Řada Američanů se vloni vzdala naděje - letošní rok bude ještě horší

13. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Někteří lidé středního věku, kteří si mysleli, že budou nezaměstnaní několik měsíců, jsou fakticky v nuceném důchodu. Rok 2011 bude připomínán jako doba, kdy řada vždy optimistických Američanů začala ztrácet naději. I když v USA údajně dochází k oživení, rčení JFK, že stoupající příliv zvedá všechny lodě, už neplatí.

V krátkém rozmezí, kdy příliv stoupal, miliony lidí věřili, že budou mít spravedlivou šanci uskutečnit "americký sen". Nyní ale tyto sny opadají. V roce 2011 byly úspory těch kdo ztratili práci v letech 2008-2009 utraceny. A došly i šeky s podporou. Zprávy oznamující nové nabírání zaměstnanců - dosud ne tak masívní, aby udrželo tempo s normálním nárůstem počtu pracovníků - znamenají pro padesátníky s malou nadějí nalézt práci opravdu jen málo.

Dokonce i lidé středního věku, kteří se domnívali, že budou nezaměstnaní jen několik měsíců, si nyní uvědomují, že jsou fakticky v nuceném důchodu. A mladí absolventi s desetitisícovými dluhy vůbec nemohou sehnat práci. Z lidí se stávají bezdomovci. Domy postavené během realitní bubliny jsou buď dosud na trhu, nebo byly prodány se ztrátou. Své domovy ztratilo více než sedm milionů amerických rodin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7504

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2012