Británie: Dolní sněmovna v ostrém konfliktu s britskou vládou ohledně brexitu

23. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Jeremy Hunt, britský konzervativní ministr zdravotnictví řekl v pátek dopoledne v britském rozhlase, že "Británie v žádném případě nebude součástí evropského trhu a celní unie". Na jednání ve venkovském sídle v Chequers tak zřejmě vláda Theresy Mayové přijala strategii extremního brexitu. V Dolní sněmovně se však proti tomu zvedá opozice a je velmi pravděpodobné, že vláda bude přehlasována, protože většina poslanců požaduje setrvání Británie v určité formě celní a obchodní unie s EU. 
 


Protibrexitoví aktivisté v Konzervativní straně se spojili s protibrexitovými aktivisty v Labouristické straně a předložili Dolní sněmovně rezoluci, aby Británie "setrvala v určité celní unii" s EU.


Premiérka Theresa Mayová strávila ve čtvrtek osm hodin vyjednáváním se svým tvrdě rozhádaným kabinetem na venkovském sídle Chequers. Zdá se však, že v Labouristické straně došlo k posunu jejího postoje proti brexitu, přestože její levicový předák Jeremy Corbyn dlouhodobě z ideologických důvodů (považuje EU za pravicové spiknutí) podporoval brexit.

Bez ohledu na to, co si vláda možná mezi svými členy vyjednala či nevyjednala, zdá se, že nyní existuje v Dolní sněmovně většina poslanců, která zlikviduje jakékoliv pokusy o tzv. "tvrdý brexit".

Mayová se pokouší o kvadraturu kruhu. Chce odejít z jednotného evropského trhu a z evropské celní unie, to by ovšem znamenalo pevnou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Před Vánocemi přislíbila, že k pevné hranici v Irsku nedojde, ovšem při tom trvá na odchodu Británie z evropského trhu a z celní unie.

Mírová dohoda o Severním Irsku z devadesátých let , která ukončila tamější terorismus, je pevně včleněna do smluv o členství Británie v Evropské unii. Brexitem Londýn tuto mírovou dohodu ohrožuje. Mírová dohoda o Severním Irsku přitom brání Británii v odchodu z EU. Proto nyní fundamentalističtí angličtí stoupenci brexitu požadují, aby byla mírová dohoda o severním Irsku zrušena, protože se "přežila".

V současnosti se zdá, že britský parlament Mayovou přehlasuje a Británie bude i nadále součástí určité verze evropského trhu a celní unie, ať proti tomu vykřikují fundamentalističtí stoupenci brexitu jakkoliv hystericky.

Podrobnosti v angličtině ZDE   ZDE
 
 

0
Vytisknout
8394

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2018