Kanál La Manche: Mezi mrtvými je i těhotná žena a šest dětí, říká francouzský představitel

3. 9. 2024

čas čtení 6 minut
 

Mezi 12 lidmi, kteří zahynuli po převrácení lodi s migranty v Lamanšském průlivu, je i těhotná žena, řekl BBC starosta Boulogne-sur-Mer Frédéric Cuvillier.

Guirec Le Bras, prokurátor Boulogne-sur-Mer, potvrdil, že zemřelo nejméně 12 lidí - včetně šesti nezletilých a deseti žen.

Dodal, že mrtví byli „především eritrejského původu“, ale že úředníci „nemají konsolidované údaje, které by nám umožnily přesně specifikovat národnost“.

Podle francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina mělo na přeplněném plavidle záchranné vesty méně než osm lidí.

Záchranáři z lodi zachránili 51 lidí, včetně dvou, kteří jsou v kritickém stavu.


Nejméně 12 lidí přišlo o život poté, co se v úterý 3. září převrátil malý člun v Lamanšském průlivu u pobřeží Le Portel v severní Francii, další lidé jsou v kritickém stavu.


Británie navzdory mnoha apelům stále nezprovoznila bezpečnou příchozí cestu pro žadatele o azyl. Když se uprchlíci dostanou přes moře do Británie, drtivá většina z nich obdrží politický azyl. Ovšem pokud cestou v moři nezemřou. (JČ)


Nejméně 12 mrtvých a dva pohřešovaní, říká francouzský ministr vnitra

Odstupující francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin uvedl, že všechny služby jsou mobilizovány k pátrání po pohřešovaných osobách.

„Hrozné ztroskotání v Pas-de-Calais u Wimereux. Předběžný počet mrtvých je 12, 2 pohřešovaní a několik zraněných,“ napsal.

„Všechny státní služby jsou mobilizovány, aby našly pohřešované a postaraly se o oběti. Obracím se na zvolené představitele a záchranné služby,“ dodal.


Wanda Wyporska, výkonná ředitelka organizace Safe Passage International, uvedla, že „v letošním roce již přišlo o život příliš mnoho dětí, žen a mužů, a to děsivým způsobem na celém kanálu La Manche. Každému z nich se dalo předejít.“


„Dnešní tragédie musí být poslední. Bez bezpečných alternativ, jak dosáhnout ochrany ve Spojeném království, budou lidé prchající před válkou a pronásledováním nadále podstupovat nebezpečné cesty v rukou převaděčů, protože nemají jinou možnost. Nesmíme se smířit s tím, že tato vláda odmítá upřednostnit otevření nových bezpečných tras,“ dodala.

- U libyjského pobřeží se převrátila loď, uvedla agentura Associated Press s odvoláním na sdělení libyjských úřadů.

Jedna osoba zemřela a 22 osob se pohřešuje.

Zachráněno 53 lidí: zpráva

Francouzská námořní prefektura uvedla, že na lodi bylo 65 lidí, informovala televize BFMTV s odvoláním na prohlášení.

Dvanáct lidí zemřelo a více než padesát bylo zachráněno.

„Několik z nich potřebuje naléhavou lékařskou péči,“ uvedla.

Olivier Barbarin, starosta obce Le Portel nedaleko rybářského přístavu Boulogne-sur-Mer, uvedl, že „bohužel se dno lodi roztrhlo“, uvedla agentura Associated Press.

„Je to velké drama,“ dodal.

 

Zdroj blízký vyšetřování řekl agentuře AFP, že zahynulo nejméně 13 lidí včetně tří nezletilých.

Pro záchrannou operaci jsou mobilizovány vrtulníky francouzského námořnictva, rybářské čluny a vojenská plavidla, uvedl námořní důstojník Etienne Baggio.

Podle odcházejícího ministra byly mobilizovány státní služby

Odstupující francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin uvedl, že všechny služby jsou mobilizovány k pátrání po pohřešovaných osobách.

„Hrozné ztroskotání v Pas-de-Calais u Wimereux. Předběžný počet mrtvých je 12, 2 pohřešovaní a několik zraněných,“ napsal.

„Všechny státní služby jsou mobilizovány, aby našly pohřešované a postaraly se o oběti. Obracím se na zvolené představitele a záchranné služby,“ dodal.


Zdroj blízký vyšetřování agentuře AFP sdělil, že zahynulo nejméně 13 lidí včetně tří nezletilých.

Pro záchrannou operaci jsou mobilizovány vrtulníky francouzského námořnictva, rybářské čluny a vojenská plavidla, uvedl námořní důstojník Etienne Baggio.


Frédéric Cuvillier, starosta Boulogne-sur-Mer, uvedl, že „na našem území právě došlo k nové tragédii související s migrační situací“.

„U našeho pobřeží se potopila loď s téměř 70 lidmi. Počet obětí je bohužel bez stabilizace těžký, více než 10 obětí a lidí v naprosto nouzové situaci,“ uvedl v příspěvku na sociálních sítích.


Generální ředitel Rady pro uprchlíky Enver Salomon v reakci na zprávy o potopení malého člunu v Lamanšském průlivu a zprávy o několika mrtvých uvedl, že „tragická úmrtí při posledním incidentu v Lamanšském průlivu nám zlomila srdce“.

"Počet úmrtí v Lamanšském průlivu je v letošním roce šokující. Jedná se o zničující trend, který ukazuje na naléhavou potřebu komplexního a mnohostranného přístupu ke snížení počtu nebezpečných přechodů Lamanšského průlivu.

Samotné vymáhání práva není řešením. Zvýšená bezpečnostní a policejní opatření na francouzském pobřeží vedlouke stále nebezpečnějším přejezdům, ke startu z nebezpečnějších míst a na chatrných, přeplněných plavidlech.

Kromě zásahů proti samotným zločineckým gangům musí vláda vypracovat plán na zlepšení a rozšíření bezpečných tras pro ty, kteří hledají azyl.

Jeden z úředníků řekl agentuře AFP, že loď s více než 60 lidmi na palubě zpozorovala loď v nesnázích a přijela jí na pomoc.

-  Záchranná operace probíhá u pobřeží v Le Portel, městečku s přibližně 9 000 obyvateli jižně od Boulogne-sur-Mer.

Podle místní televize France 3 byli záchranáři nasazeni kolem 11:30 francouzského času.

Olivier Barbarin, starosta města, uvedl, že 10 lidí je ve vážném stavu, informovala stanice.

Někteří lidé, kteří byli na palubě lodi, byli převezeni do Boulogne-sur-Mer, ostatní byli vyzvednuti vrtulníkem do Le Portel.

Zemřelo nejméně deset lidí: první zprávy

Po převrácení lodi v Lamanšském průlivu zemřelo podle prvních zpráv nejméně deset lidí.


Mluvčí francouzské pobřežní stráže potvrdil, že v kanálu bylo zachráněno přes 50 lidí, kteří potřebují lékařské ošetření, uvedla agentura Reuters.

Deset lidí je v kritickém stavu, uvedl mluvčí.

Podle místního představitele je asi 10 lidí ve stavu srdeční zástavy.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2301

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2024