Zásadní změna ve vydávání knih?

13. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Američanka Amanda Hockingová (27) četla knihy od útlého mládí. Po dosažení dospělosti je také psala. Posílala je nakladatelům, nikdy nedostala však nic jiného než odmítnutí.

Před dvěma lety potřebovala nutně vydělat pár stovek dolarů, tak se v zoufalství rozhodla zveřejnit jeden ze svých nevydaných románů na Kindle. Od té doby prodala 1,5 milionu knih a změnila tak charakter vydávání knih navždy.

Poslední odmítavý dopis z nakladatelství dostala v únoru 2010. Datum 15. dubna 2010 by mělo být významným datem pro všechny historiky litereatury. Toho dne Hockingová zpřístupnila první svou knihu prostřednictvím Amazonu čtenářům Kindle.

Za pár dní prodávala devět "výtisků" denně. Kniha se jmenovala My Blood Approves (Má krev souhlasí) a byla o upírech v Minneapolisu. V květnu dala na Amazon další dva romány a prodala 624 "výtisků". V červnu se prodej zvýšil na 4000 a v červenci dala na Amazon další svůj román. Za ten měsíc jen touto poslední knihou vydělala 6000 dolarů a v srpnu odešla ze svého regulérního zaměstnání zdravotní sestry.

V lednu 2011 už prodávala více než 100 000 knih měsíčně. Protože byla sama vlastním šéfem, sama rozhodovala o svých cenách. Účtovala cenu 99 centů za první knihu v sérii, aby tím přilákala čtenáře. Za další pokračování pak čtenáři platili 2.99 dolarů. I když je to ve srovnání s cenou tištěných knih, které stojí kolem 10 dolarů, velmi málo, Hockingová dostala velké procento z vydělaných peněz. Amazon jí poskytoval 30 procent z peněz vydělaných za první knihu prodávanou za 99 centů, a 70 procent z peněz vydělaných za knihy prodávané za 2.99. Nakladatel tištěných knih normálně platí autorovi jen 10 - 15 procent z vydělaných peněz. Znásobte si to milionem - v listopadu 2011 Hockingová přesáhla hranici prodeje 1 milionu "výtisků" svých knih - a hovoříte o opravdu velkých penězích.

Rychlost, s níž se Hockingová stala celebritou, překvapila ji samotnou víc než kohokoliv jiného. Vítězství Hockingové prostřednictvím Kindlu je symptomatické pro hluboké změny v nakladatelském podnikání. K jejímu vzestupu do kategorie celebrity došlo právě v tu chvíli, kdy vydávání vlastních knih na internetu se proměnilo z chudého příbuzného v seriozní mnohamilionový byznys.

Z průzkumu, provedeného loni, vyplývá, že z nynějších 25 nejúspěšnějších bestsellerových autorů na Kindlu vydalo předtím jen šest z nich nějakou knihu ve velkém tradičním nakladatelství. V Americe dosáhl prodej elektronických knih v roce 2010 hodnotu 878 milionů dolarů a do té doby už prodalo více než 30 autorů prostřednictvím serveru Kindle, kde si autoři mohou sami vydat svou knihu, více než 100 000 "výtisků".

O knihy Hockingové nyní projevili zájem i tradiční nakladatelé. Další její romány budou vycházet elektronicky i tradiční papírovou formou. Podle tradičních nakladatelů je prý elektronické vydávání příležitostí k tomu, aby se spisovatelé a nakladatelé navzájem našli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12496

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2012