Trumpův poradce Sebastian Gorka v Maďarsku podpořil vznik antisemitských milic

4. 4. 2017

čas čtení 3 minuty


Trumpův protiteroristický poradce Sebastian Gorka ještě jako maďarský politický lídr v roce 2007 veřejně podpořil násilné rasistické a antisemitské milice, které později několik soudních nálezů označilo za hrozbu menšinám.


Ve videozáznamu který získal americký list Forward výslovně vyjadřuje podporu Maďarské gardě (Magyar Gárda) založené ultrapravicovou stranou Jobbik. Toto uskupení později Evropský soud pro lidská práva odsoudil za snahu prosadit "v zásadě rasistický" právní řád.

Gorka ve videu podpořil vznik milic a prohlásil, že jsou odpovědí na "velkou společenskou potřebu". Zdůraznil, že oficiální maďarská armáda "je nemocná a zcela odráží stav maďarské společnosti... Tato země se nedokáže bránit."

Zatímco Gorka hovoří, přes obrazovku běží nápis "UDK podporuje Maďarskou gardu". Zkratka se vztahuje ke Gorkově straně, Nové demokratické koalici.

Redaktor i Gorka hovoří o vzniku gardy jako o společné iniciativě stran Fidesz a Jobbik, čímž dávají najevo, že hlavní vládní strana podle nich tiše podporuje vznik ozbrojených bojůvek. Z tehdejšího vyjádření UDK na webu plyne, že se Gorkova strana současně snažila distancovat od některých nejkřiklavějších případů extrémistů v řadách gardy.

O měsíc později další stranické prohlášení útočí na kritiky gardy a naznačuje, že se chtějí zavděčit kongresmanovi za stát Kalifornie Tomu Lantosovi, který prosazoval zákon zakazující členům gardy vstup do USA. Lantos poukazoval na spojení gardy s "fašistickým režimem Šípových křížů", který v Maďarsku vládl koncem války, podílel se na deportacích Židů a sám jich tisíce zabil.

Když byl Gorka v televizním vystoupení konfrontován s tím, jak garda napodobuje "říjen 1944" svými uniformami, výcvikem a pochody, Gorka se postavil za gardu, byť s určitými výhradami.

V jedenáctiminutovém rozhovoru pro maďarskou Echo TV Gorka odmítl obavy židovské komunity a zejména obavy mezi lidmi, kteří přežili holocaust.

Garda byla velmi dobře známa antisemitismem svých členů. Členové se často účastní akcí připomínajících maďarské fašisty z doby II. světové války. V projevu z roku 2008 kapitán gard István Dósa hovořil o Židech jako o "sionistických krysách" a "kobylkách", součásti "sionisticko-bolševické genocidy" a "ničitelích národa".

Gorka se vystěhoval do USA v roce 2012. Gorka ani Bílý dům opět neodpovídají na dotazy v dané kauze, podobně jako v případě Gorkova členství v ultrapravicovém řádu Vitézi Rend.

Kritici zpochybňují Gorkovu expertízu na poli terorismu. Obhájil na toto téma doktorát na Korvínově univerzitě v Budapešti. Někteří z kritiků hovoří o vážných nedostatcích jeho diplomové práce a neschopnosti publikovat na dané téma v peer-reviewed časopisech. Avšak jeho rozhovor z roku 2007 přidává další pochybnosti týkající se míry jeho porozumění základním bezpečnostním strukturám a právním skutečnostem. Vydával totiž zálohy izraelské nebo švýcarské armády za stranické oddíly.

Garda byla formálně zakázána v roce 2009, když maďarský nejvyšší soud označil protiromské pochody za akce porušující práva romské komunity. V roce 2013 byli dva členové odsouzeni za sérii rasově motivovaných vražd maďarských Romů, včetně jednoho pětiletého, v letech 2008 - 2009.

V roce 2013 Evropský soud pro lidská práva označil organizaci za rasistickou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6456

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2017