Británie: Končí už konečně premiérství nekompetentního lháře Borise Johnsona?

4. 2. 2022

čas čtení 5 minut


Čtyři vysocí Johnsonovi poradci náhle rezignovali v důsledku skandálu ohledně mejdanů v Downing Street během lockdownu

Jako první odešla šéfka pro politickou straetgii Munira Mirza  - absolutně zásadní Johnsonova strategická spojenkyně po mnoho let - a krátce po ní tři další
 


John Crace: Jestlipak bude v Downing Street mejdan dnes večer...?
Paní "Tříslovných hesel" je pryč. Mirza spolupracovala s Johnsonem 14 let, 8 let, když byl primátorem Londýna. Vedla v Downing Street za Johnsona kulturní války, Johnson ji považoval za vlivný "detektor nesmyslů".

Páteční britské noviny jsou opět plné posměchu vůči Borisi Johnsonovi. Bulvární list The Sun má titulek "Ouch!" - což česky znamená "Auvajs!!". Deníky zaznamenávají odchod čtyř Johnsonových vrcholných poradců, obrovský nárůst nákladů na živobytí a veřejně odmítavý postoj vůči Johnsonovu chování vyjádřený jeho ministrem financí Rishi Sunakem, který se často považuje za možného příštího konzervativního premiéra:


Jako první rezignovala Johnsonova dlouholetá vysoká poradkyně pro politickou strategii, bývalá členka britské Revoluční komunistické strany Munira Mirza. Ta v ostrém rezignačním dopise obvinila Johnsona z podlého chování, když v parlamentě Johnson nepravdivě obnvinil šéfa labouristické opozice Keira Starmera, že prý jako bývalý britský generální prokurátor nepostavil pedofila Jimmyho Savilla před soud. Keir Starmer s tím neměl nic společného.

Jimmy Saville byla dlouholetá, vysoce populární celebrita televize BBC. Byl to moderátor silně sledovaných pořadů pro děti a organizátor různých charitativních akcí. Až po jeho smrti vyšlo najevo, že po celou dobu své kariéry tvrdě sexuálně zneužíval děti, s nimiž přišel do styku v souvislosti se svými pořady. Na celebritu se v této věci nikdo neodvážil a i když se o jeho pedofilii šířily v BBC drby, až do jeho smrti se proti němu BBC neodvážila zasáhnout. Byla to neuvěřitelně ostudná kapitola v historii BBC. To nyní přiznávají všichni.

 

Těsně před Johnsonovým agresivním vystoupením v parlamentu, kdy lživě zaútočil na Keira Starmera v této věci, Johnsona v Downing Street důrazně varovali jeho poradci, aby to nedělal. Neposlechl je.

Během několika hodin rezignovali další tři Johnsonovi poradci - Dan Rosenfield, šéf jeho štábu, Martin Reynolds, jeho hlavní osobní tajemník, a tiskový mluvčí Jack Doyle.

Všichni tři byli zapleteni skandálu ohledně mejdanů v  Downing Streeběhem lockdownu,  které nyní vyšetřuje Metropolitní policie.

V důrazně formulovaném rezignačním dopise Mirza napsala Johnsonovi: "Pro toto tvrzení neexistoval žádný spravedlivý ani rozumný základ. Nešlo o obvyklý politický argument; šlo o nevhodné a zaujaté zneužití otřesného případ sexuálního zneužívání dětí."

Mirza, která se po svém komunistickém mládí stala zapálenou ultrapravičačkou (obojí politická přesvědčení mají mnoho společného) byla v Downings Street pro Johnsona hlavní politickou bojovnicí proti "levičáckým liberálům" a s Johnsonem spolupracovala více než deset let, mimo jiné na londýnské radnici v době, kdy byl primátorem  Londýna. Již dříve ji označil za jednu z pěti nejinspirativnějších žen ve svém životě. Její partner Dougie Smith je rovněž vysokým poradcem Konzervativní strany.

Johnsonův bývalý, zhrzený a nyní nepřátelský poradce Dominic Cummings prohlásil, že odchod Mirzy je "neklamným signálem, že se bunkr hroutí a že tento premiér skončil". Vyzval ministry, aby projevili podobný "záblesk morální odvahy" a  také odstoupili.


Tři konzervativní poslanci ve středu zveřejnili svůj záměr předložit příslušné parlamentní komisi své dopisy o vyslovení nedůvěry Johnsonovi. Jeden z vysoce postavených toryovských poslanců uvedl, že  odchod Mirzy zavání "posledními dny Říma", což naznačuje, že počet dopisů vyjadřujících nedůvěru Johnsonovi  se nyní může blížit hranici 54, která by vyvolala hlasování o nedůvěře Johnsonovi.

Pokud by Johnson takové hlasování, které by se mohlo konat během několika dní, prohrál, jeho premiérský mandát by skončil.

Pomluva Savile/Starmer koluje na krajně pravicových serverech a Starmer ve středu při premiérských otázkách obvinil Johnsona, že "papouškuje konspirační teorie násilnických fašistů" kvůli politickému prospěchu.


Před středečními interpelacemi  připomněl předseda Dolní sněmovny Lindsay Hoyle poslancům, že je důležité, aby v Dolní sněmovně nelhali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
4933

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2022