Nová francouzsko-německá dohoda odsune Británii v Evropě na okraj

17. 5. 2017

čas čtení 3 minuty

Dobře řízené a jednotné vedení Evropské unie bude pro Británii problémem, píše Janan Ganesh ve Financial Times.
 

Britské novinové karikatury zobrazují Emmanuela Macrona jako loutku v rukou Angely Merkelové. Od druhé světové války se Británie nezbavila falešného dojmu, že je Francie slabá a Německo chce vládnout všem. Macron nyní usiluje o obnovu francouzsko-německého vedení Evropské unie. Británie si myslí, že se to nemůže stát, protože Francie je slabá a Německo chce dominovat Evropě. To první však nemusí být vždycky pravda a to druhé není pravda už sedmdesát let.



Macron chce prosadit velkou dohodu s Německem, v níž Berlín zajistí budoucnost eura prostřednictvím fiskální unie a Paříž schválí strukturální hospodářské reformy pro Francii. Pokud se to Francii a Německu podaří, Británie bude v nezáviděníhodném postavení.

Po dlouhá staletí Británie usilovala o to, zabránit koncentraci moci v kontinentální Evropě. Když se jí tomu v meziválečném období zabránit nepodařilo, zaplatila za to krvavou cenu. Když se to Británii znovu nepodařilo v poválečném období, zaplatila za to ekonomickou cenu. V jednotné Evropě, vedené Francií a Německem, byla Británie odsunuta stranou, dokud se nezačala snažit vstoupit do EU v šedesátých letech.

Sjednocená, rozhodně vedená Evropa bude pro Británii vždycky problém. Má totiž moc určit podmínky přístupu na kontinentální trh a zabránit Británii, aby o tom jakkoliv rozhodovala. Londýn tento problém vždycky řešil podle hesla "Rozděl a panuj" a v minulých desetiletích mu to fungovalo. Británie věděla, že Francie prosazuje státní moc a Němci prosazují volný obchod, a tak obě země manipulovala proti sobě a tím Evropskou unii měnila ke svému prospěchu. Proto vznikl jednotný evropský trh, EU se rozšířila na východ, Británie dostala četné ústupky a výjimky.

Před nadcházejícím brexitem doufali britští diplomaté, že se jim podaří vyvolal rozkol mezi Francií a Německem a získat lepší podmínky pro brexit. Vzhledem k tomu, že Macron zvítězil, ta naděje skončila. Britští diplomaté nyní čelí jednotné frontě.

Británie to nikdy neřekne nahlas, ale jakmile se rozhodla odejít z EU, ochromení či rozklad EU je v jejím strategickém zájmu. Tak by se vyřešilo věčné dilema, co si počít s obrovskou obchodní zónou za humny, jejíž předpisy musíte dodržovat, ale nemůžete měnit. Nyní ale to vypadá, pro Británii děsivě, že po jejím odchodu bude EU jednotnější a soudržnější.

Macron se zřejmě stane prvním postnacionálním prezidentem Francie, prvním, který věří v evropský projekt jako účel sám pro sebe a zároveň jako alternativní nástroj pro posílení velikosti Francie po rozkladu imperiální éry. Jeho dynamismus přislibuje těsnější vazbu mezi Francií a Německem a Evropu, kterou bude obtížnější ovládat a rozdělovat. 

0
Vytisknout
9713

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2017