Karolina Peake v OVM: Korupce v přímém přenosu

23. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když jsem v neděli poslouchal Karolínu Peake, vicepremiérku pro boj s korupcí, v Otázkách V. Moravce, ptal jsem se sám sebe, v čem vlastně ta korupce spočívá. A došel jsem k závěru, že jde vlastně o to, že se sliby a rozhodnutí mají svůj vývoj, nedrží se pevně a zásadově, nýbrž se mění podle toho, kdo dá více. Václav Moravec připomněl Peake její slova z konce června 2010: "Pokud se mé svědomí bude rozcházet s názorem vedení, složím mandát a odejdu."

Následuje tedy logicky otázka, proč Peake nesložila mandát nyní a zakládá nyní místo toho "novou platformu", aby udržela vládu u moci. Odpověď Karolíny Peake začíná slovy: "Já jsem před dvěma lety neměla ani tušení, že budu sedět ve vládě (BC: sedím tam díky Věcem veřejným)..."

Na otázku, zda svou větu o složení mandátu nepovažuje Peake dnes za lež, odpovídá vicepremiérka pro boj s korupcí výmluvně: "Nepovažuji, protože každá věc má svůj vývoj... nemyslím si, že kdybych odešla... že by ta věc byla o moc jiná..."

Jenže slib byl dán ne kvůli tomu, aby byla nějaká věc či vláda jiná, nýbrž proto, aby Karolína Peake dala najevo, že se nedá koupit jinými zájmy proti vlastní straně, proti Věcem veřejným.

Veřejný slib je veřejný slib a jeho flagrantní veřejné porušení kvůli vládnímu korytu je vlastně korupce v přímém přenosu. Je už jedno, jestli paní Peake láká na jejím vládním postu její plat, její moc nebo jiné výhody jejího postavení. Nějaké nezištné motivy však končí s porušením veřejného slibu paní Peake a s její celou důvěryhodností.

Zde je záznam rozhovoru, o němž píši (13:45 a dál): ZDE

0
Vytisknout
14257

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2012