Polsko: Rakouský developer údajně svědčí o tom, že Kaczyński zprostředkoval úplatek

22. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Podle zpráv médií rakouský developer obvinil lídra polské strany PiS, že přijal 50 000 zlotých a předal je členovi nadace, jíž předsedá.


Liberální Gazeta Wyborcza ve čtvrtek informovala o svědectví Geralda Birgfellnera, který Kaczyńského obvinil z podvádění ve věci stavebního projektu. Obchodník řekl vyšetřovatelům, že ho Kaczyński požádal o peníze na uplacení člena správní rady Institutu Lecha Kaczyńského, aby mohl proběhnout realitní projekt na pozemku vlastněném společností, kterou nadace vlastní.

Podle listu Rakušan během svědectví v kanceláři státního zástupce dne 13. března prohlásil, že do Kaczyńského kanceláře přinesl obálku s částkou 50 000 zlotých. Tvrdí, že peníze předal Kaczyńskému, který je odnesl do další místnosti, v níž seděl člen nadace. Po chvíli člen správní rady odešel a Rakušan byl informován, že byl zajištěn podpis člena správní rady nadace, bývalého kněze Rafala Sawicze.

Gerald Birgfellner je rakouský developer, který se podílel na prosazení realitního projektu na pozemcích vlastněných společností, již kontroluje Kaczyńského nadace. Projekt nikdy nebyl realizován, protože společnosti se nepodařilo získat povolení k výstavbě dvou gigantických věží, v nichž měly sídlit hotel, konferenční centrum, kancelářské prostory a byty.

Část konverzace s Kaczyńským si Rakušan nahrál. Nicméně neexistuje záznam rozhovoru o údajném placení. A neexistuje ani záznam o zaplacení 50 000 zlotých. Dokladovat lze pouze to, že Birgfellner vybral zmíněnou částku z banky.

Birgfellner se oženil s Kaczyńského neteří. Najal si právníky, kteří pracovali pro opoziční představitele a vysoce postavené obchodníky. Aféra Towergate poškozuje obraz Kaczyńského coby asketické postavy s malým zájmem o obchod a finance. Ukazuje také, že vládnoucí strana disponuje značným majetkem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6602

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2019