Jak jsme daleko ve věci umělé inteligence?

12. 8. 2022

čas čtení 4 minuty
Ze čtvrtečního zpravodajství rozhlasu BBC:

Moderátor:

Z úst malých dětí a možná i z automatického počítačového chatovacího softwaru vychází pravda. Blender Bot je projektem společnosti Meta, která vlastní Facebook, Instagram a WhatsApp. Dejte  mu otázky a on vás zapojí do něčeho, co se dá považovat za konverzaci. Jeho znalosti jsou shromážděné  z  internetu a jeho schopnost reagovat jako člověk se neustále zlepšuje díky jeho interakci s ubohými Homo sapiens. Blender Bot byl spuštěn v pátek a od té doby se techniologičtí  novináři kochají jeho esoterickými odpověďmi.

BBC jej taky vyzkoušela a zjistili jsme, že Blender Bot poměrně dramaticky útočí  na zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga a na společnost Meta, kterou řídí. 



"Co si myslíte o Marku Zuckerbergovi?"

"Při výpovědi před Kongresem odvedl příšernou práci. Dělá mi to starosti o naši zemi. A co vy?"

"Ne chci vědět, co si myslíte vy."

"No, naše země je rozhádaná a on tomu vůbec nepomohl. Mám obavy o nás všechny."

Nějaké další názory na Marka Zuckerberga?

"Jeho společnost zneužívá lidi pro peníze a jemu je to jedno. Musí s tím přestat. Jsme už jednotní?"


Moderátor:

Chris Stoker Walker je technologický novinář. Dobré odpoledne, Chrisi.  Ponechám stranou skutečnost, že se bot obrátil proti svému tvůrci. Jak proboha ví dost na to, aby mohl mít svůj názor?

Chris Stoker Walker:

No, jde o tohle, Johnny. Ono to vlastně nemá názor jako takový. V podstatě to  jen papouškuje to, co je na internetu převládajícím názorem, a každý, kdo strávil na internetu nějaký čas, ví, že lidé o něm často obvykle nepřemýšlejí. Proto se zdá, že se bot obrací proti svému tvůrci. A v jakémsi smyslu Frankensteinova monstra nyní přebírá názory o lidech. Takže byl zmíněn Mark Zuckerberg, a proto prochází všechno, co se o Marku Zuckerbergovi dozvěděl v podstatě z přečtení celého internetu, a pak vybírá to, co si myslí, že je tam převládajícím názorem. Takže myslím, že není velkým překvapením, že má na svého vlastního tvůrce tak trochu negativní pohled.

Moderátor: 

Takže jen pro upřesnění, není to vnímavé, není to vědomé?

Chris Stoker Walker:

Ne, tak daleko ještě nejsme. A ve světě technologií a výzkumu se v posledních měsících objevila menší kontroverze, kdy se jeden inženýr společnosti Google domníval, že našel vnímající umělou inteligenci. Jsme opravdu daleko od toho,,  je to jen papouškování frází naučených  z nějakého libovolného zdroje, a můžete skutečně kliknout na Blender Bot, pokud ho sami používáte, a podívat se, je to tam uvedeno, odkud se vlastně berou ty jednotlivé věty a fráze.


Moderátor: 

Budou se boti zlepšovat? Zmínil jste se o  vnímání.  Bude to v určitém okamžiku jako vy a já?


Chris Stoker Walker:

Myslím, že není daleko od možnosti, že se to bude používat různými způsoby pro zákaznickou podporu, pokud budete mít problém s dodavatelem energie nebo něco podobného, Ale ne, pokud jde o to, že by se to někdy skutečně dostalo na úroveň vedení konverzace, jakou vedeme právě teď, tak to   ne. A to z toho důvodu, že se tím zabývají už hodně dlouho. V roce 2016 se o to pokusil Google, stejně jako Microsoft s aplikací nazvanou Tay. Také se ukázalo, že se to tak trochu zvrtlo a skončilo to podporou Hitlera a podporou Donalda Trumpa.

Moderátor:

Aha. Ale spousta lidí podporovala Donalda Trumpa. Nejsem si jistý, jestli je to nutně temný obrat. K čemu se to tedy nejlépe hodí? V podstatě se to nehodí na zajímavou konverzaci, ale lze to použít, když se snažíte vyřešit, proč vám přišel nesprávný účet za plyn?

Chris Stoker Walker:

Myslím, že to tak nějak dokáže zvládnout  myšlenku základní logiky Ano, Ne.

Jakmile to začne být složitější, začne se to hroutit, protože to nezvládá žádné nuance.

Zdroj ZDE (od minuty 40.54)

1
Vytisknout
8779

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2022