Kvíz: Znáte české rozhledny?

27. 8. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty
Foto Jiří Štekl, spoluautor kvízu


1/ Tato třináctimetrová dřevěná rozhledna nazývající se Kupa byla postavena v roce 2009 na kraji obce Jestřebnice v Jihočeském kraji. Z jejího zastřešeného kruhového výhledu můžete za dobré viditelnosti spatřit pás Šumavy s dominantním Boubínem a také Kleť. Uhodnete, v jaké výšce se tento zastřešený kruhový výhled nachází?


a) 5 metrů

b) 8 metrů

c) 10 metrů

 

2/ V obci Radětice v Jihočeském kraji se nachází třináctimetrová dřevěná rozhledna se stejnojmenným názvem, v jejímž zastřešeném ochozu je půlkruhový výhled ve výšce jedenácti metrů, z něhož můžete obdivovat rozmanitě zvlněnou krajinu kolem řeky Lužnice. V kterém roce byla postavena?


a) 2004

b) 2009

c) 2013


3/ Z této jednadvacetimetrové zděné věže s vnějším železným schodištěm, jenž byla postavena v roce 2009 v obci Přáslavice v Olomouckém kraji je z jejího zastřešeného kruhového výhledu ve výšce sedmnácti metrů vidět Olomouc, Svatý Kopeček, Libava, Haná, Drahanská vrchovina, Hostýnské a Oderské vrchy, Chřiby a za opravdu dobré viditelnosti i Jeseníky. Jak zní jméno této zděné věže?


a) Žofka

b) Božka

c) Jožka


4/ Hanácké Mont Blanc, tak se přezdívá nejvyššímu vrcholku Hané - Velkému Kosíři, na němž stojí dřevěná rozhledna se zázemím a krytým ohništěm. Při dobré viditelnosti jsou z této rozhledny krásné výhledy na celou Moravu. V jaké nadmořské výšce tento vrcholek leží?


a) 432 metrů

b) 437 metrů

c) 442 metrů


5/ Na přístupové cestě ke hradu Bítov v Jihomoravském kraji byla v roce 2009 postavena třicetimetrová zděná věž, která je součástí stejnojmenného penzionu. V jejím zastřešeném ochozu se nachází kruhový výhled ve výšce dvacetišesti metrů, z něhož je za dobré viditelnosti možno obdivovat obec Bítov, Vranovskou přehradu, Javořice, JE Dukovany a rakouské Alpy. Tato zděná věž se jmenuje..?


a) Bumburak

b) Rumburak

c) Dumburak


6/ Podle nákresů slovenského architekta Dušana Jurkoviče z roku 1896 byla v roce 2012 ve Zlínském kraji postavena stylová třicetjedna metrů vysoká dřevěná rozhledna. Z jejího zastřešeného kruhového výhledu ve výšce devatenácti metrů je možno za dobré viditelnosti spatřit Rožnov pod Radhoštěm, Zubří, Valašské Meziřičí a Radhošť. Z kterých druhů dřeva byla postavena?


a) dub, jedle, smrk

b) dub, jedle, buk

c) dub, jedle, třešeň


7/ Jedinečný zážitek nabízí návštěva dřevěné čtyřicetimetrové vyhlídkové věže nazvané Stezka korunami stromů, která je citlivě zasazena do smíšeného lesa. Jedna je na Lipně, a za dobré viditelnosti se z ní nabízí fantastické výhledy na vrcholky Alp, téměř celou část Lipenského jezera, nádherné okolí Šumavy a Novohradské hory. Její součástí je i unikátní nejdelší suchý tobogán (52 m), který vede jejím středem. Druhou Stezku korunami stromů můžete navštívit v ...?


a) v Krušných horách

b) v Krkonoších

c) v Jizerských horách


8/ Sedmačtyřicetimetrová kamenná věž hradu Trosky v Libereckém kraji byla v roce 2000 upravena na rozhlednu. Na jejím vyhlídkovém ochozu je umístěn krásný kruhový výhled, z něhož můžete vidět Krkonoše, Lužické hory, Ještěd, Milešovku, Tábor, Ralsko, Bezděz, Říp a dokonce i žižkovský vysílač v Praze. Jak se jmenuje vyhlídková věž tohoto hradu?


a) Daba

b) Gaba

c) Baba


9/ Základy této stejnojmenné rozhledny pod vrcholem Jeřabina pocházejí z roku 1884. Najdete ji v 6,5 kilometrové vzdálenosti od města Litvínova a při dobré viditelnosti z ní můžete obdivovat rozmanité výhledy na krušnohorské vrcholy, město Most, na Záluží a na vrcholky Českého středohoří s Milešovkou. Uhodnete po které barevné turistické značce se k ní z Litvínova, pěšky dostanete?


a) po červené

b) po zelené

c) po žluté


10/ U příležitosti konání Zemské jubilejní výstavy byla v roce 1891 jako zdrobnělá kopie pařížské Eiffelovky postavena na pražském Petříně, Petřínská rozhledna, která nabízí všem návštěvníkům za dobré viditelnosti nádherné výhledy na celé hlavní město Prahu, i za její hranice. Uhodnete její výšku?


a) 20 metrů

b) 40 metrů

c) 60 metrů


SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:


1/ c, 2/ a, 3/ b, 4/ c, 5/ b, 6/ a, 7/ b, 8/ c, 9/ a, 10/ c.


 

0
Vytisknout
5885

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2021