Británie: Vstupujeme do chaotické situace

12. 6. 2017

čas čtení 5 minut
 

"Vstupujeme do chaotické situace. Protože tohle je celé o brexitu. Během nadcházejícího roku začne být zřejmě jasné, že Británie nemůže odejít z EU, aniž by to zničilo britskou ekonomiku.
"

David Yelland, šéfredaktor britského pravicového bulvárního deníku The Sun v 1998-2003, promluvil v neděli v poledne v britském rozhlase pozoruhodně o slábnoucí roli bulvárního tisku a sílící roli sociálních sítí:

Britský bulvární tisk má obrovský vliv na ostatní média, včetně elektronických, včetně BBC. A také na politiky. Zejména když se podíváte na Daily Mail a The Sun po výsledcích čtvrtečních voleb, je naprosto jasné, že Theresa Mayová nemůže přežít jako premiérka, žádný politik nemůže přežít, když na vás tyto dva bulvární deníky začnou útočit.

 


Jeremy Corbyn má obrovskou výhodu, že na něj bulvární deníky nemohou. Corbyn totiž prožil nejšílenější útoky od těchto novin, jaké snad nezažil žádný britský politik,  a oni na něho nemůžou. Avšak Konzervativní strana je vůči Daily Mail a deníku The Sun naprosto zranitelná.


Nová role sociálních médií v Británii je naprosto fascinující. Tolik lidí v komunikacích a v médiích hovoří o "starých médiích" a o "nových médiích". A vůbec nerozumí tomu, že mladá generace, zejména lidi, jimž je pod 25, pohlíží na svět a konzumuje informace úplně novým způsobem, než jak to děláme my. A Momentum (levicové hnutí podporující Corbyna), ne Labouristická strana, Momentum to pochopilo. Když se podíváte na to, co dělala na internetu Labouristická strana, v porovnání s Konzervativní stranou, je to dost podobné. Když se podíváte na počet přístupů na YouTube, asi dvě stě tisíc lidí.

Když se podíváte na videa, která zveřejnilo Momentum, na každé z nich se podívalo kolem 1,6 milionu lidí. To je víc než náklad deníku Daily Mail.

Lidi pod pětatřicet let nečtou noviny. S jedinou výjimkou. Dívají se na Daily Mail na internetu, ale nehledají tam politiku.

Vliv bulvárního tisku na politiky zatím trvá. Brexit byl kulminací vlivu deníků The Sun a Daily Mail na britskou politiku. Editoři a majitelé těchto dvou deníků jsou přesvědčeni, že bez nich by k brexitu nedošlo. Vznikla totiž neoficiální aliance mezi celou řadou bývalých novinářů mezi politiky, jako je Boris Johnson a Michael Gove, a současnými šéfredaktory bulvárních deníků. A tiskly se věci, které nebyly pravda. Během kampaně před referendem The Sun a Daily Mail neotiskly jediný článek, který by zpochybnil jejich linii. A oba deníky útočily na Evropskou unii denně dvacet let.

Dosud určovaly v Británii veřejnou debatu bulvární deníky. Dnes to dělají sociální sítě. A stratégové toryů tím musejí být opravdu znepokojeni.

Pokud se v Británii za pár měsíců budou konat nové volby, a bude to Boris proti Jeremymu, já mluvím s lidmi z hnutí Momentum, oni by byli nadšeni, kdyby byl Corbynovým protikandidátem Boris Johnson. Lidé, jimž je pod 30, pod 25, vidí Borise Johnsona jako představitele establishmentu daleko víc než Theresu Mayovou.

Myslím, že vstupujeme do chaotické situace. Protože tohle je celé o brexitu. Editoři The Sun a Daily Mail zvítězili v debatě o brexitu. Je to největší úspěch, jakého kdy dosáhli.

A jedním z důvodů, proč Theresa Mayová před Downing Street v pátek ve svém projevu nemohla být vřelejší a otevřenější, a inkluzivnější, jak to mnoho lidí chtělo, je to, že ona to nemůže udělat, protože The Sun a The Daily Mail by jí zničily.

Ale během nadcházejícího roku začne být zřejmě jasné, že Británie nemůže odejít z EU, aniž by to  zničilo britskou ekonomiku. A jestliže k tomu dojde a země si uvědomí, že udělala obrovskou chybu, jediní, kdo nemohou změnit svůj postoj, jsou tyto dva bulvární deníky.

Zdroj v angličtině (audio) ZDE od minuty 45.16


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


 

0
Vytisknout
7870

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2017