Rozhovor Britských listů 466. Jak zabránit sociálním sítím v šíření vražedných lží

8. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Známý kanadsko-americký rockový muzikant Neil Young opustil platformu Spotify: reagoval na otevřené výzvy lékařů platformě Spotify, která naprosto neregulovaně šířila vražedné dezinformace o covidu a o očkování proti covidu. Během týdne se k jeho podpoře lékařů a jejich kritice neodpovědné a neregulované sociální sítě přidala i pisničkáčka Joni Mitchell a další zpěváci. Má takový bojkot vůbec význam a co se dá dělat proti neodpovědným sociálním sítím šířícím smrt? O tom hovoříAlbín Sybera s Bohumilem Kartousem, který je kromě redaktora Britských listů také odborníkem na dezinformace a mluvčím Českých elfů. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterka 8. února 2022.



30636

Několik málo postřehů o Britských listech

8. 2. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 11 minut

A o konfliktu mezi euroatlantickými společnostmi a autoritářskými režimy v Rusku a Číně,

o roli českých oligarchických korporací v takovém konfliktu

a o tom, jak moc vydělává iliberální mocenský nexus na eskalaci napětí na Ukrajině?

Dovolím si krátce a více osobně navázat na nedávný komentář Borise Cveka o názorovém spektru na Britských listech (BL), který Cvek připomíná probíhající „polemikou Veselý vs. Dolejší“ a jejich odlišnými pohledy na současnou eskalaci konfliktu na Ukrajině.

 18390

Polsko: Nechceme, aby lidé v lesích umírali

8. 2. 2022

čas čtení 6 minut

Muž z Iráku nese v náručí své spící dítě. Foto Maciej Moskwa_Testigo

tisková zpráva Lékařů bez hranic

·       Tisíce lidí se od loňského června pokusily dostat do Evropské unie přes hranice s Běloruskem.

·       Polsko v reakci na to zavedlo v pohraniční oblasti výjimečný stav, poslalo tam vojáky a humanitárním organizacím i médiím zabránilo do této zóny vstoupit.

·       Lékaři bez hranic proto odtamtud koncem prosince po třech měsících marné snahy stáhli svůj tým. Dále však podporovali místní neziskové organizace, skupiny i jednotlivce, kteří lidem na útěku pomáhali.

·       Jedinou pomocnou ruku migrantům a žadatelům o azyl, kteří v zimě, bez jídla, vody nebo možnosti úkrytu, uvázli v pohraničních lesích, mohli podat místní obyvatelé. Za svou pomoc ale čelili výhrůžkám či se setkali
s poškozováním majetku.

Představujeme vám satirika Michaela Spicera a jednu nesmírně hloupou britskou ministryni

8. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Satirik Michael Spicer proslul svými scénkami, v nichž předstírá, že je u zvlášť pitomých ministrů Johnsonova britského kabinetu "poradcem ve vedlejší místnosti" (The Room Next Door), kde jim do sluchátek předříkává, co mají v interview říkat. Bohužel, vyplývá z toho, že oni jsou tak hloupí, že toho nejsou schopni, nebo vzdorně říkají blbosti. (Michael Spicer proslul takovýmito "rozhovory"  i s Donaldem Trumpem).

O minulém víkendu poskytla britská ministryně kultury Nadine Dorries, to je ta osoba, která se snaží zrušit BBC, ohromujícím způsobem hloupý rozhovor v ranním televizním vysílání reportéru BBC Charliemu Staytovi. Až tak, že na Twitteru mnozí spekulovali, že musela být opilá. Jenže v sobotu v půl osmé ráno?

Na sociálních sítích se vynořila vlna parodií na toto její vystoupení. Nadine Dorries je jednou z mála britských ministryň a ministrů, kteří Borise Johnsona stále ještě hájí. Takto. (Toto je jen fragment celého rozhovoru):


(Mimochodem, YouTube nyní poskytuje pro anglická videa simultánně překládané české titulky - avšak na mobilech to nefunguje, musíte být na počítači. Zadejte si v dolní liště videa na YouTube anglické titulky a pak klikněte na ozubené kolečko, kde najdete možnost simultánního překladu a ze seznamu jazyků zvolte češtinu. Není to ale moc dobré, proto uvádíme lepší překlad níže:)

 18186

Rozhovory mezi Macronem a Putinem nevedly k dohodě ohledně Ukrajiny

8. 2. 2022

čas čtení 6 minut

 

Francouzský prezident po pětihodinovém jednání v Kremlu prohlásil, že obě strany musí pracovat rychle, aby se vyhnuly eskalaci situace

 
Emmanuel Macron a Vladimir Putin nedosáhli v pondělí večer při  jednáních v Kremlu shody.  

Po pěti hodinách jednání Macron varoval, že obě strany musí pracovat rychle, aby se vyhnuly riziku eskalace.

Rozhovor Britských listů 465. Covid-19: Teď opravdu nerozvolňujte!

3. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Česká republika zaznamenává absolutně rekordní počty nákaz a Fiala ruší nutnost ukazovat v restauracích očkovací certifikáty. Jaká je dnes situace ohledně koronavirové pandemie v ČR, jaký bude nejbližší a střednědobý vývoj? O tom hovoří Jan Čulík znovu se známým imunologem profesorem Václavem Hořejším. Potíž je, že případy vážných hospitalizací vznikají až dva až tři týdny po nákaze a nynější počet nákaz daleko převyšuje počet nákaz ještě v nedávné minulosti. Proto by bylo záhodno pár týdnů s rozvolňováním počkat. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. února 2022.

Rozhovory Britských listů na tato témata:

 18237

Právník a grafik, kteří si vymysleli trik, jak tahat z lidí pro sebe statisíce

8. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

 
Zdravé fórum pumpuje do lidí negativní emoce. V jeho čele stojí advokát Tomáš Nielsen a výtvarník Jan Tománek. Právní texty advokáta Tomáše Nielsena přesvědčily spousty lidí, že s pandemickým zákonem nastupuje "komunistická/fašistická totalita". Tomáš Nielsen stojí také například za výhružným dopisem ředitelům škol, ve kterém jim sděluje, že dodržováním protipandemických opatření se dopouštějí apartheidu, napsal na Facebooku Václav Láska.

Británie: Policie musela zachránit šéfa Labouristické strany před zuřivým davem ultrapravičáků

8. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

Britští ultrapravičáci s nadšením kvitovali, že Boris Johnson použil v Dolní sněmovně jejich lež při svém agresivním útoku proti šéfovi Labouristické strany Keiru Starmerovi. Lživě ho obvinil, že jako britský generální prokurátor Starmer selhal a nezahájil trestní stíhání proti známému pedofilovi Jimmymu Savilovi. Tato Johnsonova agresivní lež šokovala mnoho lidí z jeho okruhu a jeho dlouholetá strategická poradkyně Munira Mirza rezignovala.

V pondělí na Keira Starmera na ulici zaútočila pod vlivem Johnsonových výroků v  parlamentě skupina pravičáků. Musela ho před nimi zachránit policie:

Caroline Lucas, poslankyně  britské Strany zelených: Toto je děsivé. Doufám, že je Keir Starmer v pořádku. Boris Johnson a všichni konzervativní ministři, kteří hájí Johnsonovu pomluvu o Savilovi, nesou na tomto přímou vinu. Slova mají důsledky - a pokud lež neodmítnete, znamená to, že ji tolerujete. Konzervativní poslanci vědí, co musejí udělat - zbavit se ho.

Úterní The Times: Johnsona obviňují jeho vlastní poslanci, že na Starmera poštval ultrapravicovou chátru


 18301

Poctivý novinář by nikdy neměl brát tvrzení tajných služeb za bernou minci

8. 2. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Britské listy v uplynulých týdnech publikovaly spoustu článků, z nichž vyplývá, že ruská invaze na Ukrajinu je prakticky hotovou věcí. Otázkou tedy není, zda k vojenskému vpádu dojde, nýbrž kdy k němu dojde – máme-li vycházet z těchto textů. Americké tajné služby na začátku prosince loňského roku předpověděly, že k ruské invazi patrně dojde na začátku tohoto roku. Je však únor a nadále probíhají komplikovaná diplomatická jednání, přestože se Spojené státy odmítají zabývat ruskými požadavky, které Moskva svým západním partnerům předložila už v prosinci.

27212

České televizní zprávy

8. 2. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty


Trvalo mně velmi dlouho, než jsem pochopil, o co jde v českých televizních zprávách, co je jejich skutečným účelem. Bylo to z části díky mé vrozené duševní nedostatečnosti, a z části také díky mozkové příhodě, kterou jsem přechodil. Posledních 20 před odchodem do důchodu jsem nijak nemarodil, a díky pracovnímu nasazení jsem tu příhodu neléčil.

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí

8. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva


Látku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby o její zdravotní nezávadnosti se objevily před šesti lety. Podle závěrů vědeckých studií nelze vyloučit, že se E 171 v lidském organismu může chovat genotoxicky. Evropská komise proto v lednu vydala zákaz tohoto potravinářského aditiva. Komise ponechala výrobcům půl roku na to, aby mohli na nařízení reagovat. Po 7. srpnu ale bude možné jen doprodat již vyrobené zásoby.

 18388

Milovaná dřina

8. 2. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty

 

Tak o své velké lásce ke klasickému tanci, tedy baletu často hovoří teprve patnáctiletá talentovaná baletka, jejíž nadání se u ní projevilo v jejích pouhých dvou a půl letech. A tak její maminka neváhala a zapsala ji do broumovské ZUŠ na taneční obor. Tím, se začala odvíjet její studijní kariéra, která jí přinesla mnoho prvních míst v sólo baletu v domácích i zahraničních soutěžích. Dokonce i roli přítelkyně Kláry v baletu Vinohradského divadla Louskáček, Daniela Valešová.


Danielo, jak se ti tančilo na divadelním jevišti před publikem?

29463

Podle Amnesty International je Izrael státem apartheidu. Mnoho izraelských politiků s tímto hodnocením souhlasí

7. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Kdo mluví za Izrael? Pravicové lobbistické skupiny ve Washingtonu a američtí politici by chtěli, aby Američané věřili, že jsou to oni - a ne bývalí izraelští premiéři a další, kdo v židovském státě skutečně žijí. Začátkem tohoto týdne vydala Amnesty International (AI) zprávu, která dokládá, že izraelské zacházení s Palestinci představuje apartheid. Reakcí v USA byla vlna organizovaného rozhořčení, které nejenže popírá to, co mnozí prominentní Izraelci tvrdí, že je pravda, ale v podstatě popírá i jejich právo to říkat, píše v Guardianu  Chris McGreal.

 

 18207

Fialový komik a jeho svět

7. 2. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 7 minut

Co se dělo od Vítězného října s kauzou kolem dolu na hnědé konzervativní zlato zvané též fosil? Předchozí vláda odborníků necouvla a dohodu s Polskem nepodepsala. Možná že nenabídli dost, možná že nabídka, ač dobrá, nebyla vhodná. Kdo ví? Možná zatahal za drát některý z českých fosilních šílenců.

Nastoupila nám k nám nová, krásná a již zcela odpovědná vláda věcí veřejných. Nastoupila vláda svižných profesionálů. Anglicky moc nevládnou a o fungování struktur EU ví méně než zhrzený diskutér Lojzík na flasteneckých fórech. Čím však vládne a čím vládne dokonale, je ochota okamžitě uzavřít nevýhodnou a nevypověditelnou smlouvu v neprospěch domácích a ve prospěch hostí.

 18186

Macron před setkáním s Putinem doufá v "historické řešení" ukrajinské krize

7. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Francouzský prezident, který v úterý odcestuje do Kyjeva, je optimistický a věří, že se mu podaří zajistit mír, přestože USA tvrdí, že Rusko může "zítra" provést invazi



Francouzský prezident Emmanuel Macron před svým příjezdem do Moskvy na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem věří, že může dosáhnout "historického řešení" ukrajinské krize.

Po přívalu diplomatických aktivit, které zahrnovaly rozhovory s americkým prezidentem Joem Bidenem tento víkend a tři telefonáty s Putinem, přistane Macron v pondělí v Moskvě a bude usilovat o "deeskalaci" napjaté situace na východních hranicích Ukrajiny.

 18385

Ti skvělí a chytří chlapci z Prognosťáku...

7. 2. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Bankéř, podnikatel a politik Jozef Síkela prosí české zaměstnance: Přestaňte stále létat na dovolenou na Bali a vraťte se do svých montoven, potřebujeme Vás….

" Čím je břemeno těžší, tím je náš život blíž zemi, tím je skutečnější a pravdivější" Milan Kundera, Nesnesitelná lehkost bytí

V nedělních OVM mne již poněkolikáté zaujal člověk, který je sice politický nováček, ale jeho ego neuvěřitelné, odborně (jako bankéř a podnikatel) je určitě zdatný, podle všech technokraticky měřitelných statistik je to výborný profesionál, každého důležitého podle svých rozhovorů v tisku zná, srší vtipem, sečtělostí a sarkasmem.

K tomu: Británie: Už pozoruhodná zuřivost nad lhářem Borisem Johnsonem

(je to skoro totéž)

 18186

Labouristé vyzývají britské konzervativce, aby vrátili peníze od ruských oligarchů

7. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Stínový labouristický ministr zahraničí David Lammy a stínová labouristická ministryně financí Rachel Reevesová upozorňují, že 1,93 milionu liber darů (cca 60 milionů Kč) , které obdrželi britští konzervativci, pochází od dárců obchodujících v Rusku nebo od osob napojených na Putina.

 

Labouristé vyzvali konzervativce, aby vrátili peníze od dárců s vazbami na Rusko v reakci na napětí vzniklé v důsledku hromadění ruských jednotek na ukrajinských hranicích.

Stínový ministr zahraničí David Lammy a stínová kancléřka Rachel Reevesová ve společném dopise vyzvali konzervativní ministry, aby se zabývali ruskými financemi proudícími do Spojeného království.

 18258

Švédsko se vrací k taktice studené války v boji proti fake news. Kdy v této věci začne jednat Česko?

7. 2. 2022

čas čtení 5 minut

 Obavy z vměšování do průzkumů veřejného mínění ze strany Ruska vyvolaly ve Švédsku novou "psychologickou obranu"
 
 
Vrcholný představitel nové švédské agentury pro "psychologickou obranu" uvedl, že země se v obavách z ruské agrese vůči Ukrajině rozhodla obnovit vládní orgán z dob studené války.

Magnus Hjort, zástupce ředitele agentury, která byla obnovena minulý měsíc za účelem boje proti zahraničním dezinformacím, uvedl, že obavy jsou obzvláště zvýšené před zářijovými parlamentními volbami ve Švédsku, a to na pozadí "zhoršující se bezpečnostní situace v Evropě".

 17545

Ruští důstojníci vystoupili proti válce s Ukrajinou a vyzvali Putina k rezignaci

7. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

  • Společenská organizace ruských záložních a penzionovaných důstojníků s názvem Všeruské důstojnické shromáždění se obrátila na úřady Ruské federace a spoluobčany. 


  • Tohle je velmi významné. Svého času byl generál Ivašov jedním z nejrespektovanějších (a nejtvrdších) šéfů na ruském ministerstvu obrany. Ruští generálové se obyčejně nepodílejí na debatách o státní politické strategii, zejména ne generálové jako Ivašov.

    Ruský generál v důchodu zveřejnil otevřený dopis Putinovi, požadující, aby rezignoval, protože nevyprovokovaná invaze na Ukrajinu bude mít desetitisíce obětí, promění Rusko v mezinárodního páriu a ohrozí samotný ruský stát.



Petr Fiala prosazuje plyn a jádro jako "ekologické zdroje"

7. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Nehrozí globální oteplování? On není plyn fosilní palivo? Není ČR při nezměněné spotřebě plynu tvrdě závislá na Rusku? Proč nemá ČR ekologickou strategii pro vytvoření zdrojů obnovitelné energie?

Je Petr Fiala v kapse jaderné lobby? Dukovany budou dostavěny v roce 2045, pokud vůbec k jejich stavbě dojde.  ČR musí mít obnovitelné zdroje (ne plyn!!) v roce 2030. Čím bude ČR svítit a topit v letech 2030-2045?



 18383

Monitor Jana Paula: Ještě k tématu tělesných trestů

7. 2. 2022 / Jan Paul

čas čtení 8 minut

Žurnalismus se vyznačuje tím, že přehání, účelově zkresluje, a třeba záměrně dramaticky spojuje odlišné kauzality. Nedbá na reálný kontext, ale spekuluje, a především cosi podsouvá čtenáři. Názory pana Jurečky na fyzické trestání dal Petr Chadraba do souvislosti s vraždou údajného násilníka na Mělnicku, a vyvozuje z toho, že Jurečkův „tolerantní“ přístup k pohlavkům, kterými ve výjimečných případech častoval své děti, může vést k jejich násilnému chování v dospělosti. Pan Chadraba doufá, cituji: Žádné z nich nebude jednou pobíhat s nožem okolo domu“. Potíž je, že mezi názory pana Jurečky a spekulacemi pana Chadraby není žádná příčinná souvislost. Každopádně pan Chadraba otevřel naléhavé téma.

Rozhovor Britských listů 458. Buďme v kontaktu s tím, co se nám děje. Nepopírejme realitu

10. 1. 2022

čas čtení 2 minuty



Co je příčinou toho, že se v ČR tak intenzivně šíří bludy a lži, ohrožující lidský život? Proč to lidé dělají? V tomto Rozhovoru Britských listů na toto téma hovoří Jan Čulík s  analytickou psycholožkou Janou Bryjovou a výtvarníkem Janem Paulem,  kteří se mimo jiné v připravované knize O narcismu a věcech lidských tímto tématem také zabývají. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 11. ledna 2022.




K tomuto rozhovoru nám napsal František Řezáč:

Hluboce se klaním a děkuju za ten rozhovor o psychologii. Byl jsem čtyři měsíce v ústavu kvůli alkoholu a využil toho času k jakýmsi počátkům studia psychologie. Ten dědek s pistolkama je prdlouš. Patrně profesní deformace, fascinace automatickou střelbou. Znám to z vojny.. Jinak si myslím, že motivace vrahů politiků, papežů, prezidentů atd. pramení z osobní touhy někoho zabít a pak se na to namontuje nějaká "vyšší" myšlenka, za jásotu médií. Psychologie, která se nedá úplně vymezit nebo ohraničit vůči psychiatrii (Vondráček, Úvahy psychiatricko-psychologické) je u nás velmi podceněna. Má to reálně velké ekonomické dopady. Různým těm průšvihům by se dalo zabránit, kdyby lidi s problémy (práce, manželství, zdraví vůbec atd.) šli napřed k psychologovi se poradit. A nezačali místo toho chlastat. Možná by se preventivně zabránilo smutným cestám do ústavů až tam na konečné u Apolináře. (Zdeněk Štěpánek v úžasné roli alkoholika). Můžeme se smát Američanům, že mají každý svého psychologa, jako to dělá velký Američan Woody Allen. Moje lékařka duše je chytrá a krásná, což mne silně motivuje k tomu, abych ji přesvědčil, že nemusím stoprocentně abstinovat. Na zdraví! Mně už je 77. Ale v léčebně byli i kluci a holky před maturitou. A k tomu drogy...V ČR je statisticky ohroženo alkoholismem asi půl milionu lidí. Po téhle divné době to může být mnohem víc. Říkejme si pravdu!

 18382

Ze skácelovských motivů

7. 2. 2022 / Pavlína Antošová

čas čtení 8 minut

Foto: Skácelova sbírka Chyba broskví ve vydání v 68 Publishers, Toronto, 1978

Sté výročí Jana Skácela (narozen 7. února 1922 ve Vnorovech na Hodonínsku, důležitou část života prožil v Poštorné u Břeclavi, zemřel 7. listopadu 1989 v Brně) přichází do jedné z těch dob, kdy krása básnického slova znamená podanou ruku uprostřed četných omezení a plíživé nejistoty. Jeden z nejlepších básníků, které jsme kdy měli, čerpal inspiraci z různorodých zdrojů od moravských lidových písní přes českou poezii jak do 19. století včetně (sám odkazoval především na Erbena), tak ve století dvacátém. Pokorně po svém uchopil něco z halasovské disonance, ale i melodicky vyzpívané lásky k domovu, stejně jako z holanovské složitosti – nikdy samoúčelné, protože vždy do hloubky prožité. A u literárního tvůrce, který si v týdenních intervalech půjčoval stohy knih, se najdou četné další vlivy, samozřejmě také zahraniční; hlas přesto zůstává jeho vlastní.

Co je špatného na českém daňovém systému?

24. 1. 2022

čas čtení 16 minut


Bohumil Kartous:

Vážení diváci, nová vláda má nové programové prohlášení a jak se dalo očekávat vzhledem k jejímu středopravicovému postavení v politickém spektru, mluví se o snižování výdajů státního rozpočtu. Se sociologem Danielem Prokopem se budeme bavit o tom, jak to  je s příjmovou a výdajovou stránkou, jak smysluplné jsou některé výdaje z veřejných rozpočtů v České republice. 

 

Rozhovor Britských listů 460. Jsou lepší školy v ČR nebo v Německu?

18. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Veronika Jonášová je novinářka, která žije v Berlíně i v ČR Její děti chodí do školy v obou zemích. S Bohumilem Kartousem hovoří velmi zajímavě o tom, v čem jsou lepší školy v Německu a v čem v Česku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 18. ledna 2022.


29955

Manipulátoři a Podvodník z Tinderu

7. 2. 2022 / David Marenčák

čas čtení 3 minuty

Mýtus spravedlivého světa coby psychohygienický eskapismus (krátkodobě vysoce funkční a rozšířená praktika) z tíže násilné a brutální společnosti, který obětem nejrůznějších podvodů a násilí místo pomoci a pochopení ještě nakládá, je mé dlouhodobě „oblíbené“ téma.

Proto bych na obou dokumentech chtěl vypíchnout reakce sociálních sítí a vůbec lidí celkově, která je stejná, jako v případě exekucí, domácího násilí, znásilnění a řady dalších témat.

Bez zvyšování daní se neobejdeme

1. 2. 2022

čas čtení 14 minut

Toto je přepis Rozhovoru Britských listů č. 463.


Bohumil Kartous:

Finanční politika současné vlády, budoucnost výdajů z veřejných rozpočtů, ale i příjmu veřejného rozpočtu. Jaká bude bilance veřejných zdrojů v České republice? To je téma, které budeme rozebírat s ekonomem z institutu CERGE-EI Filipem Pertoldem. Dobrý den.

Filip Pertold:

Dobrý den, díky za pozvání.

Bohumil Kartous:

Když si čteme programové prohlášení vlády, dozvídáme se, že vláda chce relativně hodně úspor.


 18386

Jak by "superenzymy", které požírají plasty, mohly omezit náš problém s odpadem

7. 2. 2022

čas čtení 13 minut


Mikroorganismy, které konzumují plasty, mají díky vědcům a evoluci potenciál vytvořit účinnou metodu recyklace

Pláže zaneřáděné plastovými lahvemi a obaly. Mořské želvy, jejichž žaludky jsou plné úlomků plastů. Plastové rybářské sítě vyhozené do moře, kde mohou uškrtit nic netušící živočichy. A daleko v Tichém oceánu se rozprostírá vodní plocha o rozloze více než dvakrát větší než Francie, která je zanesena plastovým odpadem o hmotnosti nejméně 79 000 tun.

Chudoba je hnusná

5. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

V mediích, zejména těch bulvárních, se v posledních týdnech znovu objevuje příběh o slovenské dívence v balerínkách, z východoslovenské romské osady, která zázračně téměř bosa díky svému talentu vítězila v běžeckých závodech. Pak ale v sedmnácti otěhotněla, přítel jí opustil, potratila, neví co se sebou, už moc neběhá. A internet se plní titulky, že nadějná běžkyně si pokazila kariéru. Tolik naděje, co do ní bylo nainvestováno společností zhaslo. Tolik lidí se nad ní dojímalo. A takhle to dopadlo, píše Martin Freund na Facebooku
Pro mě to, co se stalo dále, po tom vítězství v balerínkách, je mnohem důležitější signál pro společnost.


Rozhovor Britských listů 464. Zabrání oligarchové v ČR vzniku ekologické energetiky?

1. 2. 2022

čas čtení 1 minuta



Je dobře známo, že Česká republika je hospodářsky a politicky otrokem mocných oligarchů. Jak budou jejich ekonomické zájmy bránit nutné ekologické transformaci českého průmyslu? O tom hovoří Albín Sybera v souvislosti se sloučením banky Moneta s finančními institucemi PPF s Radkem Kubalou, spolupracovníkem ekologické platformy Reset. Oligarcha Tykač posílil pozici minoritního akcionáře a společně s PPF (se kterou ho pojí investice v hnědouhelném průmyslu) budou mít velký vliv na dění v nové bance. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 1. února 2022.

Rozhovory Britských listů na tato témata:

Ekologie

 18186

Koronavirus: Vysoká míra nákazy v Rusku a v Ukrajině komplikuje přípravy na válku

5. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

V pátek 4. února 2022 zaznamenala Česká republika  28 658 denních nákaz.   K tomu je nutno připočíst dalších 6550 případů reinfekce, tedy celkový počet nákaz je v ČR 33 808.  Hospitalizováno je  3120 osob, to je denní nárůst o 122 nemocných. Celkem zemřelo v ČR 37 410 lidí, to je denní nárůst o 85 mrtvých. Počet suspektních reinfekcí je 136 127.  V ČR je 2230 potvrzených nákaz na 100 000 obyvatel za poslední týden, 4454 potvrzených nákaz na 100 000 obyvatel za posledních čtrnáct dní. ZDE   


- Rekordní počet nákaz v Rusku a na Ukrajině komplikuje plány na ruskou invazi do Ukrajiny. Drtivá většina ukrajinských i ruských vojáků je plně očkována, a smrtnost covidu je prý v armádě 45 krát menší než v běžné populaci, tvrdil ruský ministr obrany Šojgu, jenže velké počty vojáků jsou v karanténě.  ZDE 

- Počet mrtvých na covid v USA přesáhl 900 000.

- Rusko v sobotu registrovalo rekordní počet 177 282 denních nákaz. V pátek to bylo 168 201 nákaz. V Rusku také za posledních 24 hodin zemřelo na covid 714 osob.

Británie: Už pozoruhodná zuřivost nad lhářem Borisem Johnsonem

5. 2. 2022

čas čtení 8 minut

Toto je jedno z pravidelných vystoupení satirika Jonathana Pie. Tentokrát pro americký deník New York Times. Viděly to už tři miliony lidí:

(PS. Mimochodem, podívejte se na ony stovky komentářů na Twitteru pod tímto videem.)

Český překlad:

Jo, ne, ne, ne. Je skvělé tu být, je skvělé tu být.  Dělat to pro New York Times. Je to velmi vzrušující.  Ano, slyším vás, ano.

Zkusím něco udělat se svýma napuchlýma očima.

Takže chcete, abych vám vysvětlil, proč jsou Britové tak vyděšení z Borise Johnsona?

V podstatě tak, aby to americké publikum pochopilo správně, bez nadávek, samozřejmě, promiňte.

Nechte mě přemýšlet. Nechte mě přemýšlet o Borisi Johnsonovi, prokazatelném trumpovském lháři, kterému jde jen o sebe.

Víte, jestli to americkému publiku zní povědomě.  Boris Johnson je narcis s blbými vlasy.

 18207

Po dvou letech pandemie zavádí pro vyčerpané zdravotníky Fialova vláda finanční škrty. Bude vyhazovat hygieniky

4. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

Aktualizace. To už snad ne??


Aktualizace: Kocourkov?

Pozn. JČ: Těmito škrty státní rozpočet nezachráníte. Anulujte nesmyslné zrušení superhrubé mzdy:

Bez zvyšování daní se neobejdeme

Co je špatného na českém daňovém systému?

 18379

Demokratické postoje Deníku N

4. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Bez komentáře. Dávejte si pozor na to, co podporujete.
(PS. Pokud chce někdo nějaké vysvětlení, my žádný důvod neznáme.)

 16578

Čižinský o komunálních volbách v Praze

4. 2. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Myslím, že nemůže být pochyb o tom, že komunální volby v Praze, ale vlastně ve všech krajských městech, budou velkým testem politické reality v Česku. A budou se odehrávat na v kontextu politiky nové vlády a jejích koalic. Budou referendem o nové vládě.

Jedním z favoritů voleb v Praze je uskupení Praha sobě (PS), které vede Jan Čižinský. Zdá se, aspoň podle čerstvého rozhovoru, který Čižinský poskytl CNN Prima News, že hlavní soupeř pro PS bude vládní koalice Spolu, v níž se lidovci (Čižinský je bývalým členem KDU-ČSL) a TOP09 spojili s ODS. Čižinský přitom již dlouho považuje ODS za jedno ze dvou hlavních zel pražské politiky, to druhé je Ano.

 18378

Koronavirus: Počet mrtvých v Indii překročil půl milionu

4. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

Foto: Spalování zemřelých na covid v Indii

Ve čtvrtek 3. února 2022 zaznamenala Česká republika  37 662 denních nákaz. Je to o cca 3000 nákaz více než minulý čtvrtek.  K tomu je nutno připočíst dalších 6550 případů reinfekce, tedy celkový počet nákaz je v ČR 44 220.  Hospitalizováno je  2998 osob, to je denní nárůst o 142 nemocných. Celkem zemřelo v ČR 37 325 lidí, to je denní nárůst o 38 mrtvých. Počet suspektních reinfekcí je 131 035.  ZDE  


- Počet mrtvých na covid v Indii překročil půl milionu. Indie má globálně čtvrtý nejvyšší počet mrtvých. Loni v červenci dosáhl počet mrtvých v Indii 400 000.

- Bulharsko ve čtvrtek registrovalo 8142 nákaz, denní průměr je tam nyní 8134 nákaz. V nemocnicích v Bulharsku je hospitalizována 6124 covidových pacientů. Dalších 96 lidí v Bulharsku zemřelo na covid, 88,5 procent z nich nebylo očkovaných. V Bulharsku průměrně umírá na covid 82 lidí denně. Bulharsko, nejméně proočkovaná země v EU, zaznamenala 33 500 mrtvých, je co do počtu mrtvých na covid per capita na 28. místě na světě.

Jsem invalida bez peněz. Prosím, pomozte

4. 2. 2022

čas čtení 1 minuta


Po delší době, se Vám ozývám a prosím o sdílení mého příběhu. Začínám ztrácet chuť. Den co den je stejný.

OSLOVENÍ 2022

Dobrý den 

Jmenuji se Ivan Drlík

Rád bych Vás požádal touto cestou o pomoc

V roce 2000 mi bezohledný řidič způsobil těžký úraz, po kterém jsem zůstal trvale ochrnutí a na invalidním vozíku. Současně mám problémy s řečí a s tím spojené problémy v běžné komunikaci.

Velice obtížně zvládám hradit neustále rostoucí náklady na potřebné služby, dopravu, rehabilitace, kompenzační pomůcky a celou řadu dalších souvisejících činností nutných k zajištění běžného života s těžkým tělesným handicapem. I přes snahu mých nejbližších nejsem schopen nastřádat potřebné finanční prostředky. Z tohoto důvodu si Vás dovoluji zdvořile požádat o nějakou variantu podpořit a alespoň trochu mi ulehčit, zpříjemnit těžký život na vozíku.

Věřte, že se mi o pomoc nežádá snadno.

Šéfa Islámského státu usmrtil nálet amerických speciálních sil v Sýrii

4. 2. 2022

čas čtení 7 minut

 

Joe Biden prohlásil, že armáda "odstranila z bojiště" Abú Ibrahima al-Hašimiho al-Kurajšího


Vůdce Islámského státu a jeden z nejhledanějších mužů světa Abu Ibrahim al-Hašimi al-Kurajší  byl usmrcen během nočního náletu amerických speciálních sil na severozápadě Sýrie.


Útok před úsvitem na dům ve vesnici Atme jižně od tureckých hranic si vyžádal až 13 obětí, mezi nimiž byly i ženy a děti. Jeho výsledkem bylo rovněž zničení amerického vrtulníku, který byl použit k přepravě jednotek speciálních sil z iráckého Erbílu.

 18376

Británie: Končí už konečně premiérství nekompetentního lháře Borise Johnsona?

4. 2. 2022

čas čtení 5 minut



Čtyři vysocí Johnsonovi poradci náhle rezignovali v důsledku skandálu ohledně mejdanů v Downing Street během lockdownu

Jako první odešla šéfka pro politickou straetgii Munira Mirza  - absolutně zásadní Johnsonova strategická spojenkyně po mnoho let - a krátce po ní tři další
 


John Crace: Jestlipak bude v Downing Street mejdan dnes večer...?
Paní "Tříslovných hesel" je pryč. Mirza spolupracovala s Johnsonem 14 let, 8 let, když byl primátorem Londýna. Vedla v Downing Street za Johnsona kulturní války, Johnson ji považoval za vlivný "detektor nesmyslů".

Páteční britské noviny jsou opět plné posměchu vůči Borisi Johnsonovi. Bulvární list The Sun má titulek "Ouch!" - což česky znamená "Auvajs!!". Deníky zaznamenávají odchod čtyř Johnsonových vrcholných poradců, obrovský nárůst nákladů na živobytí a veřejně odmítavý postoj vůči Johnsonovu chování vyjádřený jeho ministrem financí Rishi Sunakem, který se často považuje za možného příštího konzervativního premiéra:


Jako první rezignovala Johnsonova dlouholetá vysoká poradkyně pro politickou strategii, bývalá členka britské Revoluční komunistické strany Munira Mirza. Ta v ostrém rezignačním dopise obvinila Johnsona z podlého chování, když v parlamentě Johnson nepravdivě obnvinil šéfa labouristické opozice Keira Starmera, že prý jako bývalý britský generální prokurátor nepostavil pedofila Jimmyho Savilla před soud. Keir Starmer s tím neměl nic společného.

Jimmy Saville byla dlouholetá, vysoce populární celebrita televize BBC. Byl to moderátor silně sledovaných pořadů pro děti a organizátor různých charitativních akcí. Až po jeho smrti vyšlo najevo, že po celou dobu své kariéry tvrdě sexuálně zneužíval děti, s nimiž přišel do styku v souvislosti se svými pořady. Na celebritu se v této věci nikdo neodvážil a i když se o jeho pedofilii šířily v BBC drby, až do jeho smrti se proti němu BBC neodvážila zasáhnout. Byla to neuvěřitelně ostudná kapitola v historii BBC. To nyní přiznávají všichni.

Tisková zpráva:

Stromy za nehody nemohou, tiše jim jen přihlíží. Vykácíme si plíce krajiny?

4. 2. 2022

čas čtení 4 minuty

Stromy podél silnic II. a III. tříd mizí závratným tempem. Na obhajobu jejich vykácení nejčastěji zaznívají  slova o bezpečnosti na silnici. Rozsah náhradní výsadby za takto pokácené stromy se sice každým rokem nepatrně zlepšuje, způsobenou ekologickou újmu to však ale neřeší. Vysazuje se totiž na úplně jiných místech, než kde stromy stály původně a navíc, mladá sazenice dlouhá léta nedokáže nahradit funkci vzrostlého stromu. Otázkou tedy je, zda se nejedná spíše o snadné a úsporné řešení, jak se vyhnout péči o vzrostlé stromy podél silnic, se kterým bychom se neměli spokojit.  

 17965

Inženýři a projektanti, utíkejte!

4. 2. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 37 minut


Abyste náhodou nedopadli tak, jak jsem dopadl já (viz níže). Hlavní příčiny toho, proč autorizovaný inženýr může dopadnout v Česku tak, jak jsem dopadl já, což popíši v tomto článku, jsem již rozebral zde. Těch projektů bylo několik, takže i těch článků bude několik. Budou na sebe volně navazovat a omluvte mne prosím, že asi nebudou napsány a zveřejněny rychle po sobě. Musím se při tom všem ještě živit a soudit se v sedmi živých sporech. Považuji však za naprosto nezbytné seznámit veřejnost s hloubkou bažiny, do které tato země postupně zabředla a z které nebude jednoduché vybřednout. Pokud se chce ČR zařadit mezi normální civilizované země Evropské Unie, tak na tom musí okamžitě začít tvrdě pracovat.

 18375

Jan Čulík o skandálech Borise Johnsona v TV Nova

3. 2. 2022

čas čtení 13 minut

Jan Čulík hovořil ve čtvrtek odpoledne v TN Live televize Nova o skandálech Borise Johnsona ZDE

Zde je transkript tohoto rozhovoru: 

Moderátorka: Dobrý den, dnes si budeme povídat se zajímavými hosty o událostech, které momentálně hýbou světem. Protože, ať chceme, nebo ne, dění za hranicemi časteo ovlivňuje i naše životy.

Velkou Británii už několik týdnů otřásají kauzy premiéra Borise Johnsona a zdá se, že jedna střídá druhou.  Tamní média pro Johnsonovu aféru vymyslela dokonce originální název partygate. Johnson čelí obviněním, že v premiérském sídle na Downing Street v době, kdy v Británii platila přísná protikoronavirová opatření, uspořádal hned několik večírků, a to i v  den, kdy se v Londýně konal pohřeb manžela královny Alžběty II prince Philipa. Můžou tyto skandály pro Borise Johnsona znamenat konec v politice, nebo to nejhorší už ustál a správný čas na výměnu premiéra už pominul? I o tom si budeme povídat s našimi dnešními hosty. Nejprve si ale pojďme Johnsonovi aféru partygate podrobněji připomenout v reportáži.

30689

Koronavirus: ČR rozvolňuje

3. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

 Ve středu 2. února 2022 zaznamenala Česká republika  43 307 denních nákaz.  K tomu je nutno připočíst dalších 7367 případů reinfekce, tedy celkový počet nákaz je v ČR 50 674.  Hospitalizováno je  2856 osob, to je denní nárůst o 203 nemocných. Celkem zemřelo v ČR 37 325 lidí, to je denní nárůst o 44 mrtvých. Počet suspektních reinfekcí je 124 531.

Nákaza se nyní volně šíří všude.   ZDE 

- Česká republika ruší povinnost prokazovat se v restauracích a zábavních podnicích očkováním či uzdravením z covidu, navzdory rekordní nákaze, konstatuje Guardian. Od 18. února také skončí povinné testování v podnicích a ve školách. ČR rozvolňuje navzdory šířící se nákaze podobně jako Rakousko, Litva, Itálie a Francie. Světová zdravotnická organizace ovšem varuje, že nyní není ještě doba pro rozvolňování.

- Jižní Korea rozšiřuje rychlé testování uprostřed rekordní vlny nákaz. Ve čtvrtek tam bylo zaznamenáno dalších 22 907 denních nákaz, je to asi pětinásobek počtu denních nákaz v polovině letošního ledna.

- Ukrajina překonala svůj denní rekord téměř 40 000 infekcemi.

30062

Prospěšná a jedovatá naděje

3. 2. 2022 / David Marenčák

čas čtení 3 minuty


Nejspíš to bude znít až kacířsky, ale naděje není univerzálně pozitivním jevem, emocí. Existují v základě dvě barvy naděje, a jak se říká – po ovoci poznáte je. Toxická naděje vede k pasivaci a rezignaci. Vede k nečinnosti tam, kde je potřeba značná aktivita. Často je nabízena lidem v nouzi, ze strany těch, kteří vlastně nechtějí pomoci ani uchlácholit, chtějí se sami před sebou vyvinit ze spoluviny, pasivity, z neochoty pomáhat, odporu přidat ruku k dílu. Často své krasořeči o optimismu, pozitivitě, hledání ždibíčků dobrého na všem špatném rámují defétismem – nějak to dopadne, uvidíme, počkáme.

 18207

Váleknoš a lyžníci

3. 2. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Byla to velká sláva, když po vládě pana Andreje nastoupila vláda nová, vláda fialová. Superstar na pozici ministra zdravotnictví nahradil superTOP. Volič zvolal radostí jat, že konečně nastoupil covidu kat. Nařízení již jen smělá, přehledná, lehce srozumitelná a soudně nezrušitelná.

30858

Budoucnost spočívá v sociální a klimatické rovnováze, my jsme ale posedlí ekonomií a technologií

3. 2. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


Z průzkumu Světového ekonomického fóra na téma globálních rizik a jejich změn pod vlivem covidové pandemie vychází jeden vysoce zřetelný poznatek: Lidé, kteří se otázkami globálních rizik zabývají, vysoce zdůrazňují sociální a klimatické hrozby oproti hrozbám ekonomickým a technologickým (vizualizace). Rozpad sociální soudržnosti, životní krizi, selhání v řešeních klimatických změn, či ohrožení duševního zdraví hodnotí světoví lídři, kteří odpovídali v průzkumu, jako mnohem závažnější problémy než dluhovou krizi či ohrožení kybernetické bezpečnosti. Jakkoliv to může být dáno intenzitou a každodenností, s jakou se s jednotlivými typy problémů setkáváme, a naopak horším představivostí možných důsledků potíží s dlouhodobým dopadem či komplexitou vlivu, tato zpráva je pro politická řešení poměrně jednoznačná. Zabývat bychom se měli primárně právě každodenní přítomností problémů, jelikož jejich vliv na politické rozhodování může vysoce komplikovat řešení jakékoliv jiné hrozby, jejíž dotek nepociťujeme tak přítomně. Jinými slovy, obsedantní technologizace a ekonomizace veřejné diskuse je - pravděpodobně - důsledkem sociálního neporozumění a odtažitosti elit od problémů většiny. Ostatně, jak si jinak vysvětlit jeden z významných problémů, jímž je odpor proti vědě?

 18350

Na podporu kurdského politického vězně v Turecku - napište mu do vězení!

3. 2. 2022

čas čtení 5 minut

V Brně žije studentka informačních technologií a zároveň členka turecko-kurdské Lidově demokratické strany (HDP) Duygu Günesová. Informovala mě, že se dá takto napsat do vězení dopis bývalému šéfovi HDP Demirtasovi. Prý mu to cenzura - v papírové verzi v obálce - doručí, píše Pavel Pečínka.

Snažíme se v rámci minimálních možností trochu docílit toho, aby se v ČR vědělo, že vedle Navalného existuje i Demirtas a že vedle disidentů v Rusku a Bělorusku existují i ti v Turecku.

Svůj jinak nikde nepoužívaný titul dávám k podpisu jen proto, aby to třeba nějak zapůsobilo na bachaře, bývalé členství v ČSSD a SZ tam uvádím proto, aby si třeba současní členové trochu uvědomili, že i tímhle směrem by se měli ubírat jejich zájmy.

Rozhovor té kurdské studentky pro deník Rovnost: https://www.denik.cz/z_domova/kurdove-svoboda-turecko-studentka-brno-20211014.html

 

 16578

Zablokovaný parlament, zablokovaný ministr MPSV – nezablokovaní občané, kteří čekají na rychlé řešení akutních problémů svých životů

3. 2. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 10 minut

Věnováno mým „starším“ klientkám, které obdivuji a zároveň se stydím, jaké stáří zažívají“

Nová vláda vstoupila do veřejného prostoru tak trochu jako „vláda mlčících robotů“. Premiér Fiala není příliš vidět ani slyšet, ministr Jurečka se buď ve studiu směje lidem do očí (naštěstí skrytý rouškou) nebo zlehčuje problém domácího násilí a chlubí se, jak doma fackuje své děti, které mu za to jednou poděkují, stejně jako on děkuje svému otci. Slyším tato lidová moudra již čtyřicet let. „Svému bohužel již zesnulému otci opravdu děkuji za spousty věcí, avšak za fyzické tresty mu opravdu vděčný nejsem.

 18317

Prohlášení ukrajinského mírového hnutí k ukrajinské krizi

3. 2. 2022

čas čtení 2 minuty

Obyvatelé naší země a celé planety jsou kvůli hrozbě jaderné konfrontace mezi Východem a Západem ve smrtelném nebezpečí. Je třeba zastavit hromadění vojsk, zbraní a vojenské techniky na Ukrajině a v jejím okolí. Jedná se o mrhání peněz daňových poplatníků do válečné mašinérie namísto řešení akutních socioekonomických a ekologických problémů. Musíme přestat vyhovovat krutým rozmarům vojenských velitelů a oligarchů, kteří profitují z války.

 18207

ČR: Šílené množství nákaz, přesto česká vláda blokuje poskytování vakcín třetímu světu

2. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

Česko zaznamenalo šílené množství nákaz. Přesto však česká vláda, jako součást EU, blokuje i nadále globální výrobu vakcín, a tak pandemii aktivně prodlužuje. Znamená to, že budou další nákazy a umožňuje to vznik nových nebezpečných variant,  upozorňuje Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch,



 16447

Nová subvarianta omikronu byla zjištěna v 57 zemích světa

2. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

 V úterý 1. února 2022 zaznamenala Česká republika  57 195 denních nákaz.  K tomu je nutno připočíst dalších 9775  případů reinfekce, tedy celkový počet nákaz je v ČR 66 970. to je dosud nejvíce za celou pandemii.  Hospitalizováno je  2653 osob, to je denní nárůst o 223 nemocných. Celkem zemřelo v ČR 37 281 lidí, to je denní nárůst o 38 mrtvých. Počet suspektních reinfekcí je 117 199.

Nákaza se nyní volně šíří všude. Potvrzených případů za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 2483, za posledních 14 dní neuvěřitelných 4172. Nejvyšší nákaza je v Mladé Boleslavi (3228 nákaz na 100 000 obyvatel), v okrese Praha-západ (3186 nákaz na 100 000 obyvatel), Praha-východ (3135), Praha (2855), ve Zlíně (2940), v Brně (2930), v Uherském Hradišti (2706), v Náchodě (2809) a v Chomutově (2824) ZDE  

"Plížívá" subvarianta omikronu byla zjištěna už v 57 zemích světa, informuje Světová zdravotnická organizace. Omikron má nyní několik subvariant,BA.1, BA.1.1, BA.2 a BA.3. BA.1 a BA,1.1 stále tvoří 96 procent všech sekvenovaných případů omikronu, ale v částech Evropy a Asie začíná převládat "plíživá" varianta BA.2. Z některých studií vyplývá, že subvarianta BA.2. je nakažlivější než varianta BA.1., vědci ale nepředpokládají, že by způsobovala vážnější onemocnění.

- V Americe bude zřejmě brzo schváleno očkování proti covidu pro děti mladší pěti let.

- Čína zaznamenala 1. února 63 nákaz, předchozího dne to bylo 66 nákaz. Na olympijských hrách bylo zaznamenáno dalších 32 nákaz.

- Zdravotníci v Indii upozorňují na obrovské rozšíření podvodných certifikátů o dvojím očkování. 

 18186

Vrátí se středovýchodní Evropa do ruské sféry vlivu?

2. 2. 2022

čas čtení 3 minuty

Dva body týkající se ukrajinské krize jsou naprosto jasné. Za prvé, Vladimir Putin si přeje obnovit ruskou kontrolu nad Ukrajinou, ať to stojí, co to stojí. Jeho politický sen o obnovení sovětské sféry vlivu se odráží v seznamu "bezpečnostních záruk", který Rusko předložilo západním vládám v prosinci 2021. NATO by se podle něj mělo vrátit ke stavu před rokem 1997; Rusko ovšem nemusí, píší historička Karolina Wigura a esejista Jarosław Kuisz.

Za druhé, ať už Putin v současné krizi rozhodne jakkoli, ve střední a východní Evropě panují reálné obavy, že ustálené hranice jsou nyní ohroženy. Tyto obavy mají své opodstatnění. To, co se v letech bezprostředně po skončení studené války zdálo nereálné, je nyní opět reálnou možností. Vrátily se otázky týkající se naší kolektivní bezpečnosti a vzpomínky na traumatickou a nepříliš vzdálenou minulost.

 18125

Monitor Jana Paula: Proč mají furt ty vlajky?

2. 2. 2022 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

Mám jednu zásadu, až na výjimky nečtu diskuse, ale při pohledu na fotografii demonstrace proti omezením spojenými s pandemií, která se konala na Václavském náměstí 30. ledna 2022, jsem se nad anonymním retweetem „Proč mají furt ty vlajky?“ upřímně rozesmál. Autor „Mental Hospital“ si totiž všiml něčeho, co se po roce 1989 stalo takovou samozřejmostí, že na to včetně mě dosud nikdo nereagoval. A opravdu, proč mají s sebou pořád ty vlajky?

 16879

Proč NATO potřebuje změnu strategie

2. 2. 2022

čas čtení 5 minut

Ačkoliv se lídři NATO v roce 2019 dohodli na změně vojenské strategie směrem k obraně a odstrašování, vzhledem k událostem na Ukrajině se zdá taková strategie zastaralá, napsal Harlan Ullman.

30160

Proč Rusko a Čína chtějí Západ zničit

2. 2. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

  • Jsem rád, že v Britských listech může vyjít článek Václava Hořejšího s jeho pohledem na situaci na Ukrajině. Myslím, že podobný článek by mohl napsat i Daniel Veselý, který patří k jádru redakce Britských listů stejně jako Karel Dolejší. Pro mnohé čtenáře tak může být těžko uchopitelné, kam Britské listy zařadit, což se mi líbí.

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
21986