Američtí důstojníci jsou zřejmě stále hloupější

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta
To že armáda potřebuje inteligentní důstojníky není zvlášť kontroverzním tvrzením. Tento argument se však zakládá na předpokladu, že armáda normálně rekrutuje, rozpoznává a udržuje ve svých řadách intelektuální kapitál. Dvě nedávné studie to poněkud zpochybňují, napsal Thomas E. Ricks.


Ve výborné nové knize expert na obranu Eliot Cohen prosazuje nezbytnost udržení prvotřídních vojenských schopností. V rámci toho Cohen poznamenává, že armáda "potřebuje... profesionální důstojníky s operačním i intelektuálním výcvikem, stejně jako s přístupem k utajovaným materiálům a nedávným operačním zkušenostem, aby přispěli k prvotřídnímu přemýšlení o povaze války." Vedle poznámky, že armáda vesměs neprodukuje vlastní intelektuální kapitál, se Cohen u tématu příliš nezdrží. Situace ale může být mnohem horší, než tvrdí. Nedávno zveřejněné důkazy ukazují, že armáda nedokáže získávat intelektuální schopnosti ve stejné míře jako v minulých generacích a diskriminuje intelektuální kapitál při povyšování a výběru velitelů.

V časopise Joint Forces Quarterly Matthew F. Cancian zmapoval dlouhodobý trend týkající se inteligence důstojníků námořní pěchoty. Ve srovnání s obecnými výsledky s nástrojem General Classification Test (GCT) noví důstojníci námořní pěchoty začali zaostávat zhruba v roce 1980. Znepokojivé je, že "dvě třetiny nových důstojníků vyřazených v roce 2014 by spadlo do spodní třetiny třídy v roce 1980; 41 % nových důstojníků v roce 2014 by se nekvalifikovaly na důstojníka podle standardů z doby 2. světové války." Ačkoliv data pro další složky nejsou dostupná, Cancian má podezření, že i tam se objevil podobný trend.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10512

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2017