Skrytá historie ALECu

9. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Obalovaný kuřecí karbanátek, do nějž se vaše dítě zakousne ve škole, byl možná vyroben dělníkem, který bere dvacet centů na hodinu - nikoliv kýmsi ve vzdálené zemi, ale příslušníkem neviditelné americké pracovní armády: vězněm. V Union Correctional Facility, věznici s nejpřísnějším režimem na Floridě, chovanci nedaleké lehčí věznice vyrábějí tuny zpracovaného hovězího, kuřecího a vepřového masa pro firmu Prison Rehabilitative Industries and Diversified Enterprises (PRIDE), soukromou neziskovou korporaci, která provozuje jednačtyřicet státních pracovních programů. Vedle potravin webová stránka PRIDE nabízí řadu produktů, jež jsou na prodej prostřednictvím smluv se soukromými společnostmi, od brýlí až po kancelářský nábytek, které jsou dopravovány z distribučního centra na Floridě do podniků po celých USA. PRIDE prohlašuje, že její pracovní programy jsou "navrženy tak, aby poskytovaly výcvik v povolání, zlepšovaly bezpečnost věznic, snižovaly náklady na vládu státu a propagovaly rehabilitaci státních trestanců", napsali Mike Elk a Bob Sloan.

Ačkoliv pro americkou vládu byla již dlouho státními a federálními vězni vyráběna široká škála zboží - státní poznávací značky jsou klasickým příkladem, přičemž čerstvější kontrakty zahrnují vše od součástí řízených raket až po solární panely napájející vládní budovy - vězeňská práce pro soukromý sektor byla po léta zákonem zakázána, aby byla vyloučena nerovná konkurence se soukromými společnostmi. To se však změnilo díky American Legislative Exchange Council (ALEC), jeho legislativní předloze Prison Industries Act a málo známému federálnímu programu známému coby PIE (Prison Industries Enhancement Certification Program). Zatímco se v posledních letech hodně psalo o vězeňské práci, tyto síly, které poháněly její rozšíření, zůstaly z největší části neznámé.

O něco známější je instrumentální role ALECu při expanzi americké vězeňské populace v posledních několika dekádách. ALEC pomáhal prosadit některé z nejtvrdších trestních zákonů, jaké dnes existují, jako je mandatorní minimum pro nenásilné drogové provinilce, "třikrát a dost" a "truth in sentencing". Jenom v samotném roce 1995 byl zákon ALECu s názvem Truth in Sentencing Act přijat v pětadvaceti státech. (Tehdejší člen státní Sněmovny reprezentantů Scott Walker byl členem ALECu, když sponzoroval wisconsinské zákony, a podle PR Watch využíval svou statistiku k prosazování zákona.) Později ALEC prosazoval inovativní "řešení" přelidnění věznic, které pomohl vyvolat, jako jsou privatizace procesu podmínečného propouštění prostřednictvím "prokazatelného úspěchu soukromého byznysu s kaučními prohlášeními", jak to bylo doporučováno v roce 2007. (American Bail Coalition, která tohle prosadila, je výkonným členem úkolového uskupení ALECu s názvem Public Safety and Elections Task Force.) ALEC také pracoval na prosazení státních zákonů vytvářejících soukromé výdělečné věznice, které jsou požehnáním pro dva jeho korporátní sponzory: Corrections Corporation of America (CCA) a Geo Group (dříve Wackenhut Corrections), největší soukromé vězeňské firmy v zemi. Vyšetřování listu In These Times loni v létě odhalilo, že ALEC zorganizoval tajné schůzky arizonských zákonodárců a CCA, na nichž vznikl návrh, ze kterého vzešel zákon SB 1070, proslulý arizonský zákon o přistěhovalectví, který zajistil věznicím CCA přísun uvězněných imigrantů. ALEC prokázal, že je na expertní úrovni schopen nekonečně mnoha způsoby pomáhat soukromým věznicím profitovat z masivní vězeňské populace.

Masové zavírání, které vytvoří ohromnou vězněnou pracovní sílu, bylo předvídáno dávno předtím, než populace amerických věznic dosáhla svého maxima - a v době, kdy byla koncepce "rehabilitace" dosud považována za součást poslání věznice. Program PIE založený Kongresem v roce 1979 byl podle webu PRIDE navržen tak, "aby podporoval státy a místní úřady ve tvorbě pracovních příležitostí pro vězně, které se přiblíží pracovním příležitostem v soukromém sektoru". Výhody velkých korporací byly zřejmé - "pohotově dostupná pracovní síla" pro soukromý sektor a "úsporný způsob, jak zaměstnat část stále rostoucí populace zločinců a trestanců" pro personál věznic - nicméně od vzniku tohoto programu až do poloviny 90. let se do něj zapojilo jen několik států.

To se začalo měnit v roce 1993, kdy člen texaské Sněmovny reprezentantů a člen ALECu Ray Allen předložil Texas Prison Industries Act, jehož smyslem bylo rozšířit program PIE. Poté co prošel v Texasu, Allen prosazoval, aby byl duplikován po celé zemi. V roce 1995 vznikl v ALECu Prison Industries Act.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10087

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2011