Problémem českých politiků je bezostyšnost

15. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nechci říci, že by v dnešních Otázkách V. Moravce mluvila Karolína Peake nějak úplně špatně, stejně tak se dal dobře poslouchat i Vojtěch Filip. Problém byl v tom, že oba mluvili o boji proti korupci a nikoli třeba o vaření guláše. Pan Filip totiž představuje stranu hesla "kdo nekrade, rozkrádá rodinu", stranu, která skrze jeho osobu kondoluje severokorejskému režimu srovnatelnému mírou teroru s nacistickým Německem (a píše, že Kim Čong il usiloval o "štěstí korejského lidu", zatímco v zemi lidé umírají na hladomor), a paní Peake je zase představitelkou strany obálkové demokracie, jejíž šedá eminence a šéf poslaneckého klubu v jedné osobě směřuje zřejmě po policejním vyšetřování k soudnímu procesu právě kvůli obvinění z uplácení poslaneckých kolegů.

K tomu: 1 660 000 odkazů, včetně videí, na hladomor v Severní Koreji ZDE

USA se připravují na izraelský útok na Írán

14. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Američtí vojenští představitelé jsou stále více znepokojeni možností, že Izrael podnikne samostatně nálety na íránská jaderná zařízení, a to navzdory jejich námitkám, protože oni si přejí dát více času sankcím. Proto začali plánovat opatření na ochranu amerických instalací v regionu pro případ konfliktu.

Agentura Standard & Poor's snížila rating devíti zemí v eurozóně

13. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Pouhé finanční škrty nejsou řešením, varuje ratingová agentura Standard & Poor's, která v pátek večer snížila rating Rakouska, Francie, Malty, Slovinska a Slovenska o 1 stupeň a Kypru, Itálie, Portugalska a Španělska o dva stupně. Německo si uchovalo nezměněný rating.

Společnost Standard & Poor's upozornila, že finanční škrty bez ničeho dalšího "budou kontraproduktivní" a kromě toho "neřeší celé spektrum finančního chaosu". Standard & Poor dodává, že evropští politikové přijali pouze "nedostatečná politická opatření", která mají vést k nápravě systémových chyb ve finančním systému.

Podle Mohameda El-Eriana, šéfa velké finančnické firmy Pimco, bude mít snížení ratingu Francie vážné dlouhodobé důsledky, vytváří to totiž rozkol v eurozóně a řešení problémů bude od nynějška mnohem těžší.

Rozhodnutí snížit rating Portugalska o dva stupně (z BBB na BB) znamená, že Standard & Poor nyní Portugalsko považuje za zemi, jejíž rating je bezcenný. Totéž platí o Kypru, jehož rating byl snížen na BB+. To znamená, že v eurozóně jsou nyní tři země, jejichž rating je považován za bezcenný. V eurozóně zůstávají jen čtyři země s nejvyšším ratingem - Německo, Finsko, Holandsko a Lucembursko.

"Výsledky summitu EU z 9. prosince 2011 a následující prohlášení od politiků nás vedou k přesvědčení, že dosažená dohoda nepřinesla dostatečně rázná řešení, která by vyřešila finanční problémy eurozóny," píše v komuniké Standard & Poor's a pokračuje: "Podle našeho názoru politická dohoda nevytváří dostatečné další finanční zdroje ani operační pružnost na podporu evropských záchranných operací, ani dostatečně rozsáhlou pomoc pro ty země eurozóny, které jsou terčem zvýšených tržních tlaků.

Jsme také přesvědčeni, že dohoda je založena jen na částečném poznání zdroje krize: na představě, že současný finanční chaos je v první řadě důsledkem finančního plýtvání na periferii eurozóny. Podle našeho názoru jsou však problémy, jimž čelí eurozóna, stejnou měrou důsledkem rostoucí vnější nerovnováhy a divergencí v konkurenceschopnosti mezi jádrem eurozóny a takzvanou "periferií".

Proto jsme přesvědčeni, že reformní proces, založený jen na finančních škrtech, bude kontraproduktivní, protože domácí poptávka poklesne přímou úměrou k tomu, jak se budou zvyšovat obavy spotřebitelů ohledně bezpečnosti jejich zaměstnání a spolehlivosti jejich příjmů. Dojde také k poklesu vybíraných daní."

Jinými slovy - je vážnou chybou nutit země, aby prosazovaly přísné škrty, které lividují hospodářský růst.

Zdroj v angličtině ZDE ZDE

POHLED DO HISTORIE:

Jak se ministerstvo průmyslu a obchodu vyhýbalo rozhovoru s novinářem

14. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Chcete se pobavit? Anebo naopak nechat zdeprimovat? V letech 1994-1995 se Jan Čulík přes čtvrt roku bezvýsledně ucházel na Ministerstvu obchodu a průmyslu o rozhovor s ministrem Vladimírem Dlouhým, kterého se chtěl zeptat na některé velmi kontroverzní otázky týkající se předání automobilky Škoda německému koncernu Volkswagen. Ministr se úspěšně rozhovoru vyhýbal po mnoho týdnů. Vydatně mu při tom pomáhali jeho tehdejší tiskový mluvčí Kamil Čermák a úřednice ministerstva. Tento půlhodinový pořad se vysílal v někdejší rozhlasové stanici Radio Alfa 9.4. 1995 a na přání posluchačů ho rozhlasová stanice opakovala v květnu 1995.

Doporučujeme k poslechu. Velmi pochybujeme, že se za posledních šestnáct let v ČR něco změnilo, pokud ano, tak asi spíš ještě k horšímu...

Kompletní záznam sběrné reportáže Jana Čulíka "Sebrané vytáčky Kamila Čermáka" z dubna 1995 je ZDE

Italský kapitán výletní lodi zatčen

14. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Poté, co se u toskánského pobřeží v pátek večer potopila výletní loď Costa Concordia po nárazu na útes. Tři cestující zemřeli a 69 osob se stále pohřešuje. Dva francouzští turisti a jeden peruánský člen posádky se utopili. Asi třicet osob bylo zraněno, tři z nich kriticky. Kapitán Francesco Schettino je vyšetřován za to, že opustil loď v nebezpečí a nevydal nouzový signál. Spekuluje se o tom, že k selhání navigačních schopností lodi vedlo přerušení dodávky elektrického proudu poté, co došlo k výbuchu ve strojovně. Evakuace lodi byla výjimečně chaotická a cestující i posádka byli zbytečně uváděni v nebezpečí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč dělají Dánové tak vynikající televizní thrillery?

14. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Další dánský televizní thriller, Borgen, fascinuje od minulé soboty britské televizní diváky. Tvůrci seriálu v Kodani se probírají hromadou nadšených recenzí z britského tisku a jsou potěšeni i poněkud překvapeni.

Borgen, dánský výraz pro parlament, je politický thriller, v němž je v ohnisku zápletky premiérka. Po odvysílání prvních dvou dílů na minoritním satelitním kulturním okruhu BBC 4 zaznamenává seriál stejný úspěch jako nedávný dánský seriál Forbrydelsen - Zločin. Minulou sobotu ho sledovalo v Británii 650 000 diváků.

Forbrydelsen - The Killing. Vynikající dánský thriller ZDE

Změna musí začít od základu, aneb od střechy se stavět nedá

13. 1. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Souhlasím s Janem Čulíkem, že inflace sebelepších prohlášení malých skupin odpůrců současného společenského uspořádání nic neřeší, jakkoliv to jejich autoři myslí dobře. Řešením však není jen vznik jakési střechové organizace nezávislých iniciativ, která by je sjednocovala společnou myšlenkou a vedla i jejich jménem otevřený dialog s režimem. Takhle to fungovalo v případě Charty 77, dnes jsou však podmínky přece jen jiné. Žijeme ve společnosti, která je alespoň formálně otevřená a svobodná. Někdejší strach z kriminálu se nicméně transformoval do strachu o ztrátu zaměstnání a místní aktivisté se namnoze bojí veřejně projevit. Úloha "střechy iniciativ" by měla být Chartě podobná, s využitím současných (a nesrovnatelně lepších) komunikačních možností, také však prostředků společné a organizované obrany.

Na prahu autoritativního režimu

13. 1. 2012 / Petr Kellner

čas čtení 4 minuty

Kruh se uzavřel, s úmrtím Václava Havla odešly i jeho ideály, s kterými více než před dvaceti lety vstupoval do politiky a které se mu v podstatě nepodařily uskutečnit. Po jeho smrti se však stalo něco, co by nás přinejmenším mělo zarazit nebo spíše varovat! Začalo se o exprezidentovi mluvit v superlativech a začaly se vyzdvihovat jeho skutky a činy, které se ve skutečnosti nestaly, anebo se staly jinak.

Rok 2012: Znemožní se politici úplně?

13. 1. 2012 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty

Češi si pomalu, ale jistě začnou uvědomovat, že dluh neudělali oni, ale předchozí vlády a parlamenty, a to bez rozdílu politických barev. Výtka, že si přece parlament sami zvolili, neobstojí. Měli jsme možnost vybrat si vlastní kandidáty na poslance? Neměli! Vybírali jsme z dostupné nabídky kandidátů politických stran a většinou jsme volili "nejmenší zlo". Ani stávající Ústava neumožňuje občanům do činnosti vlády a parlamentu zasahovat, takže jsme se proti procesu zadlužování neměli možnost ani nijak bránit.

Databáze na Drábka

13. 1. 2012

čas čtení 4 minuty

Ministr Drábek vytvořil další ze svých pověstných návrhů, jak v České republice upevnit demokracii a všeobecné veřejné blaho. Jeho ministerstvo připravuje databázi dětí, ve které bude shromažďovat informace o jejich zdravotním stavu a tělesném postižení, školním prospěchu, ale i o sociálních a finančních poměrech rodičů. Samozřejmě ne o všech, není přece žádný Velký bratr, jen o těch, u kterých to ministerstvo uzná za vhodné, píše Martin Čechura.

Tým MAAE navštíví Teherán 28. ledna

13. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jednací tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii při OSN navštíví 28. ledna Teherán. Ten je údajně ochoten jednat o obviněních, že tajně pracuje na výrobě jaderných zbraní. Agenturu AP o tom informovali dva diplomaté pod podmínkou anonymity.

■ ■ ■

13. 1. 2012 / Iva Vyskočilová

čas čtení < 1 minuta


dneska čekání na setmění
čekání na nábřeží
na parník ze skelnejch kostí neryb
perleťový lupy pavučin
mít štětec a vkus tak jdu domu
zleva pluje igelitovej pytlík
zprava parník s heligonkářem
a všem zúčastněnejm to příjde ukrutně pravdivý
jako obraz pověšenej v předsíni
vejpůl šílenýho tokijskýho galeristy
olověná hladina
podkluzuje mezi prstama kostelních věží
z nebe padá tetris klišé
a já zvedám rekord

Z nejnovějšího čísla časopisu Psí víno

Kolik času nám zbývá do světové války?

13. 1. 2012 / Mojmír Babáček

čas čtení 6 minut

Ombudsman jednoho z nejvýznamnějších amerických deníků, Washington Post, se 10. prosince loňského roku omluvil čtenářům za to, že série fotografií íránských jaderných zařízení na webové stránce deníku nesla titulek "Iránské úsilí získat jaderné zbraně -- podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii zpravodajské informace ukazují, že Iránu byla poskytnuta zahraniční pomoc k překonání nejdůležitějších překážek při získání jaderné zbraně".

Zásadní změna ve vydávání knih?

13. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Američanka Amanda Hockingová (27) četla knihy od útlého mládí. Po dosažení dospělosti je také psala. Posílala je nakladatelům, nikdy nedostala však nic jiného než odmítnutí.

Před dvěma lety potřebovala nutně vydělat pár stovek dolarů, tak se v zoufalství rozhodla zveřejnit jeden ze svých nevydaných románů na Kindle. Od té doby prodala 1,5 milionu knih a změnila tak charakter vydávání knih navždy.

Poslední odmítavý dopis z nakladatelství dostala v únoru 2010. Datum 15. dubna 2010 by mělo být významným datem pro všechny historiky litereatury. Toho dne Hockingová zpřístupnila první svou knihu prostřednictvím Amazonu čtenářům Kindle.

Když už, tak už!

13. 1. 2012 / Jaroslav Čejka

čas čtení 1 minuta

Českou a moravskou zemí se valí tsunami návrhů na přejmenovávání. A už to tak vypadá, že až opadne, nezůstane nedotčená ani jedna větší obec. Někde chtějí přejmenovat jen ulici, jinde náměstí či park, onde divadlo, knihovnu nebo muzeum, v Praze dokonce letiště! To zase bude chaos. A těch peněz co spolyká výroba nových orientačních plánů, tabulí, cedulí, vývěsních štítů, firemních log a razítek!

Veřejné zdravotnictví nestačí držet krok s extrémními úpravami těla

13. 1. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Rostoucí počet lidí, kteří se dávají tetovat, propichovat si různé části těla, chirurgicky půlit špičku jazyka a požadují další a další úpravy těla vede ke vzniku nových živností, které takové požadavky uspokojují. říká se jim extrémní modifikace těla. Vedou k riziku přenosu HIV, infekční žloutenky a jiných nakažlivých chorob, takže někteří zákazníci nových salónů končí v záchranné síti veřejného zdravotnictví, které potřebuje další peníze, jichž ovšem není nikdy dost. 

Zachraňme regionální dráhu č. 257 Mutěnice-Kyjov

12. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den,

podepište prosím petici za záchranu regionální dráhy č. 257 Mutěnice-Kyjov, kterou najdete ZDE, píše Pavel Prchal.

Doprava na trati, která je součástí nejkratší spojnice měst Kyjov (11 700 obyvatel) a Hodonín (26 000 obyvatel), byla nejdříve "odepsána" nevhodně časovanou dopravou, poté v roce 2004 byla železniční doprava zastavena a nahrazena autobusy. Od roku 2009 je trať administrativně zrušená a v příštích měsících jí přes její slušný stav hrozí rozebrání a výstavba cyklostezky v jejím tělese. Klub přátel lokálek, o. s. ve spolupráci s jinými jednotlivci a organizacemi se snaží nastalé situaci bránit právními prostředky a také veřejnou sbírkou: ZDE

Fotografie trati a stanic najdete ZDE

Petici můžete pomoci i tím, že ji budete dále šířit.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Pohádka o rozbité hračce úplně jinak na scéně Národního divadla v Praze

12. 1. 2012 / Ivo V. Fencl

čas čtení 5 minut

Národní divadlo pod vedením ředitele Daniela Dvořáka a šéfa baletu Petra Zusky připravilo na závěr letošních svátků konce roku a počátek roku 2012 pod poněkud matoucím názvem Louskáček -- Vánoční příběh -- vlastně i na Tři krále - pro děti a dospělé, v cyklu svých pravidelných abonentních pořadů, nádherné PŘEKVAPENÍ.

Manning má jít před vojenský soud

13. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Bradley Manning, americký voják, podezřívaný z předání statisíců amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks, se octl od čtvrtka o krok blíže celoživotnímu vězení. Plukovník Paul Almanza, který předsedal slyšení, které se konalo s Manningem v prosinci ve Fort Meade v Marylandu, doporučil, aby všech 22 obvinění proti Manningovi bylo předáno vojenskému soudu. Almanza dospěl k názoru, že "existují dobré důvody se domnívat, že obviněný spáchal trestné činy, z nichž je obviňován." Znamená to, že bude téměř jistě následovat proces u vojenského soudu, a to během nadcházejících tří až čtyř měsíců. Dá se očekávat dramatický střet mezi Obamovou vládu a vojenskými pány na jedné straně a Bradleym Manningem a jeho tvrdošíjným obhájcem Davidem Coombsem na straně druhé.

V ČSSD vzniká Evropská levicová platforma

12. 1. 2012

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Ve čtvrtek 12. ledna 2011 se konala schůze přípravného výboru Evropské levicové platformy, vznikající v rámci ČSSD.

V úvodu mluvčí přípravného výboru sociálnědemokratické Evropské levicové platformy (ELP-ČSSD) Ivan David konstatoval, že iniciativa ELP-ČSSD vznikla ve snaze podpořit levicovou orientaci ČSSD a její zacílení směrem k zásadní nápravě ekonomické, společenské a morální devastace země. Připomněl, že ELP-ČSSD je jednou z iniciativ sdružených ve Spojenectví práce a solidarity (je ve vedení tohoto sdružení organizací zastoupena jejím mluvčím Janem Kavanem). Vyloučil jakoukoli podporu vládní spolupráce ČSSD s neoliberálně orientovanými stranami ODS a TOP09, naopak společně s dalšími organizacemi sdruženými ve SPaS hodlá usilovat o nové volby, které by neskončily ustanovením další pravicové loutkové vlády, ale měly by vést k nasměrování ČR ke skutečné demokracii, se skutečným podílem občanů na vládní moci a se skutečnou vymahatelnou odpovědností vlády občanům České republiky. ELP bude podporovat snahy, aby ke stejnému procesu došlo v dalších zemích poškozených neoliberálním vládnutím.

Pentagon odsoudil americké vojáky, kteří močili na mrtvoly Afghánců

13. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta



Afghánský prezident Hamíd Karzáí a americký ministr obrany Leon Panetta odsoudili americké vojáky, kteří na videozáběrech močí na mrtvoly Afghánců. Pentagon uvedl, že identifikoval dva z vojáků, kteří se podíleli na zneuctění mrtvol, které jen dále zvýší nepřátelství Afghánců vůči americkým vojákům v té zemi a posílí představu, že se americká armáda obecně chová patologicky.

Není jasné, kdo jsou mrtví Afghánci, ani kdy bylo video natočeno. Pravděpodobně jsou to bojovníci z Talibanu, avšak u mrtvol nejsou žádné zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Scotland Yard zahájil vyšetřování britské rozvědky MI6:

Předala Kaddáfímu na mučení "teroristy"

13. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Scotland Yard zahájil trestní vyšetřování tajné operace rozvědky MI6, v jejímž rámci byli uneseni dva libyjští disidenti a dopraveni do Tripolisu, kde pak byli mučeni ve věznicích Muammara Kaddáfího.

Zároveň oznámila britská prokuratura, že neexistuje dostatečné množství důkazů, aby bylo možno zahájit trestní stíhání pracovníků MI5 a MI6 za údajnou účast britské rozvědky na mučení osob podezřívaných z terorismu v Pákistánu a Afghánistánu.

Pirátství podpořilo somálskou ekonomiku

13. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nový výzkum tvrdí, že pirátství v některých částech Somálska vedlo k širokému ekonomickému rozvoji. Studie zveřejněná britským think tankem Chatham House zkoumala detailní satelitní snímky regionálních center a zaznamenala výrazné zvýšení využívání elektrické energie.

Britská armáda bude opět propouštět. Postihne to nadměrně elitní nepálské Gurkhy z královské gardy

13. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V druhé fázi redukce ozbrojených sil, která začne příští týden, Británie zruší 2 000 - 3 000 míst v armádě, 1 000 v letectvu a 500 v námořnictvu. Tak jako ve vlně první budou nadprůměrně postiženi nepálští Gurkhové z královské gardy. Přitom na jejich služném doma závisejí celé rodiny a oni se tradičně již od malička připravují právě na službu v britské armádě.

Řada Američanů se vloni vzdala naděje - letošní rok bude ještě horší

13. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Někteří lidé středního věku, kteří si mysleli, že budou nezaměstnaní několik měsíců, jsou fakticky v nuceném důchodu. Rok 2011 bude připomínán jako doba, kdy řada vždy optimistických Američanů začala ztrácet naději. I když v USA údajně dochází k oživení, rčení JFK, že stoupající příliv zvedá všechny lodě, už neplatí.

Je neskutečné, co pan Bačkovský předvádí

13. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Z jeho psaní vyplývá, že všichni, které Veselý ve svém článku o Václavu Havlovi cituje, by museli být vyřazeni z universit a veřejného života, a to "nikoliv z důvodů absence korektnosti, ale z důvodů svévolné, velmi osobní interpretace". Celá řada těchto lidí má samozřejmě svoji osobní interpretaci, jinak by museli všichni psát, jak si vrchnost přeje, že? A že i tito, "podle Vás zřejmě zaujatí", se opírají o tvrzení jiných, Vám, pane Bačkovský, nevadí? Nebo jste schopen sám a jediný být detailně informován o všem? V tom případě klobouk dolů, napsal Miroslav Brzobohatý.

Na západních universitách?

13. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Alexander Bačkovský se ohrazuje proti faktům Daniela Veselého o Havlově politické angažovanosti . Daniel Veselý se asi sám vyjádří ke kritice svého pojednání. Já jsem se pozastavil nad jedním tvrzením pana Bačkovského, píše Jan Mrskoš.

Na západních univerzitách byste byl vyloučen z výuky, nikoliv z důvodů absence korektnosti, ale z důvodů svévolné, velmi osobní interpretace.

Škoda, že pan Bačkovský nám neudal nějaký takový příklad. Mně hned jeden takový napadá. Jeden z velkých kritiků západní politiky Noam Chomsky (na kterého se také Daniel Veselý ve svém článku odvolává a připomíná, co on ve své knize Hegemony or survival, z roku 2003, o Havlovi píše), učí na prestižní univerzitě MIT v Cambridge, USA už více než 50 let.

Souhlasím, že kriticky musíme hodnotit všechny zdroje

13. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Souhlasím s kritikou Alexandra Bačkovského, směřující vůči článku Daniela Veselého "Odvrácená tvář Václava Havla", že musíme vždycky kriticky hodnotit všechny zdroje, dávat je do kontextu a uvažovat o tom, nakolik to, co píší, je ovlivněno osobní motivací. Platí to obecně.

Jiná věc ovšem je, že pan Bačkovský neuvedl vůbec žádné konkrétní příklady či analýzu, které zdroje pana Veselého jsou "neseriozní" a proč a prohřešil se tak tím, co kritizoval u pana Veselého.

Nicméně je myslím jeho připomínka důležitá a je třeba ji mít neustále na paměti.

Znečištění ovzduší jemným prachem ohrožuje zdraví Plzeňanů

13. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Znečištění plzeňského ovzduší prachem přesáhlo v loňském roce platné limity. Byl překročen počet dní, po které smí znečištění legálně přesáhnout krátkodobý limit pro polétavý prach (PM10), i limit pro celoroční průměrnou hodnotu znečištění jemným prachem. Plzeň se tak i v roce 2011 zařadila mezi města, kde byli obyvatelé nuceni dýchat ovzduší znečištěné více než připouští platný český zákon i evropská směrnice o ovzduší.

V ideologickém kádrování pohádek mají Lidové noviny tradici

13. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Obávám se, že ve svém hodnocení článků v LN pan Meluzín přehlédl fakt, že tato ideologická hodnocení českých pohádek nejsou v LN nic nového. Naopak. Už před řadou let dávali v LN českým pohádkám co proto dva známí ideologičtí bijci Bohumil Doležal a Emanuel Mandler. Na ideologické bláboly o českých pohádkách mají copyright minimálně oni dva, napsal Josef Boška.

POZVÁNKA NA PŘEDNÁŠKU:

Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D.: Eurozóna, problémy, řešení

13. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

  • Jsou Řekové viníky, nebo oběťmi současné dluhové krize?
  • Existuje možnost, jak Řecko udržet v Eurozóně?
  • Má projekt společné měny vůbec budoucnost?

19. ledna 2012 od 17 hodin v Domě odborových svazů, Náměstí Winstona Churchilla, Praha 3

Krupp Essen - Jezte kroupy!, aneb Sranda k popukání, dokud nepřiletí drak Dluh...

13. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ve filmu Svět patří nám! z roku 1937 je poměrně známá scéna, ve které Voskovec s Werichem objeví bednu německých útočných handgranátů s třecím zapalovačem na dlouhé rukojeti (Stielhandgranate 24) a naivně studují, co by to tak asi mohlo být. Po chvíli objeví nápis "Krupp Essen", což je samozřejmě název a sídlo zbrojovky, která (dle scénáře filmu) granáty vyrobila. A Werich veden dobrým úmyslem a nadějí hladovce, že se jedná o potravinovou konzervu, to okamžitě přeloží jako "Jezte kroupy!". Byla to skutečně sranda, ze které ale současně mrazilo - a sranda pouze pro vnějšího pozorovatele. Přesně na tuto scénu jsem si vzpomněl, když jsem četl domněnku Jana Čulíka, podle níž jsou "osvětové" pokusy redakce Lidových novin směřující k ideologickému upravování dětských pohádek ironické. Bohužel, ani tohle opravdu není taková legrace, jak by se na první pohled mohlo zdát. Oni to totiž naši tržní pancéřoví granátníci bezpochyby myslí smrtelně vážně.

Je to parodie?

12. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Nedávno jsme narazili na problém, když někteří čtenáři začali nadávat Jiřímu Jírovcovi za jeho návrh, aby Ústav pro studium totalitních režimů označil na DVD s Menšíkovými Silvestry jasně viditelnou značkou všechny účinkující, kteří tehdy byli členy KSČ. Někteří čtenáři nepochopili, že to byla ironie. Štěpán Kotrba k tomu poznamenal, že je těžko se ve věci orientovat ve společnosti, kdy se naprosto vážně berou absolutní pitomosti či absurdity. Dovolil jsem si k tomu připodotknout, že ironie může fungovat jen v takovém kulturním prostředí, kde fungují jasné etické a kulturní zásady a kde si tedy jejich popření každý hned všimne.

Netrvalo dlouho a máme tady druhý případ. Karel Dolejší kritizuje Lidové noviny, že kádrují pohádky z "podnikatelského" hlediska. Petr Meluzín se domnívá, že kritizovaný článek v Lidovkách nutně musí být parodie. Asi s ním souhlasím. Jenže platí to i o jiných článcích na toto téma? Podívejte se na text Pohádky podle ekonomů - třetí prasátko je ideál. Je tohle parodie nebo je to skutečně myšleno vážně? Co tahle pracně vytvořená názorná grafika?

Přiznám se, že nevím. Že zřejmě opravdu platí Kotrbovo pravidlo, že v zemi, "kde je možné cokoliv", ironie nefunguje. Možná, že bychom se o ni - ani Lidové noviny (pokud to tedy udělaly) neměli ani pokoušet.

Ježíšek senior, Jeníček s Mařenkou - mladiství delikventi, aneb Návrat inženýrů lidských duší

12. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Nástup totality lze rozpoznat různě. Jedním z velmi spolehlivých indikátorů je ale vždy usilovná snaha zrušit relativní autonomii jednotlivých životních sfér a a všechny "zglajchšaltovat" dle jediného ideologického mustru. S takovými snahami se setkáváme opakovaně. Poprvé k tomu u nás došlo v 50. letech. Podruhé se tak děje právě dnes.

"Kolaps Číny letos završí globální ekonomickou krizi"

12. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Rýsující se "tvrdé přistání" čínské ekonomiky přivede světovou finanční a ekonomickou krizi, která trvá již pět let, k vrcholu. Varuje před tím jeden z předních analytiků londýnské City - a jeho argumenty podporuje známý historik.

Hong Kong: Město, kde lidé žijí v klecích jako slepice v drůbežárně

12. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Hong Kong, jedno z nejbohatších měst na světě, zažívá boom na trhu s luxusními nemovitostmi. Avšak bohatství má i svou odvrácenou tvář, protože desetitisíce osob na tomto realitním trhu nedokážou získat ani to nejskromnější bydlení - a tak jsou nuceni žít v klecích pro lidi, v mimořádně ponižujících podmínkách.

Několik vět 2012

12. 1. 2012 / Tomáš Franke

čas čtení 2 minuty

22 let takzvaného demokratického vývoje v naší republice přineslo občanům značná rozčarování.

Politická moc nárokuje po občanech stále větší a větší finanční obnosy na pokrytí stále větších a větších finančních zločinů. Přitom občan nemá ani nejmenší šanci, že pachatel bude vyšetřen, dopaden a potrestán v souladu s Ústavním právem na vymahatelnost práva.

Češi nejsou schopni utvořit kolektiv nebo národ

12. 1. 2012 / Jaromír Máša

čas čtení 2 minuty

Problém není v tom, že by se někomu nechtělo, ale v organizaci, aby se něco pohnulo, je třeba se dohodnout. Já to vidím tak, že Češi nejsou vůbec schopní utvořit kolektiv nebo národ. Tady nejde o ústupky jeden druhému, tady jde o shodu, a to je právě něco, co lidé zde nedokážou, píše Jaromír Máša.

Veselého článek o Václavu Havlovi je nesmyslný

12. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Mladý muži, píše Alexander Bačkovský Danieli Veselému, obávám se, že Váš text se svým zobecňováním řadí mezi ty nesmyslné, které jak adorací, tak i odporem k Václavu Havlovi zaplnily česká média.

Z Vašeho textu je především od počátku jasný jeho závěr. Vaším cílem byl mravní soud, který však v důsledku stojí na velmi chatrných nohách, a tím z něho vyplývá, že ho nejste oprávněn vyřknout.

Tante Jolesch

12. 1. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 6 minut

Je to jedna z mně nejmilejších knížek.

Kdysi, v 90. roce, přijel do Prahy Otto Habsburg, poslanec Evropského parlamentu. Měl se setkat s předsedou české vlády Petrem Pithartem, ten měl zpoždění a já dostal za úlohu chvíli Ottu Habsburga animovat. Začali jsme mluvit o literatuře a shodli jsme se na knize Friedricha Torberga Tante Jolesch.

Tisíc a tři důvody pro generální stávku

12. 1. 2012 / Josef Mrázek

čas čtení 5 minut

Údajné "reformy" se na nás valí jako proud tisíce škodlivých opatření, z nichž skoro každé se dá jakž takž vydržet, a teprve posčítána dávají úplný obraz hrůzy. Koalice spolu se slábnoucí družinou svých příznivců asi doufá, že utloukání obyvatelstva rozmělněnými škodami oddálí její svržení tak, aby všechny výtěžky ze svého vládnutí stihla uklidit. Je na občanech, aby aspoň odhad škod udělali hned a řekli generální stávkou "dost". Ano, nechme tomu pracovní název generální stávka, a nedbejme námitek, že stávkovat se má za vyšší platy a lepší pracovní podmínky, zatímco tady jde o změnu politiky. Vždyť stávka v listopadu 1989 také nebyla pro platy, ale proti starým pořádkům. Teď si každý může vybrat, špatně je skoro všechno.

Figuríny sebevrahů

12. 1. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 4 minuty

Tak opět porušuji svá předsevzetí. Předsevzetí přijatá před odchodem do důchodu. Předsevzetí užít si zbývající čas, který mě bude dopřán. Předsevzetí neztrpčovat si zbývající roky víc, než je nezbytně nutné. Nečíst blogy typu Pro Alt, nečíst BL a jim podobné. Nepsát plytké výlevy sloužící k mrhání mým odpočinkovým časem. Patřím k řadě notorických porušovatelů vlastních předsevzetí, takže tu a tam, čistě namátkou nahlédnu do BL a skouknu titulky, případně pár řádek navíc.

Dnes jsem tak učinil se záměrem najít zde nějakou reakci na počin lidí sdružených pod názvem "PRAK" (nebo tak nějak). Na internetu se totiž objevila skupina figurín po různu visících oběšenců, s doporovodnými nápisy a doprovodným textem v prohlášení uveřejněném na http//prak.info.

Nastalo poslední stadium arizace židovského majetku?

12. 1. 2012 / Ivan Sommer

čas čtení 5 minut

Nedávno se mi dostal do rukou krátký článek, spíše poznámka, zda se holocaust nestane jen odstavcem v učebnicích historie. S odstupem času se vytrácejí hrůzy nelidského zacházení, jemuž padly za oběť miliony Židů, jejichž majetek byl zabaven německými nacisty - arizován. Bohužel běh času povolal na věčnost přeživší svědky, odcházejí i ti, kteří ještě vyslechli jejich pohnutá líčení. Pro další generaci se možná holocaust stane jen vzdálenou mlžnou historií. Sociolog Zygmunt Bauman v díle "Modernita a holocaust" podrobně rozebral, jak se zrodil ničivý společenský stroj a zdánlivě spořádaní občané roztáčeli jeho děsivá soustrojí. Mám dojem, že svými úvahami se však mimoděk táže, zda se nemůže nelítostná historie opakovat, zda ve společnosti stále neexistují vnitřní zdroje násilí, schopné vyvolat podobné hrůzy jako v minulosti.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

76502