Asadův zločin proti lidskosti

5. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Pokud nás dějiny něčemu učí, pak je to tohle: Kde nebráníme hodnoty, tam vítězí nespravedlnost, napsal Julian Reichelt. Mezi správným a špatným, mezi civilizací a barbarstvím stojí jen jednotlivec, který se rozhoduje: Postupovat správně, i když je to nepohodlné nebo nebezpečné. Nebo přihlížet nesprávnému a převzít vinu.


Pro mě osobně je volba nepochybná: Nikdy už nečinně nepřihlížet plynování dětí. "Zplynování", to je brutální slovo - ale nic jiného se v Sýrii (opět) v posledních hodinách nestalo.

Jako Němci víme a s tímto věděním jsme vyrůstali, co to znamená nezasahovat. Když jde o naši minulost, zdůrazňujeme "odvážné" hlasy. Když jde o současnost, o naši vlastní dobu, bídně selháváme.

Po šest let přihlížíme, naši politici, ale také jako společnost, vraždění v Sýrii. Někteří mezitím označují syrského řezníka Asada za "menší zlo", považují ho za spojence v boji s islamistickým terorem.

To je historicky nesprávné. Asad se řadí do ligy největších zločinců světových dějin. Stojí v cestě všemu, co z nás dělá lidi. Je to zločinec proti lidskosti.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
8285

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2017