Britští politikové Súdánu: zrušte trest smrti vyhlášený nad Meriam

31. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Právník Meriam Ibrahihové sdělil Channel Four News, že tvrzení, že má být propuštěna, není pravdivé. Čelní britští politikové apelovali na súdánskou vládu, aby trest smrti, vyhlášený nad Meriam, zrušila. Právník paní Ibrahimové Al-Shareef Ali al-Shareef Mohammed sdělil Channel Four News, že je nyní zadržována v nemocničním křídle vězení, které je přeplněné a "není vhodným místem" pro matku po porodu.

Vysoký súdánský činitel sdělil BBC, že Ibrahimová bude za několik dní propuštěna, avšak její právník varoval, že to není pravda. Meriam Ibrahimová byla nucena porodit tento týden svou dceru s nohama v řetězech, dodal.

Britský premiér David Cameron, šéf labouristické opozice Ed Miliband a náměstek premiéra Nick Clegg všichni odsoudili zacházení s touto sedmadvacetiletou ženou.

Meriam Ibrahimovou, jejíž otec je muslim, matka vychovala jako křesťanku, avšak v Súdánu byla odsouzena k smrti za to, že se vdala za křesťana. Soud rozhodl, že je muslimka, protože to byla víra jejího otce, a zrušil její sňatek z r. 2011. Byla odsouzena ke 100 ranami bičem za cizoložství a k smrti oběšení za "odpadlictví od islámu2. Sex mimo "právní vztah" je podle súdánského práva považován za cizoložství.

Právník Al-Shareef sdělil Channel Four News, že Ibrahimová se vdala za svého manžela v Chartúmu, v hlavním městě Súdánu, r. 2011, avšak byla poprvé zatčena 14. září 2013.

Shareef dodal, že paní Ibrahimová vlastní malý supermarket, farmu a kadeřnictví a že ji zřejmě udaly policii osoby, kteří se chtěly zmocnit jejího majetku.

Britský premiér David Cameron se vyjádřil: "Způsob, jímž je s touto ženou zacházeno, je barbarský a nemá v dnešním světě místo. Náboženská svoboda je absolutní, základní lidské právo." Dodal: "Naléhám na súdánskou vládu, aby tento rozsudek zrušila a okamžitě poskytla paní Ibrahimové a jejím dětem příslušnou podporu a lékařskou péči. Británie bude trvale vyvíjet nátlak na Súdán, aby jednal."

Manžel paní Ibrahimové, Daniel Wani, je americký občan a cestuje mezi Súdánem a Spojenými státy. Je znepokojen stavem svého dvouletého syna, který je s manželkou ve vězení.

Podle súdánského práva má těhotná žena, odsouzená k smrti, právo dítě porodit a dva roky ho vychovávat, než bude popravena.

Uvěznění paní Ibrahimové a jejího syna letos v únoru vyvolalo celosvětový hněv a petici Amnesty International, požadující, aby Súdán zrušil trest smrti, podepsalo více než 180 000 osob.

Případ vyvolal v Británii otázky, zda by měla země dál poskytovat hospodářskou pomoc zemím, které nedodržují konvence o lidských právech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6813

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2014