Praha proti Pražanům: dejvická radnice chystá odsun domorodců

23. 4. 2012 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

Radnice Prahy 6 chystá prodej 904 obecních bytů. Nabídne je současným nájemníkům, ovšem za cenu, kterou si mnozí nebudou moci dovolit zaplatit.

Tito lidé v bytech mohou zůstat jako nájemníci, ale od roku 2013 prudce stoupne činže, lze tedy očekávat velký exodus starousedlíků. Některé domy v Dejvicích byly zrekonstruovány za dotace od Evropské unie. Provedenými opravami obec zdůvodňuje zvýšení nájmů i ceny bytů. Opravdu chtěl Brusel podpořit vznik dalšího ghetta pro bohaté, jaká rostou například v Paříži nebo v Londýně? Nevzniklo za evropské peníze jenom další krmítko pro Kolibříky?

Špatní hospodáři

Prodej obecních bytů by měl do rozpočtu Prahy 6 přinést téměř dvě miliardy korun. Co když se ale významný počet bytů nepodaří prodat nájemníkům? Ohlásil nějaký velký investor zájem takové byty odkoupit? Pokud by najednou byly v téže lokalitě k mání stovky bytů, zaplatí za ně investor stejnou částku, jaká byla napočítána nájemníkům, nebo cena klesne? Marie Kousalíková, starostka Prahy 6, na tuto otázku na veřejném zasedání zastupitelstva dne 20. 4. 2012 odpověděla: Garantujeme, že byty neprodáme třetím osobám, nájemník, který si byt nekoupí, zůstává nájemníkem. Petra Kolínská, členka zastupitelstva Prahy 6 však přítomné upozornila, že tato záruka platí pouze jeden rok, poté již bude prodej třetí osobě možný.

Jedná se o byty na dobré adrese a není důvod, proč by je obec měla prodávat pod cenou. Nebylo by však pro čtvrť v dlouhodobém výhledu lepší, kdyby si městská část byty ponechala a vybírala přiměřený nájem? Masivní privatizace vytváří příležitost pro spekulanty (byť si budou muset rok počkat) a hrozí, že se obrátí proti obyvatelům -- voličům, jejichž zájmy by měli radní hájit.

Kdo nekrade, nepatří do centra

Uvedeným mezititulkem netvrdím, že poctivou prací nelze vydělat na byt v Dejvicích; podaří se to však pouze mizivému procentu populace. Odkud se tedy najednou objeví stovky úspěšných poctivců, kteří se budou chtít stěhovat na Prahu 6? Nemá plánovaná privatizace obecních bytů pouze nasypat krmení Kolibříkům a dalším ptáčkům z pražské korupční houštiny? Nechť se domorodci draze vykoupí, nebo ať nepřekážejí a táhnou do okrajových čtvrtí.

Ivan Větvička

Zápis a videozáznam z jednání obecního zastupitelstva ze dne 20. 4. 2012 by měly být v nejbližších dnech zveřejněny na síti na adrese: www.praha6.cz

0
Vytisknout
11955

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2012