Jak i v rozhlasu (ČRo 3) se vzpomíná jaksi "zvláštně"

13. 9. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Právě 14. září ráno, v té tříšti všelijakých řečí k programu dne, bylo jaksi vypíchnuto to datum výlučně v souvislosti s výročím narození Jana Masaryka, roku 1948 ještě v únoru ministra zahraničí tehdejší Gottwaldovy vlády (tragicky zesnulého hned 10. března 1948). Samozřejmě, jde tu o jaksi poněkud zaokrouhlené jubileum. Jan Masaryk se narodil 14. září 1886, tedy již před 125 lety. Ale!

Jako kdyby se zcela zvláštním způsobem nemělo to datum hned promítat s jinou situací, lidsky (a bez okolků) osobně právě pro Jana Masaryka nemálo drsnější. Od roku 1937 si měl zrovna Jan Masaryk připomínat datum svého narození zároveň jako den smrti svého otce.

A jsme u toho: Básník (Jaroslav Seifert) ve sbírce "Osm dní" -- k oněm dnům kolem smrti prezidenta "Osvoboditele" -- má také slova:

To kalné ráno, to si pamatuj,

mé dítě. ZDE

Ony "kalné dny" ze září roku 1937 jsou již tak daleko od našeho dneška, že už jen málokomu "14. září 1937" připomene, že tehdy tzv. První republika (ČSR) přežila smrt "Osvoboditele" jen o jediný rok!

Tomáš Garrigue Masaryk jako první prezident Československa abdikoval v prosinci 1935, v době, kdy ani zdravotně už na tom nebyl dobře. Žil pak už jen něco málo přes půl druhého roku. Letos od jeho smrti -- toho 14. září -- uplynulo již 74 let! Také skoro jubileum. Ale copak jen tak je nám dnes souzeno vzpomínat na velikány moderních dějin Evropy? Dokonce pak ne ani ve stínu tohoto jeho nesmírně populárního syna?

0
Vytisknout
8002

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2011