Sociální demokraté vyloučili koalici s CDU v Severním Porýní-Vestfálsku:

Čeká Německo na podzim pravicová černožlutá koalice?

17. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Po volební porážce v Severním Porýní Vestfálsku středolevicová SPD odmítla koalici s CDU kancléřky Angely Merkel. Tato zpráva může znamenat zisk pro liberální stranu FDP - také na celostátní úrovni.


Výkonný výbor SPD ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko prohlásil, že nemá v úmyslu vstoupit do koalice s CDU. To otvírá cestu koalici vítězné CDU s liberální FDP - známé jako "černožlutá" koalice - ačkoliv by měla jen těsnou většinu v zemském parlamentu. Obsadila by 100 z celkového počtu 199 křesel.

Popularity FDP v posledních letech drasticky klesala, ale teď prochází obnovou pod vedením Christiana Lindnera. V nedělních zemských volbách získala 12,6 % hlasů a CDU 33 %. Tradičně vládnoucí SPD zaznamenala s 31,2 % nejhorší výsledek od roku 1947. Volby v Severním Porýní-Vestfálsku jsou považovány za klíčový prediktor výsledku celostátních voleb, jež se konají 24. září.

Zatímco průzkumy ukazují rostoucí podporu FDP i na celostátní úrovni, vedoucí představitelé CDU vidí šanci na koalici bloku CDU/CSU a FDP také v celosstátním měřítku. FDP je mnohými považována za přirozeného koaličního partnera.

Průzkumy však stále ukazují na potřebu třetího koaličního partnera do spolkové vlády.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8203

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2017