Chaos ve Washingtonu: Pod Trumpem se houpe židle

18. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Odhalení z úterního večera, že Donald Trump požádal Jamese Comeyho, ředitele FBI, kterého minulý týden vyhodil, aby zastavil vyšetřování Trupova bývalého poradce pro státní bezpečnost Michaela Flynna, bylo druhým šokem za méně než čtyřiadvacet hodin. Vyšlo také najevo, že Trump chtěl, aby FBI uvěznila novináře, kteří zveřejní informace prozrazené z Bílého domu. To vyplývá z Comeyho záznamů jeho rozhovorů s Donaldem Trumpem. Americké soudnictví považuje svědectví i toho nejposlednějšího pracovníka FBI za nezvratný důkaz, použitelný u soudu.
 



Jason Chaffetz, předseda parlamentního výboru pro dohled na reformu vlády, pozval bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho, aby svědčil v Kongresu příští středu 24. května v 9.30 dopoledne.
 



Donald Trump se nezmínil o žádném ze skandálů spojených v posledních dnech s jeho prezidentstvím, ale znovu si ostře stěžoval na kritiku médií.

Američtí vyšetřovatelé zkoumají vazby mezi ruskými finančními institucemi a Donaldem Trumpem a "lidmi z jeho okruhu". Vyšetřují obvinění, že ruská Vněšekonombanka financovala dohodu s někdejším Trumpovým partnerem v Torontu. Banka je podle WSJ "ruskými analytiky dlouho považována za nástroj ruské vlády k financování politicky důležitých projektů".

Texaský kongresman Al Green (D) ve středu dopoledne v Kongresu vyžadoval Trumpův impeachment. "Spáchal čin, za nějž by měl být odvolán a musí být obžalován," řekl Green:
 



Ruský prezident Vladimír Putin nabídl Kongresu transkript rozhovoru Donalda Trumpa v Oválné pracovně s ruskými činiteli. Není bezprostředně jasné, jak by se Putin k takovému transkriptu mohl dostat. Reportérka MSNBC Andrea Mitchellová se zeptala ministra zahraničí Rexe Tillersona, zda ta nabídka znamená, že Rusové mají v Bílém domě odposlouchávací zařízení. Na to Tillerson odpověděl: "To netuším," a odešel z místnosti, aniž by reagoval na další otázky.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 









 

0
Vytisknout
9504

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2017