Británie: Johnson po vyjádření nedůvěry parlamentem neodstoupí

7. 8. 2019

čas čtení 1 minuta


Dominic Cummings, hlavní poradce nového britského premiéra Borise Johnsona, odmítl strategii konzervativního vzbouřence, právníka a poslance Dominica Grieveho a zdůraznil, že parlamentu se prý nepodaří odstranit Johnsona z funkce premiéra, ve snaze zabránit divokému brexitu.

Grieve, bývalý britský generální prokurátor, varoval, že by bylo neústavní, kdyby Johnson ignoroval hlasování o nedůvěře a zůstal v premiérské funkci až do doby po datu pro brexit dne 31. října.

Grieve v úterý řekl v televizi, že by v takovém případě Johnsona z premiérské funkce musela odstranit britská královna: "Jsme konec konců konstituční monarchie a královna není žádným dekorativním přívažkem," řekl Grieve v Channel 4 News. Královna by podle něho měla v takové situaci povinnost zasáhnout.
 


 



Poslanečtí vzbouřenci v Dolní sněmovně plánují vytvořit alternativní vládu národní jednoty během 14 dnů poté, co parlament Johnsonovi vyjádří nedůvěru. Umožňuje to zákon, který dává po vyjádření nedůvěry vládě lhůtu 14 dnů vytvořit novou vládu. Pokud se to nepodaří, automaticky jsou vyhlášeny všeobecné volby.

Cummings sdělil vládním poradcům, že Johnson zůstane ve funkci premiéra, i kdyby mu parlament vyjádřil nedůvěru. Uspořádá pak všeobecné volby na téma "lid proti politikům" - ale až po odchodu Británie z EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 




0
Vytisknout
7830

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2019