Aktivisté usilují o zatčení bývalého vysokého právníka CIA

15. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Významný britský lidskoprávní právník stojí v čele úsilí o zatčení Johna Rizzoho. Aktivisté ho obviňují, že schválil útoky bezpilotními letadly, které usmrtily stovky osob.

Oponenti leteckých úderů bezpilotními letadly tvrdí, že při nich během 260 útoků od roku 2004 zahynulo až 2500 Pákistánců. Američtí činitelé tvrdí, že většina usmrcených osob byli "extremisti". Americkou definici "extremistů" zpochybňují příbuzní zabitých a aktivisté.

V čele úsilí nechat Rizzoho zatknout stojí britský lidskoprávní právník Clive Stafford Smith z aktivistické organizace Reprieve a právníci v Pákistánu. Připravují také žaloby proti americkým operativcům, kteří řídí bezpilotní letadla a byli o tom interviewováni či vyfotografováni.

Prvním krokem bude oficiální stížnost, kterou aktivisté předloží příští týden na policejní stanici v pákistánském Islamabádu jménem příbuzných dvou osob, usmrcených při útocích bezpilotními letadly v roce 2009. Stížnost bude požadovat, aby bylo proti Rizzovi zahájeno trestní stíhání za spiknutí zavraždit velký počet pákistánských občanů.

Rizzo, 63, který je nyní v důchodu, přiznal v rozhovoru s týdeníkem Newsweek, že od roku 2004 schválil každoměsíční letecké údery proti Pákistánu, přestože USA nejsou s Pákistánem ve válečném stavu.

Rizzo také schválil "posílené vyšetřovací praktiky" CIA a přiznal, že byl přítomen v ústředí CIA ve Virginii, když odtamtud operativci řídili letecké údery proti civilistům v Pákistánu.

I když se američtí vládní právníci snaží argumentovat, že letecké údery bezpilotními letadly jsou podnikány na "pevném právním základě", někteří právníci jsou přesvědčeni, že osoby, které řídí bezpilotní letadla, lze klasifikovat jako "protizákonné bojovníky".

Usmrcování civilistů není podle mezinárodního práva protizákonné, ale nesmí být úmyslné, přehnané či bezohledné.

"Spojené státy musejí dodržovat válečné právo," řekl Clive Stafford Smith. "Jde o to, že tohle není válka. Je naprosto jasné, vzhledem k nynější politické situaci v Pákistánu, že na Rizzoho bude vydán zatykač. Otázkou je, co se stane pak. Pokusíme se o jeho vydání, a Spojené státy to odmítnou. Zatykač bude muset vydat Interpol, protože jde zcela jasně o legitimní žalobu."

Podrobnosti v angličtině ZDE http://www.guardian.co.uk/world/2011/jul/15/cia-usa

0
Vytisknout
7357

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2011