Poslední večeře vlády? Asi ne...

23. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Předsedové navrhnou svým stranám vypovězení koaliční smlouvy k pátku 27. 4. 2012," sdělil v neděli večer novinářům premiér Petr Nečas. Znamená to, jak napsala většina zpravodajských serverů, že koalice skončí v pátek? Nikoliv nutně. A znamená to, že končí Nečasova vláda? Tvrdit něco takového by bylo hodně předčasné. Záleží dosud na úspěšnosti nahaněčky Peake a na dalším premiérově postupu.

To že předsedové "navrhnou" ukončení koaliční smlouvy nutně neznamená, že všechny strany návrh také bez odporu přijmou. Zejména VeVerky jsou v prekérní situaci: Mají odejít z koalice a přitom se předseda strany dnes zavázal, že její poslanci budou ve sněmovně dál podporovat vše, co prošlo koalicí do 11. dubna. Kdyby pak mělo dojít k předčasným volbám, přijdou basu držící VeVerčí poslanci s největší pravděpodobností o mandáty a tím i o teplá místečka. Proti tomu stojí jen taková drobnůstka jako naprostý podvod na voličích, jimž slibovali očistu a zprůhlednění politiky. "Kdo to zná, že duch synů lidských vstupuje zhůru, a duch hovadí že sstupuje pod zemi?" (Kaz. 3,21)

Ve skutečnosti může být nedělní oznámení konce prostě jen nepřímým vzkazem Nečase - který se podle  tvrzení po... pardon, přeběhlice Peake osobně angažuje v přemlouvání bab a dědů ze Sněmovní, aby i oni urychleně Karolíně zavolali do klubu - prořídlým poslaneckým řadám Věcí veřejných. "Pokud včas nepřeběhnete", zní vzkaz, "můžete opravdu, ale opravdu přijít o poslanecké platy. Myslíme to upřímně".

A tak nezbývá než se nechat překvapit, zda Peake svou misi splní ještě během pondělka, nebo zda se dočkáme dalšího pokračování seriálu o rozpadu Nečasovy vlády, například pod záminkou formálního nesouhlasu některé ze stran s ukončením koaliční spolupráce...

0
Vytisknout
9876

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2012