Není už nyní lepší ustoupit od tlaku na očkování?

20. 1. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Není už nyní lepší ustoupit od tlaku na očkování, případně i ustoupit od kontrol a různých pravidel pro očkované-neočkované? Důvody pro (ale mám i důvody proti, kdyby někdo chtěl) vidím tyto...

1) Proočkovanost je nyní už slušná; kdo chtěl, či případně kdo se rozhodl i pod určitým tlakem, očkovaný už je.
2) Zbývá nějaké procento zcela zatvrzelých, principiálně odmítajících lidí, kde ale (aspoň takto to vnímám) je důvodem odporu nikoli obava z píchnutí 5G čipu, ale odpor k systému. Nebo i dalších lidí, kteří mají svoje jiné důvody, někdo má strach z jehly, někdo z doktora, někdo prostě na všechno kašle. Lidé, se kterými moc nehnete.
3) Zatvrzelý odpor se nezlomí zvyšováním tlaku či diskriminačních opatření - spíše naopak: jsou ve svých očích hrdinové odbojového hnutí, partyzáni bojující proti zlu.
4) Kdo aspoň trochu ovládá techniky vyjednávání ví, že pokud chcete ve sporu dosáhnout svého, je často nejlepší dát oponentovi možnost "vyváznout se ctí", dát mu pocit, že aspoň částečně vyhrál a je tedy po jeho. Spor už totiž není o věcné podstatě, ale o "ztrátě tváře". Jsem naprosto přesvědčený, že takto je tomu dnes u větší části antivax komunity. Jde o ztrátu - nebo udržení - vlastní důstojnosti.
5) Fakticky dnes platí, že je v tom opravdu už každý za sebe: umřeš-neumřeš. Tvoje volba, fakt ti do toho nebudeme kecat. Publikujme tedy jen velmi suše a bez komentáře čísla: za čtvrtek 50 úmrtí, z toho 48 bez vakcinace. Za pátek 61 úmrtí, z toho 58 nevakcinovaných. Přeberte si to jak chcete. K diskusi je i otázka hrazení nákladů na léčbu. Motocyklista bez helmy, řidič auta bez pásů: přece nechceme té osobní zodpovědnosti tak moc.
6) Otázka opatření. Omikron (a nejspíš to není poslední varianta se kterou se setkáme) projede společností napříč; očkování sice snižuje i riziko přenosu, nicméně ne mnoho, ne zásadně. To co chceme a potřebujeme, aby se průchod rozložil do delšího časového období, aby to "všichni nechytli během jednoho týdne", protože tam opravdu hrozí rozvrat fungování státu. Byť na krátké období, ale s velkými následky. Opatření, která jsou levná a neobtěžující (roušky, rozestupy, hustota osob, celková osobní opatrnost...), to považuju za nejdůležitější. Prokazování se "Tečkou" při vstupu do kavárny a hospody - a to říkám jako naprosto přesvědčený vaxer a bezmála očkovací fanatik - je možná už docela jalové opatření s kontraproduktivním efektem. Notabene, když je to formulováno jako "potvrzení o bezinfekčnosti". Ne, fakt není. Nelžeme ani v zájmu vyššího dobra.
Jsem si vědomý všech protiargumentů, které jsou silné. Nemám v tom zcela jasno a proto to dávám nikoli jako pevné stanovisko, ale námět k diskusi.

2
Vytisknout
12219

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2022