (z)jevu Věci veřejné do nového svěžího vánku, možná dvou (nebo tří?), je před dokončením. V nastaveném čase bude onen vzývaný klub, který zaručí bezpečnou většinu, ustaven a vláda získá na několik dalších dní nebo měsíců "klid na práci" neboli další destrukci společnosti. A že je ho po sobotní demonstraci potřeba. Petr Nečas a jeho ministři i po této demonstraci donekonečna omílají, že vláda si své programové prohlášení rozvracet nedá. A má v ruce prostředky, jak tomu zabránit. Tak, jak se na řádný demokratický stát sluší. Premiér, vědom si své historické odpovědnosti - možná k církevním restitucím - a jako bytostný demokrat rozhodně požaduje, aby původní slizoidní nebezpečná většina 118 hlasů byla nahrazena o 15 % bezpečnější většinou 102 hlasů. Iracionalitu tohoto argumentu lze vysvětlit pouze extenzí základních principů, na nichž je postavena činnost jeho vlády. Nelze ovšem ani vyloučit, že se za ním skrývá reálná snaha o redukci nákladů, které nejsou oficiálně zachyceny v žádné rozpočtové kapitole...

Všeobecná úvaha o štěstí

24. 4. 2012

čas čtení 6 minut

KD│ Jakožto ten kdo pravidelně hraje poker bych rád měl za to, že dobře chápu, proč je štěstí pro naše životy tak důležité. NENÍ to proto, že by svět byl zcela nahodilý a neměli bychom vliv na to, jaké výsledky nás čekají - ve skutečnosti právě fakt, že jsme přijali smysluplná rozhodnutí tváří v tvář nejistotě, vede ke štěstí. Dovolte, abych se pokusil objasnit, co touto analogií s pokerovou hrou myslím, napsal Ashvin Pandurangi.

Co bylo rozkradeno, musí být ušetřeno

24. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Článek Petra Holuba v Aktuálně.cz velmi hezky shrnuje a ukazuje, že Nečasova vláda nejdříve nechá 100 miliard Kč uniknout ze státního rozpočtu do soukromých firem, a pak to ždímá ze střední třídy a důchodců, a žene tak občany do bídy. Vláda, která dnes již stojí jenom díky podivným přeběhlíkům z Věcí veřejných, má ještě tu drzost nazývat takovou politiku "rozpočtově zodpovědnou". Je to naopak krytí naprosté rozpočtové nezodpovědnosti a okrádání obyvatel v těžkých časech hospodářské a ekonomické krize.

Sven Giegold: Evropská krize a ceny energetických surovin

24. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Člen výboru pro ekonomické a měnové záležitosti Evropského parlamentu Sven Giegold hovoří na konferenci Paradigm Lost pořádané Institute for New Economic Thinking's (INET) o souvislosti rostoucích cen ropy, plynu a dalších surovin a rostoucích deficitů zejména některých - notoricky známých - "problémových" evropských zemí.

ZAMYŠLENÍ

Hmmm...

23. 4. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

Výsledky francouzských prezidentských voleb zvýrazňují otázku, jak hluboce je rozdělena společnost v Evropě - a to nejen v otázce sociální politiky a tradičních témat souboje "pravice a levice", ale - a to zejména - v otázce otevřené společnosti a kontinentální integraci. A jak hluboce je rozdělena levice.

Jeden by čekal, vzhledem ke skandálům Sarkozyho a k sociálním protestům ve Francii, že Hollandovo vítězství bude silné. A ono je slabé...

Kalousek tvrdí, že kapitalismus, jemuž on stojí v čele, nedokáže lidem zajistit slušnou životní úroveň. Proč by ten režim měli tedy lidi podporovat?

23. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

"Evropa se dostala na konec nějaké éry, kde vlády léta přifukovaly životní úroveň populace na úkor budoucnosti. Ta éra skončila, čelíme jiným výzvám a já se netajím tím, že ta opatření, která navrhujeme, snižují reálné příjmy v populaci," řekl Kalousek po sobotní velké občanské demonstraci svým charakteristicky primitivním jazykem.

Jeho výrok je sporný z mnoha ohledů. Zaprvé prostě není pravda, že "vlády léta přifukovaly životní úroveň populace na úkor budoucnosti". Přiměřená státní zadluženost je součástí normálního provozu kapitalistické ekonomiky. Zadlužeností vlády financují investice, které přinášejí zisk. Nepřiměřenými škrty vlády podvážou hospodářský rozvoj, jak se to už ukazuje v Řecku, v Irsku, ve Španělsku a v Portugalsku.

K vážné zadluženosti některých západních zemí (nikoliv Česka, ČR má jeden z nejmenších dluhů a škrty jsou zbytečné, vláda by měla naopak stimulovat rozvoj ekonomiky!) došlo teprve v posledních několika letech, v důsledku bankovní krize, způsobené nedostatečnou regulací finančního sektoru.

Kdyby měl Kalousek však pravdu, bylo by to závažné přiznání.

V ČR se lidi dnes v práci bojí i špitnout

23. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ve vašem článku je jeden omyl. Píšete, "protože se mnohdy v zaměstnání bojí stejně jako kdysi za komunismu". Za socialismu jsme se v zaměstnání nebáli, protože jsme o něj nemohli přijít. Pracoval jsem za socialismu i kapitalismu jako technik v chemičce. Probíhají tam tzv. "výrobní porady". Přál bych vám vidět rozdíl! Tenkrát bouřlivá diskuse a křik, dnes lidé se sklopenými hlavami, bojící se špitnout. Možná na ministerstvech atd. to bylo jinak, jenže to se 99% lidí netýká. Většina lidí zažila v zaměstnání daleko větší svobodu než dnes. Všichni spolužáci z VŠCHT mi to potvrzují, píše Jan Skalský.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O divné morálce zdánlivých moralistů, neboli O životě, smrti a vraždě

24. 4. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Existují témata, která nejsou jednoduchá. Patří k nim druhý nejdůležitější základ lidského života, nad nímž se většina lidí raději ani moc nezamýšlí. Smrt k nám ale patří stejně jako narození. Je neodvratitelná a můžeme se pokoušet život si na nějaký čas prodloužit, nebo případně I zkrátit. Na to jsem si vzpomněl, když jsem četl v BL větu Jana Paula, "Nikdo nemá právo vzít druhému jeho život, a to ani tehdy ne, když život člověka směřuje ke svému konci."

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Krabyčka na brýle

23. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Byla jsem se projít jednou nejmenovanou pražskou tržnicí a zaujal mě jeden stánek, u kterého nebyl žádný vietnamský prodavač, nýbrž Češka. Jedná se o stánek s brýlemi. Myslím, že slečna by měla nosit sama nějaké brýle. Na prodejním pultu měla vystavenou cedulku s popiskou udávající cenu za brýle a krabičku-foto popisky zasílám v příloze, píše Markéta Votavová.

Prohlášení Spojenectví práce a solidarity děkuje veřejnosti

24. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Spojenectví práce a solidarity (SPaS) sdružující na společné platformě občanské a politické organizace, iniciativy, ale i jednotlivce, vyslovuje své poděkování všem, kdo připravovali demonstraci na Václavském náměstí 21. dubna 2012, a vyjadřuje svou úctu každému, kdo se vlastní akce zúčastnil.

Komu vlastně plní "své" sliby?

24. 4. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Když poslouchám některé přední politiky, především ministry nebo předsedu vlády, jak se dušují, že dělají pro lidi, notabene všechno dobře, naplňují litery programového prohlášení a hlavně, že plní sví sliby dané voličům, tak mnou cloumá vztek nad jejich drzostí, arogancí a neomylností.

V nedělních (22.4.2012) OVM se tím opět velmi vehementně oháněl ministr Drábek. Nutno dodat, že to není ani poprvé a věřím, pokud bude vláda fungovat (kéž by ne), že se to bude opakovat stále dokola: plníme programové prohlášení, plníme sliby, které jsme dali svým voličům.

Informativní konec koalice, aneb Strakovka 90210

23. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"... a když se poslední na první zavěsí / pak z jeho prdele vlastní krev saje si..."
J.H.Krchovský

"Nedošlo k žádným závěrům ani dohodám!," sdělila podle předpokladů novinářům a veřejnosti Kateřina Klasnová ohledně nedělní párty předsedů u Nečase, která byla prezentována coby ukončení koaliční spolupráce k 27. dubnu. Podle Klasnové byla schůzka pouze "informativní". Přeloženo do obecné češtiny: VeVerky dobrovolně ze sněmovny neodejdou.

ProAlt podporuje stupňování protestů

23. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva iniciativy ProAlt

Dne 21. dubna se na Václavském náměstí v Praze sešla stotisícová demonstrace požadující zrušení takzvaných reforem, demisi vlády a předčasné volby. Výzkumy veřejného mínění ukazují sedmdesátiprocentní podporu veřejnosti předčasným volbám a drtivý pokles preferencí pro strany současné vládní koalice. Dva dnes již bývalí koaliční poslanci jsou odsouzeni za korupci, několik ministrů vlády je z korupce důvodně podezíráno.

Ve Francii zaznamenali lepenovci obrovské zisky

22. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Šetření u východů z volebních místností (exit polls) ukazují, že socialistický uchazeč o funkci francouzského prezidenta Francois Hollande vede nad obhajujícím konzervativcem Nicolasem Sarkozym už po víkendovém prvním kole. Podle výzkumu dostal Hollande 28,51% hlasů, zatímco Sarkozy 27,09% hlasů. Třetí se umístila kandidátka ultrapravice Marine Le Penová s 20%, čtvrtý skončil kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon s 11,7% hlasů a centrista Francois Bayrou dostal 8,5%.

27671

Vídeňská Opera zpřístupňuje svá představení kolemjdoucím zadarmo

23. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Byli jste v poslední době ve Vídni? Všimli jste si, že vídeňská Opera má na svém průčelí v Kärtner Strasse umístěnou obří obrazovku, kolem ní jsou reproduktory a každý večer "vysílá" do ulice kolemjdoucím zadarmo přímý přenos operního představení, které se právě hraje v budově? V ulici je umístěno asi deset řad sedaček, na něž mohou kolemjdoucí usednout a přímý přenos sledovat.

Možná je to proto, že Vídni vládne koalice sociálních demokratů se zelenými...

Přispívá to velmi k přátelské atmosféře města jako veřejného prostoru...

Když někdo vládne, vždycky je to proto, že se to někomu v zákulisí moc dobře hodí

Film o samotě a o zneužití jedné obsedantní osoby

22. 4. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nemohu souhlasit s tvrzením Tomáše Koloce, že britský film Železná lady s Meryl Streepovou v hlavní roli je propaganda amerických republikánů. Ve filmu jde o něco úplně jiného. Je to studie zneužití jedné osobnosti. Je to studie odkopnutí a samoty.

Karolina Peake v OVM: Korupce v přímém přenosu

23. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když jsem v neděli poslouchal Karolínu Peake, vicepremiérku pro boj s korupcí, v Otázkách V. Moravce, ptal jsem se sám sebe, v čem vlastně ta korupce spočívá. A došel jsem k závěru, že jde vlastně o to, že se sliby a rozhodnutí mají svůj vývoj, nedrží se pevně a zásadově, nýbrž se mění podle toho, kdo dá více. Václav Moravec připomněl Peake její slova z konce června 2010: "Pokud se mé svědomí bude rozcházet s názorem vedení, složím mandát a odejdu."

Vláda rozpočtové odpovědnosti, aneb od demokracie k totalitě?

23. 4. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 2 minuty

Vláda se permanentně zmítá v koaličních třenicích doplňovaných vzájemným osočováním mezi koaličními partnery. Osočováním gradujícím k označení koaličního partnera za slizkou, odpornou věc. Dva ze tří koaličních partnerů bičují méně poslušného partnera nejen nadávkami, ale i vyhrocenými ultimáty a vyhrožováním přečasnými volbami. A to tak vehementně a vytrvale, až se zadaří rozbít stranu koaličního partnera, oddělit "plevy od plevele".

Poslední večeře vlády? Asi ne...

23. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Předsedové navrhnou svým stranám vypovězení koaliční smlouvy k pátku 27. 4. 2012," sdělil v neděli večer novinářům premiér Petr Nečas. Znamená to, jak napsala většina zpravodajských serverů, že koalice skončí v pátek? Nikoliv nutně. A znamená to, že končí Nečasova vláda? Tvrdit něco takového by bylo hodně předčasné. Záleží dosud na úspěšnosti nahaněčky Peake a na dalším premiérově postupu.

Sobotní pražská demonstrace byla školou demokracie

23. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Na blgu iDNES jsem se dočetl, že jsem se zúčastnil, spolu se stotisíci lidí, demonstrace lůzy, která přivede tuto zemi na cestu Řecka. Mladá autorka tam sice nesklidila moc velký aplaus, ale zaujala. Zpozorněl jsem, když jsem si přečetl informaci o autorovi. Je netolerantní fanynka Izraele, tradiční křesťanské morálky a volného trhu... . Ve strachu před lůzou a komunisty naznačila cestu země směrem do míst, za použití odkazu klasické přisprostlé české nadávky.

Tato mladá žena se však mýlí v tom, že mladí lidé, kterých bylo na sobotní demonstraci neuvěřitelně překvapivé množství, a ostatní účastníci, se chovali jako lůza, píše Vít Stanislav.

Despekt pro RESPEKT:

Švehla opět vzkazuje: "Držte hubu a krok"

22. 4. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 8 minut

"Izrael naopak potřebuje pochopení a podporu," píše ve svém textu v časopise Respekt (16/2012) pan Marek Švehla. Asi se budu muset omluvit, že jeho výzvu neuposlechnu a to ani v případě, jak píše, že se jedné o největšího spojence Západu na Blízkém Východě.

Důvod je prostý. Pokud můj spojenec nezastává stejná morální pravidla jako já, ale kloní se k těm, jenž uznávají moji nepřátelé, používá nemorální a neakceptovatelné praktiky minulého století, nemohu ho podporovat a to ani v případě, že se jedná o Žida.

Jen na nás...

23. 4. 2012 / Jaromír Habr

čas čtení 10 minut

Sobotní úspěch nás občanů na Václavském náměstí, organizovaný spolupracujícími odborovými organizacemi, občanskými iniciativami či hnutími, ale i dalšími subjekty, ponechám stranou, neboť jde o úspěch pouze dílčí a pouze v rámci první fáze, která bude završena vypsáním nových voleb, zatímco za skutečný úspěch bude možné považovat až úspěšné završení fáze druhé, tedy až dokážeme, a't už svojí přímou účastí či maximálním uplatněním aktivní kontrolní role, nahradit stávající vládnoucí asociály lidmi, kteří budou dělat politiku coby službu lidu, a to dlouhodobě. Lidmi, jejichž důvěra potažmo popularita nebude stát na skutečnosti, že po slepém je i jednooký mistrem, tedy že po současné garnituře je téměř jakákoli další lepší. Lidmi, jejichž důvěra neskončí spolu s procitnutím občanů z další kritiku a realismus postrádající nekritické euforie, nýbrž kteří si budou při vládnutí počínat obecně prospěšně a humánně, a to nikoli z obav před hněvem veřejnosti, nýbrž primárně z vnitřních pohnutek. Že takoví neexistují, tvrdí dle mého názoru pouze dvě skupiny lidí:

Praha proti Pražanům: dejvická radnice chystá odsun domorodců

23. 4. 2012 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

Radnice Prahy 6 chystá prodej 904 obecních bytů. Nabídne je současným nájemníkům, ovšem za cenu, kterou si mnozí nebudou moci dovolit zaplatit.

Tito lidé v bytech mohou zůstat jako nájemníci, ale od roku 2013 prudce stoupne činže, lze tedy očekávat velký exodus starousedlíků. Některé domy v Dejvicích byly zrekonstruovány za dotace od Evropské unie. Provedenými opravami obec zdůvodňuje zvýšení nájmů i ceny bytů. Opravdu chtěl Brusel podpořit vznik dalšího ghetta pro bohaté, jaká rostou například v Paříži nebo v Londýně? Nevzniklo za evropské peníze jenom další krmítko pro Kolibříky?

Za všechno můžou komunisté, kteří nám vládnou!

22. 4. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Nic překvapujícího, když tato a jiná slova lez slyšet z úst např. paní Zdeny Mašínové, J. Wolfa nebo V. Hučína. Na každém šprochu, pravdy trochu, říká staré české přísloví. Tak je to i v tomto případě, když výše jmenovaní se unisono domnívají (či jsou o tom přesvědčeni), že na nepříznivém polistopadovém vývoji má hlavně vinu Václav Havel. V čem?

Kdy začaly dějiny?

23. 4. 2012 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Podle pořadu České televize Retro začaly dějiny města Mostu někdy kolem roku 1950, kdy sem byly přesunuty oddíly Československé lidové armády na výpomoc uhelným dolům.

V celém pořadu nepadne ani jednou slovo Němec, německý. To je opravdu obdivuhodný výkon při líčení dějin města, které mělo před válkou přes čtyřicet tisíc obyvatel, z nichž se převážná většina hlásila při tehdejším sčítání lidu, bytů a domů k německé národnosti.

Ve textu Wikipedie v češtině se slovo "německý" vyskytuje jedenkrát, ve větě: "Po válce byla většina původních, německy mluvících, obyvatel vysídlena."

Slavný britský novinář se omluvil, že kritizoval záběry z Trnopolje

23. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

John Simpson, editor BBC pro zahraniční záležitosti, se omluvil, že svědčil proti novinářům, kteří byli neprávem obviněni z toho, že údajně zfalšovali svou reportáž o podmínkách v koncentračním táboře, který provozovali Srbové během bosenské války.

John Simpson napsal v neděli v týdeníku Observer, že lituje, že se podílel na obhajobě časopisu Living Marxism, který obvinil zpravodajský televizní tým televize ITN a novináře Eda Vulliamyho, že jejich reportáž byla vymyšlená a lživá. Televize ITN tehdy Living Marxism žalovala za pomluvu, za to že časopis vydal článek s titulem "Fotografie, která ošálila svět" od Thomase Deichmanna.

V Praze se konala největší protivládní demonstrace od r. 1989

21. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Nejméně 100 000 lidí se v Praze v sobotu na Václavském náměstí účastnilo protivládní demonstrace, kterou svolaly odbory. Odboráři sami odhadli účast na 120 000. Podle informací Štěpána Kotrby, který na místě fotografoval, má náměstí oficiálně kapacitu 160 000 lidí (při zalidnění 4 lidé na m2, 40 920 m2) a bylo plné až po Můstek. Odborářské číslo tudíž nebylo vůbec nadsazené... Další lidé byli ještě v přilehlých ulicích. Ministr financí Kalousek se vyjádřil, že demonstrace byla "politická". Premiér Nečas obvinil ČSSD z populismu. Několik stovek lidí po demonstraci protestovalo před Českou televizí, kterou obvinili ze zkresleného zpravodajství z demonstrace. Demonstrace se účastnil i olomoucký řidič Roman Smetana, který se nedostavil k výkonu trestu pro "poškození volebních letáků ODS", policie ho zadržela.

FOTOREPORTÁŽ Štěpána Kotrby ZDE

Česká vláda je proslulá svou hroší kůži a neuvěřitelnou arogancí - která je asi tak velká jako její primitivismus. Na rozdíl od západních vlád prosazuje ostře nepopulární rozhodnutí, přestože ví, že tato rozhodnutí drtivá většina veřejnosti nepodporuje a že občanská podpora této vlády je minimální. Normální vlády v demokratických zemích toto většinou nedělají, protože vědí, že prosazování kontroverzních opatření, které mají minimální podporu veřejnosti, se vládnoucím stranám dlouhodobě vymstí ve volbách. Zatímco v ulicích demonstruje více než sto tisíc občanů, Nečasova vláda v zákulisí čachruje ve snaze udržet se - ostře proti přání veřejnosti - u moci. Je zajímavé, jak dlouho jí tato drzost vydrží. Potíž je, že pánové Nečas, Kalousek ani Schwarzenberg se nevyznačují zrovna pronikavou inteligencí. Je otázka, jak dlouho to bude trvat, než této vládě docvakne, že opravdu skončila - a že jestli neodejde, může to znamenat dlouhodobou likvidaci všech stran, které se dnes podílejí na vládě, míní Jan Čulík.

27662

Fotografie Aleny Šustrové z pražské protivládní demonstrace 21. dubna 2012

21. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

FOTOGALERIE ze sobotní protivládní demonstrace na Václavském náměstí. Snímky pořídila Alena Šustrová.

Podle policie se demonstrace zúčastnilo 80 - 90 000 osob a byla tak druhá největší po listopadu 1989 (hned za stotisícovou demonstrací během tzv. televizní krize)...  Podle odborářů se sešlo 100 - 150 000 lidí. Autorka fotografií osobně odhaduje počet účastníků na 160 000.

Nečas straší "politizací", levicí, dluhy a nezaměstnaností - jak se dalo čekat

21. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Premiér Petr Nečas vydal k dnešní protivládní demonstraci stručné prohlášení. Akci označil za "zpolitizovanou", zneužitou k předvolební kampani ČSSD a KSČM, jimiž samozřejmě neopomněl postrašit: "Jejich zájmy a prostředky jsou totožné: chaos, negace, konec nezbytných reforem, absence věrohodné alternativy. To bych považoval za velké nebezpečí pro naši ekonomiku v dnešní situaci, kdy se řada evropských zemí potýká s mnohem většími problémy a musí provádět mnohem bolestivější zásahy do životní úrovně obyvatel."

Sto tisíc lidí na Václavském náměstí. Co dál?

21. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Na protivládní demonstraci pořádané odbory a dvěma desítkami občanských iniciativ se sešlo přes sto tisíc lidí. Na akci zvaly odborářské plakáty požadující mj. zavedení registračních pokladen u vietnamských a čínských stánků; těžko říci, jak velkou část účastníků přivedl do ulic Prahy právě tento bod, ale můžeme předpokládat, že naprostá většina má jednoduše dost vlády Petra Nečase.

36066