ANGLICKÉ VÝTRŽNOSTI:

Čistě jenom "kriminalita"?

11. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Britský premiér David Cameron ve čtvrtek kolem poledne odpovídal dřevěně, jako robot, asi tři hodiny na otázky 160 poslanců během mimořádně svolaného zasedání Dolní sněmovny, kvůli pouličním násilnostem v ulicích anglických měst. Všechno to násilí způsobila jen "kriminalita", žádné jiné příčiny údajně nejsou. Tvrdošíjně také Cameron odmítal zrušit plánované škrty a propouštění v policii. Seumas Milne v deníku Guardian argumentuje, že vládnoucí konzervativní politikové musejí tvrdit, že jedinou příčinou násilí byla "kriminalita"n jinak by totiž museli přijmout odpovědnost za své politické selhání.

Argumentace, že při výtržnostech v ulicích anglických měst šlo čistě jen o "kriminalitu", je nesmyslný, píše Seumas Milne. Jestliže tyto projevy "čisté kriminality" nemají vůbec nic společného s policejní šikanou, nezaměstnaností mladistvých, drastickou nerovností ani prohlubující se hospodářskou krizí, proč k nim dochází teď a ne před deseti lety? A pokud to nemá nic společného s divošskými sociálními rozdíly v dnešní Británii, proč vznikly tyto nepokoje v chudých a nikoliv v bohatých čtvrtích?

Akcie na mezinárodních burzách znovu poklesly:

Očekává se, že Francie přijde o svůj rating AAA

11. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Akcie v Evropě i v Americe začaly znovu klesat, protože se rozšířily zprávy, že podobně jako USA i Francie přijde o svých dluhový rating AAA. Prezident Sarkozy oznámil, že do týdne budou oznámeny plány na snížení rozpočtového deficitu jeho země.

V Chile došlo k násilným demonstracím za vzdělání zadarmo

11. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Pokojná studentská demonstrace skončila násilím: Demonstranti zapalovali v Santiagu automobily a rabovali obchody

V ulicích chilského hlavního města a dalších měst došlo k násilným demonstracím. Desetitisíce studentů znovu demonstrovaly za změny ve státní univerzitní politice.

Maskovaní demonstranti v úterý v Santiagu pálili automobily a barikády, rabovali obchody a házeli na policii nábytek. Někteří zaútočili i na jednu obytnou budovu, házeli kamením a rozbíjeli okna. Pořádková policie použila slzného plynu a tanků s vodními děly.

Společnost se rozkládá - zavíráme

11. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Toto je nápis, který byl umístěn včera večer v Manchesteru na obchodu s bagetami Subway: "Litujeme, ale v důsledku bezprostředně hrozícího kolapsu společnosti zavíráme dnes v 18 hodin."

Ashraf Haziq - malajský student, který se stal symbolem nesmyslného násilí v Anglii

10. 8. 2011

čas čtení 1 minuta



Lidé po celém světě sledují s hrůzou výše uvedené video. Má téměř biblickou rezonanci, jak napsali reportéři britské televize Channel Four. Dvacetiletý malajský student byl v Londýně teprve měsíc. Výtržníci ho strhli z kola, zmlátili ho a rozbili mu čelist. Když ležel na zemi, zvedli ho, jako že mu pomáhají. Na videu ho podpírá "dobrý Samaritán". Ashraf se zastaví a mladíci kolem něho mu rozepnou batoh na zádech a ukradnou mu věci. Je to obraz šelem, které útočí na raněnou oběť.

Muž, který se jako první začal hrabat v Ashrafově batohu, odkráčí kus pryč a většinu toho, co vzal z batohu, zahodí. Video končí záběrem malajského studenta, stále ještě otřeseného, jak civí sám přes ulici.

Ashraf se nyní uzdravuje v londýnské nemocnici. Museli mu operovat rozbitou čelist. "Pokusili se mě bodnout," říká. "Řekli mi, že mají nože. Někteří z nich byli opravdu mladí, asi chodí teprve do základní školy."

Výše uvedené video vidělo na internetu téměř 2 miliony osob. O případu hovořil premiér David Cameron jako o nejodpornějším incidentu násilností z posledních dní.

Jamie Cowen, bývalý pracovník humanitární organizace Save the Children, vytvořil internetové stránky s názvem Udělejme něco pěkného pro Ashrafa Haziqa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

OSOBNÍ SVĚDECTVÍ

Rabovali černí i bílí

10. 8. 2011

čas čtení 6 minut

Nejsem žádný spisovatel. Avšak poté, co jsem se dnes, v pondělí 8. srpna, vrátil domů z práce, mám potřebu se podělit o své zkušenosti s rabováním (zejména proto, že jsem se o tom dočetl mnoho nesmyslů).

Když jsem byl v práci, viděl jsem na internetu, že v Hackey se dějí násilnosti. Očekával jsem to, avšak ne, že k tomu dojde tak brzo a za denního světla.

Cestou domů autobusem jsme skončili ve Walworth Road. Řidič zaparkoval na kraji ulice za dvěma jinými autobusy, vypnul motor a řekl, že všichni musíme vystoupit. Viděl jsem, že asi 15 policistů brání lidem ve vstupu do Walworth Road. Začal se shromažďovat obrovský dav. Walworth Road je normálně velmi rušná ulice. Dav byl pokojný, skládal se z obyčejných lidí, kteří chtěli pokračovat ve své cestě. Policisté také byli v klidu, nikdo z nich nebyl vybaven zařízením proti násilnostem, většina byla v uniformě, někteří v oblecích a nevěděli, co se děje, anebo kdy to skončí. Lidi se jich opakovaně ptali na to, co se děje.

Rabování v Anglii nezpůsobilo přistěhovalectví

10. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Cituji, napsal z Británie Ondřej Císař:

Pouliční nepokoje v Británii výstrahou

Jak [Okamura] přiznal, zvlášť nyní, kdy se ve Velké Británii rozpoutaly pouliční nepokoje, drancování a rabování, na kterém se původně podíleli hlavně imigranti, kteří tímto způsobem vyjadřovali svůj protest proti policejnímu zásahu, je vidět, jak moc je potřeba novely cizineckého zákona i u nás aktuální.

Podrobnosti v angličtině ZDE

a dodává: "Zajímavé, že já, imigrant, jsem u toho drancování chyběl. Neskutečný paskvil, předpokládající, že asi všichni černí, nezaměstnaní a sociálně slabší jsou imigranti. Článek se poté 'nečekaně' stáčí opět proti Romům..."

K tomu dodává Jan Čulík: Zajímavé je, že se v českém prostředí najde vždycky někdo, kdo na základě chybných informací a ideologické předpojatosti dojde k rasistickým a xenofobním závěrům. Nikde v anglicky zveřejňovaných médiích jsem neviděl argument, že vraždění Nora Breivika znamená, že je nutno zasáhnout proti přistěhovalcům - takové argumenty se však vyskytly na českých internetových serverech případně v českém tisku.

Co se týče nynějšího rabování a žhářství v Anglii, veřejnost, média, politikové jsou otřeseni a šokováni, NIKDO ale nikdy ani slovem nenaznačil, že by šlo o imigrantskou problematiku. Kromě toho, máme-li hodnotit lidi podle barvy kůže, je pravda, že tzv. "hoodies", mladíci v kapucách, kteří útočili na obchody, byli většinou černoši, ale ne výlučně - tak 10 - 20 procent z nich bylo bělochů. Obchody s vymlácenými výkladními skříněmi pak podle svědků rabovali lidé nejrůznějšího věku a nejrůznější etnické příslušnosti.

Pouliční nepokoje a třídní rozdělení britské společnosti

10. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pokusíme-li se srovnat nesrovnatelné - to co se zjara odehrávalo v Egyptě na náměstí Tahrír nebo v ulicích Madridu s tím, co se dnes děje v Londýně - je třeba se kvůli vysvětlení vrátit k celé poválečné a postkoloniální historii Británie. V kontinentální Evropě během třiceti tučných poválečných let prodělávaly i dělnické vrstvy masivní sociální vzestup a postupně se začaly spíše identifikovat se středostavovskými hodnotami. Zadlužená poválečná Británie s tradičními třídními přehradami (nacionalističtí indičtí historici dokonce tvrdí, že ani jejich kastovní systém nikdy neměl tak ostré hranice, dokud nebyl "reformován" koloniální mocností...) svým dělnickým vrstvám nikdy nic takového na podstatnou dobu nenabídla - a po ropném šoku 70. let byla naopak první evropskou zemí, která začala poválečná sociální opatření drasticky odstraňovat.

Zatracení imigranti. Přistěhují se nám sem a hájí naše domovy a komunity!

10. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Lidé v Londýně pouze neplenili obchod H&M, rovnou si na místě zkoušeli šaty, které plánovali ukradnout. Supermarket Debenhams na Clapham Junction byl naprosto vyprázdněn od zboží a dlouhé hodiny poté byly pak ulice plné lidí s taškami od Debenhams.

Myslím si, že lze možná interpretovat vykrádání obchodů jako vznešenou kauzu, pokud kradete základní životní potřeby: mléko, chleba. Těžko to lze udělat, když kradete módní tenisky a laptopy. Že by veřejnost reagovala na "brutální čin policie" tím, že by se rozhodla vykrádat jedno nákupní středisko po druhém? ptá se v deníku Guardian Zoe Williams.

Policie v Elthamu nařídila stovkám bělošských mužů, aby se rozešli

10. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Úterý 23.00:

  • Stovky bělošských mužů se shromáždily v Elthamu v jihovýchodním Londýně s cílem "bránit své komunity". Policie jim nařídila, aby se podle zákona rozešli. Jeden muž byl zatčen. Muži se v Elthamu sešli, protože bylo zveřejněno oznámení na facebooku, že do Elthamu prý směřují skupiny černošských mladíků. Jeden z nich sdělil listu Guardian> "Každý ví, že tohle je bělošská čtvrť a jsme obklopeni černošskými čtvrtěmi. Máme pověst, že jsme tady rasisti, ale to není fér." Ve čtvrti je rozmístěno více než 1000 policistů.
  • V Birminghamu, kde v úterý zahynuli tři muži a došlo tam k rozsáhlému rabování, zintenzivňuje policie svou přítomnost v ulicích.
  • Soudy v Anglii už druhou noc zasedají nepřetržitě celou noc, aby stačily odsoudit násilníky.

Bátora pochází z milostného splynutí Hradu a véček

11. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Přijde mi docela výmluvné, že proti Bátorovi stojí už ODS i TOP09, zatímco ho hájí pouze Věci veřejné. Proti Bátorovi se postavili lidé jako předseda ODS a loutkový premiér Nečas (který kdyby bylo na něm a ne na faktickém premiérovi Klausovi, tak Bátoru nejspíše nepustí na ministerstvo školství), šéf pražské ODS Šťastný a nyní také Miroslav Kalousek, asi nejdůležitější postava TOP09. Na straně Bátorově stojí rádoby moderní, "protikorupční" strana "nových tváří" a půjčkové demokracie, nazývaná Věci veřejné.

Americký astronaut Feustel byl v Pardubicích

11. 8. 2011

čas čtení 8 minut

Dne 4.8. jsem se zúčastnil besedy s americkým astronautem A. Feustelem. Českou republiku navštívil proto, že jeho manželka Indira je českého původu. Matka je nebo byla Češka (Pojarová? ze Znojma), jak napovídá křestní jméno, otec byl nebo je Ind. Andrew Feustel je jeden z amerických astronautů, kteří se hlásí k českému původu. Lowell byl účastník mise Apolla 13, která musela čelit akutnímu nebezpečí havárie. O této misi byl natočen hraný film Apollo 13 s T. Hanksem, píše Karel Vašíček.

Konec růstu, aneb Kniha o tom, o čem jste se nechtěli dočíst

11. 8. 2011

čas čtení 14 minut

Heinberg, R.: The End of Growth. Adapting to Our New Economic Reality. Gabriola Island, New Society Publishers 2011. 310 stran. ISBN 978-0-86571-795-7.

KD│ "Světový ekonomický systém je koneckonců z větší části držen pohromadě přesvědčením a vírou, že bude pokračovat v růstu", konstatuje Richard Heinberg v pasáži své kontroverzní knihy, kde se přiznává, že měl jisté pochybnosti o tom, zda ji vůbec publikovat. Vždyť přece - někdo může namítnout - svou prognózou sám pokračování ekonomického růstu (aspoň na chvilku, ještě!) podkopává. Jenže vlády už po vypuknutí současné ekonomické krize dostaly k dispozici spoustu zatraceně vydluženého času, který využily pouze k tomu, aby se vyhýbaly řešení skutečně důležitých problémů, konstatuje autor. Je tedy lepší s předstihem upozornit alespoň jednotlivce a komunity ochotné už nyní naslouchat, uvažovat a adaptovat se na to, co nás - podle všeho - čeká a nemine: Definitivní konec globálního ekonomického růstu.

BRITSKÝ POLICEJNÍ STÁT

V nynější krizi potřebují britská města komunální demokracii

10. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Cizincům, kteří sledovali tento týden městské nepokoje v anglických městech, by mělo být odpuštěno, pokud usoudili, že britská města dnes řídí čistě jen policie a ministryně vnitra. Města v Anglii sice mají komunální úřady a Londýn má voleného primátora, ale ti nikde nejsou vidět. Nemají žádnou moc, a proto nemají žádný veřejný status jako významní političtí a občanští představitelé, píše Simon Jenkins v deníku Guardian.

To, že si nepokoje v anglických městech pro sebe "znárodnili" ministryně vnitra a britský premiér, nutně vede vládu k tomu, že je její reakce přehnaná.

Obama zřejmě ve čtvrtek požádá Assáda, aby odstoupil

11. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Bude to dramatická změna amerického postoje vůči Sýrii. Obama bude požadovat Assadovu rezignaci, protože páchá násilí na vlastním obyvatelstvu a po dobu pěti měsíců nezavedl žádné reformy.

Ve středu v Sýrii pokračovalo násilí. 17 osob bylo usmrceno bezpečnostními jednotkami v městě Homs, nové útoky bezpečnostních jednotek byly také hlášeny z města Deir ez-Zor na severovýchodě země. Zahynulo tam devět lidí a v blízkém městě Deraa dvě další osoby.

Saúdští občané v Sýrii byli podle zpráv zatčeni. Je to pomsta za to, že Rijád kritizoval Assáda. Saúdský král Abdullah se vyjádřil, že Assad řídí "vraždící mašinérii".

Pokud by Amerika změnila takto radikálně postoj k Assadovi, podle západních diplomatů i podle syrské opozice by to mělo dalekosáhlé důsledky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dřív, než zakážeme komunisty a pověsíme je na lucerny

9. 8. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut

Dřív, než na to dojde, měli bychom z nich dostat tajemství, jak je možné, že jako mravně podřadní lidé dokázali nerozkrást všechno a že jako ekonomičtí neumětelové udrželi v chodu a relativně dobrém stavu třeba průběžný důchodový systém. Takové vědomosti se i teď mohou hodit.

Britské listy přinesly článek Stanislava Hoška, který jde vysoko nad heslo v tiráži: "psaní o všem, o čem se v České republice příliš nemluví". Jmenuje se Vládní mateníky kolem údajné důchodové reformy IV. Jeho autor v něm dokládá, proč ideologicky motivované řešení "postarej se sám o sebe" (což politici všech zemí i stran umějí lépe než ostatní obyvatelstvo kromě mafií), nemůže fungovat.

Stanislav Hošek shrnuje svůj přístup k penzijní reformě takto:

Kam Česká televize střelila Camuse?

10. 8. 2011 / Josef Brož

čas čtení 2 minuty

Senzační odhalení o smrti Alberta Camuse, jak ho přinesla Česká televize citující italský list Corriere della Sera, získalo nechtěný komický rozměr. Za smrtí Alberta Camuse měla stát sovětská KGB. Nejde tu ale o Zábranův ruský zdroj, nad nímž moderátor s manželkou Jana Zábrany spekulují, nýbrž o tajemného France-Tireura. Kdo to proboha vlastně byl?

Podpora kinematografie na úrovni EÚ -- efektívny boj proti kultúrnej dominancii USA v európskych kinách?

10. 8. 2011

čas čtení 10 minut

Kinematografia z USA jasne dominuje v našich kinách. To je fakt, o ktorom svedčia nielen oficiálne štatistiky, no bežnému smrteľníkovi postačí pohľad na program miestneho multiplexu, alebo viacsálového kina. Ako proti tomuto stavu bojuje EÚ? A je tento boj úspešný a efektívny? Tak to bude obsahom článku, ktorý skúma efektivitu programu MEDIA, pri príležitosti jeho 20. výročia, píše Michal Hradický.

Kácení v NPŠ způsobí nevratné škody

10. 8. 2011 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Pan Valníček ve svém článku prokazuje neznalost účelu, pro který se národní parky a konkrétně Národní park Šumava (NPŠ) zřídily. Lze se to dočíst přímo na místě kácení na křižovatce turistických cest, bod A na mapce u mého článku. Tam je informační tabule, která to stručně vysvětluje (pokud už ji, tak jako stůl a lavice poblíž, někdo mezitím neodstranil).

Ještě k Šumavě a k respektu k právu

10. 8. 2011 / Petr Doubrava

čas čtení 8 minut

Můj minulý článek k problematice kácení v Národním parku Šumava z hlediska právního vyvolal reakci mého kolegy a přítele Jana Langmajera. Ačkoli v ní kolega vyjádřil nesouhlas s obecným vyzněním mého článku, mám i po přečtení jeho příspěvku dojem, že bychom se jako obvykle po nějakém tom vyjasňovaní stanovisek shodli. Předmětem tohoto článku proto nebude polemika. Kolega Langmajer však nastínil velmi podnětné téma, které bych rád mírně rozvedl: jaký máme v Čechách respekt k právu po více než dvaceti letech budování demokracie?

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Určitě máme málo nejen vysokých škol!

10. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Kdekdo již slyšel nebo četl o jaksi nezdařeném úplatku přímo na půdě Parlamentu ČR. Dokonce prý i policie o tom něco věděla předem. Takže na koho vlastně vůbec bylo políčeno? Zároveň takto byl předem odsouzený k nicotě nemalý podnikatelský záměr? Dokonce ve chvályhodné oblasti vzdělávání? Asi bychom neměli mudrovat nad tím, zda se strana Věci veřejné měla stát jen jakýmsi "bílým koněm" akce, do níž mělo být vloženo 250 milionů korun. Zda 15 milionů korun jako plánované "všimné" pro VV bylo ve čtvrtině miliardy započítáno, anebo nikoli, nechme raději taky "bokem".

Skrytá historie ALECu

9. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Obalovaný kuřecí karbanátek, do nějž se vaše dítě zakousne ve škole, byl možná vyroben dělníkem, který bere dvacet centů na hodinu - nikoliv kýmsi ve vzdálené zemi, ale příslušníkem neviditelné americké pracovní armády: vězněm. V Union Correctional Facility, věznici s nejpřísnějším režimem na Floridě, chovanci nedaleké lehčí věznice vyrábějí tuny zpracovaného hovězího, kuřecího a vepřového masa pro firmu Prison Rehabilitative Industries and Diversified Enterprises (PRIDE), soukromou neziskovou korporaci, která provozuje jednačtyřicet státních pracovních programů. Vedle potravin webová stránka PRIDE nabízí řadu produktů, jež jsou na prodej prostřednictvím smluv se soukromými společnostmi, od brýlí až po kancelářský nábytek, které jsou dopravovány z distribučního centra na Floridě do podniků po celých USA. PRIDE prohlašuje, že její pracovní programy jsou "navrženy tak, aby poskytovaly výcvik v povolání, zlepšovaly bezpečnost věznic, snižovaly náklady na vládu státu a propagovaly rehabilitaci státních trestanců", napsali Mike Elk a Bob Sloan.

Česká postdemokracie

10. 8. 2011 / Milan Dubský

čas čtení 4 minuty

Škody způsobené této zemi vládami ČR po roce 1989 jsou těžko vyčíslitelné. Nejlépe si v tomto směru vede vláda současná. Ze všech základních sociálních a kulturních oblastí, které tvoří prověřené hodnoty v oblastech zdravotnictví, vzdělávání, kultury, péče o seniory, potažmo důchodový systém, dělá programově, cíleně a systematicky soukromé podnikatelské subjekty. Privatizuje je, aby přinášely zisky vytvářeným akciovým společnostem. Jsou to krádeže za bílého dne.

Chci odmítnout klišé

11. 8. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Chtěl bych reagovat na článek pana Neumana plný klišé o civilizovaných a necivilizovaných národech a "dobré válce" ZDE s tím, že není vůbec nutné papouškovat donekonečna zločiny našich nepřátel, jež jsou pečlivě zdokumentované a jež si neustále připomínáme atd. Nemíním ale podrobně reagovat na vyložené nesmysly, že Japonsko "zůstalo díky včasnému ukončení války ušetřeno masivního strategického bombardování," ač během amerického bombardování za 2. sv. války bylo hlavně napalmem bombardováno 67 japonských měst ZDE , zahynulo půl milionu lidí a dalších pět milionů přišlo o domov ZDE.

Chápání dějin a předsudky

11. 8. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Poznámka k článku Daniela Veselého

Při dobývání Saipanu padlo necelých 2949 amerických vojáků, zhruba 24 000 japonských vojáků (+ 3612 nezvěstných) a zahynulo cca 22 000 japonských civilistů (http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_o_Saipan). Při dobývání Iwodžimy padlo 6 821 amerických vojáků (+ 494 pohřešovaných) a 20 703 vojáků japonských (http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_o_Iwod%C5%BEimu). (Civilisté byli naštěstí včas evakuováni.) Skóre poslední bitvy o Okinawu pak bylo následující : 12 513 padlých Američanů, asi 110 000 japonských vojáků o odhadem 70 000 -- 140 000 civilistů. ZDE.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

30414