Dohra anglických nepokojů

12. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

  • Konzervativní městský úřad v londýnské čtvrti Wandsworth v jižním Londýně vystěhuje z bytu ve své čtvrti ženu, jejíž syn byl postaven před soud v souvislosti s výtržnostmi na Clapham Junction. Premiér David Cameron to podpořil: "Myslím, že jsme dlouho byli příliš měkcí vůči lidem, kteří rabují a ničí vlastní komunitu. Když to děláte, měli byste přijít o právo na dotovaný byt." Cameron odmítl kritiku, že tím vznikne mezi lidmi ještě větší chudoba. "Je jasné, že si budou muset najít byt někde jinde, a to v soukromém sektoru a bude to pro ně tvrdší. Ale to si měli rozmyslet, než začali krást. V některých případech vystěhování lidí z bytů rozbije kriminální sítě na sídlištích a to je zcela správné." ZDE
  • Premiér Cameron je v konfliktu s policií. V Dolní sněmovně ve čtvrtek vláda kritizovala "neefektivní" policejní taktiky během výtržností. Policie situaci v mnoha oblastech podle ministryně vnitra Mayové nezvládla, její reakce nebyly "dostatečně robustní", nebyla schopna sledovat komunikaci výtržníků na sociálních sítích. Vláda také odmítla zrušit plánované škrty v policii ve výši 2 miliard liber. Někteří velitelé policie vyjádřili otevřeně svůj hněv: "Cameron obviňuje policii, že neumí věštit a předvídat. Cameron kritizuje policii, kdykoli se mu to hodí, aby se sám vyvinil. Paul McKeever, předseda Policejní federace, zdůraznil, že Cameronův postoj bránící škrty v policii je neobhajitelný. "Cameron je jako vědec, který má svou oblíbenou teorii, která byla naprosto zdiskreditována konfrontací se skutečností. Těch 16 000 policistů, co bylo v ulicích Londýna, chce Cameron seškrtat - to je skutečnost."
  • Cameron uvedl v parlamentě, že policie bude mít pravomoci odstraňovat šátky z obličeje lidí, pokud bude existovat podezření, že se podílejí na trestné činnosti. Nájemníci v sociálních bytech o byty přijdou, pokud se dokáže, že se účastnili trestné činnosti. Vláda připraví celostátní program boje proti gangům. Všechny poškozené podniky, obchody a byty dostanou od vlády plné odškodné, i když nebyly pojištěny, podle zákona o pouličních násilnostech z konce 19. století. ZDE.
  • Policie zatkla dvaadvacetiletého muže za vraždu Richarda Manningtona Bowese, který zemřel poté, co se stal v pondělí v Londýně terčem násilných útoků.
  • Policie vytvořila analytické týmy, které prohledávají videozáznamy z policejních kamer i mediálních záznamů a hledají v nich důkazy proti násilníkům. Postupně zatýká další a další pachatele. Podle odhadů bude tato práce trvat rok.
  • Šéf labouristické opozice David Miliband přiznává, že důvody nepokojů byly "složité", ale "někteří lidé ztratili smysl pro to, co je správné a co je špatné". Požaduje veřejné vyšetřování výtržností.

0
Vytisknout
8824

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2011