Konflikt v Libyi zřejmě přijde Británii na 47 miliard Kč

26. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Náklady britského vojenského zásahu v Libyi budou podle nové studie zřejmě sedmkrát vyšší než odhady britské vlády. Vyvolalo to požadavky, aby bylo připraveno a zveřejněno řádné účetnictví celé vojenské operace. Letecké údery RAF totiž proti Kaddáfího vojákům dále pokračují už sedmý měsíc neztenčenou silou. Britské ministerstvo obrany vypotřebovalo skoro celou zásobu svých nákladných precizních zbraní, které bude potřebovat nahradit. Britské ministerstvo financí původně slíbilo, že válku v Libyi uhradí ze zvláštních rezerv.

Znepokojení ohledně finacování britské války v Libyii roste, protože ministerstva, včetně ministerstva obrany, musejí v důsledku stagnace britské ekonomiky realizovat stále větší škrty.

Britská RAF uskutečnila v Libyi více než 1600 letů a zničila či poškodila asi 900 cílů. Tato čísla za posledních čtrnáct dní podstatně vzrostla. Británie použila v Libyii 32 letadel, útočné vrtulníky typu Apache, válečné lodi, ponorku a minolovky.

V červnu tvrdila britská vláda, že britské náklady na válku v Libyi budou 260 milionů liber. Předtím je ministr financí odhadoval na "desítky milionů liber". Podle analýzy Francise Tusy, editora časopisu Defence Analysis, přijdou zřejmě náklady libyjské operace do konce srpna na 1,38 až 1, 58 miliard liber. Při použití jiné počítací metody by mohly dosáhnout at 1,75 miliardy liber (47 miliard Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7931

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2011