Investoři se obávají deflace

27. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Investoři a někteří ekonomové z ničeho nic opět začali být znepokojeni deflačním rizikem. Deflaci, široce založenému poklesu cen, nebyla po většinu roku věnována pozornost, protože růst cen základních komodit jako je ropa, potraviny nebo bavlna vyvolaly v USA nejvyšší míru inflace za poslední tři roky.

Nyní jsou tu však obavy, že zpomalování globální ekonomiky může snížit poptávku natolik, že pád cen se stane větším nebezpečím než jejich nárůst.

Ceny mědi, ropy a komodit klesají kvůli obavám ze snížení poptávky po těchto základních surovinách. Zlato, tradičně bezpečný přístav na labilních trzích, v pátek potkal nejvyšší pokles cen od roku 1980.

Rozdíl ve výnosech z vládních dluhopisů a z dluhopisů opravených o inflaci (TIPS) se v posledních dvou měsících také prudce zmenšil. K 1. červnu spread indikoval roční míru inflace napřesrok na úrovni 2,3%, což je nad úrovní inflačního cílení Fedu. Dnes náhle očekávání směřují k hodnotě pouhého 1%.

To naznačuje, že rekordní pokles výnosů z dluhopisů v minulém týdnu nebyl pouze výsledkem takzvané "Operace Twist" oznámené Fedem nebo únikem ke kvalitě v důsledku obav z vývoje v Evropě. Mohl být také způsoben změnou inflačních očekávání investorů.

Deflace byla vždy velkou obavou ekonomů, protože jakmile ceny začnou padat, mohou se ocitnout v sestupné spirále, která způsobí, že ekonomika upadne do poklesu. Velká deprese a takzvaná "Ztracená dekáda" v Japonsku představují dva případy, kdy došlo k trvalejší deflaci.

Firmy, které již nemohou požadovat cenu kryjící výrobní náklady zboží nebo služeb, omezují své výdaje a operace, což vede k poklesu zaměstnanosti. A spotřebitelé mají sklon vyhýbat se nákupům, protože očekávají, že ceny klesnou ještě níže.

I když je jasné, že deflace dosud neudeřila, někteří experti se obávají, že slábnoucí ekonomika čelí riziku pádu do sestupné spirály.

Barry Ritholtz, výkonný ředitel analytické společnosti Fusion IQ , vyjadřuje pravděpodobnost, že ekonomika napřesrok upadne do deflace, poměrem 50:50. Jiní nehodnotí tuto pravděpodobnost zdaleka takto vysoko, nicméně tvrdí, že existuje vyšší pravděpodobnost deflace než před jedním nebo dvěma měsíci. Kevin Giddis z investiční společnosti Morgan Keegan je přesvědčen, že pokud se nepodaří zabránit šíření řecké dluhové krize, nastoupí deflace.

Profesor Scott Sumner z Bentley University říká, že i když nižší ceny mohou na spotřebitele působit přitažlivě, mohou jim prostřednictvím celkového zeslabení ekonomiky ještě více ublížit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10177

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2011