Irácké úřady začaly zatýkat zahraniční kontraktory

16. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Irácké úřady zadržely v minulých týdnech několik set zahraničních kontraktorů, včetně mnoha Američanů pracujících pro velvyslanectví v Baghdádu. Jde o první významnou známku toho, že vláda prosazuje svou suverenitu, po odchodu významných amerických jednotek ze země.

K zatýkání došlo vesměs na letišti a na kontrolních stanovištích v Baghdádu, poté co úřady zpochybnily dokumenty, včetně víz, povolení k držení zbraně a povolení jezdit po určitých trasách. Ačkoliv formálně nedošlo k obvinění, zadržování trvalo od několika hodin až po takřka tři týdny.

K těmto krokům dochází poté, co ještě během odchodu amerických jednotek vláda začala prosazovat svou suverenitu v jiných oblastech. Premiérův syn například začal vypovídat západní firmy a kontraktory ze silně opevněné Zelené zóny.

Když v prosinci odešly americké bojové jednotky, Iráčané přestali vydávat a obnovovat řadu zbrojních pasů a dalších povolení. To vyvolalo sled událostí, v němž následovaly potíže s úřady kvůli neplatným dokumentům a zatýkání. Podobné je to s vízy. Někteří představitelé tento postup označují za formu řízeného obtěžování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10209

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2012