Francie kvůli nové verzi koronaviru v Británii s okamžitou platností zakázala vstup Britům - i britským kamionům - do země

21. 12. 2020

čas čtení 3 minuty

Británie se stala "morovým ostrovem", izolovaným od celého světa. Přitom v neděli minula poslední lhůta, kdy měla být Evropskému parlamentu předložena dohoda o brexitu

Přístav v Doveru byl uzavřen pro britské kamiony jedoucí do Evropy. Od 22 hodin v neděli byl zastaven provoz vlaků tunelem pod kanálem La Manche. Četné evropské země, včetně České republiky, zastavily letecký provoz s Británií.

Zatím má blokáda trvat jen 48 hodin, další vývoj však není jasný a také není jasné, jak se Británie obejde bez dodávky potravin. Eurotunnel oznámil, že vlaky dovážející vakcínu do Británie z EU budou dále jezdit. Přístavy v Doveru a ve Folkestone informovaly, že kontejnery bez řidičů budou i nadále přes kanál La Manche převáženy, pokud je na francouzské straně převezme bez kontaktu francouzský řidič.


Nový "britský" kmen koronaviru "má potenciál být vůči vakcínám imunní"

21. 12. 2020

čas čtení 3 minuty

Proč je nový "britský" kmen koronaviru znepokojující? 

- Rychle nahrazuje starší verze viru
- Má mutace, které ovlivňují ty části viru, které budou důležité
- V laboratoři se už prokázalo, že některé tyto mutace zvyšují schopnost viru nakazit buňky.

Je to virus, který se velmi pravděpodobně šíří rychleji. V polovině prosince byly dvě třetiny nových nákaz infekcemi nového kmenu, viz grafika níže:

Nový kmen koronaviru: Anglie se propadá do apokalypsy

20. 12. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

 

Vědci jsou vysoce znepokojeni rychlým šířením nového, daleko nakažlivějšího kmenu koronaviru v Londýně a v jihovýchodní Anglii. Nová verze koronaviru se tam vyskytla poprvé v polovině září, avšak vláda Borise Johnsona ignorovala požadavek vědců, aby byl v Británii zaveden lockdown. Nová verze koronaviru se tedy během podzimu obrovskou měrou v Londýně a v jihovýchodní Anglii rozšířila.

Boris Johnson od začátku pandemie opakovaně a mnohokrát selhává při závažných rozhodnutích. Odkládá svá rozhodnutí vždy až do úplně nejposlednějšího okamžiku, čímž problém naroste do nezvládnutelných rozměrů.

Nová mutace koronaviru vědce vážně znepokojuje

19. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:

Nový kmen koronaviru je zřejmě až o 70 procent nakažlivější než ten dosavadní

Nový kmen koronaviru zřejmě není nebezpečnější než ten původní, avšak šíří se intenzivněji a je zřejmě až o 70 procent nakažlivější. Zvýší zřejmě číslo R o 0.4 nebo více. Vakcína proti němu zřejmě není méně efektivní. Nový kmen koronaviru má 23 změn oproti původnímu, mnoho z nich se váže na změny bílkoviny, kterou virus vyrábí. Nový kmen koronaviru má změny v oblastech  určujících, jak se virus váže na buňky a jak vstupuje do buněk.

Tento nový kmen se zřejmě poprvé vyskytl v Kentu a v Londýně v polovině září. V polovině listopadu tvořila nová varianta koronaviru 28 procent všech nákaz v Londýně. V této chvíli je 43 procent nákaz nový kmen koronaviru, na východě Anglie je to 59 procent a v Londýně 62 procent.

V důsledku rozšíření nového kmenu koronaviru v jihovýchodní Anglii zavedla londýnská vláda nová, zpřísněná opatření pro tuto oblast, tzv. kategorii 4. Lidé musejí pracovat z domova a nesmějí jezdit mimo oblasti určené jako kategorie 4. ZDE  


* * *


Nová mutace koronaviru, která se rychle šíří na jihovýchodě Anglie, vyvolává obavy, že Británie bude muset v novém roce zavést třetí celostátní lockdown.

Dr Ewan Birney, náměstek ředitele European Molecular Biological Laboratory, konstatoval, že i když viry běžně mají mutace, tento nový kmen koronaviru vědce vážně znepokojuje.

Rozhovor Britských listů 346. Očkování: S lidmi se musí mluvit

19. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta




Bohumil Kartous hovoří s Ivanem Manolovem, kreativním ředitelem agentury Boomerang a spoluzakladatelem kampaně Nelež, o podezřelé zakázce na komunikační kampaň ministerstva zdravotnictví, na kterou je pouze 5 dní (včetně víkendu) a v jejímž zadání není téma očkování, i o vlivu dezinformací a "vlažném" postoji české politické reprezentace k nim. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, začátkem příštího týdne.

Prlběžné zpravodajství

Krizové jednání Evropské unie má koordinovat reakci států na nový kmen koronaviru

21. 12. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Česko registrovalo už 627 523 nakažených osob.  Ve sobotu  19. 12. bylo v ČR  registrováno dalších 3364 nových nákaz (o víkendu se řádně netestuje).   Celkem zemřelo už 10 331 osob (od včerejška o 80 více úmrtí), v nemocnicích je 4398 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- Vysocí činitelé Evropské unie budou koordinovat reakci EU na vznik nového kmenu koronaviru. Jednou z možností je zakázat cestování lidí z Británie do Evropy až do 6. ledna. Experti budou také zkoumat, zda řidiči kamionů dopravující zboží mezi Británií a Evropskou unií by měli být podrobováni testům na nákazu koronavirem. V neděli večer sdíleli činitelé 27 zemí EU podrobnosti zákazu cestování do EU pro Brity. Není vyloučeno setkání vedoucích představitelů EU, vzhledem k tomu, že také hrozí brexit bez dohody.

- Londýnská burza se propadla  a libra poklesla vůči dolaru a euro.

- Hongkong zakazuje všechny lety z Británie. je to první asijské město, které zavádí  karanténní opatření proti Británii.

- V Americe se začala distribuovat druhá vakcína proti koronaviru, od firmy Moderna. Je to také vakcína založená na principu mRNA, která dává povel lidskému organismu, aby vyrobil část bílkoviny koronaviru, proti níž pak reaguje imunitní systém pacienta. Situace v USA je velmi vážná. Dr Vivek Murphy, vládní zdravotník Joea Bidena, varoval, že většina obyvatelstva zřejmě bude mít přístup k vakcíně až na podzim roku 2021. V sobotu došlo k určitému poklesu nákaz: bylo zaznamenáno nových 196 295 nákaz, zatímco v pátek jich bylo 249 709. Počet mrtvých v sobotu byl 2571, zatímco v řadě dnů předtím přesahoval denní počet mrtvých 3000. Celkový počet mrtvých v USA je 315 921, více než 17,6 milionů lidí je nakažených. Některé modely předpovídají půl milionu mrtvých do poloviny ledna 2021. 113 929 osob bylo v nemocnici, 21 688 na jednotkách intenzivní péče. ZDE  

Průběžné zpravodajství:

Pacienti s dlouhým covidem mají být po čtyřech týdnech posíláni na specializovanou kliniku

18. 12. 2020

čas čtení 7 minut

 

Česko registrovalo už 624 140 nakažených osob.  Ve sobotu  19. 12. bylo v ČR  registrováno dalších 5281 nových nákaz (o víkendu se řádně netestuje).   Celkem zemřelo už 10 331 osob (od včerejška o 168 více úmrtí), v nemocnicích je 4484 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.
 

- Nový kmen koronaviru je nakažlivější. V pátek večer se k tomu konalo krizové zasedání londýnské vlády. Vedlo k daleko  přísnějšímu uzamčení země. ZDE

- Británie v neděli zaznamenala rekordní počet laboratorně potvrzených 35 928 denních nákaz. Celkem bylo v Británii oficiálně registrováno 2 040 147 nakažených osob. V neděli zemřelo dalších 326 osob. Několik evropských zemí včetně Belgie, Itálie, Holandska, Francie, Bulharska, Irska a Německa zakázalo lety z Británie v důsledku nového kmenu koronaviru v jižní Anglii. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock oznámil, že se nový kmen koronaviru "vymkl z kontroly". Vyjádřil se, že přísné uzamčení Londýna a jihovýchodní Anglie zřejmě bude muset trvat řadu měsíců, až do doby, kdy bude proočkováno dostatečné množství obyvatelstva.

- 11 případů nového kmenu koronaviru byly zaznamenány mimo Británii - devět v Dánsku, jeden v Holandsku a jeden v Austrálii, informuje Světová zdravotnická organizace.

- Britské regulační orgány zakázaly očkování proti koronaviru pro kojící matky. Neexistují sice žádné důkazy, že by je vakcína ohrozila, ale "než jim bude vakcína podána, je zapotřebí dalšího výzkumu". Postihuje to obrovské množství žen, včetně asi 20 000 zdravotnic. V Anglii kojí nemluvňata asi 46 procent matek. ZDE

- Deset miliardářů v důsledku pandemie výrazně zvýšilo své příjmy, celkem o více než 450 miliard dolarů. Podle jiného průzkumu zvýšilo amerických 651 miliardářů v důsledku pandemie své příjmy i 1,1 bilion dolarů. Jejich příjmy jsou nyní tak vysoké, že by mohli uhradit financování rozsáhlého zákona proti důsledkům panedmie a přesto by vůbec nebyly postiženy jejich příjmy z doby před pandemií. Bohatství Jeffa Bezose, majitele Amazonu, stouplo od března 2020 o 70 miliard dolarů na rekordních 185 miliard dolarů, protože stamiliony lidí, uvězněných doma, začaly používat firmu Amazon k nákupu jídla, zboží a televizní zábavy. ZDE 

- Spojené státy v pátek zaznamenaly další rekord téměř 250 000 denních nákaz a více než 2800 denních úmrtí. 114 751 lidí je hospitalizováno. Americké regulační orgány schválily vakcínu firmy Moderna.  ZDE 
 

Krásné oslavy letošního Slunovratu vám přeje Milan Kohout

21. 12. 2020 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta


Milí přátelé,

každým rokem jsou všechna média zahlcena jen oslavami různých náboženských svátků a zapomíná se na nás ateisty, kteří náboženské svátky neslaví.

Proto bych rád popřál všem ateistickým čtenářům Britských listů krásné oslavy letošního Slunovratu, který letos připadá na toto pondělí.

Moje rodina místo stromku zavěšuje ke stropu kořen jako symbol, ze kterého v průběhu historie vyrostly “stromy” všemožných náboženství, píše Milan Kohout.

Směšné počínání komunistů ve věci nového rozpočtu

21. 12. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Tak máme rozpočet na rok 2021. Rozpočet, který někteří opoziční politici nazývají „cár papíru“, protože do něj stále není započítáno snížení daní. Rozpočet, který se může ještě během roku výrazně měnit i bez ohledu na to. Nikdo dnes neví, zda rok 2021 bude ještě celý ve stínu epidemie a lockdownů, nebo zda se pomalu budeme vracet k normálnímu životu.

Hospodaření OSBL za listopad 2020

11. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

V listopadu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 63 069.12 Kč výdaje byly tentokrát  81 281.50  Kč. Zůstatek ke konci lsitopadu  byl 25 509.81 Kč, dále nevyhnutelně směřujeme k nule

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci listopadu 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Jair Bolsonaro nabádá policii, aby zabíjela novináře, "když nějakého najde o samotě"

21. 12. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Při pátečním ceremoniálním absolutoriu 485 vojenských policistů v brazilském městě Rio de Janeiro sdělil přítomným prezident Jair Bolsonaro, že "tisk je nepřítel. Bude vždycky na straně kriminálníků" a jedině "svobodné sociální sítě vám přinášejí pravdu. Ne největší továrna na fake news, což je brazilský tisk".

Bolsonaro dodal: "Často jsou reportéři o samotě, mají jako svědka jen Boha... A v takové situaci máte výhodu a jednejte. Připravte se. Nacvičte si situace, které se mohou vyskytnout."

Kdo se nechce dělit o svět. Trump, nebo zelení?

21. 12. 2020 / Tomáš Korda

čas čtení 5 minut

Do časopisu Vesmír (roč. 99, 9/2020, s. 512-14) napsal doc. Zdeněk Konopásek Ph.D. recenzi na knihu Zpátky na zem (Praha 2020) z pera významného francouzského sociologa vědy Bruno Latoura. Podle Konopáska se kniha „pouští na nejistou půdu ideologického manifestu“ (s. 514).

„Vědecká pravda tu je hotová a samozřejmá, fakt klimatických změn daný. Status vědeckého poznání se tu problematizuje jenom ústy podivných lunatiků, ‚klimatických popíračů‘. Tyto tmářské elity se podle Latoura odmítají dělit o svět s ostatními devíti miliardami lidí, kterým ‚chladnokrevně lžou‘, když jim nabízejí takovou podobu modernizace, na kterou planeta prostě nestačí“ (s. 513).

29541

Polemika s Tomášem Kordou

Kdo se nechce dělit o svět? Trump ani fosilní parta to určitě nejsou

21. 12. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Pan Korda ve svém textu Kdo se nechce dělit o svět? Trump, nebo zelení? na základě jednoho článku z časopisu Vesmír pochybuje o nezbytnosti zásadní transformace globálního energetického systému tváří v tvář klimatické krizi. Nemohu v žádném případě souhlasit se zjevnou relativizací činnosti odcházejícího amerického prezidenta a jeho „fosilní party“, ani s Kordovým tvrzením, že o svět se všemi jeho obyvateli se „zelená parta“ odmítá dělit.

Pandemie čeří "zakalenou vodu" lidské společnosti

21. 12. 2020 / Kateřina Paříková

čas čtení 2 minuty

K současné pandemii chceme všichni zaujmout nějaký postoj. Abychom se v tom vyznali. Abychom se uklidnili, nebo věděli, kde má smysl se rozčilovat. A je to těžké, protože svět je protkaný neférovými zájmy hloupých psychopatických jedinců, které volíme a kupujeme jejich výrobky, globálně. A ničíme se, pochopitelně. A pak jsou mnozí už tak zoufalí, že nevěří nikomu a ničemu natolik, že ani nenechají naočkovat své děti proti smrtelným nemocem.

Ještě k výročí úmrtí Václava Havla

19. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Foto: Václav Havel při ceremonii udělování čestného doktorátu na University of Glasgow

K výročí úmrtí Václava Havla napsal Boris Cvek:

"Já jsem vždy sdílel jeho prozápadní směřování, jeho pro-EU a pro-NATO postoje. Líbil se mi jeho důraz na občanskou společnost a jakýsi kulturní odpor k Václavu Klausovi. Určitě bych jednoznačně stál na straně Havla proti Kunderovi, a to nejen ve sporu o poslání českého národa. Ale už na straně Pitharta proti Havlovi ve sporu o moc bezmocných. Politicky byl Václav Havel bohužel slabý a v otázce reálné politiky a uchopení moci měl Klaus proti němu pravdu. Bohužel. Chápu také určitou pachuť, pro některé lidi asi těžce snesitelnou, tam, kde se Havlovy ideály lidských práv musely potýkat s reálpolitikou války v Jugoslávii nebo války v Iráku. Samozřejmě ho považuji za nejlepšího prezidenta, kterého Česká republika měla, a lituji, že se v politice "jeho směr" neprosadil více, jen nikdy nevím, co by to bylo za reálnou politiku. Je mi sympatické, že se nebral vážně, ba jako člověk mi byl, pokud jsem mohl zdálky sledovat, velmi sympatický. O to by mi ale bylo protivnější, pokud by se z něho měla dělat nějaká modla. Obecně je mi "havlismus" bližší jako způsob přemýšlení lidí z disentu než jako způsob přemýšlení establishmentu."

K porozumění Havlově osobnosti je velmi užitečný analytický životopis Václava Havla od Kierana Williamse. Zde je podrobná recenze této knížky od Jana Čulíka.

Citát z ní:

"Vysoké morální imperativy, které jak se zdá dodržoval po většinu svého života, i jeho přesvědčení, že lidé by neměli ničit životní prostředí a měli by zaujmout pokorný postoj vůči přirozenému světu, byly podivně v rozporu se skutečností, že Havel systematicky ničil své tělo náruživým kouřením, svou závislostí na narkotikách, na alkoholismu a na sexuální promiskuitě. (Všechno tohle je ve Williamsově knize zmíněno, ale jemně.)"

Téma Britských listů: Václav Havel - dramatik a politik

Nicola Sturgeonová občanům EU: Skotsko je váš domov

19. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že (možná s výjimkou Německa) je v současnosti Skotsko nejslušnější evropská země. Posuďte sami, takto mluví skotská premiérka k imigrantům z Evropské unie, žijícím v její zemi (JČ):

Chci poslat mimořádný vzkaz všem občanům EU žijícím ve Skotsku. Posledních několik měsíců bylo tvrdších, než si kdokoliv z nás dokázal kdy představit. Během tohoto období jste hráli a hrajete zásadní roli v úsilí Skotska bojovat s covidem a chci každému z vás za to jednotlivě poděkovat. Všem nám bylo letos připomenuto, možná více než kdy předtím, jak velký příspěvek přinášíte Skotsku. Dohromady jsme přátelé, rodina, kolegové a sousedé. Dohromady tvoříme Skotsko a já a mnoho dalších lidí jsme nesmírně hrdi a tak vděčni za to, že jste nás poctili tím, že jste si to tu vybrali jako svůj domov.

Neusmrťte Vánocemi svou babičku!

17. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Publikovali jsme ve veřejném zájmu základní informace o koronaviru a o proticovidových vakcínách. Čtěte!


https://blisty.cz/topics/512-koronavirus


Koronavirus: v intimitě Vánoc se skrývá vážné nebezpečí



Chcete vědět, jak to opravdu vypadá v ČR s koronavirem?


COVID a nadúmrtí: MZČR chystá analýzu



Rozhovor Britských listů 344. Covid-19: 39% Čechů se nechá očkovat, 45% Čechů to odmítá


Jak se vývoj vakcíny na COVID-19 vyrovnává s ožehavými etickými otázkami


Jsme na začátku ohromující očkovací revoluce prostřednictvím mRNA? 


Vše co potřebujete vědět o mRNA, tajné zbrani koronavirových vakcín

   

Jak fungují technologické vakcíny firem Pfizer/BioNTech a Moderna   


Studie: Vakcína AstraZeneca proti COVIDu-19 vykazuje pozitivní výsledky 


Vedlejší účinky vakcíny proti covidu jsou "absolutně normální". Neodradí ale odpůrce očkování?
 


Rozhovor Britských listů 343. Nejlépe proti covidu bojuje Německo. Napodobujme to!

 

COVID-19 může pronikat do centrálního nervového systému a vyvolávat neurologická onemocnění


Co vám chce říci sedm amerických zdravotníků


Univerzita v Edinburku identifikovala pět genů způsobujících vážnou formu covidu-19


Rozdíly mezi koronavirovými vakcínami firem Pfizer, Moderna a oxfordskou vakcínou


René Levínský: ČR očkování proti covidu řádně nepřipravuje


Viroložka z Wuchanu: v netopýrech jsou další koronaviry, schopné nakazit člověka


Když IDnes lže (Pandemie a dezinformace)


Podzimní vlna úmrtí


Ředitel Motola Ludvík s pomocí Lidovek klame občany (Pandemie a dezinformace)


Prudký vzrůst počtu zemřelých (43. týden v roce)


Žádost na MZČR: testujte zemřelé (SARS-CoV-2 a COVID-19)


COVID úmrtí v ČR: až o polovinu více?


Podivuhodné tvrzení ministra Blatného


TV NOVA šíří nesmysl o umírání "opravdu na covid" (Pandemie a dezinformace)


MZ a PID šíří nesmysl o bezpečné MHD (Pandemie a dezinformace)


Rozhovor Britských listů 338. Koronavirus: Omezenost zabíjí


Časopis Nature: Věda potvrzuje, že nošení roušek během koronavirové krize zachraňuje životy

Týdeník Reflex aktivně usiluje o rozvrat zdravotnictví, společnosti a ekonomiky

18. 12. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


Je fascinující sledovat, kolik lidí v České republice aktivně usiluje o usmrcení svých spoluobčanů a o rozvrat zdravotnictví, společnosti i ekonomiky. Je velmi obtížné určit, zda to dělají v důsledku jakési vrozené ničivosti, anebo prostě v důsledku své nezměrné tuposti. Je to ovšem na hranici kriminality, ne-li už přímo za touto hranicí.

Zvlášť zlovolným, odporným a patologicky ničivým periodikem je týdeník Reflex, který se systematicky specializuje na publikaci nesmyslů a blbostí. Tentokrát publikoval "názory" jakéhosi Šimona Reicha, jemuž zavádějícím způsobem připisuje autoritu přízviskem "lékař". Reich usiluje o zrušení jakéhokoliv protikoronavirového nouzového stavu. Ani 50 000 mrtvých na koronavirus v ČR by podle něho prý nebyla katastrofa. Ani 15 000 mrtvých by nebyla podle něho katastrofa. Být pozitivní na koronavirus prý "neznamená být infekční".

50 000 mrtvých by v  amerických poměrech (USA mají 33x více obyvatel než ČR) bylo 1 650 000 mrtvých, tedy více než pětinásobek nynějšího počtu. Dovede si Reich představit, co by to znamenalo? Nebo blábolí naprosto neodpovědně a bez schopnosti racionálně uvažovat? A v Reflexu mu to tisknou? Neuvěřitelné.

(Těch nynějších 10 000 mrtvých v ČR je - na počet obyvatel -  více než v USA a stejně jako ve Velké Británii, v obou zemích, kde se vlády s koronavirem vyrovnaly naprosto ostudně - tedy nevyrovnaly.)

Rozhovor Britských listů 341. Deset tisíc dětí v ČR potřebuje techniku pro distanční výuku

4. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta



S Martinou Zikmundovou z organizace Česká asociace streetwork hovoří Jan Čulík o její práci s desetitisíci sociálně deprivovaných dětí a mladých lidí. Množství malých nevládních organizací po celé České republice se snaží pomáhat, jenže obrovské neřešené problémy a trápení dětí a mladých lidí by měla systémově řešit vláda, ta zůstává v nečinnosti. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. prosince 2020.

Své starší příbuzné o Vánocích ochráníte, budete-li místnost každých 10 minut větrat

18. 12. 2020

čas čtení 1 minuta


Nebezpečí šíření koronavirové nákazy vzduchem se zvyšuje, když lidé cvičí, zpívají anebo mluví nahlas, varují vědci. Je to proto, že lidé v takové situaci vydechují více aerosolů. Takže v přítomnosti starších příbuzných, přes Vánoce, je nesmírně důležité větrání.

Vědci také upozorňují, že roušky snižují množství viru vydechovaného do ovzduší.

Důležité je pokud možno nechávat otevřeno co nejvíce oken a dveří, aby bytem proudil vzduch.

Rozhovor Britských listů 342. Antonín J. Liehm: Češi by se neměli brát tak vážně

9. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

V pátek 4. prosince 2020 zemřel šestadevadesátiletý Antonín J. Liehm, spisovatel, redaktor, překladatel, vydavatel časopisů a filmový a literární kritik. Byla to jedna z nejvýznamnějších českých kulturních osobností dvacátého století. Na její počest vysíláme vánoční rozhovor, který jsme s Antonínem Liehmem natočili v prosinci 2013. Hovoří v něm o smyslu života a konání z perspektivy tehdy devadesátiletého člověka, o tom, jací jsou Češi a jaký má pohled na dnešek. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 9. prosince 2020.

Čeští elfové:

Úspěch vakcinace proti COVID-19 zásadně ohrožují dezinformace

18. 12. 2020

čas čtení 10 minut


Pro postoj veřejnosti k vakcinaci jsou dosud rozhodující obavy, nikoli naděje na překonání pandemie.

Zřejmě stále podceňujeme sílu lží a polopravd masivně šířených zejména v prostředí sociálních sítí. Dezinformační témata běžná v předešlých letech byla zastíněna narativy spojenými s koronavirovou krizí. Ve společnosti rezonující koronavirová krize je zneužívána ke stejným účelům, tedy k maximálnímu rozdělování společnosti. Z našich reportů zveřejněných na https://cesti-elfove.cz vyplývá mimo jiné:

  1. Za listopad a prosinec dále vzrostl počet profilů aktivních ve skupinách šířících dezinformace na téma COVID-19 na více než 50 tisíc lidi. Sdílení v rámci „přátel“ těchto profilů multiplikuje dopad o jeden řád. Kumulovaný přímý dopad tak zpravidla přes půl milionu zasažených.

  2. Uvedená množina profilů se výrazně překrývá s 25 tisíci profily, aktivními v již existujících skupinách v minulosti šířících kremelskou propagandu.

  3. Do předcházejících čísel není zahrnuto přes 20 tisíc sledujících facebookové stránky hnutí SPD a Tomia Okamury, které prokremelské narativy sdílejí zcela nepokrytě a to se srovnatelným multiplikačním efektem.

Rozhovor Britských listů 343. Nejlépe proti covidu bojuje Německo. Napodobujme to!

11. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta



Poslanecká sněmovna ČR prodloužila krizová protikoronavirová opatření do 23. prosince, ne ale o celý měsíc, jak bylo zapotřebí. Jaká je v současnosti v ČR situace s koronavirem, jak to bude s očkováním a hrozí nebezpečná mutace? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s imunologem Václavem Hořejším. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. prosince 2020.


Jak se vývoj vakcíny na COVID-19 vyrovnává s ožehavými etickými otázkami

14. 12. 2020

čas čtení 26 minut

Dobrý den, kamaráda štvalo jaké se šíří konspirace ohledně vakcín na covid, a tak přeložil, čistě pro lidi, co sledují jeho fcb stránku, tento článek z vědeckého časopisu. https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-covid19-vaccine-ethical-issues, píše Milan Čech. Pokračuje:

Poslal ho i mně, protože fcb nemám a tak mě napadlo, že by byla škod,a aby se text dostal jen k tak málo lidem, protože tohle myslím v našem mediálním prostoru chybí a to dává prostor ke konspiracím typu „vakcína se vyrábí z potracených plodů“ . Tak jsem se ho zeptal zda Vám text mohu nabídnout, aby se případně šířil a on souhlasil a byl rád. Kamarád se jmenuje Tarak Matl, ale u přeložených článků jméno překladatele neuvádíte ...

Pozn. red.: Britské listy už publikovaly o nově vzniklých vakcínách několik vysvětlujících článků:

Filmová a video-terapeutická sezení

14. 12. 2020

čas čtení 5 minut

Doktorandka Aberystwyth University ve Walesu Dominika Švecová ve spolupráci s psychoterapeutkami z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích hledají ještě uchazeče, kteří se se chtěli účastnit jejich filmového psychoterapeutického projektu, který začne v lednu 2021.

Podrobnosti níže. Přihlaste se! Informujte prosím o tomto projektu své přátele a známé! 

TERAPIE S KAMEROU

Filmová a video-terapeutická sezení

Úzkostné stavy a mírné posttraumatické stresové poruchy (PTSD) je možno zpracovat inovativní formou arteterapie, o níž je v České republice dosud relativně málo známo a nikde se zatím nepraktikuje. Jde o moderní formu arteterapie, v jejímž rámci si postižení klienti pod vedením psychoterapeuta natáčejí vlastní krátké filmy a videa.


Na beznohého mrzáka poslali vymáhací komando

14. 12. 2020

čas čtení 5 minut

Publikujeme dopis pana Jiřího Lofa majiteli jeho bytu a jeho právníkovi na přípis, který mu byl přinesen včera, v neděli 13.12. Přípis obsahuje chybné informace o dluhu za činži a podle informací právníků "smluvní pokuta z prodlení", připojená k dluhu za činži, ve výši více než 41 000 Kč (!), je z právního hlediska zřejmě sporná. Jak je to možné?  Takhle to v ČR opravdu chodí? Právní poradce nás informoval:

Pokud jde o smluvní pokutu, pak § 2239 občanského zákoníku zněl do 30. 6. 2020 tak, že se k ujednáním, která ukládají nájemci povinnost zaplatit smluvní pokutu, nepřihlíží. Od 1. 7. 2020 ale nastala změna občanského zákoníku a smluvní pokuta tak již není zakázána zcela, jen § 2239 stanoví, že nesmí být zjevně nepřiměřená. Z dokumentů, které jste zasílal, vyplývá, že nájemní smlouva byla uzavřena ještě před touto změnou občanského zákoníku, v roce 2018, tedy v době, kdy zákon stanovil, že k ujednání ukládajícímu smluvní pokutu nájemci se nepřihlíží. Je tedy otázka, zda má vůbec pronajímatel na základě smlouvy nárok smluvní pokutu požadovat, a pokud ano, zda je její výše přiměřená. Všechny informace naleznete zde https://www.ochrance.cz/fileadmin/user_upload/Letaky/Pravni-pomoc.pdf


Dopis pana Lofa:


OTŘESNÝ PŘÍPAD: Jiřího Lofa, invalidu s amputovanýma oběma nohama, vyhazuje pronajímatel z bytu. Sociálka stále ještě nepomohla

14. 12. 2020

čas čtení 6 minut

V neděli večer 13.12. nám napsal invalida Jiří Lof. Trpí těžkým diabetem a vážnou srdeční chorobou, na podzim mu byla amputována druhá noha, stále je postižen těžkými bolestmi. Nyní se ho snaží majitel bytu vyhodit na ulici. Sociálka dosud nepomohla, pracuje pomalu. Neuvěřitelné.

Pan Lof v minulosti žádal čtenáře BL o finanční pomoc, kterou mu mnozí laskavě poskytli. Potíž je, že pokud by se to stalo znovu, sociálka mu nepomůže, protože "má k dispozici peníze z jiných zdrojů". Jenže sociálka jedná nesmírně pomalu, od žádosti o finanční pomoc uplynuly více než dva měsícem, stále nic -  a zřejmě neuhradí celý dluh pana Lofa za činži od září. Známá pana Lofa, u níž pan Lof leží na bytě, přišla v důsledku koronaviru v létě o práci. Podle zákona nesmějí být nájemníci postižení finančně koronavirovou pandemií vystěhováni z bytu do 31.12. 2020. Co se stane pak? (JČ)

Dobrý den pane Čulíku, bohužel jsem prodělal další peklo, hnisala mi rána po amputaci bral jsem silné opiáty a nebyl schopen ničeho, od středy neberu silné opiáty, dali mi slabší, jsem v domácí péči, denně sestra na převaz, v pondělí jsem plánoval obnovit svůj boj s úřady, ozvat se domácímu, vám a podobně, bohužel dnes bylo tu po 18. hodině divný komando, měli plnou moc od majitele na moje vystěhování z bytu, k tomu 15 denní vystěhování z bytu. Které chtěli od mě hned podepsat a působili dost drsně.


Už jen že domácí tvrdí, že jsme uhradili naposledy nájem někdy v březnu, tak teď držím doklad, že poslední nájem jsme hradili 9.9., se zpožděním, ale uhradili. Pošlu víc emailem, vím že domácí o těch platbach musí vědět. Lže kvůli dotacím nebo proč? A teď důležitá otázka, data na dokumentech jsou 1.12. a podpis plné moci 3.12. pokud je lhůta doručení takové žaloby 15 dnů automaticky tak za dalších 15 dnů mě vystěhují, doručeno 13.12. cca 18.00. a já musím reagovat v těch následujících dvou dnech nebo do dvou měsíců, a vystěhují nás za 14 dnů? Poradíte prosím? Tady asi půjde o čas
Chtěli to podepsat já to nepodepsal.

Nepodepsal jsem tak chtěli podepsat a ihned vykonat prohlídku nemovitosti. Tu jsem podepsal na zítra 14.00. Na té žalobě nejsou uvedeny správně dlužné částky, dlužíme méně. Chyba je, že dlužíme, a může nás dle smlouvy vyhodit hned, nevím zda platí okamžitý vyhazov dle smlouvy nebo 2 měsíce a od kdy ?

Na zítra asi zavolám městskou nebo státní policii. Nevím co jsou zač a mají plnou moc na celou věc.

Bojím se toho už dlouho, sociálka pomalá , já mimo taky mi trvá odepsat. A teď tohle, Martina půjde ke kamarádce a já do LDN.

Asi se dřív fakt už zabiju, pahýl se nehojí, nic nefunguje, žádná pomoc kromě vás , a teď tohle, a nejhorší je že to dal nějakým vymahačům. A na jaký soud se můžu obrátit? Nerozumím tomu pořádně a nejsem schopen to vyčíst. Nevím ....

Dopis Jiřího Lofa Úřadu práce, odeslaný 12. 10. 2020:

Každý třetí uprchlík, léta zadržovaný na řeckých ostrovech, uvažuje o sebevraždě

18. 12. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto Dalibor Petrilák

Tisíce uprchlíků na řeckých ostrovech trpí vážnými psychickými problémy

Dlouhé roky, během nichž zůstávají uprchlíci, zadržovaní na řeckých ostrovech, tam v pasti vedly k obrovské krizi duševních chorob u tisíců uprchlíků. Každý třetí tam uvažuje o sebe vraždě. Vyplývá to z psychosociální analýzy expertů organizace International Rescue Committee, zveřejněné ve čtvrtek. Strategie Evropské unie, která brání uprchlíkům v přechodu k normálnímu životu v zemích EU.

"Výzkum přinesl systematické informace o trvalých vážných duševních problémech," informuje zpráva na základě dat sbíraných za posledního dva a půl roku na ostrovech Lesbos, Samos a Chios.

Putin: "Navalného jsme neotrávili". Rusko nedokáže utajovat osobní data svých špionů

18. 12. 2020

čas čtení 6 minut

Během své výroční televizní téměř pětihodinové  tiskové konference  Vladimír Putin popiral, že se jeho tajné služby pokusily jedem usmrtit opozičního politika Alexeje Navalného. Putin se vyjádřil, že je prý Navalnyj pro takovou akci "příliš bezvýznamný", "kdo ho potřebuje usmrtit?" a "kdyby ho ruské tajné služby opravdu chtěly usmrtit, tak to provedou úspěšně".

Putin obvinil internetový investigativní kolektiv Bellingcat,  že je to "bílý kůň zahraničních výzvědných služeb". Kolektiv Bellingcat totiž zveřejnil důkazy, že Navalného se letos v srpnu pokusili otrávit agenti ruských tajných služeb. "To nebyla žádná investigace, je to legalizace materiálů amerických výzvědných služeb," řekl Putin videolinkem ze své rezidence v Novo-Ogarjovo.

Rusko bude zbrojit na dluh

18. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Kvůli rozpočtovým deficitům ruské ministerstvo financí nedávno oznámilo, že se armáda podle něj bude muset zmenšit o 100 000 mužů a obranná produkce se bude muset výrazně snížit, napsal Alexej Nikolskij.

Jak se připravit na národněbezpečnostní krize?

18. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Žádná nová administrativa si nepřeje neočekávané zahraniční krize, které by ji odváděly od domácích priorit. Vzhledem k naléhavé potřebě zvládat probíhající pandemii budoucí administrativa prezidenta Joea Bidena má ještě více důvodů než obvykle přát si, aby se mohla soustředit na domácí záležitosti, napsal Paul B. Stares.

Rozhovor Britských listů 345. Pandemie v ČR ekonomicky postihla 15% obyvatelstva s dětmi

18. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta



Sociolog Daniel Prokop s kolegy provedl rozsáhlý průzkum o ekonomickém dopadu pandemie na obyvatelstvo České republiky. 15 procentům lidí s dětmi v ČR poklesl v pandemii příjem alespoň o 30 procent. Krize postihla především lidi, kteří měli nestabilní úvazky. Statistiky je řádně nezaznamenávají. O podrobnostech tohoto průzkumu hovoří s Danielem Prokopem Jan Čulík. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. prosince 2020.

Otevřeli obchody, ale chodili jim tam lidi

18. 12. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V kterémsi českém městě přichází zaplatit svačinu dvojice policistů po službě. Pustí se do řeči s pokladní a s úsměvem jí vysvětlují: "Ne, na Silvestra nemůžete být na chatě bez roušky, protože byste třeba mohla někoho potkat. A hlavně: Nezpívat!" - Následuje halasný řehot obou stran.

Koronavirus: v intimitě Vánoc se skrývá vážné nebezpečí

17. 12. 2020

čas čtení 3 minuty



Pokud se budou o Vánocích, na Silvestra a na Nový rok rodiny, příbuzní a přátelé volně stýkat, bude nakaženo obrovské množství dalších lidí, mnoho lidí zemře a zdravotnictví může být zcela zahlceno


Všichni to víme, ale v přípravách na Vánoce na to mnoho lidí nemyslí. Je obtížné vnímat domov, v němž jsme vyrostli, anebo dobu strávenou s našimi nejbližšími jako "nebezpečné". Možná ale si nejste vědomi "paradoxu intimity", který může způsobit, že se octneme ve vážném nebezpečí právě ve společnosti lidí a v místech, která jsou nám dobře známa a kde se cítíme nejbezpečněji, píše profesor psychologie Stephen Reicher z Univerzity v St. Andrews. Pokračuje:

Po mnoho let jsem studoval, jak vzniká pocit intimnosti mezi lidmi, zejména ve skupinách lidí, a jak to postihuje naše pocity, myšlenky a jednání až na té nejhlubší, nejinstinktivnější úrovni.

Průběžné zpravodajství:

Macron je nakažen koronavirem

17. 12. 2020

čas čtení 3 minuty

Koronavirová situace v ČR se neustále drasticky zhoršuje. Už bylo nakaženo více než 600 000 lidí, zemřelo více než 10 000 osob.


Česko registrovalo už 602 404 nakažených osob.  Ve středu 16. 12. bylo v ČR  registrováno dalších 8235 !!  nových nákaz.   Celkem zemřelo už 10 036 osob, v nemocnicích je 4609 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Francouzský prezident Macron je nakažen koronavirem.

- "Neochránili jsme před pandemií starší lidi v pečovatelských domovech," konstatoval švédský král Karel XVI Gustaf. "Myslím, že jsme selhali. Máme velký počet lidí, kteří zemřeli, a to je strašné. Je to něco, čím všichni trpíme," řekl monarcha.

- Německo ve středu zaznamenalo rekordní počet 952 mrtvých. Částečně je to zvýšený počet, protože Sasko opožděně dodalo statistiku mrtvých z pondělka, ale i bez toho je to rekord. Německo plánuje zahájit očkování vakcínou firem Pfizer/BioNtech dne 27. prosince. Jako první budou očkováni obyvatelé pečovatelských domovů. Cílem Evropské unie je, aby očkování bylo zahájeno v ten den ve všech 27 členských zemích.

- Zdravotnice na Aljašce měla vážnou alergickou reakci na vakcínu firem Pfizer/BioNTech. Na rozdíl od dvou podobných případů v Británii, kde dva zdravotníci měli historii vážných alergií, zdravotnice na Aljašce takovou historii neměla. Dostala protialergický lék epinefrin, zůstala přes noc v nemocnici a už byla z nemocnice propuštěna. Doporučuje se, aby lidé, kteří nemají historii alergií, byli sledováni lékaři po očkování po dobu 15 minut, osoby s historií alergií po dobu 30 minut.

214. děťátko je po předevčerejší holčičce Jiřince odložené v Pardubicích holčička Olinka v Záchranné službě Královéhradeckého kraje

17. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Ve 22:02 ve středu 16. 12.  zachytila kamera snímající interiér babyboxu dvě ženské ruce, které přidaly k odkládanému děťátku i balíček plen. Doktorka Jana Maléřová vybalila holčičku na první pohled zdravou, otřenou od porodního mázku, ale s neošetřeným pupečníkem. Záchranka ji odvezla do Fakultní nemocnice Hradec Králové (do té nemocnice, jejíž ředitel Roman Prymula odmítl zřídit babybox, protože v Hradci Králové není potřeba). Jenže Olinka je čtvrtá z hradeckého babyboxu, přičemž jednu holčičku našli na skládce již po smrti.

30688

Humanitární katastrofa v Řecku

17. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Už nejde o střípek z migrace, jde opět o plnohodnotnou humanitární katastrofu na řeckých ostrovech - již šestou zimu v řadě. EU a Řecko, nejvyspělejší část zeměkoule, úmyslně a dlouhodobě nechává v nelidských podmínkách trpět v tuto chvíli přes 17 tisíc lidí, píše na Facebooku Dalimil Petrilák a dokládá fotografie.

Nový tábor Kara tepe - tzv. Moria 2.0 - je stanové městečko bez vytápěných nebo jinak zateplených stanů, bez podlážek nebo podest. 

Z příchodem zimy a deště se z tábora stala doslova bažina, bez elektřiny, bez tekoucí vody, bez možnosti základní hygieny. Lidé v táboře přežívají mnoho měsíců a po létě se situace - už tradičně - dramaticky zhoršila.

Nedá se mluvit o fyzickém nebo psychickém zdraví, ale jen o různě kritickém stádiu rozkladu lidské psychiky a tělesných schránek. 

Na Chiosu a Samosu v táborech Vial a Vathy situace není výrazně lepší.

Přibližně třetina ze 17,5 tisíce lidí jsou nezletilé děti. Podle řeckých představitelů bude nový, lepší (pokolikáté?) tábor na Lesbu vybudován koncem léta 2021.

Za tento stav jsou spoluzodpovědní i naši Jan Hamáček, Tomáš Petříček - ministr zahraničí České republiky a další čeští politici.


Mezitím v Absurdistánu 155:

Žádného očkování není zapotřebí. Bůh stvořil člověka tak, aby dokázal žít s viry

17. 12. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Foto: Profesor Ryszard Zajączkowski: "Pandemie je globalistický komunismus, jehož cílem je vrhnout národy na kolena a lidi zotročit."

"Jako žena, jako matka, nikdy nepochopím demonstrantky ani je nepodpořím. Vulgární a primitivní chování nečiní ženy krásnými. Připomínají mi smečku Papuánců a tupých divochů, kteří umějí jen bít a tupě provádět sex. Děsi mně, že by někdo z nich mohl dostat zápalky. Pro všechny tyhle sprostě nadávající pseudoženy bychom měli vytvořit rezervace, kde budou sloužit jako inkubátory."

Toto je citace z oficiální facebookové strábnky Marleny Maląg, poslankyně strany Právo a spravedlnost. Jak se děje často, kdykoliv politik nebo politička ze strany Právo a spravedlnost napíše něco úplně blbého, tvrdí pak, že se jeho či její účet stal obětí hackerského útoku. Zjevně vznikla mezi hackery nová móda - hackersky pronikat na sociálních sítích na účty politiků ze strany Právo a spravedlnost a psát tam to, co vypadá přesně tak, jako co by právě napsal politik ze strany Právo a spravedlnost. Je zvláštní, že se nedovídáme, že by hackeři útočili na levicové poslance a psali tam pravicové pomluvy...

30364

ALEA IACTA EST (kostky jsou vrženy)!

17. 12. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Třetinu století se zabývám přesvědčováním lidí, aby dobře třídili smetí, respektive se snažili omezit produkci jakýchkoli zbytečných odpadů. To vše se smutným zjištěním, že určitá část veřejnosti je k takové výchově zcela inertní. Těžko soudit, zda to v celém Česku bude 1/4 lidí nebo 1/3, ale někde tam se tenhle podíl pohybovat bude. Nejde samozřejmě o to, co o sobě lidé říkají třeba při různých průzkumech, ale o jejich konkrétní skutky.

30637

Základní příjem v Indii: osvědčený a perspektivní projekt

17. 12. 2020 / Markéta Minářová

čas čtení 4 minuty

Stále více je slyšet o nepodmíněném základním příjmu a o tom, v kolika zemích byl projekt spuštěn. Řada lidí poté se zájmem sleduje, jakým způsobem se program bude vyvíjet dál. V několika málo případech nenaplnil zcela úsilí a očekávání, která do něj byla vložena, přestože ve většině případů očekávání splnil. Dnes se zaměřím o zemi, kde projekt nepodmíněného základního příjmu nejen, že naplnil očekávání, ale dokonce je i předčil. Řeč je o Indii, zemi s druhým nejvyšším počtem obyvatel na světě, zemi, kde pilotní program univerzálního základního příjmu odstartoval již v roce 2010 v centrálním státě Madhya Pradesh. V roce 2016 pak začala v Indii celostátní debata o zavedení základního příjmu kvůli nedostačujícím výsledkům sociální péče a zejména kvůli obavám z technologické nezaměstnanosti.

Nový předseda Rady ČT umí pracovat s nadšením pro Babiše i Kellnera

17. 12. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Předsedou Rady ČT byl zvolen Pavel Matocha. Profil tohoto člověka, který v radě tvoří funkční trio zvolené populisty (společně s kolegyní Lipovskou a kolegou Veselým). Pavel Matocha jako novinář přispívá do médií vlastněných holdingem Agrofert. Zajímavé je, jak dokumentuje níže uvedený a zdokladovaný text, že nový předseda Rady ČT dříve pracoval v týdeníku EURO vlastněném Petrem Kellnerem. Společně s Ištvánem Lékem, který dnes pracuje jako šéfredaktor Lidových novin, kam Pavel Matocha přispívá.

30687

Jsme sice staří, ale ne hloupí

5 000 pro budoucnost

17. 12. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Před nějakou dobou, bylo ještě teplo, jsme se s matematikem a podnikatelem Ondřejem Štefflem bavili a náhodou narazili na to, že je už důchodce a že taky dostane od Andreje Babiše rouškovné. A bavili jsme se o tom, že by vlastně bylo fajn veřejně poukázat na to, že rouškovné je úplatek voličům a že by těch 15 miliard bylo rozumné zužitkovat spíše pro budoucnost. No a včera, po intenzivním zapojení Ivana Gabala, byla spuštěna kampaň
5000 pro budoucnost
, ke které se přidali další důchodci, jejichž názor je podobný. Já jako nedůchodce nemohu nikoho nutit, aby poslal 5 000 rouškovného dál, na něco smysluplného, pro futuro. Ani bych nechtěl, aby to dělali lidé, kteří žijí v existenční nouzi nebo kterým 5 000 korun významně pomůže. Určitě mnoho seniorů věnovalo svých 5 000 dětem a vnoučatům, takže je taky "profuturovali" (opak k prošustrování). Nicméně vím, že takových, kteří se bez 5 000 korun obejdou a zároveň chápou, že jinde by mohly významně pomoci, nebude zase tak málo...

Je nutné chránit ekosystémy: V Bolívii bylo objeveno 20 nových živočišných druhů

17. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Vědecká expedice v bolívijské části And objevila dvacítku dříve neznámých živočišných druhů. Výzkumníci zde také spatřili rostliny a zvířata, které po celé dekády nebyly k vidění. O některých z těchto druhů se badatelé domnívali, že už vyhynuly. Tyto objevy kupříkladu zahrnují nový druh hada (Bolivian flag snake) a liliputánskou žábu.

Expedice se v údolí Zongo, které leží poblíž bolívijské metropole La Paz, uskutečnila již v roce 2017, nicméně tyto poznatky byly zveřejněny až tento týden.

„Zdravý les je lesem, ve kterém se nachází spousta nádherných živočišných druhů, třeba ty, jež jsme objevili v údolí Zongo. Ve zdravém lese se bude nacházet daleko více živočišných druhů než ty, které se nám podařilo zaznamenat. Zaznamenali jsme jich celkem 1700. A jedině ve zdravém prostředí, jímž údolí Zongo je, tyto druhy mohou žít. Je to reflexe skutečnosti, že potřebujeme zdravé životní prostředí,“ uvedl přední účastník expedice Eduardo Forno.


Původní text v angličtině ZDE

Íránský prezident: Budeme dodržovat veškeré závazky, pokud se USA vrátí k jaderné dohodě

17. 12. 2020

čas čtení 3 minuty

Íránský prezident Hasan Rúhání byl tento týden během interview dotázán, za jakých podmínek by se Írán mohl vrátit k jaderné dohodě JCPOA. Rúhání odpověděl: „Dnes říkáme, že pokud zítra ráno budou všechny strany, které s námi dohodu podepsaly, dodržovat veškeré její závazky, tak my je bez jakéhokoliv zdržování budeme dodržovat také.“

Íránský prezident měl na mysli, že když nově zvolený americký prezident Joe Biden odvolá finanční a obchodní blokádu uvalenou na Írán, Teherán okamžitě začne svědomitě dodržovat jadernou dohodu JCPOA podepsanou v roce 2015, míní blízkovýchodní analytik Juan Cole.

Pandemie měla být budíčkem, jenže lidstvo je nepoučitelné

17. 12. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Už v březnu jsem si říkal, do jaké míry by koronavirová pandemie mohla změnit liknavý postoj globální komunity vůči hrozbám, jež byly dlouhou dobou zastíněny každodenními starostmi i mnohdy malichernými politickými spory. Choval jsem v sobě malou naději, že by se věci mohly pohnout k lepšímu, byť zpětně přiznávám, že šlo spíše o naivitu. Patogen měl být budíčkem, abychom radikálně přehodnotili kurs vedoucí k apokalypse, nicméně lidský druh je trestuhodně nepoučitelný.

Já se očkovat nenechám, tečka, řekl Bolsonaro

16. 12. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta



"Je ohrožen můj život? To je můj problém," řekl v úterý v televizním rozhovoru brazilský prezident a pominul, že osoby nakažené koronavirem ohrožují druhé lidi. Bolsonaro také tvrdil, že důvěřuje preventivním lékům proti covidu-19, jímž má být podle něho hydroxychlorochin, o němž bylo dokázáno, že proti covidu-19 nefunguje. "Mně zachránil život," tvrdil tento křesťanský fundamentalista a bývalý armádní kapitán, který už koronavirem nakažen byl. "A má třiadevadesátiletá matka má pořád vedle sebe krabičku tohoto léku."

Situace v zásobování potravinami v Rusku "připomíná rok 1917"

16. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Prudký růst cen potravin v Rusku vyvolal v nejvyšších kruzích potřebu reagovat. Veřejnost pak debatuje o tom, zda situace připomíná spíše doby SSSR, nebo stav na počátku roku 1917. Fjodor Melechov na úvod rozhovoru se spisovatelem Andrejem Parševem argumentuje, že tentokrát je lepší srovnání s obdobím těsně předcházejícím bolševické revoluci.

Poslanec David Lammy: Brexit je sprostá lež!

16. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Poslanec David Lammy: Většina poslanců to nyní uznává v soukromí, ale neříkají to na veřejnosti. Brexit je podvod, trik, švindl. Podvod, který nejvíce poškodí ty lidi, jimž sliboval pomoci. Nebezpečná fantasmagorie, která způsobí, že všechny problémy, o nichž tvrdí, že je vyřeší, se zhorší. Kampaň, která vyhrála na základě falešných slibů a lží. Obě organizace brexitérů, Vote Leave a Leave EU porušily zákon. Ruské zásahy jsou mimo veškerou pochybnost. A nyní se všechny jednotlivé přísliby učiněné v kampani před brexitem v roce 2016 ukázaly jako lživé. Brexit nepovede k obohacení našeho státního zdravotnictví, to v jeho důsledku zchudne. Naše obchodní dohoda s Donaldem Trumpem způsobí, že americké korporace zprivatizují a rozbijí britské státní zdravotnictví lůžko po lůžku. A i ty přísliby o omezení imigrace, imigrace, která tolik obohatila naši zemi, jsou lží. Po brexitu se imigrace zvýší, nikoliv sníží. Až budeme vyjednávat se zeměmi, jako jsou Indie a Čína, budou od nás chtít tři věci: víza, víza a zase víza. A dostanou je, protože my budeme slabí. Přátelé z Labouristické strany mi říkají, že mám ustupovat labouristickým voličům v průmyslových městech, kteří hlasovali pro brexit. Bývalým horníkům, zaměstnancům továren, těm, kteří mají pocit, že se na ně země vykašlala. Já říkám, že je nesmíme ponižovat svým zbabělstvím. Řekněme jim pravdu. Lhali vám. Část médií zneužila vašeho strachu jako nástroje k prodeji výtisků novin a k posílení sledovanosti.  Nigel Farage a Boris Johnson zneužívali téhož ve snaze získat volební hlasy.  Hanba jim. Imigranti vám neodebrali vaše zaměstnání, naše školy selhaly a neposkytly vám potřebnou kvalifikaci. Nemocnice se nerozpadají pod náporem zdravotních turistů, ale v důsledku mnoha desetiletí vládních škrtů. Nemůžete si dovolit koupit dům, protože ani jedna politická strana prostě nestavěla domy a byty, ne proto, že se vám do ulice přistěhoval Mohammed. A bohatství bylo hromaděno v Londýně, když mělo být sdíleno po celé zemi. Obviňujte nás! Obviňujte parlament a vládu. Neobviňujte Brusel z chyb naší vlastní země. A nezlobte se na nás, že vám říkáme pravdu. Rozhněvejte se na podvodníky, kteří vám systematicky lhali.

Video níže:

Koronavirus a brexit: Boris Johnson trvale spoléhá na odkládání veškerých rozhodnutí

16. 12. 2020

čas čtení 5 minut

Na rozdíl od Německa, Holandska i ČR, britská  "vláda" Borise Johnsona se zatím nedokáže přimět k tomu, aby zavedla uzamčení země na Vánoce, přestože hrozí stoprocentní nebezpečí, že pokud se lidi budou o Vánocích scházet v rodinách, v lednu a v únoru bude zahlceno zdravotnictví tisíci vážně nemocných a umírajících osob na covid, a budou umírat i lidé na rakovinu a na infarkty a další nemoci, protože zalhcené zdravotnictví se o ně nebude moci starat. johnsonova vláda ignoruje vážné varování, které v úterý společně publikovaly dva důležité lékařské časopisy a požadovaly, aby byl v Británii bezodkladně zaveden lockdown. Odstrašujícím příkladem jsou Spojené státy, kde miliony lidí ignorovaly varování vědců, aby se v rodinách nescházeli na oslavu tzv. Dne díkůvzdání, takže tam došlo k obrovskému nárůstu infekcí a úmrtí, počet mrtvých na koronavirus v USA překročil 100 000 osob.

Raphael Behr upozorňuje, že Boris Johnson se specializuje na prokrastinaci - odklady a samé odklady. Dává mu to ve společnosti významné postavení: všichni jsou pořád soustředěni jen na něho, úpěnlivě čekají, kdy konečně udělá nějaké rozhodnutí. Státnictví to ale není (JČ):


Není to poprvé, co Boris Johnson nejednal podle doporučení britských vědců. Vládní vědecká skupina Sage doporučila, aby vláda v Británii v září zavedla krátkodobé uzamčení země, aby se potlačila druhá vlna nákaz, šířící se celou zemí. Johnson to odmítl.

COVID a nadúmrtí: MZČR chystá analýzu

16. 12. 2020 / David Stein

čas čtení 10 minut

Výsledky analýzy MZČR zkoumající příčiny nadbytku úmrtí, jenž značně převyšuje počet úmrtí zaznamenaných v souvislosti s nemocí COVID, nebudou dříve než na jaře. Náčrt metodiky od ministra Blatného ale nedává na objasnění příčin touto analýzou příliš nadějí. Biochemik Konvalinka přitom upozorňuje, že již nyní je zřejmé, že i tyto údajně 'neobjasněná' úmrtí mají povětšinou souvislost s nemocí COVID, a profesor Svačina vysvětluje, jak COVID může přispět k úmrtí i dlouho po prodělání této nemoci.

Nevyjasněná část nadbytků v počtech úmrtí

Nadbytky úmrtí sice na podzim rostou zcela v souladu s vývojem úmrtí zaznamenaných v souvislosti s nemocí COVID, ale každý týden je o více než třetinu převyšují. Například v posledním týdnu října zemřelo 2 138 osob nad dlouhodobým průměrem, přičemž 1 344 úmrtí bylo zaznamenáno v souvislosti s nemocí COVID -- a tak tento týden zůstává téměř osm set úmrtí z nadbytku úředně neobjasněno.

Nepravděpodobné princetonské přátelství Bohuslava Martinů s Albertem Einsteinem

16. 12. 2020 / Zdeněk Slanina

čas čtení 19 minut


Albert Einstein měl z Čechů kontakty třeba s prof. UK Václavem Hlavatým, technikem Fr. Křižíkem, či českým fyzikálním nadšencem Rudim W. Mandlem. Nejosobnější podobu měly však ty s Bohuslavem Martinů, jehož 130. výročí narození připadá na letošní 8. prosinec. Tyto kontakty se i podílely na tom, že po rozsudku nad skupinou Milady Horákové, Einstein v telegramech tehdejšímu československému presidentovi i předsedovi vlády žadal upuštění od poprav.

Volby v Georgii: O tom, kdo ovládne Senát, rozhodnou Afroameričané

16. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

V pondělí začalo předčasné hlasování týkající se obou senátorských křesel ve státě Georgia, jejichž osud rozhodne o tom, která ze stran bude v příštích letech kontrolovat Senát. Afroameričtí voliči, kteří sehráli klíčovou roli při Bidenově vítězství v obvykle Republikánském státě, se budou muset znovu ukázat, pokud mají Demokraté doufat v úspěch, informuje Philippe Theise.

Konec pohádky o brexitu

16. 12. 2020

čas čtení 4 minuty

Po tři století všechny britské vlády sdílely jeden strategický zahraničněpolitický cíl: Zajistit, aby Británie v Evropě nikdy nezůstala izolována. To v 18. a 19. století znamenalo války proti dominantní mocnosti Francii, dvě války proti Německu ve století 20. a účast Británie ve studené válce až do konce sovětské hrozby v roce 1989, napsal Gavin Esler.

USA: Republikánská senátorka pózovala s lídrem Ku-klux-klanu

16. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Senátorka za stát Georgia zapózovala fotografovi s bývalým lídrem Ku-klux-klanu Chesterem Dolesem. Dva dny nato spustili židovští aktivisté poplach - a vedení kampaně, v níž Loefflerová v lednu usiluje o obhajobu svého postu, prohlásilo, že senátorka nevěděla, kdo Doles je, informuje Mary Papenfussová.

Dvě karabašské lekce

16. 12. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

S texty o karabašské válce se v nejrůznějších médiích roztrhl pytel, i když vlna těch skutečně analytických teprve přijde. Zde jsou pro stručnost dvě hlavní lekce - také s přihlédnutím k současnému stavu Armády České republiky.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Británie už očkovala 137 000 lidí

16. 12. 2020

čas čtení 5 minut

Česko registrovalo už 594 148 nakažených osob.  V úterý 15.12. bylo v ČR  registrováno dalších 7889  nových nákaz.  Celkem zemřelo 9882 osob, v nemocnicích je 4632 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


 -WHO: Při setkání s příbuznými o Vánocích mějte na obličeji roušky. To radí Evropanům Světová zdravotnická organizace. Pokud možno by se rodinná shromáždění neměla konat, pokud je to nutné, měla by být stejně jako bohoslužby venku a lidé by měli mít roušky a dodržovat rozestupy. I doma při setkání s příbuznými by měli lidé nosit roušky a dodržovat rozestupy. V místnostech by měla být otevřená okna. ZDE 

- Přibližně 20 procent osob nakažených koronavirem trpí tzv. "dlouhým covidem", to znamená, že příznaky nemoci u nich trvají 5 až 12 týdnů, uvádí státní britský statistický úřad. Proto jsou údaje MZČR o tzv. "vyléčených" pacientech zavádějící. 11,5 procent respondentů trpělo pět týdnů po nákaze stále ještě únavovým syndromem, 11,4 procent respondentů stále ještě kašlalo a 10,1 procent respondentů stále trpělo bolestmi hlavy. 8,2 procent respondentů stále ještě nemělo chuť a 7,9 procent nemělo čich.

- Poprvé za svou sedmdesátiletou historii zahájila britská pobočka organizace UNICEF domácí britskou krizovou akci pro poskytování potravin dětem zasaženým koronavirovou krizí. Přirovnala dopad koronavirové krize na děti po celém světě k dopadu druhé světové války. V květnu bylo zjištěno, že v Británii žije 2,4 milionu dětí (17 procent) v domácnostech, které nemají plně zajištěný přísun potravin.

- Vakcínou firem Pfizer/BioNTech už Británie očkovala 137 897 osob, z toho 108 000 v Anglii, 7897 ve Walesu, 4000 v Severním Irsku a 18 000 ve Skotsku. Je to ovšem jen první z dvou dávek. Druhá dávka bude následovat za čtrnáct dní po první a imunita vzniká několik dní poté,

- Pozoruhodně se Thajsku a Kambodži podařilo - na rozdíl od evropských zemí - se téměř zcela ochránit před pandemií. V Thajsku zemřelo na koronavirus 60 lidí, v Kambodři oficiálně nezemřel nikdo. Země rychle zavedly lockdown a obyvatelstvo začalo bez výjimky nosit roušky. Osoby nakažené koronavirem byly okamžitě hospitalizovány, i když byly bez příznaků. Je možné, že důležitou roli hrál také zdravotní stav obyvatelstva. Thajci nejsou obézní, nemají vysoký tlak a cukrovku. V obou zemích však uzamčení země způsobilo naprostou devastaci ekonomiky. ZDE  

- Koronavirový chaos v Británii. Guardian publikoval přehled chaotických rozhodnutí Johnsonovy vlády, jeho neustálé obraty o 180 stupňů a desetitisíce mrtvých. Počet mrtvých na koronavirus v Británii přesáhl 65 000, čísla britského statistického úřadu jsou ještě o další desítky mrtvých vyšší. ZDE  

Joe Biden v pondělním projevu ostře odsoudil Donalda Trumpa

15. 12. 2020

čas čtení 2 minuty



Těsně před tím, než americké volební kolegium potvrdilo jeho vítězství, Joe Biden v projevu ostře odsoudil Donalda Trumpa a vyhlásil, že "vůle lidu zvítězila".

Je načase "obrátit stránku", ohledně prezidentských voleb, které podrobily pevnost americké demokracie zatěžkávací zkoušce, řekl Joe Biden těsně před tím, než Havajské ostrovy schválily poslední čtyři hlasy volitelů volebního kolegia, takže došlo k mezníku, který v podstatě úplně zlikvidoval snahy Donalda Trumpa zvrátit výsledky voleb.

Pandemie zrychluje automatizaci a likvidaci pracovních příležitostí

15. 12. 2020

čas čtení 2 minuty


Více než polovina pracovních příležitostí, jejichž držitelé byli během pandemie odstaveni z práce a byly jim poskytnuty státní dotace na přežití, je nyní ohrožena tím, že nebudou nikdy obnovena. Budou v důsledku automatizace nahrazeny roboty. Koronavirová pandemie totiž urychluje technologické změny na pracovišti. Posiluje nezaměstnanost a nerovnost po celé Británii.

Konstatuje to analýza parlamentní komise pro pracovní síly a technologii. Zjistila, že zaměstnanci v sektorech nejvážněji postižených pandemií, totiž v restauracích, v hostincích, v zábavních podnicích a v maloobchodě, čelí nejsilněji riziku, že jejich zaměstnání budou nahrazena roboty.

Holandsko a Česká republika zavádějí přes Vánoce přísné uzamčení země

15. 12. 2020

čas čtení 4 minuty

Česko registrovalo už 586 251 nakažených osob.  V pondělí 14.12. bylo v ČR  registrováno dalších 5169  nových nákaz.   Celkem zemřelo 9743 osob,, v nemocnicích je 4547 lidí. Systém očkování nebyl zprovozněn. Údaje MZČR o údajně "uzdravených" pacientech jsou lživé, protože až 20 procent pacientů trpí tzv, dlouhým covidem.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.



- Holandsko a ČR přijaly po vzoru Německa přísná opatření na Vánoce, Itálie je zvažuje. Holandský premiér Mark Rutte vystoupil mimořádně v televizi a oznámil, že neklíčkové obchody a podniky, tělocvičny, muzea, kina a divadla budou uzavřena na pět týdnů poté, co počet nových nákaz za minulý týden stoupl o více než 40 procent. Lidé mají být doma a pozvat jen maximum dvou hostů, ve dnech 24.-26. prosince výjimečně tři hosty, děti pod 13 let se nepočítají. Od středy budou uzavřeny školy, opatření potrvají do 19. ledna.

- Od pátku budou uzavřeny restaurace, hotely a tělocvičny i v ČR. Veřejná shromáždění budou omezena na šest lidí a bude platit zákaz vycházení od 23 hodin do 5 hodin ráno. Předčasně budou zahájeny školní prázdniny. Obchody zůstanou otevřené. "Letošní Vánoce budou úplně jiné, ale to je důsledkem situace, v níž jsme," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.  ZDE  

Rozhovor Britských listů 344. Covid-19: 39% Čechů se nechá očkovat, 45% Čechů to odmítá

15. 12. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Tento výsledek nejnovějšího průzkumu veřejného mínění agentury STEM je šokujícím svědectvím o tom, jak neefektivní, vlastně nijaké jsou informace české vlády o existujících protikoronavirových vakcínách. O těchto postojích českých občanů hovoří Bohumil Kartous s ředitelem společnosti STEM Martinem Buchtíkem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 16. prosince 2020.

OSN: Pandemie ohrožuje pokrok lidstva

15. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Jestliže politikové neučiní správná rozhodnutí ohledně ozdravení svých zemí z pandemie, aby nedošlo k prohloubení ekologických problémů a sociální nerovnosti, svět bude čelit budoucnosti v níž bude klopýtat od jedné krize k druhé a dojde k likvidaci pokroku učiněnému v posledních desetiletích v systémech veřejného zdraví, školství, společenské svobody a boje proti chudobě, varuje OSN.

Bezprecedentní dopad koronavirové pandemie, společně s ekologickými krizemi, jimž čelí svět, hrozí zlikvidovat pokrok lidstva a prohloubit nerovnost ve společnostech po celém světě, varuje analýza Rozvojového programu OSN.

Beethovenova podivuhodná radost

14. 12. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

17. prosince tomu bude 250 let od křtu Ludwiga van Beethovena, který se zřejmě narodil den předtím. Beethovenovo výročí, jemuž měl být věnován tento rok, rok 2020, pochopitelně přebila epidemie covidu. Jeho tvář, zjizvená neštovicemi, jejichž původce, virus, je dnes uchovávaný v několika málo laboratořích na světě jako potenciální biologická zbraň, je už možná povědomá jen hrstce lidí. Tvář vzdoru, urputnosti, bolesti.

(Pozn. red. Minulý týden vysílal rozhlas BBC pozoruhodný pořad, podle něhož se virus neštovic dá jednoduše geneticky upravit tak, aby byl proti jakémukoliv očkování zcela imunní. Máme se na co těšit. Tato technologie bude vbrzku přístupná všem.)

Průběžné zpravodajství:

Bolsonaro kašle na očkování proti koronaviru

14. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Česko registrovalo už 579 079 nakažených osob.  V sobotu 12.12. bylo v ČR  registrováno dalších 3655  nových nákaz (o víkendu se testuje ještě méně než normálně).   Celkem zemřelo 9535 osob,, v nemocnicích je 4111 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Jair Bolsonaro čelí zuřivým protestům. Kritikové ho obviňují z "vražedné nedbalosti", že nepřipravil  systematický očkovací program proti koronaviru. Počet mrtvých v Brazílii znovu rychle roste. Více než 181 000 Brazilců už zemřelo na to, co Bolsonaro nazývá "chřipečkou" a Brazílie se nyní propadá do bolestné druhé vlny pandemie.

- Holandská vláda se v pondělí rozhodne, zda zavést přísnější protikoronavirová opatření. Nizozemsko totiž zaznamenaává největší nárůst infekcí za posledních šest týdnů.

- Školy v Greenwichi v jihovýchodním Londýně musejí od pondělka být uzavřeny v důsledku "exponenciálního" nárůst infekcí.

- Mauretánie zavedla zákaz nočního vycházení v důsledku "znepokojujícího nárůstu" infekcí a úmrtí, konstatoval tamější prezident.

- Řecko zaznamenalo 693 nových nákaz koronaviru - nejméně od polovinu října.

- Počet  registrovaných nákaz v USA dosáhl 15  9342 116 osob, počet úmrtí na koronavirus 296 818.

- Francie zaznamenala 11 533 nákaz, zemřelo dalších 150 lidí.

- Budou-li se lidé přes Vánoce shcázet, bude to velmi riskantní a ohrožuje to zahlcení nemocnic, varovali šéfové britského státního zdravotnictví.

- Kanada dostala v neděli první dávky vakcíny Pfizer/BioNTech v neděli a dalších 30 000 dávek přijde v pondělí.

- Británie zaznamenala v neděli dalších 18 447 nákaz a 144 úmrtí.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22498