Americký "superpolicajt" varuje britskou vládu:

Problémy s násilnostmi v Anglii nelze vyřešit pouze zatýkáním

13. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Komunity se nezbaví zločinnosti páchané gangy tím, že se budou snažit "všechny zavřít do vězení", varoval nový poradce britského premiéra Davida Camerona, americký "superpolicista" Bill Bratton. Za násilnosti v Anglii bylo dosud zatčeno asi 2250 lidí.

Ministr financí George Osborne sdělil BBC, že Bratton doporučuje, aby Británie začala řešit "hluboce zakořeněné sociální problémy", které způsobily tyto výtržnosti. Dodal však, že britská vláda přesto provede škrty v policii, v jejich důsledku bude mít Anglie a Wales do roku 2015 o 16 000 méně policistů.

"Není to pouze otázka policejních rozpočtů," řekl Osborne v rozhlase BBC. "Je to daleko větší problém - jde o lidi, které jsme příliš dlouho ignorovali - musíme jim pomoci, aby získali pocit, že se mohou podílet na životě společnosti."

Bratton je známý tím, že léta zavádí v Americe radikální opatření na omezení zločinnosti, zejména proslul svými opatřeními po výtržnostech v Los Angeles r. 1992. Řekl v americké televizi ABC: "Problém se nedá vyřešit zatýkáním. Zatýkání je samozřejmě vhodné pro ty nejnásilnější, nejnenapravitelnější osoby, ale většinou se tento problém musí řešit jinak. Není to pouze policejní otázka, je to otázka týkající se společnosti."

Britský právník pro lidská práva Matthew Ryder varoval, že frenetické prohánění případů zatčených výtržníků soudy vytvoří problémy pro budoucnost. "Je daleko obtížnější dospět k spravedlivému řešení, pokud se rozsudky u soudů vydávají rychle. Znamená to, že lidé, kteří hráli bezvýznamnou roli, budou potrestáni přísně a lidé, kteří hráli vážnou roli, nebudou odhaleni."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7330

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2011