Koronavirus: Trumpova nedělní projížďka byla "naprosto neodpovědným divadýlkem"

5. 10. 2020

čas čtení 4 minuty
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za poisledních 24 hodin do 5. 10. stoupl počet registrovaných denních nákaz v ČR o 1841 případů,   na 82 446.   Zemřelo 727 osob, 1182 osob je v nemocnici.


-  Krátce poté, co se Trump v roušce nechal vyvézt před nemocnici Waltera Reeda ve vozidle, které řídil agent tajné služby, který měl na sobě zdravotnický plášť, štít na obličej a roušku, lékař ve službě v této nemocnici projížďku odsoudil, charakterizoval ji jako "šílenství". Ve vozidle byl nejméně ještě jeden další tajný agent. V druhém tweetu dr. James Phillips napsal, že "ta neodpovědnost je ohromující".

Dr. James Phillips: "Všechny ty osoby, které byly v tom vozidle během té naprosto zbytečné prezidentovy "jízdy" musejí teď být na 14 dní v karanténě. Mohou onemocnět. Mohou zemřít. Kvůli politickému divadlu. Trump jim nařídil, aby kvůli divadlu ohrozili svůj život. To je šílenství."


Dr. James Phillips: "Prezidentovo vozidlo není jen obrněné, ale také hermeticky uzavřené proti chemickému útoku. Riziko přenosu covidu-19 uvnitř je tak vysoké, jako při lékařských procedurách. Ta neodpovědnost je ohromující. Sympatizuji s členy tajných služeb, kteří se na tom byli donuceni účastnit."


- Melania Trumpová nepojede navštívit Trumpa do nemocnice, protože by to ohrozilo agenty tajné služby a další zaměstnance Bílého domu i nemocnice.

 

- Trump byl už ve čtvrtek informován, že jeho rychlý test na covid byl pozitivní, ale nezveřejnil to, až později. píše Wall Street Journal.

- Státní zdravotničtí činitelé v New Jersey kontaktovali více než 200 lidí, kteří se ve čtvrtek účastnili v Bedminsteru Trumpovy akce s cílem vybírat peníze pro Republikánskou stranu, ve snaze omezit šíření viru.

- Bilý dům odmítá zveřejnit, kolik jeho zaměstnanců je nakažených covidem-19.

- Bilý dům zveřejnil fotografii Trumpa uprostřed konferenčního telefonátu, za přítomnosti šéfa jeho štábu. To porušuje zdravotnické předpisy, podle nichž se osoby nakažené covidem nemají stýkat s jinými lidmi.

- MAry Trumpová konstatovala, že "USA je na nynějším ošklivém místě", protože členové její rodiny, včetně Donalda Trumpa, "považují nemoc za projev neodpustitelné slabosti". ZDE 

- Anglická vláda plánuje přísnější opatření pro nejnakaženější oblasti. K nim má patřit:
    - Uzavření hostinců, restaurací a zábavních středisek.
    - Zákaz jakéhokoliv kontaktu mimo domácnost.
    - Zákaz přespávání mimo domov.
    - Zákaz organizovaných profesiolních sportů a aktivit hobby, včetně společenských klubů
    - Modlitebny budou i nadále otevřeny, stejně jako školy.
Británie v neděli zaznamenala rekordní počet 22 961 nákaz, jenže je to doplnění tisíců případů z posledních cca čtrnácti dní, kdy systém nefungoval. Británie, země patřící k nejpostiženějším, nedokáže v současnosti ani spolehlivě registrovat nové nákazy, konstatují kritici.  ZDE https://www.theguardian.com/world/2020/oct/04/leak-reveals-possible-harsher-three-tier-covid-plan-for-england

- Globální počet nákaz překonal 35 milionů, přesnáý počet je 35 008 447 infekcí. Zemřelo 1 034 818 osob. Nejvíce postuženy jsou tyto země:
Nákazy:
    USA: 7 411 716
    Indie: 6 549 373
    Brazílie: 4 906 833
    Rusko: 1 209 039
    Kolumbie: 848 147
Úmrtí:
    USA: 209 720
    Brazílie: 145 987
    Indie: 101 782
    Mexiko 78 880
    Velká Británie: 42 407

- Od úterka budou v Paříži uzavřeny bary. V sobotu totiž nový počet infekcí ve Francii dosáhl rekordu 16 972 nákaz.

- Devět newyorských čtvrtí se připravuje na uzamčení. Primátor Bill de Blasio v nich uzavře i školy a všechny životně nedůležité podniky.

- Slavný japonský módní návrhář Kenzo Takada v neděli zemřel v Paříži na covid-19. Bylo mu 81 let.

- Italský jih se připravuje na novou karanténu.


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6169

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2020