Egyptský parlament odmítl úsporný plán vlády, ohrozil půjčku od MMF

25. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Egyptský parlament v úterý ohromnou většinou hlasů odmítl plán armádou jmenovaného kabinetu na omezení státních výdajů, čímž zkomplikoval úsilí vlády zajistit si pomoc Mezinárodního měnového fondu ve výši 3,2 miliardy dolarů při snaze o vyrovnání rozpočtového deficitu.

MMF chce, aby egyptské politické síly daly najevo podporu pro vládní plán ekonomické reformy, než fond poskytne nouzovou půjčku. Egypt se zmítá v ekonomických potížích od ledna loňského roku, kdy začaly nepokoje proti tehdejšímu prezidentovi Mubarakovi.

Vláda premiéra Ganzúrího předložila parlamentu ovládanému islamisty svůj plán 26. února a ten o něm jednal během více jak deseti schůzí.

Pouze šest z třistapětašedesáti zákonodárců zvedlo ruku pro vládní úsporný plán, který byl kritizován coby vágní a nesoudržný. Někteří tvrdí, že plán nedokáže zlepšit veřejnou bezpečnost, snížit chudobu a poskytnout výnosy potřebné ke zvýšení mezd.

Podle předsedy parlamentu Katatního "vláda musí hlavě státu předat svou rezignaci".

Očekává se, že vláda odstoupí po prezidentských volbách v červnu. Muslimské bratrstvo žádá významné zastoupení ve vládě a staví vlastního prezidentského kandidáta.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5725

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2012