Rusko "nabízí příměří v Mariupolu", aby se Ukrajinci vzdali

20. 4. 2022

čas čtení 8 minut
 

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ve středu nabídne příměří v Mariupolu, aby ukrajinští obránci, kteří se ukrývají v ocelárnách Azovstal, mohli složit zbraně
, informovala agentura Reuters.

Rusko v úterý pokračovalo v ostřelování závodu, kde se stále držel "klesající počet" ukrajinských sil. Na videozáznamu bylo vidět, jak z komplexu stoupá kouř.

Ministerstvo obrany sdělilo, že ve středu ve 14 hodin moskevského času zahájí příměří, aby dalo ukrajinským bojovníkům možnost vzdát se a bez úhony odejít.

Agentura Reuters poznamenala, že Rusko tvrdilo, že stejnou nabídku učinilo již v úterý, ale "ani jeden ukrajinský voják ji nepřijal".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil, že jeho síly v Mariupolu budou "bojovat až do konce" a ignorovat jakákoli ultimáta o kapitulaci ze strany Ruska.


- Dobrá zpráva pro jednu majitelku kočky na Ukrajině. Žena v Buče se po měsíci a půl odloučení opět setkala se svou kočkou, informuje rozhlasová stanice Hromadske.


Biden oznámí další balík vojenské pomoci ve výši 800 milionů dolarů


Joe Biden oznámí další balík vojenské pomoci pro Ukrajinu zhruba ve stejné výši jako ten v hodnotě 800 milionů dolarů, který americký prezident oznámil minulý týden, uvedlo několik zdrojů pro agenturu Reuters.

Minulý týden Bílý dům sdělil, že pošle Ukrajině pomoc ve výši 800 milionů dolarů, včetně dělostřeleckých systémů, dělostřeleckých nábojů, obrněných transportérů a bezpilotních člunů pobřežní obrany. Podrobnosti nejnovějšího balíku, o němž jako první informovala televize NBC News, se stále upřesňují, uvedl jeden z amerických představitelů.

Díky balíku pomoci z tohoto týdne by celková vojenská pomoc USA Ukrajině od ruské invaze dosáhla více než 3 miliard dolarů.

- Rusko vyhostilo další evropské diplomaty


Rusko nařídilo 31 nizozemským, belgickým a rakouským diplomatům, aby opustili zemi, protože Moskva čelí zvýšené mezinárodní izolaci kvůli válce na Ukrajině, informuje agentura AFP.

Ruské ministerstvo zahraničí prohlásilo 15 nizozemských diplomatů za "persony non gratae" a dalo jim dva týdny na odchod - stejnou lhůtu dostalo i 12 pracovníků belgického velvyslanectví. Čtyřem rakouským diplomatům dali ruští představitelé čas na odjezd do neděle.

Agentura AFP označila ruské vyhoštění evropských diplomatů za "odplatu". Rozhodnutí přišlo poté, co Nizozemsko, Belgie a Rakousko oznámily vyhoštění ruských diplomatů. Ruské ministerstvo zahraničí označilo rozhodnutí Nizozemska vyhostit vyslance Moskvy za "neopodstatněné" a krok Belgie, která minulý měsíc vyhostila 21 ruských vyslanců, za "provokativní".

Belgie varovala, že "zcela neopodstatněný a nepodložený" krok Ruska zvýší "mezinárodní diplomatickou izolaci" země.

"Nyní uvidíme, jaké důsledky bude mít skutečnost, že tolik kolegů musí opustit Moskvu a Petrohrad," řekl nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra.

Po rozhodnutí Německa a Francie poslat domů po 40 vyslancích Moskvy se očekávají další vyhoštění.


- Ukrajinský novinář odsouzený k šesti letům v ruském pracovním táboře bude příští měsíc oceněn na slavnostním večeru, který v USA pořádá literární a lidskoprávní skupina PEN America.

Vladyslav Jesypenko byl loni zatčen na Krymu a odsouzen za údajné držení a převoz výbušnin. Podle jeho příznivců se tento nezávislý zpravodaj projektu Krym.Realii, krymského rozhlasového programu Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda, přiznal až poté, co byl mučen a bylo mu vyhrožováno popravou.

Třiapadesátiletý Jesypenko bude v rámci amerického PEN klubu oceněn jako letošní laureát ceny PEN/Barbey Freedom to write za práci na videoreportáži dokumentující, jak se změnil život na Krymu od začátku ruské okupace v roce 2014.


"Od února se hrůzy ruské války proti Ukrajině obnažují před celým světem. Ale ruská kampaň s cílem zadusit Ukrajinu sahá mnohem dál a zintenzivnila se v roce 2014 nezákonnou okupací Krymu," konstatoval.

- Úřady v Charkově hlásí další sérii obětí a zraněných v důsledku "nepřetržitého" ruského ostřelování města

Podle charkovského starosty Ihora Těrechova, o němž informovala agentura Reuters, byli v úterý zabiti čtyři lidé, včetně tří záchranářů.

Těrechov v úterý večer v ukrajinské televizi uvedl, že pracovníci záchranné služby zemřeli při pokusu o zneškodnění nevybuchlé ruské munice. Již dříve uvedl, že ruská armáda provádí "nepřetržité bombardování civilních oblastí".

Samostatně prokuratura pro Charkovskou oblast uvedla, že v úterý byly ve městě ruskými raketami zabity čtyři osoby a 14 osob bylo zraněno.

V příspěvku na Facebooku prokuratura oblasti uvedla, že bylo poškozeno více než 10 obytných budov, garáže a supermarket.

- Rusko zahájilo dlouho očekávanou ofenzívu na východě Ukrajiny a Moskva oznámila, že její síly provedly jeden z největších úderů od začátku invaze
. Podle ruských představitelů bylo přes noc zasaženo raketami a dělostřelectvem celkem 1 260 vojenských cílů podél 300 km dlouhé frontové linie v Donbaské a Charkovské oblasti.

- Ruské síly obsadily město Kreminna ve východoukrajinské oblasti Donbas a ukrajinské jednotky se z města stáhly, uvedl regionální gubernátor. Kreminna, město s více než 18 000 obyvateli, které leží asi 560 km jihovýchodně od Kyjeva, je zřejmě prvním městem dobytým v rámci ruské ofenzívy na východě Ukrajiny.


- Rusko nasadilo v Donbasu až 20 000 žoldáků ze Sýrie, Libye a dalších zemí

Podle jednoho evropského činitele Rusko nasadilo v ukrajinském Donbasu až 20 000 žoldnéřů ze Sýrie, Libye a dalších zemí, kteří byli do bojů vysláni bez těžké techniky a obrněných vozidel.

Činitel  uvedl, že odhady zapojení žoldnéřů na východě Ukrajiny se pohybují v rozmezí 10 000 až 20 000 a že je těžké rozdělit tento počet mezi Syřany, Libyjce a další bojovníky naverbované ruskou žoldnéřskou společností Wagner Group.

"Co vám mohu říci, je, že jsme zaznamenali   přesun ze Sýrie a  z Libye, do oblasti východního Donbasu, a tito lidé jsou hlavně masově využíváni proti ukrajinskému odporu," řekl novinářům úředník. "Je to pěchota. Nemají žádnou těžkou techniku ani vozidla."

Žoldnéři jsou vrháni do ruského úsilí o obsazení co největší části východní Ukrajiny, což západní představitelé obrany označili za spěch, aby měli nějaké vítězství, které by Vladimir Putin mohl oznámit na vojenské přehlídce 9. května v Moskvě.

Podle jednoho evropského činitele a má Kreml v této druhé fázi války na Ukrajině čtyři cíle
:

- Dobytí Donbasu.
- Zajištění pozemního mostu na Krym, v němž je klíčové obléhané město Mariupol.
- Obsazení Chersonské oblasti, aby se zajistilo zásobování Krymu sladkou vodou.
- Získání dalšího území, které by mohlo být použito jako nárazník nebo vyjednávací žeton při jednáních.

- Ruský podnikatel Oleg Tinkov se vyslovil proti "šílené" válce na Ukrajině a označil stoupence vojenských akcí Moskvy za "blbce". Tinkov, na kterého britská vláda uvalila sankce, ve svém příspěvku na Instagramu uvedl, že "90 % Rusů je proti" válce.

- USA zaznamenaly "omezené útočné operace" ruských sil jihozápadně od Doněcku a jižně od Iziumu, uvedl vysoký představitel americké obrany.

Činitel dodal, že USA se domnívají, že tyto ofenzívy jsou "předehrou k větším útočným operacím".

Nové operace spočívají v "pozemních přesunech ... podporovaných samozřejmě některými palbami na velké vzdálenosti, většinou dělostřeleckými", uvedl činitel.

USA očekávají, že po neúspěších na severu země budou nové operace na Ukrajině probíhat "smíšenějším způsobem", dodal představitel.

- Časosběrné video zachytilo stovky Ukrajinců, kteří v úterý vytvořili dlouhou frontu před hlavní kyjevskou poštou, kde čekali na nákup poštovních známek s ukrajinským vojákem, který dělá vulgární  gesto na ruskou loď.


Známka vzdává hold příslušníkovi ukrajinské armády Romanu Hrybovovi, který se vzepřel ruským silám, se vzkazem: "Ruská válečná lodi, jdi do prdele."

1
Vytisknout
5797

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2022