Jako kdyby nebylo války

2. 2. 2022

čas čtení 3 minuty
  • Prohlášení zastánců míru proti straně války ve vedení Ruska. 

Tok alarmujících informací o možné ruské invazi na Ukrajinu sílí. Objevují se zprávy o intenzivním náboru žoldáků v Rusku a přesunech paliva a vojenské techniky na území Doněcké a Luganské oblasti Ukrajiny. V reakci na to Ukrajina intenzivně zbrojí, NATO posílá další síly do východní Evropy. Napětí nepolevuje, ale naopak jen roste.

Občané Ruska se fakticky stávají rukojmími kriminálního avanturismu, v nějž se mění ruská zahraničněpolitická linie. Žijí nejen v nejistotě – zda ​​nezačne velká válka, ale také pozorují prudký růst cen a propad národní měny. Potřebují Rusové takovou politiku? Chtějí válku a jsou připraveni nést její břemeno? Dali úřadům právo hrát takovou hru se svými osudy?

Občanů Ruska se ale nikdo neptá. Žádná veřejná diskuse se nekoná. Ve státní televizi je prezentován pouze jeden úhel pohledu, a to pohled zastánců války. Ozývají se odtud přímé vojenské hrozby, dýchá agrese a nenávist vůči Ukrajině, Americe a západním zemím. Ale nejnebezpečnější je, že válka je prezentována jako přijatelný a nevyhnutelný běh událostí. Lidi se snaží oklamat, zkorumpovat, vnucovat jim myšlenku svaté války se Západem namísto rozvoje země a zvyšování životní úrovně jejích občanů. Otázka ceny se nediskutuje, ale jsou to obyčejní lidé, kdo bude muset zaplatit tuto cenu - obrovskou a krvavou cenu.

My, zodpovědní občané Ruska a vlastenci naší země, apelujeme na politické vedení Ruska a předkládáme otevřenou a veřejnou výzvu válečné straně, která byla zformována ve vládě.

Vyjadřujeme pohled té části ruské společnosti, která nenávidí válku a považuje i použití vojenské hrozby a kriminálního stylu v zahraničněpolitické rétorice za zločin.

Nesnášíme válku a vy si myslíte, že je přijatelná. Stavíme se za mír a prosperitu pro všechny občany Ruska a vy ve své politické hře riskujete jejich životy a osudy. Podvádíte a využíváte lidi a my jim říkáme pravdu. Hovoříme za Rusko a ne za vás, protože národy Ruska, které ztratily miliony lidí ve válkách v minulosti, žijí po mnoho desetiletí podle přísloví „jako kdyby nebylo války“. Zapomněli jste na to?

Naše pozice je extrémně jednoduchá: Rusko nepotřebuje válku s Ukrajinou a Západem. Nikdo nás neohrožuje, nikdo na nás neútočí. Politika založená na prosazování myšlenky takové války je nemorální, nezodpovědná a zločinná a nelze ji provádět jménem národů Ruska. Taková válka nemůže mít ani legitimní, ani morální cíle. Diplomacie země nemůže zaujmout jiný postoj než kategorické odmítnutí takové války.

Válka nejenže neodpovídá zájmům Ruska, ale přináší i hrozbu pro jeho samotnou existenci. Šílené činy politického vedení země, které nás tlačí do tohoto bodu, nevyhnutelně povedou k vytvoření masového protiválečného hnutí v Rusku. Každý z nás se přirozeně stává jeho součástí.

Uděláme vše, co je v našich silách, abychom válce zabránili a v případě potřeby ji zastavili.

Podepsáni: (Kromě "zahraničních agentů". lidskoprávního aktivisty Lva Ponomarjova a satirika Viktora Šenderoviče, se pod text podepsaly tisíce dalších Rusů - poz. BL.)

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6201

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2022