Rozkol v britské vládě:

Liberální demokrati se postavili proti "zbrklému" rozhodnutí konzervativců odebrat výtržníkům sociální podporu a vystěhovat je z bytů

13. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Simon Hughes, náměstek šéfa strany britských liberálních demokratů, koaličních partnerů britských konzervativců ve vládě, zdůraznil, že dlouhodobé řešení spočívá v podpoře komunit tím, že jim vláda poskytne příležitosti a přerozdělí bohatství, nikoliv ve zrušení státní podpory a ve snížení daní pro bohaté.

Napsal: "Musíme projevi ambici mít odpovědnou společnosti, kde všichni lidé rozumějí povinnostem vůči sobě navzájem a jsou si jich vědomi. To znamená, že nesmíme snížit daně pro bohaté ani odebrat státní podporu pro potřebné." K návrhu konzervativců snížit sociální dávky a vystěhovat rodiny násilníků z jejich státních bytů, Hughes dodal: "Musíme být opatrní, abychom nepřijali zbrklá rozhodnutí změnit společenskou smlouvu i přístupem k rozsudkům, které mohou mít opačný důsledek, než co je zamýšleno."

Liberálnědemokratická mluvčí pro sociální otázky Jenny Willot se vyjádřila, že je "velmi znepokojená" návrhy odebrat sociální podporu lidem, kteří se účastnili na výtržnostech v situaci, kdy tentýž trest by nepostihl spoustu jiných lidí, kteří se na násilnostech také podíleli. "Zjevným problémem je, že lidé, kteří nebudou mít peníze, budou krást. Chápu, že cílem je odstranit problém, ale je důležité situaci nezhoršit."

Charitativní organizace Joseph Rowntree Foundation odsoudila plány na vystěhovávání rodin ze státních bytů. "Je tu opravdu velké nebezpečí. Trestné činy potrestají soudy. Je neférové, aby byla potrestána celá rodina za něco, co udělal její jeden člen."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5486

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2011