Rusku hrozí epidemie psychických a neurotických poruch

15. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Někteří Rusové protestují proti Putinově válce na Ukrajině, jiní emigrují, ale mnozí v tichosti trpí psychickým nepohodlím, stále více z nich si kupuje antidepresiva a obrací se na odborníky o pomoc nebo přemýšlí o sebevraždě, upozorňuje psycholog Andrej Pilipenko.

Situace se od února stala tak vážnou, že Rusku nyní hrozí epidemie psychických a neurotických poruch, zejména proto, že zemi chybí potřebný počet specialistů, kteří by poskytli pomoc těm, kteří trpí těmito problémy.

Počet Rusů, kteří se v prvních měsících letošního roku obrátili na psychology a psychiatry, byl téměř o 25 % vyšší než před rokem, kdy jejich země stále trpěla následky pandemie, a počet žadatelů o takovou pomoc byl již vyšší než dříve.

Kromě toho Rusové od začátku roku 2022 nakoupili o 50 % více léků na psychické problémy než o rok dříve, i když část tohoto nárůstu může odrážet obavy, že tyto léky budou brzy dražší nebo budou kvůli sankcím zcela nedostupné.

Odborníci v této oblasti tvrdí, že existuje velké riziko sebevražedného chování, a poznamenávají, že většina žádostí na horké linky psychologických služeb v Rusku nyní zahrnuje sebevražedné myšlenky a úmysly. Mnohem více lidí se kvůli těmto pocitům obrací k alkoholu a drogám.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4241

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2022