Ministr spravedlnosti chce přezkoumat policejní zásah z minulého týdne

19. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nechá přezkoumat, zda byl zásah policie, při kterém byla před týdnem zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalý poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství, adekvátní.

Ministr dodal, že nechce posuzovat vinu či nevinu obviněných, ale jde mu o přiměřenost zásahu. V souvislosti se zásahem vláda padla a nyní úřaduje v demisi.

Blažek řekl, že posouzení vypracuje společně s odborníky na ústavní, správní a trestní právo. Hotové by mělo být v řádu týdnů, závěry ministr předloží Parlamentu.

Podrobnosti: ZDE

Spanilá jízda. Politický styl Nečasovy vlády a jeho důsledky

19. 6. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 12 minut

"Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní." (Ústava ČR, čl. 2, par. 1.)

"Slib poslance a senátora zní: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."" (Ústava ČR, čl. 23, par. 3)

Odstupujícímu premiérovi Nečasovi zlomil vaz skandál spojený se zneužitím vojenské tajné služby pro soukromé účely jeho nejbližší spolupracovnice a milenky Jany Nagyové. ODS se teď zřejmě pokusí o kosmetické změny ve vládě, která by ve staronovém složení měla pokračovat dále. Je samozřejmě otázka k jakému řešení se přikloní prezident Miloš Zeman, který má nyní rozhodující slovo v celé věci. O dalším vývoji je nyní zbytečné spekulovat, ale myslím si, že je už dnes dobré se zaměřit na první kolo katarze spojené s činností odcházející vlády Petra Nečase.

Unesou Češi břímě svobody?

19. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Server Finmag.cz v souvislosti s aférou "Nagygate" publikoval devět let starý text soudce Mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku Aleše Pejchala s výmluvným názvem Policejní kontroly poslanců aneb od demokracie k diktatuře. Jakkoliv se právě probíhající aféry zdánlivě netýká, formuluje článek obecné zásady, které jsou ve skutečnosti prudce aktuální. A hlavní závěr zní, že pokud nejsou voliči dostatečně vyspělí na to, aby jisté chování svým poslancům netolerovali (tzn. dali jim výslovně najevo, co si o nich myslí, že to a to naprosto netolerují, a především nehlasovali pro ně a jejich strany ve volbách, přinejmenším dokud takového chování nezanechají), nemůže tuto kontrolu suplovat výkonná moc bez rizika nastolení diktatury. Ještě jinak řečeno, kontrola chování poslanců, za které tito nesou výhradně politickou, nikoliv právní odpovědnost, spočívá plně v rukou občanské společnosti a demokracie je ohrožena, kdykoliv občané z pohodlnosti přistoupí na to, aby ji za ně vykonával někdo jiný.

Dokonalá privatizace

19. 6. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 7 minut

Miloš Pick, velký český národohospodář, který již bohužel není mezi námi, již v 90. letech psal o tom, že české hospodářství se "stabilizuje na samém dnu." Myslel tím dlouhodobou stagnaci a úpadek výkonnosti českého hospodářství.

Netušil, že to platí i o politice.

Je ovšem pravda, že Nečasova (čti: Kalouskova) koalice je schopná posunovat ono dno stále níž a níž. Má jednu jedinou schopnost: přežívat v hnilobě. Navazuje tím na dlouhodobé procesy, které se dotýkají již prvotního nastavení ekonomického a politického systému v procesu transformace na počátku 90. let.

Policie šetří v Českých drahách. Dojde na "Parlamentní listy"?

19. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Policisté nyní prošetřují i hospodaření Českých drah, a to zřejmě především kvůli jejich investiční politice související s projektem OpenCard a Romanem Janouškem. V minulosti ovšem Česká televize zjistila, že některé aktivity spojené s prodejem inzerce zde slouží k dobývání renty z tohoto státního podniku, a to právě i firmami spojenými s kmotrem Janouškem. Společnost Grand Princ, do roku 2008 vydavatel titulu Parlamentní listy (jedná se o lobbistický časopis předstírající spojení se státní správou a původně také zneužívající státní znak, který často zveřejňuje texty velice problematických autorů ultrapravicového zaměření) zde působila prostřednictvím prodeje předražené inzerce v jí vydávaném časopise Pendolino i Parlamentních listech samotných - a Janoušek měl být angažován i v podezřele podhodnoceném prodeji společnosti Railreklam.

Ze společnosti Grand Princ přešli k nynějšímu vydavateli Jan Holoubek a Jiří Čermák, autoři projektu internetové verze a nyní majoritní vlastníci vydavatelské společnosti. Prostřednictvím mediálního podnikatele Michala Voráčka zde existuje vazba na Jaromíra Soukupa, který v ČR vlastní celou řadu mediálních titulů.

V současnosti patří Parlamentní listy spolu s deníkem Právo a několika málo dalšími do exkluzívního klubu "zemanovských" médií, s nimiž přednostně spolupracuje kancelář prezidenta.

Made in Czechia 2013

19. 6. 2013 / Karel Peka

čas čtení 5 minut

Premiér

Pravděpodobně nejslabší premiér, jakého jsme od revoluce měli. Dokazuje, že každá strana se jednou personálně vyčerpá. Vygenerovala člověka, který z osobností dané strany pouze zbyl. Zbylý pan Čistý. Nebo také již přeformátovaný stranicky matador a tedy už v tuto chvíli politicky sterilní bílý kůň? Katolík, který po vystudování vysoké školy několik měsíců pracoval v reálném podniku kdesi na severu Moravy. Z politického eléva se dostal za dvacet let na vrchol politické pyramidy strany i vlády. Cestou vybudoval manželství se čtyřmi potomky, které se mu na vrcholu moci rozpadlo.

Současná politická situace podněcuje hledání systémových alternativ neoliberálního kapitalismu

19. 6. 2013 / Michael Kroh

čas čtení 9 minut

V poslední době se jako houby po dešti vyrojily teoretické a publicistické příspěvky, které se vyznačují společnými závěry o neudržitelnosti současného globálního neoliberálního kapitalistického systému. Jednotliví autoři k této problematice přistupují z různých pozic -- jedni akcentují hrozby globálního oteplování, jiní neodvratitelné vyčerpání fosilních přírodních zdrojů, jiní zase devastaci životného prostředí novými technologiemi či zdravotní rizika z hromadné potravinářské výroby a veřejného stravování.

Místo předvolební kampaně?

19. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

V úterý 18. 6. pokračovala kampaň s názvem "Za novou sněmovnu", která sdružuje některé odborové svazy a iniciativy pod hlavičkou ProAltu, několika akcemi, které vyústily v demonstraci na pražském Klárově od 17 hodin. Ta se nesla v duchu "Shromáždění za rozpuštění sněmovny a za předčasné volby". Vystoupili zde např. Tomáš Tožička, Lenka Procházková či Martin Engel.

28897

OBRAZY Z RUS:

Mluvte kultivovaně!

19. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Mluvte jako správní Petrohraďané, vyzývá plakát Rady pro kulturu řeči městské správy v petrohradském metru občanstvo a ukazuje, kde má být v určitých slovech správný přízvuk. Pozoruhodné je, že jsou to většinou slova s náboženskou tematikou. "Slovo je oděv všech faktů, všech myšlenek," cituje plakát spisovatele Maxima Gorkého.

Plakát apeluje na veřejnost, aby se chovali "kultivovaně a středostavovsky". Být Petrohraďan podle něho znamená být vzdělaný a kultivovaný občan.

Přesto však byla městská správa v Petrohradu v Rusku snad první, která s nadšením přijala předpisy, omezující práva homosexuálů v městě.

Brazilské sociální nepokoje pokračují, vláda nasadí represivní aparát

19. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Brazilská vláda oznámila, že nasadí speciální bezpečnostní síly pod vedením policie v pěti největších městech, poté co vlna prostestů s takřka čtvrtmilionovou účastí požaduje lepší sociální služby. Opatření se týká Ria de Janeira, Bela Horizonte, města Salvador, Fortalezy a hlavního města Brasília. Nově jsou hlášeny další nepokoje ze Sao Paula.

Nález Ústavního soudu Pl. ÚS 10/13

19. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Obávám se, že bohužel snaha policejních orgánů ve věci obvinění skupiny poslanců ze zneužití pravomoci veřejného činitele převzetím neoprávněné výhody - placené funkce (pracovního místa), za odstoupení z PS resp. "vrácení" poslaneckého mandátu mateřské straně, opět nebude úspěšná, píše Jan Slanina.

Upozorňuji na výše uvedený nález ÚS, který na tyto skutečnosti nereflektoval a zřejmě je akceptoval v tomto nálezu jako legální. Nicméně naději dává v této věci zveřejněné Odlišné stanovisko soudce Ústavního soudu Jana Musila v bodě 4. Odůvodnění odstavce I. Protiústavnost legislativní procedury.

Boj proti korupci, nebo útok na politiku jako takovou?

19. 6. 2013 / Václav Adam

čas čtení 8 minut

Většina národa se raduje z policejního zásahu na úřadu vládu a ze zatýkání politiků a státních úředníků. Já jsem proti současné vládě od začátku, ale to, co se nyní odehrává, vzbuzuje spoustu otazníků, které bychom si měli klást. Bohužel lidé naštvaní na vládu mají krvavé oči, na některých internetových diskusích se dokonce objevují výzvy k věšení naší politické elity apod. Naštvanost národa lze chápat, zároveň bychom však měli přemýšlet!

Volby skutečně budou začátkem září, dá se vymyslet proč

19. 6. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

O tom, co škodí nebo prospívá občanům, se v televizi moc nemluví, nepočítáme-li lži. Že by měla politika sloužit k účelnému obstarávání věcí veřejných, se dávno zapomnělo. A strany, které hlásají, že každý se má o sebe postarat sám, se opravdu o sebe starají. A tak není při úvahách o politické budoucnosti vhodné hledat za vším ženu, ale prospěch politických stran. Padlá vláda škodila mnoha lidem, ale protesty byly marné. Až najednou přišel zákrok, ovšem zatím jen na okraji toho škodění, a postihl výhradně jen jednu z vládních stran, jakoby ta druhá hlavní byla čistá. Není, ale ať to sama zařídila, nebo ne, získala, tak říkajíc, komparativní výhodu. Podívejme se, jak by jí chtěla využít.

Není i post poslance pro Nečase trafikou? Spíše dar nebes (oplátkou za církevní restituce)

19. 6. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

V souvislosti s událostmi posledních dnů se dost intenzivně přetřásá i otázka, co pro odstupující politiky je a není "trafika" ve smyslu korupce. Postup při vyslovování důvěry vládě, kdy s cílem zabránit jejímu pádu se "dobrovolně" postu poslanců vzdali "tři rebelové ODS" Tluchoř, Fuksa a Šnajdr, dal podnět k všeobecné kritice odpůrcům takových praktik, které jsou považovány za formu úplatkářství, jinými slovy korupce. Jakkoliv byla kritika takřka na denním pořádku, ODS se od ní distancovala s tím, že jsou to běžné politické praktiky. "Dnes pomohu já Tobě, zítra pomůžeš Ty mě", těmito slovy to okomentoval a obhajoval dnes už "padlý" (nebo podlý?) P. Nečas. Aféra se rozhořela poté, co byla zadržena a vzata do vazby pravá ruka už bývalého premiéra "paní vrchní ředitelka" Jana Nagyová. Ta v tom údajně měla "prsty", když dojednávala odstoupení tří jmenovaných výměnou za lukrativní posty ve společnostech s účastí státu. Takové jednání policie a státní zastupitelství považuje za korupci. Nutno poznamenat, jak se nyní často na obhajobu těchto vekslů dovolává ODS nebo i TOP09, že podobných transakcí bylo v minulosti více. To je pravda, ale nikdy neměly tak vyhraněný korupční charakter, zvláště, jednalo-li se o tak podstatný účel, jako bylo zabránit pádu vlády.

Vláda Mali podepsala mírovou dohodu s Tuaregy

19. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Maliská vláda podepsala mírovou dohodu s tuarežskými povstalci, která pomůže uklidnit politickou situaci před červencovými volbami. Dohoda vyzývá k okamžitému zastavení palby vládní jednotky se podle ní vracejí do povstaleckého města Kidal.

Respekt: Loajalita s kmotrem z panství Hluboká

18. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 8 minut

Kvalitu média poznáte i pohledem do jeho archivu. Respekt se pyšní svou "investigativní" pověstí. Ovšem ta je krotká: vzhledem k historicky daným vazbám na některé "informační zdroje" z prostředí tajných služeb. Informační servis Občanského fóra, který se později proměnil v "Respekt", vyhodnocoval různá udání občanů, která přicházela do KC OF na tehdejší mocné. Někteří z tehdejších spolupracovníků se přesunuli do vznikající FBIS, někteří i jinam. Kdysi záslužná práce stigmatizovala ale žurnalistiku Respektu až do dnešních dnů. Článek Marka Švehly z roku 2010 ukazuje, jak Respekt naložil z možným sólokaprem o tom, jak "kmotr" z Hluboké protlačoval "svou radní" do Rady Českého rozhlasu.

Existuje řešení systémové krize české politiky?

18. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Aféra "Nagygate" není otázkou nějakého nepochopitelného selhání jednotlivců, jak se ji - možná bez jasného vědomí následků - snaží prezentovat represívní aparát a jeho obdivovatelé. Napojení kmotrů na politiku a zneužívání státních zakázek jsou v českých poměrech nezbytné systémové prvky, které zajišťují financování politických stran s nepočetným členstvem, stran, které nevystačí se státními příspěvky na vlastní činnost a příspěvky členské jejich finanční tíseň příliš nevylepší. Logickým a nevyhnutelným důsledkem zmíněného stavu pak je, že do fungování těchto subjektů podstatným způsobem mluví ti, kdo seženou další dodatečné prostředky výměnou za protislužby "štědrému" dárci. To se netýká ani zdaleka jen ODS, ale všech parlamentních stran bez výjimky. Ještě jednou, prosím: Bez výjimky.

Nejsem sama: nový radiodokument Dominiky Švecové

18. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nový radiodokument spolupracovnice Britských listů Dominiky Švecové Nejsem sama vypráví příběh Britky, matky pěti dětí, která se díky své silné víře a pevné životní filosofii dokázala vyrovnat se smrtí svých svých dvou synů.

Bude se vysílat ve středu 19. 6. 2013 od 21:45 hodin na stanici Vltava.

Podrobnosti ZDE ZDE

Národní galerie VI: Europa Jagellonica: deset milionů, které by Alena Hanáková opravdu měla vysvětlit

18. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

Situace kolem deseti milionů Kč ze státního rozpočtu, které šly na zaplacení dluhu po výstavě Europa Jagellonica, se zamotává. Původně se zdála být jednoduchá: 30. září 2012 zůstaly po ukončení výstavy Europa Jagellonica závazky, překračující deset milionů Kč. Ministerstvo kultury na jejich pokrytí vyčlenilo v listopadu 2012 příslušnou částku, i když výstavu nepořádala žádná z jeho příspěvkových organizací, ani žádná jiná státní organizace, ale příspěvková organizace Středočeského kraje.

Kam čert nemůže, nastrčí Nagyovou!

18. 6. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 12 minut

K událostem posledních dnů se už vyjádřil kde kdo. Stanoviska, názory či vyjádření politiků, v nichž se vždy resp. zpravidla najde něco, co více či méně veřejnost zaujme. V tomto případě to může být, či spíše je, vyjádření sněmovními větráky ošlehaného poslance Marka Bendy (ODS) v rozhovoru s Janem Martínkem pro sobotní vydání deníku PRÁVO (15.06.2013). Zde ukázka několika duchaplných odpovědí. Na otázku redaktora, které předcházelo konstatování, že je M. Benda právník se zeptal, zda podle něho není korupce, když někomu slíbíme lukrativní post za to, že nenechá padnout vládu, Marek Bedna sebevědomě odpovídá:

Stane se kauza "Nagyová- Nečas" relevantním forenzním auditem polistopadového okrádání státu?

18. 6. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Vyšetřování této kauzy, pokud policejním vyšetřovatelům jdoucích správným směrem někdo nehodí mocenské klacky pod nohy, by mělo být v pravém slova smyslu forenzním auditem, který buď za pomoci jasných důkazů prokáže či vyvrátí podezření většiny společnosti, že naše ekonomické a sociální společenské problémy nejsou zdaleka jen dílem globálních ekonomických krizí, ale kolosálního rozkrádání nadhodnot, které občané formou daní a povinných odvodů, v dobré víře, že "táborské" kádě nikdo nerozkrade, svěřovali a svěřují svému státu. Což o to. Já tuto kauzu jako důkaz, že se všemožní "kalouskové" vždy hluboce pletli ve složení jídelníčku obyčejných lidí, když před nimi hnusnou lží, že projídají budoucnost příštích generací, tajili skutečnou příčinu, nepotřebuji.

Rusko a Turecko reagovalo zuřivě na zprávu, že je Británie špehovala na summitu G20

18. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Turecko, Jihoafrická republika a Rusko reagovaly hněvivě a požadují od britské vlády vysvětlení, jak je možné, že jejich politikové a vysocí diplomaté byli špehováni a odposloucháváni během summitu G20, který se konal r. 2009 v Londýně.

Ministerstvo zahraničí v Ankaře uvedlo, že je nepřijatelné, že britská vláda odposlouchávala telefonáty a monitorovala počítače tureckého ministra financí a dalších 15 členů turecké delegace na summitu G20 v Londýně. Pokud to bude potvrzeno, špehování spojence Británie a člena NATO je "skandální", uvedlo. Ministerstvo si zavolalo britského velvyslance a sdělilo mu zuřivou reakci Turecka osobně: "V době, kdy mezinárodní spolupráce závisí na vzájemné důvěře, respektu a otevřenosti, je takové chování od spojenecké země nepřijatelné."

28894

OBRAZY Z RUS:

Komercionalizace je v Rusku téměř nesnesitelná

18. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Reklamy jsou všude. Když jedete po eskalátorech v Petrohradu do metra, křičí na vás audioreklamy z reproduktorů. Jsem rád, že je tohle dělat v Praze - nebo v Londýně - ještě nenapadlo. Cestující to obtěžuje hodně.

Edward Snowden: Spojené státy zlikvidovaly jakoukoliv možnost spravedlivého soudu se mnou

18. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

To, že vás [bývalý americký viceprezident] Dick Cheney označí za zrádce, je největší čest, jaká se Američanovi může dostat."

Americký whistleblower Edward Snowden, který prozradil, že americký Úřad pro státní bezpečnost špehuje na internetu miliony nevinných lidí, varoval v onlinovém rozhovoru se čtenáři deníku Guardian, že pravda o rozsahu špehování občanů, které provádějí americké úřady, vyjde najevo, i kdyby byl umlčen či usmrcen: "Vláda Spojených států toto nebude nyní schopna utajit tím, že mě zavře nebo zabije. Pravda vyjde najevo a nedá se tomu zabránit."

Pokouší se britská vláda umlčet média ohledně špehování občanů a zahraničních diplomatů?

18. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Britské ministerstvo obrany vydalo dne 7. června důvěrnou směrnici, tzv. "D notice", společnosti BBC a dalším britským médiím. Jejím cílem bylo potlačit šíření informací o špehování občanů a diplomatů výzvědnými agenturami Británie a USA.

Šéfredaktoři byli požádáni, aby nepublikovali informace, které mohou "ohrozit bezpečnost státu a možná i britský personál". Cenzurní směrnice "D notice" byla vydána den poté, co deník Guardian zveřejnil podrobnosti o špehování, které provádí americký Úřad pro bezpečnost státu (NSA) prostřednictvím svého programu Prism.

Taliban vyhlásil válku Gruzii. Gruzínská policie údajně odhalila teroristickou skupinu

18. 6. 2013 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 3 minuty

Gruzínské Ministerstvo vnitra vydalo prohlášení o zadržení dvou občanů Ruské federace, pocházející z Dagestánu. Dva mladí muži, údajní teroristé, jsou hledaní ruskou policií za účast na vraždě a za další těžké zločiny ZDE. Střídavě bydleli v Gruzii a pohybovali se po kavkazských regionech. V tbiliském bytě, kde bydleli, se našlo velké množství trhavin a střelných zbraní. Navíc tento byt vlastní osobní pilot prezidenta Saakašviliho, pocházející z etnické menšiny Čečenců.

Více než 100 000 lidí demonstruje v Brazílii proti vysokým cenám a špatným službám

18. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Poslední kapkou bylo zvýšení cen autobusových jízdenek

V pondělí došlo v Brazílii k obrovským protestům. Více než 100 000 lidí vyšlo po celé zemi demonstrovat do ulic proti agresivním policejním zásahům, špatným veřejným službám a vysokým cenám světového poháru ve fotbale.

Demonstrace v městech Rio de Janeiro, São Paulo, Brasilia, Belem, Belo Horizonte, Salvador a jinde začaly pokojně, ale na některých místech došlo k potyčkám s policií a zapalování automobilů a autobusů.

Původně menší protesty z minulého týdne se rychle rozšířily, protože policie podle kritiků zasáhla nepřiměřeně brutálně gumovými projektily, slzným plynem a bitím demonstrantů. Podrobnosti v angličtině ZDE

Obama hájil "rovnovážný systém kontrol" ohledně špehování, které provádí NSA

18. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Barack Obama se vyjádřil k tomu, co charakterizoval jako "veřejné pozdvižení" týkající se prozrazení dokumentů o špehování z americké NSA. Naznačil, že americké úřady budou usilovat o vydání whistleblowera Edwarda Snowdena z Hongkongu.

Obama také konstatoval, že vytvořil inspekční radu, jejímiž členy budou nezávislí občanů, a nařídil odtajnění dokumentů o špehování, aby veřejnost viděla širší kontext.

28895

OBRAZY Z RUS:

Knižní vydání literárních klasiků jsou běžně k dispozici

18. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Po pádu komunismu se pár nadšenců v Praze rozhodlo, že podobně, jak je tomu v západních knihkupectvích, klasická díla ze zlatého fondu české a světové literatury by měla být v knihkupectvích trvale k mání. Založili proto tzv. Českou knižnici, která se stala bohužel fiaskem. Jsou snad dnes v Česku v knihkupectvích běžně k dostání klasická díla české literatury? Samozřejmě že ne.

V Rusku to kupodivu funguje stejně jako na Západě, jak dokladuje tento snímek děl Michaila Bulgakova i jiných klasiků. Druhý snímek níže ukazuje, že kdysi tvrdě zakázané knihy Alexandra Solženicyna o stalinském teroru jsou dneska běžně a trvale k mání v každém knikupectví v několika vydáních. (Na fotografii vidíte tři různá vydání Solženicynova díla Soustroví Gulag).

Jana Šťastná: Děti s námi zažívají pocit úspěchu

18. 6. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

Amari kereka znamená česky Naše kolo. Mnozí obyvatelé Brna ale už z plakátů a radničních tiskovin vědí, že jde o hudební a taneční festival převážně dětských romských souborů. O letošním festivalu, který se uskutečnil 23. května v brněnském kulturním středisku Musilova, nám řekla víc jeho koordinátorkou Jana Šťastná. Učí na základní škole na náměstí 28. října v Brně, kterou navštěvuje mnoho romských žáků.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40761