Více Němců si přeje setrvání dnešní kancléřky než kancléře Schulze. Naděje SPD zřejmě slábnou

5. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Dva německé průzkumy veřejného mínění publikované v úterý ukazují, že CDU kancléřky Angely Merkel je přinejmenším na stejné úrovni s konkurenční SPD, ale možná má slušný náskok. Více Němců si přeje setrvání Merkel v úřadu než její nahrazení novým předsedou SPD Martinem Schulzem.


Několik týdnů před klíčovými regionálními volbami byly publikovány výsledky dvou celostátních průzkumů. Podle agentury Insa vede sociálně demokratická strana SPD s 32,5 % těsně před konzervativní koalicí CDU/CSU s 32 %.

Podle konkurenčního institutu Forsa by Schulzova SPD získala 29 % - o tři procentní body méně než v březnu. A konzervativci by dosáhli 36 %, což znamená, že si oproti březnu polepšili o dva body.

42 % respondentů Forsy dává přednost kancléřce Merkel a 31 % kancléři Schulzovi, který chce, aby se jeho strana soustředila na téma sociální spravedlnosti.

Hlavní analytik Forsy Manfred Güllner tvrdí, že SPD má jen několik týdnů na to, aby se vzpamatovala z porážky v Sársku před volbami v Šlesvicku-Holštýnsku a Severním Porýní - Vestfálsku.

Dva veteráni SPD, bývalý kancléř Gerhard Schröder a primátor Hamburku Olaf Schulz varují stranu před opakováním chyby v Sársku, kde naznačovala možnost koalice s postkomunistickou Die Linke.

Mezi konzervativci spolkový funkcionář Jens Spahn propaguje "islámský zákon", který by měl upravit institucionální vazby s čtyřmilionovou muslimskou menšinou. Jiný konzervativec a bývalý generální tajemník CDU Ruprecht Pohlenz to však označil za "populistický okamžitý nápad".

Instituty Forsa i Insa zaznamenaly výrazný pokles preferencí pro populistickou stranu AfD, postkomunistickou Die Linke a Zelené.

Insa dává AfD i Die Linke 9 %, Zeleným a liberální FDP 6,5 %.

Volby do Bundestagu proběhnou 24. září.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5834

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2017