Neziskové léky

26. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Už dlouho se snažím propagovat myšlenku tzv. "neziskových léků" (non-profit drugs). Jde o generické, velmi levné léky, které by se přes klinické testy, financované charitami a vládami, mohly používat i proti nemocem, proti nimž zatím používány nejsou. Prvním takovým lékem, jehož nové klinické testy v Indii platila nadace Billa Gatese, je paromomycin.

V onkologické léčbě však zatím takové léky chybí.

Přitom zejména v současné onkologické léčbě platíme stále vyšší částky za stále ubožejší výkon prodloužení života o pár měsíců. Našel jsem článek, který to říká tak jasně, že to jasněji snad ani nelze říci. Autoři článku jsou Tito Fojo a Christine Grady. Vyšel v roce 2009 ve vysoce prestižním oxfordském časopise Journal of the National Cancer Institute (občas si to někteří pletou s americkým National Cancer Institute, ale tohle je opravdu britský časopis) a je nazván "How Much Is Life Worth: Cetuximab, Non -- Small Cell Lung Cancer, and the $440 Billion Question". Dovolím si citovat předposlední odstavec:

"We must deal with the escalating price of cancer therapy now. If we allow a survival advantage of 1.2 months to be worth $80 000, and by extrapolation survival of 1 year to be valued at $800 000, we would need $440 billion annually --- an amount nearly 100 times the budget of the National Cancer Institute --- to extend by 1 year the life of the 550 000 Americans who die of cancer annually. And no one would be cured."

"Dnes se musíme vyrovnávat s rychle rostoucí cenou protinádorové léčby. Jestliže připustíme, že přežití 1,2 měsíce bude stát 80 tisíc dolarů, a extrapolací tedy přežití 1 rok 800 tisíc dolarů, budeme potřebovat ročně 440 miliard dolarů - množství peněz stokrát převyšující rozpočet amerického Národního ústavu pro boj s rakovinou - abychom prodloužili o rok život 550 tisícům Američanů, kteří ročně umírají na rakovinu. A nikdo nebude vyléčen (BC: pouze umřou o rok později)."

Tento pohled velmi pronikavě vystihuje situaci, kdy máme v onkologii stále více "léků", které za obrovské peníze pouze krátce prodlužují život (se spoustou vedlejších účinků), a velice nám chybí skutečné léky, které by dokázaly nemocné definitivně uzdravit

0
Vytisknout
9812

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2011